ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ
Προτείνουν φόρο για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ!

Επιτακτικά μπαίνει το θέμα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για την ίδια τους την ύπαρξη και για να μην πεθαίνει ο κόσμος στους δρόμους αβοήθητος. Αντικειμενικά από κάποια «τσέπη» θα βγουν αυτά τα χρήματα. Εσπευσαν, λοιπόν, οι στυλοβάτες της συγκυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που εμπορεύονται τη ζωή και το θάνατο, να προτείνουν ξεδιάντροπα νέο χαράτσωμα του λαού για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και της Υγείας. Στο χτεσινό ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ είπε να μπει νέος φόρος σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, τζόγο... υπέρ της Υγείας! Ο ΠΑΣΚίτης ζήτησε να διευρυνθεί η φορολογική βάση... Την ίδια ώρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση (από μέλη της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ) για τραπεζικό δάνειο του Οργανισμού που θα υποθηκεύσει τις εισφορές των εργαζομένων. Η χτεσινή πρόταση - βόμβα των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ κατατέθηκε πριν καλά καλά φτάσουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας στα λαϊκά σπίτια επιβάλλοντας ένα απίστευτο χαράτσωμα...

Κανείς από αυτούς δεν θα πει στους εργαζόμενους την αλήθεια: Πως τόσα χρόνια πληρώνουν κανονικά εισφορές και φόρους και δεν χρωστάνε τίποτα. Πως οι φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους - ανάμεσα σε αυτούς και επιχειρήσεις σε Υγεία - Φάρμακο - είναι σκανδαλώδεις. Πως κράτος και εργοδότες χρωστάνε στα Ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (επί Γ. Γεννηματά) είχε επιβάλλει φόρο καπνού για τα νοσοκομεία, ο κόσμος χαρατσώθηκε αλλά τα νοσοκομεία δεν είδαν ούτε ζωγραφιστά τα 10 δισ. δρχ. που - τους έλεγαν ότι - θα εισέπρατταν.

Μόνοι τους βεβαιώνουν καθημερινά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να τους πάρουν στο κυνήγι οι εργαζόμενοι, να τους πετάξουν έξω από τα συνδικαλιστικά τους όργανα αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης..!


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Συνεχίζονται οι συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους και στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, με τον κάθε εργαζόμενο να αναλαμβάνει την ευθύνη να παλέψει συλλογικά και οργανωμένα για την προστασία της οικογένειάς του από την εξαθλίωση, πρέπει να απαντήσει το κίνημα στα θηριώδη προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός.

Αυτό αναδείχθηκε στη διάρκεια της πολύ μαζικής σύσκεψης που οργάνωσαν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, η ΟΓΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές το βράδυ της Τετάρτης στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στη Φοροληστεία και για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, δυο επείγοντα ζητήματα που καίνε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.

«Μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές παίρνουμε την ευθύνη να οργανωθεί η αντεπίθεση του λαού κι εμείς να γίνουμε πιο ικανοί να δουλεύουμε, να οργανώνουμε και να καθοδηγούμε πλατιές μάζες και όχι έναν περιορισμένο κύκλο ανθρώπων. Τέτοια Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές της κοινωνικής συμμαχίας και κίνημα χρειαζόμαστε, ικανά όχι μόνο να οργανώνουν την προστασία της ζωής του λαού, αλλά και ικανά να οργανώσουν τον αγώνα με τα μονοπώλια και το κράτος τους», σημείωσε εισηγητικά ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι από νέους χώρους και κλάδους δουλειάς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση (απολυμένοι, απλήρωτοι για μήνες), αλλά και αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που πετιούνται στην ανεργία, καταχρεωμένοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η μείωση των απαιτήσεων οδηγεί σε βαριές θυσίες

Μέσα από τις τοποθετήσεις των ίδιων των εργαζομένων, αναδείχθηκε ότι η μείωση των απαιτήσεων στο ελάχιστο στο όνομα του να εξασφαλίσουν τη δουλειά τους, η έκπτωση στο δικαίωμά τους να ζήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους καλύτερα, είναι δρόμος που οδηγεί σε όλο και πιο βαριές θυσίες. Αυτή η πείρα μεταφέρθηκε από το Β. Ρέβα, αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, που παρουσίασε την πείρα από τις εξελίξεις στο Μετρό, αλλά και από την Ρ. Βασιλειάδου, εργαζόμενη σε επιχείρηση τηλεφωνικής προώθησης τραπεζικών προϊόντων.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν παραδείγματα (εργοστάσια, εμπόριο) που δείχνουν ότι όπου οι εργαζόμενοι πάλεψαν συλλογικά και οργανωμένα, διεκδίκησαν αποφασιστικά τα κεκτημένα τους ή τα δεδουλευμένα τους, αντιστάθηκαν στο τσάκισμα των κλαδικών συμβάσεων, μετρήθηκαν θετικά αποτελέσματα.

Σημειώθηκε η ανάγκη να εκφραστεί πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη και με υλική στήριξη στους εργαζόμενους που παλεύουν να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας, με αφορμή των αγώνα των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα και επαναλειτουργία του εργοστασίου, είναι απλήρωτοι 13 μήνες και ζουν τις οικογένειές τους με τα 356 ευρώ του επιδόματος επίσχεσης.

Οι εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας ανέδειξαν με παραδείγματα από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν και με τη συμμετοχή των υγειονομικών, ότι μπορεί να γίνει πράξη η ανυπακοή και η απειθαρχία ώστε να μη μείνει κανένας ανασφάλιστος χωρίς υπηρεσίες Υγείας, ώστε να μην πληρώνουν για εξετάσεις.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε και στο Αγρίνιο όπου αποφασίστηκε: Καμπάνια ενημέρωσης από 9-13 Ιουλίου στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες μονάδες Υγείας. Κινητοποίηση στα νοσοκομεία την Παρασκευή 13 Ιουλίου και συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Κινητοποίηση την Τρίτη 17 Ιούλη στις 9 το πρωί στην εφορία.


ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΕΔΗΝ - ΟΕΝΓΕ
Κινητοποιήσεις ... αν χρειαστεί!

Τα νοσοκομεία υπό κατάρρευση, οι εργαζόμενοι απλήρωτοι ή με μισθούς πείνας και οι εργαζόμενοι στη γωνία να περιμένουν το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης

Σε αποφάσεις που αφήνουν στη γωνία τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και τους συστήνουν ανοχή στην κυβέρνηση και στήριξη στην ΕΕ και τις επιλογές της, κατέληξαν οι πλειοψηφίες στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που συνεδρίασαν χτες. Σε πνεύμα ...ενότητας οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ «ξέχασαν» και την τρόικα και την ΕΕ (σ.σ. που αποτελεί τα 2/3 της τρόικας) και τους επιχειρηματίες σε Υγεία και Φάρμακο που κρατούν δέσμιους νοσοκομεία, Ταμεία, ασθενείς, ασφαλισμένους και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής συγκυβέρνησης.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ οι παρατάξεις «Ριζοσπαστικό Ψηφοδέλτιο» (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη που στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέρριψαν τα πλαίσια με άμεσους στόχους πάλης για Υγεία, Φάρμακο, Φορολογικό, αποκατάσταση των μισθών κ.ά. που κατέθεσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» - ΑΣΥ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), προτείνοντας να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης από τα κάτω, με μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Απέρριψαν την πρόταση της ΑΣΥ να γίνουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία, να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι με το επιχείρημα πως ...τώρα είναι λίγο το προσωπικό στα νοσοκομεία λόγω καλοκαιρινών αδειών! Την ίδια στάση αναμονής περιελάμβανε η απόφαση της πλειοψηφίας του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, που μόνο η ΑΣΥ καταψήφισε: Να περιμένει ο κλάδος τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις και εφόσον προχωρήσουν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας από αντιπροσώπους σωματείων και κινητοποίηση ...εφόσον υπάρξει ανάγκη!

Την «αλλεργία» τους, άλλωστε, σε καθετί συλλογικό φανέρωσαν αυτές οι παρατάξεις και με την απόφασή τους - αντί για μαζική κινητοποίηση που πρότεινε η ΑΣΥ - να κάνουν κινητοποίηση στο Παίδων «Αγία Σοφία» για να ανοίξει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο μόνο τα ΔΣ των σωματείων και οι εργαζόμενοι του «Αγία Σοφία». Τέλος, η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ πρόταξε «να μην κλείσει κανένα κρεβάτι, να μη χαθεί θέση εργασίας», εννοώντας τους μόνιμους εργαζόμενους. Γιατί δεν είναι ενάντια στις απολύσεις έκτακτων, επικουρικών και εργαζόμενων σε εργολάβους, ούτε φυσικά διεκδικεί προσλήψεις.

Αυτό αποδείχθηκε και στο χτεσινό ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, όπου όλες οι παρατάξεις «Μέτωπο» (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΣΙ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), απέρριψαν την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) για μονιμοποίηση των 1.500 περίπου επικουρικών γιατρών. Επίσης απορρίφθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ για Υγεία, Φάρμακο, Φορολογικό και μάλιστα η ΔΑΚΕ ισχυρίστηκε πως «αυτά δεν γίνονται ούτε σε 100 χρόνια»! Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ κατέληξε να στηρίξει όποιο νοσοκομείο κάνει στάση εργασίας στις 16 Ιούλη για να καταβληθούν απλήρωτες εφημερίες, βραδινά κλπ. και να ασκηθεί πίεση σε όλα τα νοσοκομεία να υπάρχει ειδικευμένος γιατρός στις εφημερίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ