ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Πλώρη για Λονδίνο η Εθνική ανδρών

Τη νίκη που θα την φέρει ακόμα πιο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ψάχνει σήμερα το βράδυ η Εθνική ανδρών (φωτ. από τον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο)

Icon

Τη νίκη που θα την φέρει ακόμα πιο κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ψάχνει σήμερα το βράδυ η Εθνική ανδρών (φωτ. από τον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο)
Από το Καράκας στο οποίο βρίσκεται θέλει να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο Λονδίνο η Εθνική ανδρών, που σήμερα το βράδυ (21.00, ΕΤ3) για την προημιτελική φάση του προολυμπιακού τουρνουά αντιμετωπίζει τη Νιγηρία, θέλοντας τη νίκη που θα τη φέρει μια ανάσα πριν τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν επικρατήσει η Ελλάδα προκρίνεται στα ημιτελικά, όπου πλέον θα έχει δυο ευκαιρίες για να σφραγίσει την πρόκριση. Νίκη στον ημιτελικό που σημαίνει απευθείας πρόκριση για τη νικήτρια του μικρού τελικού, αφού στους Ολυμπιακούς προκρίνονται οι 3 πρώτες του τουρνουά. Υπενθυμίζεται ότι στο προολυμπιακό τουρνουά δεν διεξάγεται τελικός.

Χτες τα ξημερώματα η Ελλάδα, στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της, επικράτησε του Πουέρτο Ρίκο με 98-84 παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο με δυο νίκες (αφού είχε προηγηθεί και η αντίστοιχη επί της Ιορδανίας), κάτι που την έφερε αντίπαλο με τη Νιγηρία. Η αφρικανική ομάδα στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της έκανε την έκπληξη. Επικράτησε της Λιθουανίας με 80-86 και πήρε την πρόκριση ως δεύτερη (πρώτοι οι Λιθουανοί) αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη Βενεζουέλα. Σε περίπτωση που η Εθνική Ελλάδας πάρει την πρόκριση θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το νικητή του αγώνα Ρωσίας - Αγκόλας. Τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών είναι: Λιθουανία - Πουέρτο Ρίκο, ΠΓΔΜ - Δομινικανή Δημοκρατία. Οι νικητές παίζουν μεταξύ τους στον ημιτελικό.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Ζούρος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής δηλώνοντας ευχαριστημένος που οι παίκτες του φάνηκαν διαβασμένοι στον αγώνα με τους Πορτορικανούς, ενώ περιμένει να δείξουν την ίδια αυτοσυγκέντρωση και σήμερα. Οσον αφορά τη σημερινή αντίπαλο Νιγηρία, τη χαρακτήρισε δυνατή και αθλητική ομάδα, ανερχόμενη δύναμη στο αφρικανικό μπάσκετ, επισημαίνοντας πως χρειάζεται προσοχή αφού ο αγώνας είναι νοκ αουτ.

Από πλευράς παικτών ο Βασίλης Σπανούλης σε δηλώσεις του για το παιχνίδι με το Πουέρτο Ρίκο τόνισε ότι η ομάδα ψάχνει να βρει τη «χημεία» της και να προσαρμόσει το παιχνίδι της μέσα από τους αγώνες.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παρουσίασε τις μεταγραφές ο Ολυμπιακός

Τους 6 νέους Ελληνες παίκτες που εντάχθηκαν στο δυναμικό του παρουσίασε, χτες, ο Ολυμπιακός. Οι Κ. Μανωλάς, Π. Βλαχοδήμος, Α. Τάτος, Γ. Ζαραδούκας, Δ. Σιόβας, Α. Γιαννιώτης ευχαρίστησαν τη διοίκηση για την εμπιστοσύνη της, δήλωσαν ευχαριστημένοι και υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Επιπλέον, ο Μανωλάς, σε ερώτηση για τις διαφορές με την ΑΕΚ, είπε: «Το διαφορετικό είναι στα πάντα, στην οργάνωση, στις εγκαταστάσεις, στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Ολα εδώ στον Ολυμπιακό είναι πολύ οργανωμένα, είναι ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό σωματείο και θα μας βοηθήσουν ιδιαίτερα εμάς τα νέα παιδιά για να γίνουμε καλύτεροι». Την αντίθετη πορεία (αποχώρηση) ακολουθούν οι Αλεξάνταρ Κάταϊ, Πέταρ Γκρμπιτς, Α. Βασιλόγιαννης, Γ. Νικλητσιώτης, Ν. Παπαδήμας. Σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» αναχωρούν για την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

  • Μπορεί ο Παναθηναϊκός (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) να μην είχε επισημοποιήσει την απόκτηση του Ιμπραήμ Σισοκό, το έπραξαν όμως οι Γερμανοί. Στην ιστοσελίδα της η Βόλφσμπουργκ ανακοίνωσε ότι ο ποδοσφαιριστής «δόθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό. Ο 20χρονος δεξιός μεσοεπιθετικός πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψε το συμβόλαιό του», το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2013.
  • Στην Ολλανδία, όπου θα γίνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, βρίσκεται από χτες ο ΠΑΟΚ. Πριν την αναχώρηση της αποστολής, ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων», Γ. Δώνης, χρησιμοποίησε «σκληρή» γλώσσα για τη μη μεταγραφή του Μπούντιμιρ: «Χειρίζομαι αυτή την υπόθεση εδώ και τρεις εβδομάδες. Δεν έχω συναντήσει πιο απατεώνα από τον Μπούντιμιρ και από τον ατζέντη. Μιλάμε για παίκτη που θα ήταν εναλλακτική λύση, δεν έχει παίξει ποτέ σε μεγάλη ομάδα και θα του δίναμε την ευκαιρία να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Είμαστε τυχεροί που δεν ήρθε ο Μπούντιμιρ γιατί θέλω παίκτες που τιμούν τον λόγο τους».
  • Ο Αρης παρουσίασε χτες τον Μάκη Κατσαβάκη, ο οποίος (μεταξύ άλλων) είπε: «Ερχομαι σε μια μεγάλη ομάδα αλλά τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας θα είναι αρκετά μεγάλα. Υπάρχουν προβλήματα, τα ξέρω, αλλά έχω και τη δύναμη και την τόλμη και την εμπειρία να τα ξεπεράσω. Να καταθέσουμε την ψυχή μας, να βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά να κάνουμε και γρήγορες κινήσεις, για να προλάβουμε το κομμάτι της προετοιμασίας. Αυτή ίσως θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας μου, αλλά αν υπάρχει υπομονή από όλους μας, στήριξη και τύχη στις μεταγραφές και μου δοθεί ο ανάλογος χρόνος, θα πετύχουμε. Η ομάδα θα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα».
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Θρήνος για την Αγγελική

Στο πένθος έχει βυθιστεί η ποδηλασία και εν γένει ο ελληνικός αθλητισμός, από την Τετάρτη το βράδυ. Η 23χρονη πρωταθλήτρια στο ποδηλατικό σπριντ, Αγγελική Κουτσονικολή, άφησε την τελευταία της πνοή σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Το τραγικό γεγονός έγινε στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών (στο ύψος της Κορίνθου). Η αδικοχαμένη αθλήτρια επέστρεφε στην Αθήνα με τον πατέρα και τον αδερφό της, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Η μικρότερη αδερφή της ενημερώθηκε και επιστρέφει εσπευσμένα από την Πορτογαλία, όπου βρισκόταν για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. H Αγγελική Κουτσονικολή γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1989. Αρχικά ασχολήθηκε με το στίβο στην ομάδα του Κερατσινίου, από το 2006 μεταπήδησε στην ποδηλασία εντασσόμενη στον Πρωτέα. Από το 2009 ήταν στέλεχος της Εθνικής ομάδας.

ΒΟΛΕΪ
Κλήσεις ενόψει προκριματικών ευρωπαϊκού

Tην 1η Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Εθνικής ανδρών στην Πορταριά ενόψει των προκριματικών αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2013, όπου θα αντιμετωπίσει τις Φινλανδία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο (6 - 9 Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, 13 - 16 του μήνα στη Φινλανδία).

Οι αθλητές που κλήθηκαν από τους ομοσπονδιακούς προπονητές Αλέκο Λεώνη και Σωτήρη Δρίκο είναι οι: Προύσαλης Κώστας, Φιλίποφ Δημήτρης, Καριπίδης Θεόκλητος, Κυριακίδης Γιάννης, Λάππας Ηλίας, Φράγκος Ανδρέας, Χριστοφιδέλης Κώστας, Πελεκούδας Παναγιώτης, Πετρέας Γιώργος, Σμαραγδής Νίκος, Σουλτανόπουλος Δημήτρης, Ασπιώτης Ακης, Τζούριτς Μίταρ, Παπαδημητρίου Αχιλλέας και Στεφάνου Γιώργος.

Παράλληλα, έχουν δηλωθεί και οι: Κουρνέτας Βασίλης, Κοκκινάκης Μενέλαος, Κουμεντάκης Ραφαήλ, Σαρικεϊσόγλου Μιχάλης, Παπαδόπουλος Γιώργος, Αρμενάκης Απόστολος και Τζιουμάκας Γιώργος.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας έχουν προγραμματιστεί τρία φιλικά παιχνίδι με τη Λετονία στην Πορταριά (9, 10 και 11 Αυγούστου) και με το Βέλγιο στην έδρα του (αναχώρηση 16/8, παιχνίδια στις 17, 18 και 19/8).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ραντεβού το Σεπτέμβρη

Τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στις ομάδες της Α1 Ανδρών, αλλά και η επιθυμία του ομοσπονδιακού τεχνικού Γιώργου Κρανάκη να τελειώσει το πρωτάθλημα όσο πιο κοντά στις υποχρεώσεις της Εθνικής Ανδρών ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι οι παίκτες οδήγησαν - όπως όλα δείχνουν - την ΟΧΕ στην απόφαση να ξεκινήσει η αγωνιστική δράση στις 29 Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, θα αλλάξει και ο τρόπος διεξαγωγής των πλέι οφ που θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη όπως έγινε και φέτος με τις τέσσερις πρώτες ομάδες να μεταφέρουν τους μισούς βαθμούς από την κανονική διάρκεια και να παίζουν μεταξύ τους με το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας να το έχει ο πρώτος.

Στη β' φάση θα παίξουν οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από την α' φάση, με τον πρωταθλητή να κρίνεται στις τρεις ή πέντε νίκες.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τέσσερις ένοχοι

Ενοχοι για τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου κρίθηκαν, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 10 ως 16 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα: Οι Ν. Βαγιόπουλος και Β. Ψυκάκος τιμωρήθηκαν με 10ετή κάθειρξη (όπως και πρωτόδικα) για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Ο Β. Ρουμπέτης με 12ετή κάθειρξη (πρωτόδικα είχε αθωωθεί), για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Ο Χρ. Σακάτης με 16ετή κάθειρξη (ισόβια ήταν η πρωτόδικη ποινή) για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Του πρότερου εντίμου βίου (στους Βαγιόπουλο, Ψυκάκο, Ρουμπέτη), της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη (στον Ρουμπέτη), του μειωμένου καταλογισμού λόγω τοξικομανίας (στον Σακάτη). Από τη ποινή του Ρουμπέτη θα αφαιρεθούν οι 18 μήνες της προφυλάκισής του και του Σακάτη τα πέντε χρόνια κατά τα οποία ήδη κρατείται. Οι Σακάτης, Ψυκάκος και Βαγιόπουλος οδηγήθηκαν απευθείας στις φυλακές, ενώ για τον Ρουμπέτη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, διότι δεν παρευρέθηκε χθες στο δικαστήριο.

Εθνική Νέων

Την αντεπίθεσή της σκοπεύει - με επιτυχία ευελπιστεί - να ξεκινήσει από σήμερα η εθνική ομάδα Νέων, ώστε να προκριθεί στον επόμενο γύρο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012. Για την 2η αγωνιστική του 1ου ομίλου, οι «γαλανόλευκοι» αντιμετωπίζουν τη διοργανώτρια Εσθονία (17.00). Και θέλουν να πανηγυρίσουν την πρώτη τους νίκη (στην πρεμιέρα έχασαν από την Ισπανία), ώστε να διατηρήσουν βάσιμες πιθανότητες διεκδίκησης ενός εκ των δύο προνομιούχων εισιτηρίων. Στην έτερη αναμέτρηση του ομίλου θα παίξουν Πορτογαλία - Ισπανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ