ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΕΟΖ ή παράδεισος για το κεφάλαιο

Βήματα στην υλοποίηση ενός ακόμη σχεδίου στήριξης των μονοπωλίων, με τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ), έγινε στη Θράκη. Περιοχή που για δεκαετίες αποτελεί τον πιλότο για τη γενικευμένη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών, που πάντα εξαγγέλλονται στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της στήριξης της ντόπιας οικονομίας, αλλά πάντα τα κέρδη και οι φοροαπαλλαγές που φέρνουν για το κεφάλαιο συνοδεύονται και από τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων (ασφαλιστικών, μισθολογικών κλπ). Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχωρά - με την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τη λειτουργία ΕΟΖ - πρώτη στην υλοποίηση μιας φιλομονοπωλιακής επιλογής για την εγκατάσταση επιχειρήσεων που θα λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς φορολογικής ασυλίας, τόσο για τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, σε ειδικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων και απαλλαγμένες από την τήρηση Συλλογικών Συμβάσεων και κάθε κατάκτησης των εργαζομένων. Δηλαδή θα μπορούν να απασχολούν τους εργάτες ως σύγχρονους σκλάβους, με μισθούς πείνας, με ωράρια εργασίας πολύ μεγαλύτερα του 8ωρου και του 10ωρου και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας.

Η δημιουργία των ΕΟΖ προβάλλεται επενδυμένη με τα γνωστά παραμύθια για ανάπτυξη της περιοχής και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για αύξηση δημοσίων εσόδων κ.ο.κ. Η διεθνής πείρα, βέβαια, αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις των ΕΟΖ, χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους και ελάχιστα διασυνδέονται με την τοπική οικονομία. Οσο για το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία της περιοχής και αυτό αμφισβητείται. Η ελεύθερη διακίνηση προσωπικού και η οδηγία Μπολκεστάιν δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε να φέρνουν εργαζόμενους από άλλες χώρες, είτε να χρησιμοποιούν ντόπιο προσωπικό με τους όρους που ισχύουν στις χώρες προέλευσης των επιχειρήσεων. Με αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και ευρύτερα για το λαό κάθε περιοχής, όπου θα εγκατασταθεί τέτοια ΕΟΖ. Γιατί οι συνθήκες δουλεμπορίου επεκτείνονται και εκτός ΕΟΖ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν. Οι εργάτες καλούνται να υποταχτούν στο ξεζούμισμά τους για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, να ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε συνθήκες κολαστηρίου για τις επόμενες δεκαετίες.

Η πείρα από το εργασιακό γκέτο που έχει δημιουργήσει η πολυεθνική COSCO στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι «θα φέρει άλλες δέκα, άλλες εκατό Cosco»... - που σημαίνει ότι θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργασιακό κάτεργο - δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μειώσουν άλλο τις απαιτήσεις τους. Πρέπει να νιώσουν ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να παλέψουν γι' αυτό. Η λογική της υποταγής στις προσταγές της πλουτοκρατίας, των πολιτικών και συνδικαλιστικών της εκπροσώπων, δεν αποτελεί επιλογή. Αντίθετα οδηγεί στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης, του λαού. Σήμερα, τώρα, επιβάλλεται να οργανωθεί ο αγώνας για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αγώνας αντιμονοπωλιακός. Μόνο ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε κατακτήσεις, ενώ θα ενισχύει την πάλη για οριστικές αλλαγές σε όφελος του λαού, που θα έρθουν μόνο μέσα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από την ΕΕ.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Το «ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακριβώς 1,2 δισ. δολάρια θα επενδύσει, όπως ανακοινώθηκε από το ναυτιλιακό Τύπο, η εταιρία «Enesel SA» για τη ναυπήγηση 10 πλοίων μεταφοράς κοντέινερς που θα γίνει βέβαια σε ναυπηγεία εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στα κορεάτικα ναυπηγεία της «Hyundai» και θα παραδοθούν το 2014. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία για το 2012. Πρόκειται για ένα ακόμα απτό δείγμα για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τα κέρδη των εφοπλιστών προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει με αβάντα την ταξική φιλοεφοπλιστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, δηλαδή οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους και πάει λέγοντας. Και βέβαια, να μην πούμε για τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) δηλαδή το μαζικό πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών και το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, το φορολογικό παράδεισο που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά στους εφοπλιστές οι κυβερνήσεις τους (οι εφοπλιστές πληρώνουν φόρο λιγότερο και από έναν περιπτερά, όταν ρημάζονται από τη φοροεπέλαση τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά) και έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ στα ελλείμματα. Κάτι που πλήρωσαν ακριβά οι ναυτεργάτες με το δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων και τη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Αυτό είναι «το ελληνικό εφοπλιστικό θαύμα». Και βέβαια, την ώρα που οι εφοπλιστές δίνουν δισεκατομμύρια για να κατασκευάσουν πλοία σε ξένα ναυπηγεία, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα. Ομως, θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα σηκώσουν κεφάλι και με την οργάνωσή τους θα πετάξουν στη θάλασσα όλα αυτά τα παράσιτα που τους πίνουν το αίμα και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους.

Οι μετρ της επαναδιαπραγμάτευσης...

Παράδοση ...πανεπιστημιακού επιπέδου έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Αντικείμενο της παράδοσης «Η επαναδιαπραγμάτευση». Βασικό χαρακτηριστικό των λόγων του ήταν η... απόλυτη σαφήνεια, κάτι που διακρίνει συνολικά τις θέσεις του κόμματός του. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κατάργησης του μνημονίου. Για όποιον δεν κατάλαβε, αρκεί να ανατρέξει στη δήλωση που έκανε μία μέρα πριν ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, πως όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση εννοεί την ακύρωσή του από κοινού με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, θα το ακυρώσουν μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις με τους άλλους και αν οι άλλοι συμφωνήσουν. Η σαφέστερη θέση μακράν! Αφού λοιπόν είπε αυτά ο Στρατούλης συνέχισε τη διάλεξή του από την οποία μάθαμε: Πρώτον, δεν πρέπει να επαναδιαπραγματεύεσαι «με τους υπαλληλίσκους της τρόικας. Επαναδιαπραγμάτευση κάνεις στις Συνόδους Κορυφής με τη Μέρκελ, επαναδιαπραγμάτευση κάνεις με τους επικεφαλής των οργανισμών της ΕΕ, επαναδιαπραγμάτευση κάνεις με τη Λαγκάρντ».

... και της αυταπάτης

Δεύτερον, δεν λες «θέλω να επαναδιαπραγματευτώ και ταυτόχρονα να λες η κόκκινη γραμμή μου είναι να μείνει η χώρα στο ευρώ. Μια κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να επαναδιαπραγματευθεί, τα αφήνει όλα ανοιχτά. Λέει ότι έχει και σενάριο B. Λέει ότι εμένα κριτήριό μου είναι να επιβιώσει ο λαός και η χώρα μου. Και τη στιγμή που ξέρουμε - το είπε και ο Σόιμπλε σήμερα - ότι τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα διαλύσει τη Γερμανία, το ευρώ και όλη την Ευρωζώνη, αυτό το χρησιμοποιείς σαν διαπραγματευτικό χαρτί. Λες θέλω να μείνω αλλά ή μου αλλάζεις τα μνημόνια ή θα σε οδηγήσω και σένα σε καταστροφή. Ετσι κάνεις διαπραγμάτευση»!

Ολα, δηλαδή για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα ποιος επαναδιαπραγματεύεται με ποιον, και αρκεί ο διαπραγματευτής να τρίξει τα δόντια στους εκπροσώπους των μονοπωλίων και τα πάντα λύνονται! Δούλεμα και αυταπάτη μαζί. Γιατί τα κράτη στη λυκοσυμμαχία είναι ισότιμα στην επιβολή αντιλαϊκής πολιτικής αλλά ανισότιμα, λόγω ανισομετρίας, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Σιγά λοιπόν μην τρομάξουν τα γερμανικά μονοπώλια από την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ως υπονόμευσή του ή διάλυση της Γερμανίας! Μα εδώ ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο της αποπομπής της ως μέτρο σωτηρίας του ευρώ. Ολη λοιπόν αυτή η κουβέντα εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στην ενσωμάτωση της ΕΕ των μονοπωλίων απ' όπου προέρχονται όλα τα δεινά τους και στην υποταγή τους σ' αυτά.Αφοπλισμός του λαού είναι. Γιατί μόνο η πάλη ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στα μονοπώλια μπορεί να συμβάλλει σε λύσεις στα προβλήματα του λαού. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την ΕΕ και τα μονοπώλια.

Καμιά διέξοδος για το λαό μέσα στη λυκοσυμμαχία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ! Πήγε ο Γ. Στουρνάρας και είπε στους Financial Times ότι δε θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου! Τι έκπληξη κι αυτή! Πέσαμε πραγματικά από τα σύννεφα.

Λέτε να μην έρθει και η «ανάπτυξη» μέσα στο 2013; Λέτε τελικά να έχουμε κι άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Λέτε να αυξηθούν αντί να μειωθούν οι φόροι;

Είναι δυνατόν τίποτε από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς να μην υλοποιηθεί τελικά; Κι αυτό παρότι στην κυβέρνηση συμμετέχει και η «αριστερά»; Θα συμβούν τέτοια φοβερά πράγματα;

Δυστυχώς, θα συμβούν τέτοια και χειρότερα. Κι όσες υποσχέσεις θα δίνονται από οποιονδήποτε στις λογικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικώς των ευρωμονόδρομων απλά θα ...διαψεύδονται και μάλιστα πανηγυρικά.

Γιατί η «λυκοσυμμαχία» της ΕΕ το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό της είναι η ευημερία των λαών. Είναι, λοιπόν, στην καλύτερη περίπτωση ...αφελές να λέει κανείς ότι θα υπάρξουν φιλολαϊκές πολιτικές μέσα σε αυτήν, ιδίως τώρα που η κρίση της βαθαίνει.

ΑΠΟ ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ μην πηγαίνει και πολύ καλά ο Ε. Βενιζέλος, από αισιοδοξία όμως σκίζει! Διότι λέει πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι το απομεινάρι του παλιού, αλλά η ...μαγιά του καινούργιου.

Φαίνεται πως ο πρόεδρος του Κινήματος αποφάσισε να μας ...πουλήσει μέλλον. Πολύ λογικό εκ μέρους του, μια και εδώ που τα λέμε είναι εξαιρετικά δύσκολο να «πουλήσει» το πρόσφατο παρελθόν ή το παρόν του ΠΑΣΟΚ.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ