ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Προγραμματικός στόχος η εξόντωση του λαού

Προσαρμοσμένες στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και στο μνημόνιο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Βουλή

Κάθε ώρα ανοχής που κερδίζει και αυτή η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους και το λαό, αυξάνει την επιθετικότητά της και την κάνει πιο επικίνδυνη για τα πραγματικά τους συμφέροντα
Κάθε ώρα ανοχής που κερδίζει και αυτή η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους και το λαό, αυξάνει την επιθετικότητά της και την κάνει πιο επικίνδυνη για τα πραγματικά τους συμφέροντα
Μισθούς και συντάξεις πείνας, παραπέρα πετσόκομμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία και πρόνοια, ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, επιφυλάσσει για το λαό το «σχέδιο εξόδου από την κρίση» που προωθεί προς όφελος των μονοπωλίων η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις που αναμένονταν να αναγνώσει χτες στη Βουλή ο Α. Σαμαράς.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρατείνει την ανοχή του λαού στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, συντηρώντας τον μύθο της «επαναδιαπραγμάτευσης δυσμενών όρων του μνημονίου», την οποία επιπλέον, και για να εκβιάσει την ανοχή του λαού, παραπέμπει σε βάθος τετραετίας. Την ίδια ώρα μάλιστα που τα εκκαθαριστικά της Εφορίας βάζουν φωτιά στα λαϊκά νοικοκυριά, προκλητικά και ξεδιάντροπα, η κυβερνητική συμμαχία επιμένει ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση «όχι νέα μείωση μισθών και συντάξεων, όχι νέοι φόροι».

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση όχι μόνο δηλώνει με κάθε ευκαιρία την προσήλωσή της στον στόχο προώθησης αντιδραστικών αλλαγών, αλλά επιδιώκει μέσω ενός «εθνικού σχεδίου», οι βασικοί άξονες του οποίου αναμενόταν να παρουσιαστούν στη Βουλή, να τρέξει ένα πιο εμπροσθοβαρές, σε σχέση με τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου, πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Στην αιχμή του δόρατος του κυβερνητικού προγράμματος, βρίσκονται οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και ο δραστικός περιορισμός του δημόσιου τομέα, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις εκατοντάδων φορέων και οργανισμών, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω συνταξιοδοτήσεων, μαζικών απολύσεων και εργασιακής εφεδρείας.

Αν και μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, πληροφορίες ανέφεραν ότι το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων προβλέπει άμεση έναρξη των διαδικασιών - ακόμη κι εντός του Αυγούστου - για την ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων και των τριών θυγατρικών της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΚΑΠ, Βιομηχανία Ζάχαρης, Δωδώνη).

Παράλληλα, θα «τρέξουν» και οι συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, καθώς και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δεκάδων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προωθηθεί η μεταβίβαση του ΟΠΑΠ. Στο πακέτο εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, που σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ θα σπάσει σε επιμέρους εταιρείες, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν τα κερδοφόρα κομμάτια της.

Αποφασισμένοι να τα σαρώσουν όλα

Το κυρίαρχο πάντως είναι η επίδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών με πρώτη και βασικότερη τη δραστική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», πράγμα που σημαίνει περαιτέρω μείωση του μέσου μισθού, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα του κατώτατου μισθού των 400-500 ευρώ. Δεν θεωρείται όμως απίθανη και νέα μείωση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να φτάσει στα ανταγωνιστικά επίπεδα των γειτονικών χωρών, όπως σαφώς προβλέπεται στο νέο μνημόνιο.

Αντίθετα, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, που προβλέπουν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και εξειδικεύονται στο νέο μνημόνιο. Οπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης, «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».

Από την άλλη, αναμενόταν ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε αναφορά σε ορισμένα από τα μέτρα - παρωνυχίδα για την ανακούφιση τάχα των λαϊκών στρωμάτων, που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες και αναμονές.

Οπως προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, στο κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων θα υπήρχε αναφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, που όμως παραμένει σε επίπεδο ευχολόγιου και σαφώς πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού που στενάζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να υπερασπιστεί με ανέξοδες κορόνες το σύνθημα «όχι απολύσεις στο δημόσιο τομέα», επικαλούμενος το «μηδαμινό δημοσιονομικό όφελος», ενώ παράλληλα θα ανέφερε «ισοδύναμα μέτρα», όπως η αυστηρή τήρηση του 1 προς 10 στις προσλήψεις και το «μαχαίρι» στην ανανέωση των συμβάσεων.

ΤΡΟΪΚΑ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Διαπιστώνουν «αστοχίες» και ετοιμάζουν μέτρα

Μειωμένα κατά 5% σε σχέση με πέρσι τα έσοδα από το μηχανισμό αφαίμαξης του λαού

Με πρόσχημα τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, την καταγραφόμενη υποχώρηση της μάζας των φορολογικών εσόδων, τη διόγκωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς την Εφορία (χαράτσια κ.ά.) η νέα συγκυβέρνηση από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, δρομολογεί την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πακέτων με τα μέτρα της επόμενης περιόδου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρέθηκαν ξανά χτες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη φορά με αντικείμενο την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εξάμηνο φέτος (Γενάρης - Ιούνης) καταγράφεται μείωση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Για τη συγκεκριμένη περίοδο, διαπιστώνουν αποκλίσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσά που τα μεταφράζουν σε πρόσθετα μέτρα πέρα και πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνήσει να κλιμακώσουν για την επόμενη περίοδο.

Οι ίδιοι, με προφανείς σκοπιμότητες, προβάλλουν επίσης την «αδυναμία» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει, ακόμη και μετά τις δικαστικές αποφάσεις, «βεβαιωμένες οφειλές» δισ. ευρώ, που αφήνουν πίσω τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» που έχει εμπλακεί με τα «δομημένα ομόλογα» που φόρτωσαν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα διαχειριστικά ζόρια οξύνονται, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, για την καλύτερη και αποδοτικότερη φορο - αφαίμαξη του λαού. Ταυτόχρονα, προχωρούν στην επιτάχυνση του προγράμματος για λουκέτα και συγχωνεύσεις σε ΔΟΥ, με στόχο να φτάσουν στις 200 μέχρι το τέλος του έτους.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Οι εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο, στο τραπέζι της προχτεσινής συνάντησης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εξαθλιώνουν τη ζωή του λαού για να σωθεί από την κρίση το κεφάλαιο, μετέφερε ο Α. Σαμαράς στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σμιθ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του την Πέμπτη. Παρόλο που ο Αμερικανός πρέσβης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος ξένης κυβέρνησης που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση, ούτε πριν, ούτε μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική και «εφ' όλης της ύλης». Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και η «διαπραγματευτική» τακτική της κυβέρνησης με τους δανειστές και εταίρους. Από την πλευρά του, ο Ντ. Σμιθ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Αθήνας σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την προηγούμενη μέρα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, γεγονός που επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, όχι τόσο για την ελληνική οικονομία, αλλά συνολικά για το ευρωοικοδόμημα και το ευρώ. Εκτός από τα θέματα της οικονομίας, στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και περιφερειακά ζητήματα. Εγινε μια πρώτη συζήτηση για την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, αλλά και για την κατάσταση στη Συρία και την κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το Ιράν.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη Παρασκευή, 13 Ιούλη, αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο για τέσσερις ημέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόθεσή τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σε ενδεχόμενο χτύπημα ενάντια σε Συρία και Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ