ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπερδραστήριο το στρατηγείο των ΝΑΤΟικών

Ασκήσεις και «σεμινάρια» για ανάληψη δράσης εκτός ορίων της κλασικής περιοχής ευθύνης της λυκοσυμμαχίας

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα την κατάργηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα την κατάργηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η πλήρης ενσωμάτωση των δομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ΝΑΤΟκούς σχεδιασμούς και την ιμπεριαλιστική στρατηγική. Αυτό συντελείται τόσο μέσα από τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και άλλων στρατιωτικών υπηρεσιών, που είναι ενταγμένες οργανικά στις ΝΑΤΟικές δομές, όσο και μέσω ασκήσεων και δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Τακτική Ασκηση Στρατηγείου «ΠΕΡΣΕΑΣ 1/12», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18-22 Ιούνη 2012, την οποία οργάνωσε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, NDC - GR, στο Στρατόπεδο «ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ» στη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο στρατηγείο έχει αναλάβει για το 2012 τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, της NRF (NATO Response Force), η οποία ετοιμάζεται για πολεμικές αποστολές στα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Πρόκειται για άσκηση κινητοποίησης του Στρατηγείου, στην οποία, εκτός από το προσωπικό του NDC-GR, συμμετείχαν και στελέχη από Δανία, Γαλλία και ΗΠΑ, συνολικά 300 άτομα. Το σενάριο της άσκησης αναφέρονταν σε επιχείρηση διαχείρισης κρίσης εκτός ορίων της κλασικής περιοχής ευθύνης του ΝΑΤΟ.

Η ΤΑΣ «ΠΕΡΣΕΑΣ 1/12» αποτελεί την αρχική φάση προετοιμασίας του Στρατηγείου για την κύρια άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 12» (GORDIAN KNOT) που θα διεξαχθεί το Νοέμβρη του 2012 και αφορά στην αυτόνομη ανάπτυξη του NDC-GR, με σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη σχεδίαση και εκτέλεση διακλαδικού τύπου επιχειρήσεων της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRF).

Επίσης από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης οργανώθηκε το διάστημα 4-6 Ιούλη 2012, η ετήσια σύσκεψη των επιτελαρχών των χερσαίων στρατηγείων του ΝΑΤΟ. Σκοπός της σύσκεψης, ήταν «η κατανόηση των νέων δογμάτων και η κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Χερσαία Στρατηγεία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα στρατηγεία Βαλένθιας, Μιλάνου, Λιλ, Μουνστέρ, Κωνσταντινούπολης, Χαϊδεβέργης, Στρασβούργου και Ιπσουιτς (ARRC). Στις συζητήσεις κυριάρχησαν θέματα που αφορούν στο ρόλο των χερσαίων δυνάμεων τον 21ο αιώνα, τις «ασύμμετρες απειλές» και το ρόλο των χερσαίων δυνάμεων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Μια άλλη άσκηση, ένα είδος σεμιναρίου που επίσης έγινε στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης το διάστημα 12-13 Ιούνη, αποκαλύπτει τη διασύνδεση των στρατιωτικών δομών με τις πολιτικές δομές, στη βάση της «νέας στρατηγικής αντίληψη της Συμμαχίας» και του «νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για το «Λειτουργικό Σεμινάριο Επιχειρήσεων Επιρροής ΙΙ - 2012», το οποίο, όπως αναφέρεται, εξέτασε τον «τρόπο αλληλεπίδρασης του στρατηγείου με επιλεγμένες ομάδες με πολιτική πείρα στον προγραμματισμό και την εκτέλεση της εκπαίδευσης και των ασκήσεων».

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν, εκτός από στρατιωτικούς, και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και «μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ), όπως του Ερυθρού Σταυρού, της Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της «Ελληνικής Ομάδας Πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ». Στα συμπεράσματα του σεμιναρίου περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι η δραστηριότητα αυτή ήταν «η συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ του Στρατηγείου (NDC-GR) και άλλων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ».

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, την Τετάρτη 18 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείο Ιλίου) διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος», όπου θα μιλήσει ο Χρ. Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και θα χαιρετίσει ο Ν. Τζοβλάς από τη Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Γ. Σαρρή.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας, ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας της ΟΓΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, διοργανώνουν τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο «ΟΡΦΕΑΣ» εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Συρία» με ομιλητή τον Γρ. Αναγνώστου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και προβολή της ταινίας: «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», του Κεν Λόουτς.

Διαπιστώσεις και ευχολόγια

Με επιστολή του στον «Ριζοσπάστη», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας για την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οπως γράφει μεταξύ άλλων, «μου προκάλεσε κατάπληξη το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι "ο Παναγιωτόπουλος πανηγυρίζει για τις περικοπές στις αποδοχές των στρατευμένων"! Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδουν τα ίδια τα γεγονότα. Σας θυμίζω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπογράμμισα τις βαρύτατες θυσίες που έχουν υποστεί όλοι όσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο επίπεδο των μισθών και των απολαβών. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει και στις οικογένειές τους σοβαρότατα προβλήματα. Επιπλέον έχω ξεκαθαρίσει ότι δίνω έναν καθημερινό αγώνα για να αποφύγουμε περαιτέρω μειώσεις και περικοπές στις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Καταρχήν, καμιά εντύπωση δεν μας προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός της συγκυβέρνησης ενοχλήθηκε από τον υπότιτλο του θέματος (εκεί υπάρχει η φράση που επικαλείται στην επιστολή του) και όχι από τον τίτλο. Για την ιστορία, ο τίτλος αναφέρονταν στις διαβεβαιώσεις που έδωσε από το βήμα της Βουλής ότι η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή και μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου, θα συνεχιστεί κανονικά. Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία του, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στο ρεπορτάζ: «Σαν "επίτευγμα" (!) παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις συνέπειες από την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής περικοπών σε βάρος και των στρατευμένων». Παρέθετε μάλιστα σε εισαγωγικά το απόσπασμα από την ομιλία του Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλούσε για το συμμάζεμα των οικονομικών που αφορούν το υπουργείο του και έλεγε επί λέξει: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν γίνει δραστικές περικοπές. Η δαπάνη για τους εξοπλισμούς έχει μειωθεί κατά 68,18% από το 2009. Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 43,45%, επίσης από το '09, ενώ η δαπάνη για τις αμοιβές όσων υπηρετούν στις Ενοπλες δυνάμεις έχει μειωθεί περίπου κατά 37%».

Επομένως, ο Π. Παναγιωτόπουλος υπερθεμάτισε των περικοπών, που οι προκάτοχοί του κατάφεραν να βάλουν στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να συμβάλλουν στις δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών, με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τους στρατιωτικούς και τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσής τους. Ο Π. Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι αδικείται από το «Ριζοσπάστη», επειδή αυτή ακριβώς η τοποθέτησή του αποτυπώθηκε ίσως με μια δόση δημοσιογραφικής υπερβολής. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει, ότι δηλαδή δεν εξέφρασε αντίθεση στις ως τώρα περικοπές, αλλά υπερθεμάτισε. Βεβαίως, στην ίδια ομιλία είπε ότι οι περικοπές έχουν οδηγήσει «πάρα πολλές οικογένειες αυτών που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση», ευχόμενος «να αποφύγουμε περαιτέρω μειώσεις και περικοπές στις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων». Ευχήθηκε να μη γίνουν άλλες περικοπές. Ευχές, αυτό ήταν όλο. Από τον υπουργό της κυβέρνησης που ετοιμάζει νέες περικοπές, τις οποίες τα οικονομικά επιτελεία ανεβάζουν στα 3,2 δισ. ευρώ...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σήμερα το γλέντι στο Δηλαβέρη

Λαϊκό γλέντι με τη ρεμπέτικη κομπανία από το «Ανηφόρι» διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Α' Πειραιά του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Δηλαβέρη.

Σύσκεψη Ηπειρωτών

Σύσκεψη Ηπειρωτών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, σε αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πλατεία Κοτζιά), στις 7 μ.μ. με θέμα την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ