ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Η εργοδοτική αδιαλλαξία εξοργίζει όλη την εργατική τάξη

Η προχτεσινή έκτακτη αλλά μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς έστειλε απάντηση στην αδιάλλακτη εργοδοσία του Μάνεση
Η προχτεσινή έκτακτη αλλά μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς έστειλε απάντηση στην αδιάλλακτη εργοδοσία του Μάνεση
Την οργή ολόκληρης της εργατικής τάξης προκαλεί η συνεχιζόμενη στείρα αδιαλλαξία του Μάνεση, αλλά και η πλήρης κάλυψη που του παρέχει η κυβέρνηση. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην «Ελληνική Χαλυβουργία» και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να βρίσκονται «όμηροι» της εργοδοτικής αδιαλλαξίας. Η προχτεσινή έκτακτη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, που αναγγέλθηκε από το σωματείο αργά το μεσημέρι και μέσα σε ελάχιστες ουσιαστικά ώρες συνάντησε τη μαζική ανταπόκριση εργαζομένων και σωματείων διάφορων κλάδων και γειτονιών της Αττικής, ανέδειξε ότι όχι μόνο οι απεργοί δεν έχουν απομονωθεί - όπως προκλητικά ισχυρίζονται τα τσιράκια της εργοδοσίας. Αλλά και ότι η επιχείρηση συκοφάντησης των απεργών που ενισχύουν τα αστικά ΜΜΕ πρέπει να βρει απέναντί της όλη την εργατική τάξη. Την ίδια στιγμή έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που την απαρτίζουν (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) ότι δεν αρκούν οι υποσχέσεις, οι κουβέντες «κατανόησης» και συμπαράστασης. Απαίτησαν ουσιαστική παρέμβαση προς την εργοδοσία ώστε να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση απέναντι στους απεργούς και τις οικογένειές τους παρά το γεγονός των προνομίων που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Από την περασμένη Δευτέρα το σωματείο των χαλυβουργών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που επιτρέπουν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση όμως μέσω του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση επέμενε και χτες ότι καταβάλλει προσπάθειες με επικοινωνίες που είχε με την πλευρά της εργοδοσίας για εξεύρεση λύσης. Την ίδια στιγμή όμως η εργοδοσία συνεχίζει να διαδίδει με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης ότι οι προτάσεις είναι «ασαφείς», αρνούμενη να δεχτεί το οτιδήποτε πέρα από το σπάσιμο της απεργίας των χαλυβουργών και την επιστροφή τους στο εργοστάσιο χωρίς αξιοπρέπεια και κυρίως τους 120 απολυμένους εργάτες.

Στο μεταξύ εργοδοσία και κυβέρνηση προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα την αποκάλυψη για το ραδιενεργό φορτίο από το εργοστάσιο του Ομίλου στο Βόλο που εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές και επιστράφηκε. Γεγονός που έχει αναστατώσει εργαζόμενους και κατοίκους της Μαγνησίας και εκφράστηκε έντονα στην προχτεσινή σύσκεψη ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων του Βόλου που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ». Στη σύσκεψη εκφράστηκε η επείγουσα ανάγκη να απομακρυνθούν οι δεκάδες τόνοι του ραδιενεργού υλικού Καίσιο - 137 από το εργοστάσιο στο Βελεστίνο και να γίνουν μετρήσεις για τις επιπτώσεις σε εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.

Ωστόσο, αυτό που καταγγέλουν συνδικαλιστές αλλά και απεργοί του Ασπροπύργου είναι ότι η εξέλιξη στη μονάδα του Βόλου δεν είναι αποκομμένη από τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας που εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για κλείσιμο του εργοστασίου. Τόσο ο εντοπισμός του ραδιενεργού φορτίου όσο και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο του Βόλου και εντάθηκαν από την εντατικοποίηση της παραγωγής εκεί λόγω της απεργίας έχουν θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της δράσης

Κοντά 1.900 θέσεις εργασίας «θυσιάστηκαν» την τελευταία 5ετία στο βωμό της κερδοφορίας των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι συνεχίζουν «ακάθεκτοι» να αυξάνουν τις τιμές στα εισιτήρια

Το αυτονόητο δικαίωμά τους στο μπάρκο διεκδικούν οι άνεργοι ναυτεργάτες, οι οποίοι με μπροστάρη την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οργανώνουν την πάλη τους, με πρώτο βήμα τη σύσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή σήμερα στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, ενώ άμεσα αιτήματα θέτουν την καταβολή τώρα σε όλους τους ανέργους έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ από το Κεφάλαιο Ασθενείας και Ανεργίας Ναυτεργατών του ΝΑΤ. Επίσης, να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν σίτιση των ανέργων από την Εστία Ναυτικών για την οποία διεκδικούν να αξιοποιηθεί η υποδομή της και να ενισχυθεί οικονομικά με πρόσθετους πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι άνεργοι ναυτεργάτες αυτή τη στιγμή, δηλαδή εν μέσω θερινής - τουριστικής περιόδου ξεπερνούν τις 10.000. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι πλήρως εγκαταλειμμένοι, αφού τον Ιούνη, το λιγότερο και από ψίχουλο επίδομα ανεργίας των 235 ευρώ για τους άγαμους και 294 για τους έγγαμους πήραν οι 968!

Υπολογίζεται ότι μόνο στην ακτοπλοΐα, τα τελευταία 5 χρόνια, έχουν χαθεί κοντά 1.900 θέσεις εργασίας, καθώς οι εφοπλιστές - σύμφωνα με την Επιτροπή - με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική «έχουν επιδοθεί σε όργιο αυθαιρεσιών, κουρελιάζοντας τις ΣΣΕ, επιβάλλοντας εργασιακές συνθήκες γαλέρας, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να αμφισβητούν και το αυτονόητο δικαίωμα των ναυτεργατών να παίρνουν τους μισθούς τους. Ακινητοποιούν τα πλοία χωρίς να λογοδοτούν, παραβιάζοντας τη 10μηνη υποχρεωτική λειτουργία, καταδικάζοντας τους κατοίκους των νησιών στον εφιάλτη της απομόνωσης».

Επιβεβαίωση των όσων αναφέρει η Επιτροπή, αποτελεί η εταιρεία ΑΝΕΚ, η οποία αφού το Πάσχα δρομολόγησε το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», μόνο από τις 12 έως τις 17 Απρίλη, δηλαδή για πέντε μέρες στη γραμμή Ικαρίας, Σάμου, τώρα επανέρχεται για νέα «αρπαχτή» δρομολογώντας το ίδιο πλοίο, στην ίδια γραμμή για ένα μήνα, τον Αύγουστο. Μετά την «αρπαχτή» της, οι ναυτεργάτες θα ψάχνουν ξανά για δουλειά και τα νησιά θα μείνουν και πάλι με το υπερήλικο και αποδεδειγμένα υποσυντήρητο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» που ανήκει στην ίδια εταιρεία. Και όχι μόνο αυτό. Από προχτές η ΑΝΕΚ αύξησε και τις τιμές των εισιτηρίων για το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»! Ετσι, οι επιβάτες που θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν με το 40χρονο πλοίο θα πληρώσουν για κατάστρωμα 29 ευρώ από 24 που ήταν πριν τρεις μέρες (ποσοστό αύξησης 20%), ενώ αν θα βγάλουν εισιτήριο για οικονομική αριθμημένη θέση θα πληρώσουν τώρα 37 ευρώ από 32! Δηλαδή αύξηση 15,6%!

ΠΑΜΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων

Στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τις εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία στη χώρα, τη ραγδαία αύξηση των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να ζητήσουν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, οργανώνουν σήμερα, στις 7.30 μ.μ., το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα της Αττικής.

Το ΠΑΜΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με την οποία ζητά τη σημερινή συνάντηση, υπογραμμίζει ότι «η οικονομική καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Σε αρκετούς κλάδους έχουμε μεγάλη μείωση παραγωγής, με καταστροφικές συνέπειες. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι πετιούνται στο δρόμο. Η ανεργία τσακίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια».

Οι άνεργοι, επισημαίνει, έφτασαν το 1.500.000 άτομα, ενώ από τους 782.493 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ επιδοτούνται μόνο οι 187.678 άνεργοι με το ευτελές επίδομα των 360 ευρώ.

«Να προσθέσουμε επίσης ότι χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Η απόγνωση για την πλειοψηφία των ανέργων αλλά και των απλήρωτων έχει φτάσει στο "ζενίθ". Για τα παραπάνω, Συνδικάτα της Αττικής που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, θα σας επισκεφτούν την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. για να σας θέσουν το μεγάλο θέμα που απασχολεί τους κλάδους, την ανεργία και τα αιτήματα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων», καταλήγει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Σήμερα, στις 4 μ. μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καλεί τον κλάδο σήμερα στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε ΛΟΥΚΙΣΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ - ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ - ΙΟΝΙΟΣ και αλλού.

Παράλληλα, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση στο υπουργείο θα απαιτήσουν ως ελάχιστα αλλά άμεσα μέτρα επιβίωσης τα εξής:

  • Να μην εφαρμοστεί στα ΕΑΣ το ενιαίο μισθολόγιο, να δοθούν παραγγελίες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στην κατοικία που έρχεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση των νόμων για ατομικές και ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
  • Εκτακτο επίδομα επιβίωσης για όλους τους ανέργους 1.000 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ