ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Νέοι εκβιασμοί και προβοκάτσιες

Ο Μάνεσης προσπαθεί με εκβιασμούς και προβοκάτσιες να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι χαλυβουργοί περιφρουρούν την απεργία τους έχοντας πλάι τους αποφασιστικά το ταξικό κίνημα
Ο Μάνεσης προσπαθεί με εκβιασμούς και προβοκάτσιες να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι χαλυβουργοί περιφρουρούν την απεργία τους έχοντας πλάι τους αποφασιστικά το ταξικό κίνημα
Με εκβιασμούς και προβοκάτσιες συνεχίζεται η προσπάθεια του βιομήχανου Μάνεση και των συμμάχων του, να συκοφαντήσουν το σκληρό και συνάμα περήφανο αγώνα των απεργών χαλυβουργών, τη στιγμή που έχει ξεχειλίσει η οργή όλης της εργατικής τάξης από τη στείρα αδιαλλαξία του Μάνεση.

Ετσι και χτες η εργοδοσία συνέχισε την ίδια τακτική εκβιασμών και απειλών διαδίδοντας για μια ακόμα φορά ανεπίσημα μέσω ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ότι δίνει νέα... παράταση λίγων ημερών μέχρι να καταθέσει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας του Ασπροπύργου. Και όλα αυτά, όπως διέδιδαν, για να συνεχιστούν οι «διαπραγματευτικές προσπάθειες» παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια η εταιρεία που εδώ και ημέρες αρνείται να συζητήσει με το Σωματείο τις προτάσεις που έχει καταθέσει και οδηγούν σε εξεύρεση λύσης. Από κοντά το υπουργείο Εργασίας, αντί να πάρει θέση και να πιέσει την εργοδοσία, συνεχίζει να παίζει το ρόλο του «διαπραγματευτή» της... εργοδοτικής αδιαλλαξίας.

Παράλληλα όμως με την εργοδοτική αδιαλλαξία συνεχίστηκαν και οι βρώμικες προσπάθειες συκοφάντησης του αγώνα των χαλυβουργών, με πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζουν και πάλι ο κυβερνητικός βουλευτής της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ.


Ετσι χτες αργά το μεσημέρι ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε και πάλι σε χώρο δίπλα στο εργοστάσιο όπου συγκεντρώνονται διευθυντές και απεργοσπάστες. Το σωματείο με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον βουλευτή «ως καθοδηγητή του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έχει δημιουργήσει ο Μάνεσης» και ότι «προσπαθεί με την παρουσία του στην πύλη του εργοστασίου να δημιουργήσει προβοκάτσια».

«Τώρα, σημειώνει ειδικότερα, που η εξέλιξη του αγώνα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, που το ΔΣ και οι απεργοί χαλυβουργοί προσπαθούν με τις προτάσεις τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Τώρα που οι συζητήσεις με το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και οι καθοδηγητές τους δεν θέλουν να βρεθεί λύση.

Θέλουν με τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες να λερώσουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που εδώ και 9 μήνες παλεύουν για τα δικαιώματά τους για να ξαναγυρίσουν στην δουλειά οι 120 απολυμένοι συνάδελφοι μας. Φαίνεται καθαρά σήμερα ποιος δεν θέλει να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ποιος είναι με το συμφέρον των εργαζομένων και ποιος είναι με το συμφέρον του Μάνεση.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην συνταχθούν με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, να μη δεχτούν να γίνουν υποχείρια του προβοκάτορα Γεωργιάδη, βουλευτή της ΝΔ, που είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Μάνεση».

Βρώμικο παιχνίδι του ΣΚΑΪ

Νωρίς το πρωί χτες έγινε άλλη μια προσπάθεια συκοφάντησης των χαλυβουργών από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που μετέδωσε ότι οι απεργοί ευθύνονται για βανδαλισμούς σε μαγαζί στον Ασπρόπυργο που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο εργαζόμενου.

Το σωματείο άμεσα κατήγγειλε τη προβοκατόρικη αυτή είδηση με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Καταγγέλλουμε το ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ που μεταδίδει τέτοιες προβοκάτσιες, αλλά και γιατί εδώ και αρκετό καιρό έχει αναλάβει εργολαβικά μέσα από τη συχνότητά του να μεταδίδονται τα ψέματα του απεργοσπαστικού μηχανισμού του Μάνεση προκειμένου να δυσφημήσουν τον ηρωικό αγώνα των χαλβουργών. Ξέρουμε καλά τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί ο ΣΚΑΪ.

Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς παρά να στέκεται στο πλευρό του Μάνεση ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή που είναι σε κρίσιμη φάση ο αγώνας μας. Αλήθεια, γιατί ο ΣΚΑΪ, που κόπτεται για το περιβάλλον, που έχει καθαρίσει όλες τις πλατείες και τα πεζοδρόμια της χώρας μας, δεν βγάζει τσιμουδιά για τα ραδιενεργά απόβλητα του Μάνεση που ανακάλυψαν οι Ιταλοί και τα έστειλαν πίσω στο εργοστάσιο του Βόλου;».


Εφησυχάζουν και παραπλανούν τους εργάτες

Μαζί με τη λάσπη και τα ψέματα με τα οποία τα αστικά ΜΜΕ συνεχίζουν να προσπαθούν να βρωμίσουν τον τίμιο αγώνα των χαλυβουργών, δυναμώνουν την επιχείρηση εφησυχασμού και παραπλάνησης των εργαζομένων συνολικά. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα του «Capital» αφού αναπαράγει πρώτα τα «σενάρια» για κλείσιμο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο - δήθεν - λόγω της απεργίας προσθέτει: «Το εργοστάσιο του Βόλου θα συνεχίσει τη λειτουργία του και οι 365 εργαζόμενοι της μονάδας αυτής που αρνήθηκαν υποταγή στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να έχουν τις θέσεις εργασίας τους με κανονικό ωράριο και με το μισθό που δικαιούνται...». Ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεοράσεις που λειτουργούν αναπαράγοντας την αλήθεια που βολεύει την πλουτοκρατία, έχουν βαλθεί να πείσουν τους εργάτες πως μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αν ζεσταίνεται η πλάτη της εργοδοσίας, αν προστατεύεται η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις της. Τεράστιο ψέμα!

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μόλις πριν λίγες μέρες οι οικονομικές εφημερίδες πανηγύριζαν για τις επιδόσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, επειδή σ' αυτούς αντιστοιχούσαν οι μισές από τις παραγγελίες πλοίων που έγιναν σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη βδομάδα! Πρόσφατα, έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) τόνιζε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές βρίσκονται στην κορυφή όλου του πλανήτη και παρέθετε μια σειρά προτερήματα που έχουν έναντι ανταγωνιστών τους που εδρεύουν σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα: Το 2011, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονταν 3.325 πλοία, έλεγχαν δηλαδή το 14,83% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt (μονάδα μέτρησης όγκου). Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 22,62% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 16,07% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών μεταφοράς φορτίων χύδην. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου τους είναι 10,5, όταν ο αντίστοιχος του παγκόσμιου στόλου είναι 12,5. Οι παραγγελίες που έκαναν αφορούσαν είδη πλοίων που τους «μπάζουν» με γερές αξιώσεις στην κόντρα για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων της Μεσογείου. Από τα 439 νέα πλοία που ναυπηγούνταν στα τέλη του 2011, τα 152 είναι δεξαμενόπλοια, τα 220 είναι φορτηγά πλοία και, γενικά, όπως σημειώνουν και σχετικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την έκθεση της ΕΕΕ, υπάρχει καθαρή τάση για εξειδικευμένα πλοία όπως τα LNG (δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ή liquefied natural gas), τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και πλοία εξόρυξης πετρελαίου.

Εχει αντίκρισμα για τους Ελληνες ναυτεργάτες αυτός ο ασύλληπτος πλούτος που διαχειρίζονται οι εργοδότες τους; Οχι. Μήπως έχουν σταθερή εργασία, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς; Οχι. Το αντίθετο συμβαίνει. Ακόμα και μέσα στη θερινή - τουριστική περίοδο που διανύουμε, υπολογίζεται ότι οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπερνούν τις 10.000 (από τους οποίους μάλιστα μόλις οι 968 παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 294 (για έγγαμους) ή 235 (για άγαμους) ευρώ! Ενώ για όσους δουλεύουν η εντατικοποίηση, τα ατέλειωτα ωράρια, η έλλειψη μέτρων υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά την ασφάλειά τους. Μήπως η πρωτιά και οι παραγγελίες των εφοπλιστών αντιμετώπισαν την ανεργία των μεταλλεργατών; Οχι. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα ναυπηγεία της χώρας βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική διάλυση, υποδομές εκατοντάδων στρεμμάτων, σύγχρονος εξοπλισμός, εξειδικευμένοι τεχνίτες ...«κάθονται», στη Ζώνη η ανεργία ξεπερνά το 95%, υποδομές και εξοπλισμός μένουν άχρηστα, όπως άνεργοι μένουν και χιλιάδες εξειδικευμένοι τεχνίτες στο Πέραμα, στο Σκαραμαγκά κλπ.

Ασφάλεια, λοιπόν, στους εργάτες δε δίνει ούτε ο πλουτισμός των εργοδοτών ούτε το να ανέχονται ...υπομονετικά την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες δουλειάς. Ασφάλεια και ζωή με αξιοπρέπεια θα δώσει στους εργάτες μόνο η πάλη ενάντια στην πολιτική που - ακριβώς επειδή υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» - από τη μία βλέπει τα δικαιώματά τους σαν κόστος κι από την άλλη αχρηστεύει και καταστρέφει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας τους.


Α.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ - ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απαίτησαν άμεσα μέτρα για το ραδιενεργό φορτίο της Χαλυβουργίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Βόλου, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος με τα ραδιενεργά απόβλητα της Χαλυβουργίας, έκαναν χτες το πρωί η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ», μαζί με πλήθος εκπροσώπων φορέων της περιοχής και ειδικότερα: ΕΛΜΕ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ», Σύνδεσμος Λιμενεργατών Βόλου, Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου, Λαϊκή Επιτροπή Καπακλί, Λαϊκή Επιτροπή Χιλιαδούς, Λαϊκή Επιτροπή Καραγάτς, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Ν. Μαγνησίας, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Ιατρικών Κέντρων Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Γιατρών ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας με το δήμαρχο Π. Σκοτεινιώτη, επισημάνθηκε η συστηματική προσπάθεια και από δημοσιεύματα να υποβαθμιστεί ο σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία τόσο των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, όσο και της πόλης και περιοχής. Υπενθύμισαν βασικές διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις του Καίσιου-137 που εντοπίστηκε στο ραδιενεργό φορτίο της Χαλυβουργίας από τη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Συνδικάτο με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και την επιστημονική ενημέρωση του Αντρέα Θεοφίλου, πυρηνικού φυσικού και πρώην διευθυντή ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η αντιπροσωπεία απαίτησε από το δήμαρχο άμεσα να πάρει μέτρα στην κατεύθυνση:

  • Να απομακρυνθεί με όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας το επικίνδυνο υλικό.
  • Να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις στους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία, στους εργαζόμενους στο λιμάνι και στους κατοίκους στην περιοχή δίπλα από το λιμάνι.
  • Να διαλευκανθεί το θέμα με το σκραπ που μπήκε τους τελευταίους μήνες και μπαίνει αυτή την περίοδο μέσα στο εργοστάσιο.
  • Να ελεγχθεί το εργοστάσιο στο Βελεστίνο, η γύρο περιοχή και να γίνει ενημέρωση για το πότε άλλαξε η εταιρεία τα φίλτρα.
  • Να γίνει έλεγχος στο υλικό που χρησιμοποιείται για τα οδοστρώματα και να ενημερώσει η εταιρία πού χρησιμοποίησε τέτοιο υλικό τουλάχιστον τους τελευταίους 4 μήνες. Να γίνουν άμεσα μετρήσεις.

Ο δήμαρχος από τη πλευρά του απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποσχόμενος γενικά ότι θα κινήσει κάποιες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με το Δήμο Βελεστίνου. Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου και οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψή αλλά και στην παράσταση διαμαρτυρίας, επισήμαναν ότι θα εντείνουν τις δράσεις τους μέχρι να απομακρυνθούν με ασφαλή τρόπο τα ραδιενεργά απόβλητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ