ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑ: ΜΥΘΟΣ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΑΓΩΝΕΣ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Χορηγοί»... «ούμπερ άλες»!

Με «τεμενάδες» στους «χορηγούς» - «πολιτιστικά ιδρύματα» του μεγάλου κεφαλαίου και ρητορικά «μπιχλιμπίδια» για τις αρχαίες «πολιτισμικές αξίες» επιχειρήθηκε να καλυφθεί χτες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα και άλλων παραγόντων, το γεγονός, ότι για χάρη της έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο «Martin-Gropius-Bau» του Βερολίνου από 31/8/2012 έως 7/1/2013, θα εξαχθούν προσωρινά από μουσεία της Ελλάδας εκατοντάδες σημαντικά εκθέματα, σε μια από τις μαζικότερες ανάλογες εξαγωγές των τελευταίων χρόνων!

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, στηρίζεται όμως πρωτίστως στα 515 αρχαία αντικείμενα από τις ανασκαφές στο ιερό της Ολυμπίας, τα οποία φυλάσσονται στα Μουσεία της Ολυμπίας, πολλά εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, καθώς και στα 49 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, Ελ. Οικονόμου, «πανηγύρισαν» για το γεγονός ότι «το ελληνικό κράτος γι' αυτή την έκθεση δεν έχει να στενοχωρηθεί για τίποτε» επειδή «οι χορηγοί από την Ελλάδα και από τη Γερμανία έχουν δώσει το 100% των χρημάτων για την έκθεση». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η έκθεση «δεν θα είχε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί εάν το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Λεβέντη και άλλοι χορηγοί δεν είχαν εισφέρει τα κεφάλαια, τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την υλοποίησή της. Τους ευχαριστούμε, πραγματικά θέλουμε να εξάρουμε αυτή τη δράση, η οποία αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας, είναι το μόνο οξυγόνο που έχουμε να προβάλλουμε τον πολιτισμό μας (...)»!

Ετσι, η - συζητήσιμης αξίας, αλλά μεγάλης επικινδυνότητας για τα αρχαία - τακτική των μεγάλων εξαγωγών αντικειμένων και μάλιστα, ουσιαστικά, στο όνομα... του τουρισμού, συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων και με τη ζύμωση στις συνειδήσεις ότι χωρίς τους «χορηγούς», πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί το Μάρτη του 2013 και στο Κατάρ (!) πριν φτάσει και στο ελληνικό κοινό ίσως και το... 2014!

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός, σε συνέντευξή του χτες το πρωί στη ΝΕΤ επαναβεβαίωσε τη συνέχιση της αντιδραστικής διαχειριστικής πολιτικής της κυβέρνησης στον πολιτισμό η οποία, σε αυτή τη φάση, ορίζεται από το σύνθημα «μουσεία ανοιχτά»... για τα κρουαζιερόπλοια...

Οι «Εκκλησιάζουσες» τα «σπάνε»...

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παίρνει τη σκυτάλη των Επιδαυρίων αυτή τη βδομάδα. Μεθαύριο Παρασκευή και το Σαββάτο (9μμ) στο θέατρο του Πολυκλείτου, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες». Μία ακόμα πολιτική κωμωδία - σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά -μετά τη «Λυσιστράτη»- τάσσεται υπέρ των γυναικών. Οι γυναίκες αξημέρωτα στην Εκκλησία του Δήμου, μεταμφιεσμένες σε άντρες βέβαια, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας, πετυχαίνουν να δοθεί η εξουσία στις ίδιες, τελευταία ελπίδα για να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο. Πώς θα είναι η ζωή από δω κι εμπρός; Γλέντι, κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμα και στον έρωτα, αφού ο νόμος παρεμβαίνει για να διορθώσει τη φύση, δίνοντας δικαιώματα στους μη προνομιούχους.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη, κ.ά.

Ακολουθεί περιοδεία της παράστασης: 30, 31/7 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Κήπου). 2/8 Αλεξανδρούπολη. 3,4/8 Καβάλα. 5/8 Θάσος. 6/8 Κομοτηνή. 8/8 Σίβηρη. 10, 11/8 Ζάκυνθος. 21/8 Τρίκαλα. 22/8 Λάρισα. 23,24/8 Θεσσαλονίκη (θέατρο Δάσους). 25/8 Βόλος. 26,27,28/8 Χαλάνδρι. 31/8 Πειραιάς. 1/9 Πετρούπολη. 3,4/9 Ηρώδειο. 5,6/9 Ηλιούπολη. 7/9 Αιγάλεω. 8,9/9 Βύρωνας. 12/9 Κορυδαλλός. 13/9 Νέα Σμύρνη. 14/9 Βριλήσσια. 17,18/8 Παπάγου. 19/9 Πάτρα.

Μικρή «δελφική γιορτή»

Από την υπόκλιση των καλλιτεχνών στο κοινό της εκδήλωσης
Από την υπόκλιση των καλλιτεχνών στο κοινό της εκδήλωσης
Μετά από τριάντα επτά χρόνια σιγής στο αρχαίο θέατρο Δελφών ήχησε (21/7) η «μουσική» της ποίησης και ο «λόγος» της μουσικής, με την απέριττη - «θυρανοίξια» χαρακτηρίστηκε - αλλά πολύ υποβλητική μουσικοθεατρική εκδήλωση που οργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών, με συμμετοχή γνωστών ηθοποιών και του «Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου».

Οταν το σκοτάδι της νύχτας απλώθηκε σε όλο το δελφικό τοπίο, το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» (Γιώργος Δεμερτζής, Δημήτρης Χανδράκης, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Αγγελος Λιακάκης), η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος, «εξέπεμψαν» τις μελωδίες πέντε ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, μεταγραμμένων από τον Φίλιππο Τσαλαχούρη και αριστουργηματικών μουσικών του Μότσαρτ, του Μπαχ και πέντε ελληνικών χορών του Ν. Σκαλκώτα.

Οι μουσικοί αποσύρθηκαν από την αρχαία ορχήστρα και από μακριά ήχησε ένα θρηνητικό «σπάραγμα» της ευριπιδικής «Μήδειας», ειπωμένο από την Λυδία Κονιόρδου. Το θεατρικό «υλικό» της εκδήλωσης αποτέλεσαν μικρά αποσπάσματα αρχαίου δράματος, σε πολύ καλές μεταφράσεις και «μιλημένα» πολύ αισθαντικά από τους ηθοποιούς. Ως «εισαγωγή» στα κείμενα που ακούστηκαν, προηγήθηκε η ανάγνωση, από τον Βασίλη Παπαβασιλείου (σε δική του μετάφραση), του υπέροχου, επίκαιρου, αφιερωμένου στην Ελλάδα, τον πολιτισμό της, ποίημα του Φρίντριχ Χέλντερλιν «Αρτος και οίνος». Ακολούθησαν αποσπάσματα της ευριπιδικής «Ιφιγένειας εν Ταύροις» (Λ. Κονιόρδου), του αισχυλικού «Αγαμέμνονα» (Μαρίσσα Τριανταφύλλου), των αισχυλικών «Περσών» (Γιάννης Βογιατζής), των «Ορφικών Υμνων» (Ολια Λαζαρίδου), του ευριπιδικού «Ηρακλή μαινόμενου», των αριστοφανικών «Ορνίθων» (Ρένη Πιττακή) και η βραδιά έκλεισε με τιμητική αναφορά στον αναβιωτή των «Δελφικών Γιορτών», Αγγελο Σικελιανό.

Για μεγάλους και παιδιά

Στη «Σκιά των Βράχων», στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, στις 26/7 (9μμ) το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής» και στις 31/7 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 26/7 (9.15 μμ) το «Θέατρο του παιδιού» παρουσιάζει τον «Εγωιστή γίγαντα» του Οσκαρ Ουάιλτ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκινου, σκηνικά Γιώργου Καρακάση, κοστούμια Εύης Παράκου, χορογραφίες Ζωής Σαρίδου, μουσική Μιχάλη Κόκκινου. Παίζουν: Ελένη Τριανταφύλλου, Ηλίας Νάκος, Ηλίας Παγούρας, Νικολέττα Κοφινά, κ.ά. Στο Κηποθέατρο, στις 27/7 (9μμ) θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον αλησμόνητο τροβαδούρο Νίκο Γούναρη. Οι Δαυίδ Ναχμίας (πιάνο) και Θάνος Πολύδωρας (τραγούδι), θα μας θυμίσουν 50 υπέροχα τραγούδια του Νίκου Γούναρη. Η παράσταση θα θυμίσει και άλλους μείζονες αλλά και λιγότερο γνωστούς δημιουργούς της εποχής του Γούναρη, όπως ο Αττίκ, ο Σουγιούλ, ο Γιαννίδης, ο Σακελλάριος, ο Κοφινιώτης και άλλοι που άφησαν μία μελωδική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Είσοδος 10 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ