ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αγριες περικοπές σε βάρος της υγείας του λαού
  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα μειωθούν κατά 661 τα τμήματα και οι κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τη δέσμευση στην τρόικα
  • Πρόσθετες περικοπές των δημόσιων δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014

Με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, σύνθλιψη δημόσιων δομών υπηρεσιών Υγείας, αλλά και με νέο πετσόκομα των δημόσιων δαπανών Υγείας τη διετία 2013-2014 προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Οι επικίνδυνες για την υγεία του λαού εξελίξεις που δρομολογούνται έγιναν καθαρές μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λουκουρέντζος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την αντιπροσωπεία της τρόικας την περασμένη Παρασκευή.

Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας προέταξε το «πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας», ανακοινώνοντας μετά την έξοδό του απ' το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθετες περικοπές για το 2013 και 2014 συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ (δηλαδή 300 εκατ. ευρώ το χρόνο). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές αυτές δεν έχουν επιμεριστεί και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει στο τέλος του 2012, συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της μέχρι τότε πολιτικής. Σύμφωνα με άλλους σχεδιασμούς, οι περικοπές αυτές θα γίνουν απ' τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Υγείας και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε κάθε όμως περίπτωση σηματοδοτεί μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) - που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» της περασμένης Κυριακής - οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014, τότε οι συνολικές δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα στεγνώσουν τα νοσοκομεία, που ήδη δεν διαθέτουν ούτε αναλώσιμα υλικά. Αποκαλυπτική γι' αυτή την οδυνηρή εξέλιξη είναι η δημοσιοποίηση την περασμένη Πέμπτη της έρευνας της ICAP, που σύμφωνα με τα στοιχεία της - όπως τα επεξεργάστηκε ο «Ρ» - τα νοσοκομεία μείωσαν κατά 40% τις παραγγελίες τους για υλικά τη διετία 2010-2011.

Οι δεσμεύσεις στην τρόικα

Την περασμένη Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με την τρόικα.

Παρά τις δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, του Ανδρέα Λυκουρέντζου ότι «αποτελούν προτεραιότητά μας η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτέθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας:

  • Μέχρι το τέλος του 2012 θα συγχωνευτούν 661 τμήματα και κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της γενικότερης σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που απέμειναν.
  • Ενημερώθηκε η τρόικα για τον προσδιορισμό του λεγόμενου clowback της φαρμακοβιομηχανίας και το rebate των φαρμάκων.

Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, η φαρμακευτική δαπάνη - δηλαδή η δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται μέσω των φαρμακείων - θα πρέπει να είναι 240 εκατ. ευρώ το μήνα ή 2,88 δισ. ευρώ για το 2012. Κάθε υπέρβαση αυτής της δαπάνης αποτελεί το clowback, που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clowback ορίστηκε σε 156 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 39 εκατ. ευρώ το μήνα. Η μεν φαρμακοβιομηχανία δεν το δέχεται αυτό, διότι αρνείται το ΦΠΑ, η δε ηγεσία του υπουργείου Υγείας το προσμετρά ως έσοδο που θα μειώσει τις δαπάνες. Πρόκειται για ένα «πιγκ-πογκ» μακριά απ' τις λαϊκές ανάγκες που θα διασφαλίζουν στον άρρωστο τα φάρμακά του.

Τα Rebates είναι κλιμακωτά ποσοστά επί του τζίρου των φαρμάκων που επιστρέφονται στα Ταμεία από τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση στην τρόικα, το ποσό αυτό ορίστηκε σε 10 εκατ. ευρώ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη του 2012.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια χίμαιρα, με την οποία επιχειρείται να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Ευθυγράμμιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Της συνάντησης με την τρόικα προηγήθηκε συνεργασία του Ανδρέα Λυκουρέντζου με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και τους συντονιστές βουλευτές του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό και Σ. Κεδίκογλου.

Κι εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όσα εκτέθηκαν στην τρόικα. Αποκαλυπτικές εξάλλου είναι και οι ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργείου Υγείας. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρεται, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του έργου του υπουργείου Υγείας τόσο σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, όσο και νομοθετικών πρωτοβουλιών. Εκτενής, επίσης, μνεία υπήρξε στο θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών του συστήματος Υγείας, καθώς και στο σχεδιασμό της ανακατανομής των μονάδων Υγείας, με βάση τη διασφάλιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τη γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα».

Δηλαδή υπάρχει ταύτιση στη σύνθλιψη των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Επείγουσα προτεραιότητα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ
  • Άμεσα επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ που διατυπώθηκε μόλις πριν μία βδομάδα
  • Ο Οργανισμός χρωστά 100 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους που πλήρωσαν απ' την τσέπη τους φάρμακα και εξετάσεις

Σε ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αναδεικνύεται η πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως τόνιζε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της περασμένης Κυριακής.

Αν και οι σημερινές υπηρεσίες παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεν αποτελούν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες» εντούτοις «μέσω της κρατικής υποχρηματοδότησης και του κανονισμού παροχών - περικοπών, αναδεικνύεται σε φορέα - δήμιο των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, για τα 9,5 εκατομμύρια των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων».

Η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) πρέπει να γίνει για την αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας.

«Αδειος» ο ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ταυτόχρονα πάροχος υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο βασικός χρηματοδότης των δημόσιων νοσοκομείων μέσω των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ).

Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ απ' την 1.1.2012 οδήγησε σε δραματικές περικοπές καθώς η βασική του χρηματοδότηση -κατά 80%- θα έπρεπε να προέλθει απ' τις εισφορές Υγείας των παραπάνω Ταμείων. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 θα είχε έσοδα 5,831 δισ. ευρώ όταν οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί των ενταχθέντων απ' την 1.1.2012 στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων ανήλθαν στα 7,8 δισ. ευρώ για το 2011. Τα έξοδα για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί σε 5,380 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας και ...πλεόνασμα 830.400 ευρώ!

Ομως λόγω της ύφεσης, των λουκέτων στα μαγαζιά και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών ο ΕΟΠΥΥ, όπως ενημέρωσε και την τρόικα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποχρηματοδοτείται.

Τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, μέχρι την περασμένη βδομάδα, είναι απελπιστικά:

  • Εν πρώτοις, τα χρέη των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που μέχρι 31.12.2011 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Επίσης, χρωστά και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία από νοσήλια μέχρι την 31.12.2011. Συνολικά τα σωρευμένα χρέη του 2011 ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.
  • Το 2012 πλήρωσε μέχρι το Μάρτη κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ προς τους παρόχους υπηρεσιών από ιδιώτες (φαρμακοποιοί, γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) που προήλθαν από την κρατική επιχορήγηση -κοντά στα 600 εκατ. ευρώ- και τις εισφορές κυρίως του ΙΚΑ. Ο ΟΠΑΔ αποδίδει 80-90 εκατ. ευρώ το μήνα, ο ΟΑΕΕ 30-40 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ ελάχιστα και τα υπόλοιπα προέρχονται απ' το ΙΚΑ.
  • Απ' το Μάρτη και μετά χρωστά 1,6-1,7 δισ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής:

-- Πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε αρρώστους που πλήρωσαν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα και τις υπηρεσίες Υγείας και πρέπει να τα εισπράξουν. Είναι κυρίως οφειλές προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και χρήματα τα οποία πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και των γιατρών - με την άρση της πίστωσης για χορήγηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων. Μέχρι τις 3.12.2012 οι οφειλές αυτές ήταν 43 εκατ. ευρώ και απ' την αρχή του χρόνου προστέθηκαν και άλλα 57 εκατ. ευρώ.

-- Απ' την αρχή του 2012 χρωστά κοντά στα 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλια βάσει του ΚΕΝ. Εχει αποδώσει μόλις 30 εκατ. ευρώ.

-- Επίσης χρωστά, απ' το Μάρτη και μετά, 140 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, 12 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες γιατρούς, 12 εκατ. ευρώ στους φυσικοθεραπευτές, 75 εκατ. ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα και 400 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς απ' τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνη.

-- Οφείλει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα κάποιες απ' αυτές όπως η «NOVARTIS» -της οφείλει 90 εκατ. ευρώ- να απειλεί με αλλαγή της προμήθειας φαρμάκων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ