ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1945: Το ΚΚΕ παλεύει για συμφιλίωση και ομαλότητα

Ο «Ριζοσπάστης», στις 11 Νοέμβρη 1945, αποκαλύπτει τις ραδιουργίες των Αγγλων στην Ελλάδα. Με συντριπτικά ντοκουμέντα φέρνει στο φως επαφές των Αγγλων με τον Τσολάκογλου και το Ράλλη, την απεριόριστη υποστήριξη στο Ζέρβα και την υπονόμευση του ΕΛΑΣ.
Ο «Ριζοσπάστης», στις 11 Νοέμβρη 1945, αποκαλύπτει τις ραδιουργίες των Αγγλων στην Ελλάδα. Με συντριπτικά ντοκουμέντα φέρνει στο φως επαφές των Αγγλων με τον Τσολάκογλου και το Ράλλη, την απεριόριστη υποστήριξη στο Ζέρβα και την υπονόμευση του ΕΛΑΣ.
Φθινόπωρο 1945. Στην Ελλάδα εντείνεται η τρομοκρατική δράση της αντίδρασης σε βάρος των δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης.

Το ΚΚΕ, συνεχίζοντας τις επίμονες προσπάθειες για συμφιλίωση και ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου (10 Οκτώβρη 1945) διακήρυξε ότι «θα ενισχύσει με όλα τα μέσα το σχηματισμό πολιτικής δημοκρατικής κυβέρνησης, που να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία για λεύτερες εκλογές, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορέσει χωρίς τρομοκρατία και καταδιώξεις να ψηφίσει αυτόν που θέλει». Το ΚΚΕ έθεσε επίσης ως «προϋπόθεση για την ομαλή πορεία τη γενική αμνηστία για όλους τους αγωνιστές του (Εθνική Αντίσταση, Δεκέμβρης, Μέση Ανατολή)».

Μόνο σε διάστημα 15 ημερών (1-15 Οκτώβρη 1945) οι δολοφονημένοι αγωνιστές της Αντίστασης είχαν φθάσει τους 25. Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας, που βρίσκονταν κάτω από τη διεύθυνση της ειδικής αγγλικής αποστολής, όχι μόνο δε συγκρατούσαν, μα αντίθετα ενίσχυαν τη δολοφονική τρομοκρατία του μοναρχοφασισμού.

Σ' αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας, της ασυδοσίας και της αναρχίας, που είχε δημιουργηθεί από τη μοναρχοφασιστική αντίδραση και τους Αγγλους, δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί κυβερνητική σταθερότητα. Οι κυβερνητικές κρίσεις αποτελούσαν μόνιμο φαινόμενο: Την 1η Νοέμβρη παραιτείται η κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου και την ίδια μέρα ορίστηκε πρωθυπουργός ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Μα μετά από 20 μέρες (20 Νοέμβρη) παραιτήθηκε και η κυβέρνηση του Π. Κανελλόπουλου για να δοθεί στις 21 Νοέβρη 1945 εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον αρχηγό των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με νέα παρέμβασή του (22 Νοέμβρη) χαρακτήρισε σαν θετικό το γεγονός και δήλωσε την κατ' αρχήν ανοχή του προς τη νέα κυβέρνηση και την υποστήριξή του σε κάθε μέτρο της, που θα έτεινε να αποκαταστήσει την ομαλότητα και θα οδηγούσε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές. Μα η κυβέρνηση Σοφούλη δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της. Γι' αυτό και το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα του ΕΑΜ σταμάτησαν την υποστήριξη της κυβέρνησης και κάλεσαν το λαό να συνεχίσει πιο αποφασιστικά την πάλη του για αναγνώριση του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, γενική πολιτική αμνηστία, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση κ.λπ.

Καιρός

Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που νωρίς το πρωί στα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι ενισχυμένοι στο Ιόνιο σε ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-16, στα δυτικά από 10-19, στην υπόλοιπη χώρα από 13-31 και στη Θεσσαλονίκη από 9-16 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-20 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1694 Γεννιέται Ο Βολταίρος. Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και ιστορικός. Ο Βολταίρος (ψευδώνυμο του Μαρί Φρανσουά Αρουέ) κρατώντας αποστάσεις από τις ιδέες της πεφωτισμένης δεσποτείας, προωθεί το ιδανικό της δημοκρατίας ως τον πιο ορθολογικό τύπο κρατικού συστήματος. Γίνεται έτσι ο πιο λαμπρός εκφραστής της προοδευτικής κοινής γνώμης της Ευρώπης. Πολλές από τις τραγωδίες του προϊωνίζονται τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Βασική θέση στα μυθιστορήματα του κατέχει η κριτική του κοινωνικού κατεστημένου, ο σατιρικός χλευασμός της Εκκλησίας, των δικαστηρίων και της βασιλικής εξουσίας. Η επίδρασή του στην ανάπτυξη του Διαφωτισμού ήταν πολύ σημαντική.

1998 Πέθανε ο Μιχάλης Κατσαρός. Ενας από τους σημαντικούς Ελληνες ποιητές. Κατατάχθηκε στους ποιητές της ήττας, ωστόσο σε πολλά ποιήματα του μιλάει για την αντίσταση που οφείλουμε να προβάλλουμε στην καθημερινή ζωή και στην αλλοτρίωση. Τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται, όσον αφορά στο περιεχόμενο τους, από τη βαθύτατη ευαισθησία για τα βάσανα των φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων. Εξάλλου και ο ίδιο διάλεξε να ζήσει μια τελείως ασκητική ζωή.

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα στη συνοχή της ομάδας των υποστηρικτών του αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής, όπως φαίνεται από την κρίση στην ΟΝΝΕΔ αλλά και την παρέμβαση του Μιχ. Λιάπη (σελίδα 8)

ΕΞΑΜΕΛΗΣ αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου συμμετείχε χτες σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής (σελίδα 13)

ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ερώτηση για το θέμα των συντάξεων των ναυτεργατών κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας (σελίδα 17)

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ παρασκηνιακές συμφωνίες αλλά και η σκληρή ηγετική διαμάχη ανάμεσα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, φαίνεται πως δίνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, παράταση ζωής στην εύθραυστη κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι... (σελίδα 22)

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ομολογούν δημόσια τα μεγάλα οφέλη στην «προΟΝΕ» εποχή, αλλά και την πρόθεσή τους να επιδιώξουν υψηλή κερδοφορία των τραπεζών στη «μεταΟΝΕ» εποχή με την καταλήστευση των καταθέσεων (σελίδα 24)

ΑΛΛΗ μια σύσκεψη δημιουργίας εντυπώσεων, με αποδέκτες καταναλωτές και κτηνοτρόφους, έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας με αφορμή το θόρυβο που ξεσηκώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις «τρελές αγελάδες» (σελίδα 25)

ΕΝΩΜΕΝΟΙ κι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τηνπολιτική «που υπονομεύει τα πτυχία, τη δουλιά και το μέλλον» τους, εμφανίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι φοιτητές - εκπρόσωποι 18 Συλλόγων της Αθήνας, που την περασμένη Τετάρτη συγκρότησαν το Συντονιστικό Αγώνα Γενικών Συνελεύσεων (σελίδα 26)

ΣΤΗ ΓΕΜΑΤΗ από επώνυμους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, χτες το μεσημέρι απονεμήθηκαν για πέμπτη συνεχή χρονιά τα ετήσια θεατρικά και μουσικά βραβεία (σελίδα 31)

ΖΩΝΤΑΝΟΣ στο όνειρο... θα επιδιώξει σήμερα να κρατηθεί ο Παναθηναϊκός στο «Ολντ Τράφορντ», ή αν θέλετε στο «Θέατρο των Ονείρων» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (σελίδα 38)

ΣΕ ΟΚΤΩ σημεία έσταζε η οροφή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κι έτσι ο προγραμματισμένος αγώνας μπάσκετ Ολυμπιακού - Ηρακλή αναβλήθηκε λόγω... βροχής (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1919 Ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνής των Νέων (Συνέδριο του Βερολίνου).

1939 Συλλαμβάνεται ο Γιώργης Σιάντος, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Με το χτύπημα αυτό η φασιστική δικτατορία πετυχαίνει να ολοκληρώσει τη σύλληψη όλων σχεδόν των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο 6ο Συνέδριο. Σχηματίζεται Κεντρική Επιτροπή από τους Δημήτρη Παπαγιάννη, Χρήστο Κτιστάκη, Χρήστο Κανάκη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, που συνεχίζει τη δράση της μέχρι τους πρώτους μήνες της Κατοχής (1941) και είναι γνωστή ως η «παλιά Κεντρική Επιτροπή».

1959 Συνέρχεται στη Ρώμη σύσκεψη των Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης.

1969 Ο ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μάικ Μάνσφιλντ ζητεί να γίνουν ανακρίσεις από ειδική επιτροπή του Κογκρέσου για την υπόθεση της ομαδικής σφαγής εκατοντάδων αόπλων Βιετναμέζων από Αμερικανούς στρατιώτες στο Μι Λάι. Τρεις μέρες αργότερα παραπέμπεται σε δίκη ο υπολοχαγός Γουίλιαμ Κάλεϊ, ως υπεύθυνος της σφαγής.

1977 Τρομακτικοί μουσώνες σαρώνουν με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα την Ινδία. Καθώς η θεομηνία συνεχίζεται, εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 100.000 και οι άστεγοι τα τρία εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ