ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες στα απόνερα της Συνόδου Κορυφής

Διατεθειμένη να εγκαταλείψει το ευρώ δηλώνει η Φινλανδία

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου δίνουν και παίρνουν, προδίδοντας ανταγωνιστικά συμφέροντα
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου δίνουν και παίρνουν, προδίδοντας ανταγωνιστικά συμφέροντα
Τη ρευστότητα που επικρατεί στην Ευρωζώνη, και η οποία οξύνει, από τη μια, τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, αλλά αξιοποιείται ταυτόχρονα για την πλήρη και ενιαία άλωση των εργατικών κατακτήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνουν οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις απέναντι στις πρόσφατες Αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στη Φινλανδία, η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε χτες σε εφημερίδα της χώρας ότι θα προτιμούσε να προετοιμαστεί για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να πληρώνει τα χρέη άλλων.

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί ότι θα είναι μέλος της Ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη Φινλανδία. Ομως η Φινλανδία δεν έχει αγκιστρωθεί στο ευρώ ούτε θα καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα και είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένης της εγκατάλειψης του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», είπε, δείχνοντας πως οι κόντρες και οι φυγόκεντρες τάσεις μεγαλώνουν παράλληλα με το βάθος της κρίσης.

Η Φινλανδία εναντιώνεται στην απόφαση να επιτρέπεται στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ να αγοράζει ομόλογα κρατών - μελών με δυσκολία δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές, όπως ζητούσε και πέτυχε στη Σύνοδο η Ιταλία.

Από την πλευρά του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γέργκ Ασμουσεν, εξέφρασε χτες επιφυλάξεις για τα όρια παρέμβασης στην κρίση της Ευρωτράπεζας, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους μακροπρόθεσμα. «Ο κόσμος και οι αγορές στρέφονται στην ΕΚΤ για λύσεις (...) αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει τη σταθερότητα των οικονομιών και των αγορών. Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σε αυτά που γνωρίζουμε», δήλωσε.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο πρόεδρος της Bundesbank (Γερμανική Κεντρική Τράπεζα) Γενς Βάιντμαν επέκρινε τις αποφάσεις της Συνόδου, λέγοντας ότι αποδυναμώνουν την αρχή της επιβολής προϋποθέσεων η οποία πρέπει, όπως είπε, να πρυτανεύει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια. «Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν ξεκαθάρισαν την κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε πως η ΕΚΤ «δεν πρέπει να αποκλίνει από την εντολή της» με πολιτικές όπως η απεριόριστη αγορά ομολόγων ή με χρηματοδότηση των μηχανισμών στήριξης.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε με νόημα αν «θεωρείται ακόμη επαρκές το πλαίσιο του Μάαστριχτ ή εάν αναζητείται περαιτέρω ενοποίηση, με εκχώρηση κυριαρχίας».

Συγχρονισμένη κρίση

Ο συγχρονισμένος χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ομιλία της σε πολιτικό φόρουμ στο Τόκιο, υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους μήνες οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν γίνει πιο ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στις προηγμένες, όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε ότι παραμένουν ο πιο άμεσος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το ελληνικό θέμα, τέλος, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνονται το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, η αίτηση της Κύπρου για χρηματοδοτική βοήθεια και τα ζητήματα της κοινής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών και της χρήσης των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε χτες στο «Ρόιτερς» ότι «δεν θα εκταμιευθεί καμία δόση προς την Ελλάδα, μέχρι το Eurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων». Το eurogroup της Δευτέρας θα συζητήσει τα ευρήματα από την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα μετά τις εκλογές, ενώ μία δεύτερη αποστολή της τρόικας αναμένεται αργότερα μέσα στον Ιούλη.

ΠΑΣΟΚ
«Ανασύσταση» με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά

Κεντροαριστερές συμμαχίες στο φόντο της αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, επιδιώκει ο Ε. Βενιζέλος

Την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ, με πυλώνες τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας και την εφαρμογή των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και με στόχο την ανάκτηση του συστημικού του ρόλου, να διασφαλίσει την «κοινωνική συναίνεση» μέσω της υποταγής του λαού στα μέτρα των μνημονίων και των ευρωενωσιακών πολιτικών, κήρυξε χτες ο Ε. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος, ξεδίπλωσε το σχέδιο για την αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο τη δημιουργία ενός «σύγχρονου κεντροαριστερού πόλου» -με τη συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. και όσων άλλων «προθύμων»- που με νέο «προσωπείο», αλλά με την ίδια ταξική στρατηγική, θα κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Διεκδίκησε ταυτόχρονα την ισχυρή παρουσία του κόμματος του στην κυβερνητική αντιλαϊκή διαχείριση. Οπως ανέφερε, «στηρίζουμε ελέγχουμε και προτρέπουμε την κυβέρνηση» και «το ΠΑΣΟΚ δε θα αποστεί του εθνικού καθήκοντος θα αναλάβει πρωτοβουλίες». «Στόχος μας είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ανοιχτό και δημοκρατικό» υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος και ζήτησε τη σύναψη μίας «νέας κοινωνικής συμφωνίας και συμμαχίας» με όλους εκείνους που τσάκισε με την πολιτική του.

Αυτή η «κοινωνική συμφωνία», όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του στην ντόπια αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, θα στηρίζεται στη «διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας» με τη συνέχιση της λιτότητας, στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» με την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στην «εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης», με την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο Ε. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να επανακτήσει την πρωταγωνιστική θέση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο, όπως είπε, τη συγκρότηση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς στα «πρότυπα της "Ελιάς" στην Ιταλία», των Πρόντι και Νταλέμα. Σε αυτή τη βάση χαρακτήρισε «μαγιά το μικρό και ανθεκτικό εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ» στις τελευταίες εκλογές και απεύθυνε κάλεσμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. για «έντιμο διάλογο».

Αμεση ήταν η ανταπόκριση της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Σπ. Λυκούδη, που χαιρέτησε στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, να καλεί σε ανοιχτό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. Οπως ανέφερε, «μπροστά στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει να ανταποκριθεί σε ένα ουσιαστικό διάλογο (...) με όσους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού σοσιαλισμού, είτε ανήκουν σε υπαρκτούς πολιτικούς σχηματισμούς, είτε είναι ανένταχτοι και οραματίζονται μια ισχυρή και αξιοπρεπή Ελλάδα με όρθια την κοινωνία».

Ο Ε. Βενιζέλος έβαλε τέλος στα σενάρια για αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας. Δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης». Ο ίδιος, στην προσπάθεια να στηρίξει το εφεύρημα της «ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε -χωρίς να τα κατονομάσει- «σε στελέχη που αρνούνται να συμβάλουν στην πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ», τα οποία «έβλαψαν την παράταξη τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά». Σήμερα ο Ε. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.

ΣΥΡΙΖΑ
Ζητάει από την κυβέρνηση μετεκλογική συνέπεια!

Η εγκατάλειψη από τη συγκυβέρνηση της θέσης για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είναι το νέο εφεύρημα της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρακαλάει τώρα την κυβέρνηση να κάνει όσα έλεγε προεκλογικά! Σε non paper που κυκλοφόρησε χτες για τις προγραμματικές δηλώσεις, εγκαλεί την κυβέρνηση ότι παραιτήθηκε απ' το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και πως αυτό «συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή». Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Δ. Παπαδημούλης προέτρεψε χτες την κυβέρνηση να μην πουλήσει, λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά να προκρίνει την «αξιοποίηση» σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα! Να επιλέξει δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις με πλάγιο τρόπο, ώστε να γίνουν πιο εύπεπτες από τους εργαζόμενους και το λαό.

Περιοδεία στο ΚΑΤ

Μπροστά στην κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για ασθενείς και υγειονομικούς, η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προγραμματίζει σειρά περιοδειών και παρεμβάσεων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτών, την Τετάρτη 11/7, ο Σπ. Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος, θα περιοδεύσει στις 10 το πρωί, στο νοσοκομείο ΚΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ