ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποθρασύνει το Ισραήλ

Καταψήφισε το ΚΚΕ υποκριτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την «πολιτική της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη»

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Παλαιστίνη για την απελευθέρωση των κρατούμενων αγωνιστών στις ισραηλινές φυλακές
Από πρόσφατη διαδήλωση στην Παλαιστίνη για την απελευθέρωση των κρατούμενων αγωνιστών στις ισραηλινές φυλακές
Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταψηφίζοντας το ψήφισμα με τον τίτλο «για την πολιτική της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη», και αιτιολογώντας την ψήφο της, τονίζει τα εξής:

«To Κοινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου "για την πολιτική της ΕΕ για την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη" ενώ αναγνωρίζει - κάτω από την πίεση του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της τραγικής πραγματικότητας - κάποιες πλευρές της Ισραηλινής βαρβαρότητας, όπως τις δολοφονίες και φυλακίσεις Παλαιστινίων, την επέκταση των εποικισμών, την εγκληματική δράση των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων κ.ά., τις ακυρώνει έντεχνα στη συνέχεια τοποθετώντας απέναντι και σαν αντίβαρο στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος το "δικαίωμα" του Ισραήλ στην ασφάλεια.

Η "ασφάλεια" του Ισραήλ αποτελεί το μόνιμο πρόσχημα που χρησιμοποιεί το Ισραηλινό κράτος για να δικαιολογεί την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και να νομιμοποιεί τα εγκλήματα του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Το ψήφισμα επιχειρεί να συγκαλύψει και να εξωραΐσει την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην κατεύθυνση του σχεδίου ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη "νέα Μέση Ανατολή". Η ΕΕ αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και επιχειρεί να στερεώσει και να διευρύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της, στο έδαφος της οξύτατης διαπάλης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώσεις και οργανισμούς, που ανταγωνίζονται για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής, Η πολιτική αυτή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, αποθρασύνει το Ισραήλ, συνιστά εμπόδιο στην αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, οξύνει και περιπλέκει τα προβλήματα και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για άμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις δημιουργία ανεξάρτητου, με εδαφική συνέχεια και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα και εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την άμεση και χωρίς όρους αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Το άμεσο σταμάτημα των εποικισμών και τη διάλυσή τους. Την άμεση και χωρίς όρους άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Την κατεδάφιση του Ισραηλινού τείχους της ντροπής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Την άμεση επανένωση των Παλαιστινιακών οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων Παλαιστινίων και των μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι εποικισμοί «στραγγαλίζουν» την παλαιστινιακή οικονομία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις καταστροφικές συνέπειες των εποικισμών για ένα από τα πλέον εύφορα τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών, την περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη - γύρω από την Ιεριχώ - στη Δυτική Οχθη αναδεικνύει με έκθεση που δημοσιοποίησε, χτες, η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι παλαιστινιακής γης, οι 28 εποικισμοί που έχουν ανεγερθεί ελέγχουν άμεσα ή διά μέσου των «ζωνών ασφαλείας» που έχουν δημιουργηθεί το 86% της γης - που τυγχάνει να είναι πολύ εύφορη - ενώ για τους Παλαιστινίους μένει μόνο το 6%.

Επίσης, οι εποικισμοί έχουν με διάφορους τρόπους δεσμεύσει το σύνολο σχεδόν των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα συχνά ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μην έχει τρεχούμενο νερό αν και το νερό είναι άφθονο στην περιοχή. Στην Κοιλάδα του Ιορδάνη κατοικούν 9.500 από το περίπου μισό εκατομμύριο εποίκους της Δυτικής Οχθης και 66.000 Παλαιστίνιοι εκ των περίπου 2,5 εκατομμυρίων της Δυτικής Οχθης. Για την Oxfam αυτό που γίνεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη είναι ενδεικτικό της συνολικής κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Οχθη και αποδεικνύει ότι όσο υπάρχουν εποικισμοί, τόσο θα συνθλίβεται κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των παλαιστινιακών εδαφών, κάτι μάλλον αναμενόμενο εφόσον πρόκειται για συνέχιση της ισραηλινής κατοχής.

Τα συμπεράσματα της Oxfam ήρθε να επιβεβαιώσει έτερη έκθεση της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης B' Tselem, για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που ο ισραηλινός στρατός κατοχής, με πρόσχημα τους εποικισμούς, επιβάλει στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης. Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα τόσο σύνθετο πλέγμα απαγορεύσεων και ειδικών αδειών για μετακινήσεις ακόμη και από πόλη σε προάστιο στη Δ. Οχθη, που είναι σχεδόν απαγορευτικό σε μη μόνιμο κάτοικο να προσεγγίσει την περιοχή, ενώ σταδιακά μειώνεται η δυνατότητα μετακινήσεων και των ίδιων των κατοίκων, με σοβαρές συνέπειες, εκτός των άλλων, και στην οικονομία της περιοχής.

Και οι δύο οργανώσεις ζητούν να επιβληθεί στην ισραηλινή πλευρά ο τερματισμός του εποικισμού και των καταστροφικών αυτών πρακτικών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής διπλωματίας.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Αντισυνταγματική» η κατάργηση 2 μισθών αλλά ..μένει

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ελάχιστο εκνευρισμό προκαλεί στην πορτογαλική κυβέρνηση η χτεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας πως παραβιάζει το Σύνταγμα η περσινή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους επειδή καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στους Πορτογάλους εργαζόμενους, αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου για να βάλει βούτυρο στο ψωμί της μείωσης των μισθολογικών αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα για να αποστομώσει τάχα τους διεθνείς τοκογλύφους δανειστές που ζητούν κι άλλες θυσίες για τα 97 δισ. δολάρια που έδωσαν πέρσι στην Πορτογαλία.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως μολονότι το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ως αντισυνταγματική, το ίδιο επιτρέπει την παραβίαση ως το τέλος του έτους για να μην τεθούν σε κίνδυνο... οι «στόχοι» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος!

ΙΤΑΛΙΑ
«Μαχαίρι» στις δημόσιες υπηρεσίες

ΡΩΜΗ.--

Να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις από τη νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας που αποφάσισε προχτές τα μεσάνυχτα, επιχείρησε, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ισχυριζόμενος ότι η καταιγίδα δημόσιων περικοπών και απολύσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους πέντε μήνες ...δε θα είναι τίποτε άλλο από ένα... «λογικό ψαλίδισμα» επειδή τάχα δε θα πρόκειται για οριζόντιες περικοπές!

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα, έπειτα από μαραθώνια - επτάωρη...- συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, αφορούν συνολικές περικοπές ύψους 26 δισ. δολαρίων ως το 2014. Ειδικότερα, προβλέπονται περικοπές 4,5 δισ. ως τέλος του 2012, άλλα 10,5 δισ. μέσα στο 2013 και άλλα 11 δισ. ένα χρόνο μετά. Οι πληροφορίες για απολύσεις του 10% των δημοσίων υπαλλήλων και των ενόπλων δυνάμεων, και του 20% των διευθυντικών στελεχών επιβεβαιώνονται πέρα για πέρα, όπερ θα σημάνει το άνοιγμα του «ασκού του Αιόλου» για αρκετές χιλιάδες απολύσεις. Αυτό μολονότι προς το παρόν η κυβέρνηση το αρνείται, ισχυριζόμενη τάχα πως η συρρίκνωση των δημοσίων υπαλλήλων θα προέλθει κυρίως μέσω «παγώματος» των προσλήψεων και της ενθάρρυνσης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων..

Ανακοινώθηκε επιπλέον ότι ως το Δεκέμβρη, οι περιφέρειες της χώρας θα πρέπει να περιοριστούν κατά ποσοστό 50%, αν και επί του παρόντος δεν αποφασίστηκε το κλείσιμο τοπικών νοσοκομείων με λιγότερες από 100 κλίνες.

IΑΠΩΝΙΑ
Ετοιμάζουν «βοήθεια» 15 δισ. προς το Αφγανιστάν

ΤΟΚΙΟ.--

Διεθνής Συνδιάσκεψη για τη συγκέντρωση περίπου 15 δισ. δολαρίων ως «αναπτυξιακή βοήθεια» στο Αφγανιστάν ως το 2015 πραγματοποιείται αύριο (Κυριακή) στο Τόκιο.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στη συνδιάσκεψη του Τόκιο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μοουν, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ΚΙΟΝΤΟ, επικαλούμενο ανώνυμες διπλωματικές πηγές, μετέδωσε πως οι συμμετέχοντες - χορηγοί θα καταρτίσουν ένα σχέδιο «βιώσιμης ανάπτυξης» για το (κατεχόμενο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) Αφγανιστάν κατά τη δεκαετία 2015 - 2024 και θα σχεδιαστεί ένα «Πλαίσιο Αμοιβαίας Ευθύνης».

Προ ημερών, ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είχε δηλώσει πως η χώρα του χρειάζεται διεθνή βοήθεια ύψους 3,9 δισ. δολαρίων το χρόνο, για να μπορεί να στηθεί ξανά στα πόδια της η αφγανική οικονομία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ