ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 3ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο εργατικό κίνημα και συνολικά

Κορυφώθηκαν χθες οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις δυο μέρες τις εκδηλώσεις

MotionTeam

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και τις δυο μέρες τις εκδηλώσεις
Εκατοντάδες νέοι, καινούριες δυνάμεις, νέοι εργάτες, άνεργοι, παιδιά από τις σχολές μαθητείας, από τις εργατογειτονιές παίρνουν τη θέση τους δίπλα στην ΚΝΕ, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της νεολαίας του ΚΚΕ, να πρωτοστατήσουν με πείσμα στον αγώνα για να δυναμώσει ο δρόμος της ρήξης και σύγκρουσης με τους καπιταλιστές και την εξουσία τους.

Αυτό αναδείχθηκε μέσα από τις διήμερες εκδηλώσεις του 3ου Εργατικού Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε χθες με κεντρική ομιλία από τη Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις με βιομηχανικούς εργάτες και εμποροϋπάλληλους. Τόσο εισηγητικά από τους συνδικαλιστές, Κ. Ηλιού (ΠΑΜΕ Μετάλλου) και Γ. Τσαμπούκη (ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών) όσο και από τις παρεμβάσεις των νέων εργαζομένων, αναδείχθηκαν οι ανατροπές που έχουν επέλθει στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ιδιαίτερα για τους νέους, που σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, ανασφάλιστοι, με μισθούς 200 και 400 ευρω ή με μεροκάματο όποτε και αν τον χρειαστεί η επιχείρηση, καλούνται να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Παρουσιάσθηκε ο δρόμος διεξόδου από την κρίση που θα έρθει μέσα από την οργάνωση του καθημερινού αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης που εξελίσσεται και την ενίσχυση της γραμμής σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει η εξουσία να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Ιδιαίτερα προσεγμένο, ήταν το αφιέρωμα στο Νίκο Μπελογιάννη που παρουσιάστηκε από το συγκρότημα της ΚΝΕ και με τραγούδια, κείμενα και ποιήματα, έδειξε το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε και εκτελέστηκε. Ανέδειξε τον ηρωισμό του Νίκου Μπελογιάννη, όπως και χιλιάδων άλλων κομμουνιστών, που αντιμετώπισαν με τόση περιφρόνηση το θάνατο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι με τον Αγάθωνα.

Ολα τα έσοδα του Εργατικού Φεστιβάλ, θα διατεθούν για τη στήριξη του αγώνα των Χαλυβουργών, που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργάτες, ο λαός και τα παιδιά τους, το δρόμο της παλικαρίσιας, αταλάντευτης αναμέτρησης με τις απαιτήσεις των αφεντικών και των κυβερνήσεών τους.

Να γύρει η πλάστιγγα υπέρ των εργατών και των παιδιών τους

Στην ομιλία της η Βιβή Δάγκα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο συσχετισμός ανάμεσα στο στρατόπεδο των καπιταλιστών και στο στρατόπεδο των εργατών δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά από την ανάπτυξη της ανειρήνευτης πάλης μεταξύ των συμφερόντων της εργατικής και της αστικής τάξης.

Σε αυτή την υπόθεση, για να γύρει η πλάστιγγα υπέρ των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Πρώτα από όλα για να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι, οι νέοι κάτω των 25 ετών που δουλεύουν για 200 ευρώ, σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, τα Τρόφιμα Ποτά κ.α., τα παιδιά από τις σχολές μαθητείας που κάνουν πρακτική και παίρνουν 18 ευρώ μεροκάματο.

Για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης τόσο στο εργατικό κίνημα, όσο και συνολικά. Αν δεν ξεμπερδέψουν οι εργαζόμενοι με εκείνες τις δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα που "βαράνε προσοχή" στις απαιτήσεις των εργοδοτών, που στήνουν "κοινωνικούς διαλόγους" για το τι θα χάσει η εργατική τάξη στο όνομα του ρεαλισμού, οι αγώνες δεν θα είναι αποτελεσματικοί πρώτα και κύρια στη σύγκρουση σε κάθε τόπο δουλειάς, με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.

Για να οργανωθεί η πάλη μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σχολείο και σχολή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους, με συμμετοχή μαζών. Πάλη που αφορά όχι μόνο το μισθό, αλλά συνολικά τη ζωή του νέου από την Υγεία και την ασφάλιση, τη φορολογία, τη μόρφωση. Εκεί είναι που θα εκφράζεται και το πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης, που σήμερα έχουν πάρει εργολαβία οι διάφορες ΜΚΟ, οι Δήμοι κ.ά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αγώνες να βοηθούν στη συνειδητοποίηση του χαρακτήρα της κρίσης, να περάσουν και να δυναμώσουν μέσα στο εργατικό κίνημα τα συνθήματα της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους, της ανάγκης να αλλάξουν χέρια η εξουσία και η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων».

ΠΟΣΕΙΔΙ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΑΠΘ
Εκδηλώσεις από τις δυνάμεις του ΜΑΣ και από την ΚΝΕ

Πολύμορφες παρεμβάσεις για την ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το χτύπημα της φοιτητικής μέριμνας και για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση που εξελίσσεται στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη δουλειά, προγραμματίζουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που από χτες και για δύο βδομάδες θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας της καντίνας στη φοιτητική κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής.

Στις δύο βδομάδες, το ΜΑΣ προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεις (αθλητικές, καλλιτεχνικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, συσκέψεις, κ.λπ.) αλλά και αγωνιστικές δράσεις για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν σίτιση - στέγαση, το δικαίωμα στις δωρεάν διακοπές και ενάντια στη λειτουργία της κατασκήνωσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τη Δευτέρα 23 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους εργαζόμενους φοιτητές από το χώρο της κατασκήνωσης με θέμα την οργάνωση του αγώνα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.

Την Τρίτη 24 Ιούλη, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «ΕΣΣΔ: Με το χέρι στην καρδιά» του Μπ. Ιωάννου που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Προφεστιβαλικές της ΚΝΕ στο Ποσείδι

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προγραμματίζει δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι.

Την Κυριακή 15 Ιούλη στις 9 μ.μ. με θέμα την εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών, την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θ. Χριστίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις 18 - 19 - 20 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου το οποίο θα κορυφωθεί με εκδήλωση με θέμα «ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις - όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ούτε σκέψη για επιβολή διδάκτρων!

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Με αφορμή δημοσιεύματα που καταγράφουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση πόρων το αμέσως επόμενο διάστημα είναι και η επιβολή διδάκτρων στους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα "τα Νέα", ψάχνοντας τρόπους για την μείωση των κρατικών δαπανών πάντα σε βάρος του λαού και των παιδιών του για να μπορεί να ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει σαν σκέψη την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που ξεπερνούν τον κανονικό χρόνο φοίτησης!

Θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προειδοποιεί: Ούτε να το σκέφτεστε! Σε κανένα φοιτητή και φοιτήτρια δεν πρόκειται να επιβάλετε δίδακτρα!

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές, σε επαγρύπνηση. Με οργάνωση της πάλης σε κάθε αμφιθέατρο και σχολή, σε κάθε πόλη, με μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα να δώσουμε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τις σπουδές μας και τα ιδρύματα στον γκρεμό, εμάς και τις οικογένειές μας στην απόγνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ