ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Μείωση του κόστους εργασίας» ζητά η «Πεζό - Σιτροέν»

Αυτό σημαίνει μαζικές απολύσεις και χτύπημα δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Πεζό» επιβεβαιώνει ότι για να αυξηθεί η κερδοφορία της πρέπει να θυσιαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Πεζό» επιβεβαιώνει ότι για να αυξηθεί η κερδοφορία της πρέπει να θυσιαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην ουσία εισήλθε, και χωρίς περιστροφές, χτες, ο διευθυντής του ομίλου PSA «Peugeot - Citroen», μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης για κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας εντός Γαλλίας και τερματισμό, μέχρι το 2014, της λειτουργίας ενός εκ των εργοστασίων, αυτού που βρίσκεται στο Ολνέ σου Μπουά, βορείως του Παρισιού. Σε νέα του δήλωση, ο Φιλίπ Βερέν θέτει επί τάπητος το ζήτημα, εκπροσωπώντας, μάλλον, και ένα σημαντικό τμήμα του γαλλικού κεφαλαίου: μείωση του κόστους εργασίας.

Ο Βερέν υποστήριξε ότι στη Γαλλία καταγράφεται το υψηλότερο κόστος εργασίας στην Ευρώπη, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του το ύψος του μισθού, των ασφαλιστικών εισφορών, των κρατήσεων υπέρ του κράτους κ.λπ. «Αν δεν υπάρχει δραστική μείωση του κόστους εργασίας, όλοι θα έχουν πρόβλημα» υποστήριξε ο Βερέν διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία του δεν θέλει «βοήθεια» από το κράτος, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κρατικοποιηθεί φυσικά αλλά περιμένει ν' ακούσει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για «τη μείωση του κόστους εργασίας». Τονίζοντας ότι η εταιρεία του διατηρεί το 44% της παραγωγής της επί γαλλικού εδάφους, συμπλήρωσε ότι περιμένει με αγωνία να δει «το πακέτο μέτρων συνολικά για την αυτοκινητοβιομηχανία» που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θ' ανακοινώσει στις 25 του μήνα. Και η περίπτωση της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας δείχνει ότι για τους καπιταλιστές οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμο υλικό και μέσα στην αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής (και της σημερινής υπερπαραγωγής) αυτοί ...περισσεύουν.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Γενίκευση συγκρούσεων και με δυνάμεις του ΟΗΕ

ΓKOMA.--

Επίθεση σε θέσεις που φέρονται να έχουν καταλάβει οι ομάδες ενόπλων των στασιαστών της Μ23 στα ανατολικά της ΛΔ Κονγκό πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και του κυβερνητικού στρατού. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποίησαν αεροπορικά πυρά εναντίον, όπως αναφέρεται, δυνάμεων της Μ23 στα βόρεια της πόλης Γκόμα, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας και βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρουάντα.

Η επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, όπου οι ένοπλοι της Μ23 προχωρούσαν καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη, απειλώντας σοβαρά την Γκόμα, ενώ οι δύο πλευρές - στασιαστές και κυβέρνηση - κατηγορούν αλλήλους για κακομεταχείριση και επιθέσεις σε πληθυσμούς αμάχων, υποστηρίζοντας ότι οι επεμβάσεις τους έχουν μοναδικό στόχο την προστασία του λαού της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί τη γειτονική Ρουάντα για ενίσχυση των στασιαστών και εξοπλισμό των ενόπλων, κατηγορίες οι οποίες ωστόσο απορρίπτονται από τη γειτονική χώρα.

Σε παρέμβασή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τους προέδρους της Ρουάντα και της ΛΔ Κονγκό να βοηθήσουν στην εκτόνωση της έντασης. Την Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης η ΛΔ Κονγκό, η Ρουάντα και άλλες χώρες της περιοχής υπέγραψαν συμφωνία η οποία ζητά τη δημιουργία μίας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ενόπλους στη ΛΔ Κονγκό, καταδικάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Μ23.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Πυρ άνοιξαν Ισραηλινοί συνοριοφύλακες τα ξημερώματα κατά δύο ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος από την περιοχή του Σινά -της Αιγύπτου- με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί ένας δεύτερος, και οι δύο άοπλοι όπως διέρρεαν αργότερα νοσοκομειακές πηγές. Οι δύο δεν υπάκουσαν στα παραγγέλματα για να σταματήσουν. Στην ισραηλινο-αιγυπτιακή μεθόριο τα πνεύματα είναι οξυμένα, μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ και την πραγματοποίηση εισβολών και επιθέσεων από την πλευρά του Σινά. Πληροφορίες φέρουν τον ισραηλινό στρατό να μεταφέρει κοντά στη μεθόριο αντιαεροπορικές συστοιχίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέες κυρώσεις σε 11 επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να λειτουργούν ως «βιτρίνα» για την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου ή να συνδέονται με έσοδα που χορηγούνται για την ανάπτυξη του πυραυλικού και βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν επέβαλλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των κλιμακούμενων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Καλές και στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία επιδιώκει το Ιράν, διεμήνυσε, χτες, ο Πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, τονίζοντας ότι εκτός από την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, το Ιράν προτείνει και τη σύσταση μιας κοινής «ισλαμικής» αγοράς, δηλαδή μεταξύ των ισλαμικών χωρών.

ΠΑΡΙΣΙ.- Τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στη διασφάλιση της ενότητας, της ακεραιότητας και της ανάπτυξης του Λιβάνου επαναδιατύπωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Σουλεϊμάν, τον οποίο δέχτηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη, η Γαλλία επιδιώκει πάντα να έχει σοβαρά ερείσματα στο Λίβανο, αν και πλέον δεν είναι η μοναδική δύναμη που τα διαθέτει, καθώς και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ασκούν εξίσου μεγάλη επιρροή.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης στο Μπέλφαστ, συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των Προτεσταντών που έπαιρναν μέρος στην ετήσια πορεία του τάγματος της Οράγγης για τη νίκη στη μάχη του Boyne το 1690 που σήμανε και την κατάκτηση και προσάρτηση της Ιρλανδίας στο βρετανικό στέμμα. Από τις συγκρούσεις τουλάχιστον είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το BBC.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, προεδρικός υποψήφιος του συνασπισμού «Προοδευτικό Κίνημα» (Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης - PRD, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις εκλογές της 1ης Ιουλίου, κατέθεσε προσφυγή για την ακύρωση της ψηφοφορίας και ανακοίνωσε για την ερχόμενη βδομάδα «ένα σχέδιο υπεράσπισης της δημοκρατίας» δια της «ειρηνικής οδού». Τα επίσημα αποτελέσματα της προεδρικής εκλογής έφεραν τον Ομπραντόρ να υπολείπεται κατά 6,62% (πάνω από 3,3 εκατομμύρια ψήφους) του υποψηφίου του PRI Ενρίκε Πένια Νιέτο, που εκλέχτηκε πρόεδρος με 38,21% των ψήφων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η JPMorgan Chase & Co. μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα βάση ενεργητικών, επανεξέδωσε τα μεγέθη α΄ τριμήνου, μειώνοντας τα καθαρά κέρδη κατά 459 εκατ. δολ. κατόπιν αναθεώρησης των αποτελεσμάτων που έδειξε ότι εργαζόμενοι απέκρυψαν ζημίες. Ετσι οι αρχικές εκτιμήσεις για ζημίες ύψους 2 δισ. αναθεωρούνται προς τα πάνω σε 4,4 δισ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα παράγωγα.

ΤΟΚΙΟ.- Τουλάχιστον 19 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνοούμενοι από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί Κιούσου της νότιας Ιαπωνίας οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Οι αρχές στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουμαμότο εξέδωσαν εντολή απομάκρυνσης 50.000 κατοίκων, ενώ περίπου 10.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν όταν τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό που μετέφερε εργάτες που δούλευαν σε αγρόκτημα στην επαρχία Μουμαλάνγκα της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσαν οι αρχές.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου σε «θερμό κλίμα»

ΤΖΕΝΤΑ.--

Με τον βασιλιά Αμπντουλάχ και με τον πρίγκηπα διάδοχο Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ συναντήθηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Σ. Αραβία προχθές, η οποία αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων του. Ελάχιστες πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα για το ακριβές περιεχόμενο των επαφών του Μουχάμαντ αλ Μούρσι, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι συζητήθηκε «η περιφερειακή σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποδοχή του Μούρσι ήταν θερμή, δείγμα της αναθέρμανσης των σχέσεων που οι δύο πλευρές επιδιώκουν. Το Ριάντ είχε πολύ στενές σχέσεις με τον Μουμπάρακ και εμφανιζόταν ελαφρά επιφυλακτικό απέναντι στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Οι πρώτες αυτές επαφές είναι φανερό ότι στοχεύουν στο να διευκρινιστούν οι βασικοί άξονες πολιτικής και συμμαχιών που προτίθενται ν' ακολουθήσουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που, για να μην ενοχλείται το Ριάντ, σημαίνει ότι θα εναρμονιστούν με τα συμφέροντα, κυρίως, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή και της σταθερής αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της Αιγύπτου, προκειμένου να μη δημιουργούνται και ...«κακά παραδείγματα».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εργαζομένων κατά της λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των δημόσιων υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων που αντιδρούν στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Στη Μαδρίτη εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στη Βαλένσια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την περικοπή των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, το «κόψιμο» του Δώρου Χριστουγέννων, την αύξηση του ΦΠΑ στο 21 από το 18%, αλλά και τη μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Αναμένεται ακόμη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιπλέον, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ