ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η λαιμητόμος της ανεργίας δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα ΑμΕΑ

Αφίσα του συνδικάτου των εργαζομένων της «Remploy» με το σύνθημα: «Εργάτες όλου του κόσμου ενωμένοι, δεν έχετε να χάσετε παρά μόνο τις αλυσίδες σας»
Αφίσα του συνδικάτου των εργαζομένων της «Remploy» με το σύνθημα: «Εργάτες όλου του κόσμου ενωμένοι, δεν έχετε να χάσετε παρά μόνο τις αλυσίδες σας»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο Καιάδα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι με αναπηρίες καθώς οι περικοπές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης» δεν κάνουν διακρίσεις και δεν έχουν ευαισθησίες.

Μετά τους εργαζόμενους σε εργοστάσια της Αγγλίας και της Σκοτίας και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Λέβεν προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των σχεδίων του κλεισίματος 27 εργοστασίων της «Remploy» (με μεγάλη γκάμα προϊόντων ηλεκτρονικά, στολές και εξοπλισμούς σεκιούριτι και πολλά άλλα) τα οποία απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους με αναπηρίες. Ενα σχέδιο που επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Με την ενέργεια των εργαζομένων στο Λέβεν, στη βιομηχανική ζώνη του Μπάνμπιθ διευρύνεται ακόμη περισσότερο το απεργιακό μέτωπο, που άνοιξε τον περασμένο Μάρτη όταν ανακοινώθηκε και το κλείσιμο των 36 εκ των 54 βιομηχανικών μονάδων της «Remploy» το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου. Κλείσιμο που θα σημάνει και την απώλεια 1.752 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση GMB που παράλληλα προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των εργοστασίων εν μέσω του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος καταδικάζει τους πρώην εργαζόμενους της «Remploy» στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Το κλείσιμο των εργοστασίων είναι «αναγκαστικό» καθώς η κυβέρνηση εξαιτίας των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και των περικοπών στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχει ανακοινώσει τον τερματισμό της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού για άτομα με αναπηρίες, Μαρία Μίλερ στο Κοινοβούλιο, όπου τόνισε ότι το κυβερνητικό κονδύλι ύψους 320 εκατομμυρίων λιρών για τις υπηρεσίες απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία μπορούν να δαπανηθούν αποτελεσματικότερα... μέσω της παροχής προσωπικής υποστήριξης για εύρεση «κανονικής» εργασίας εκτός των εργοστασίων της «Remploy». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα μπορούσε υπό οποιοδήποτε μέσο να διατηρήσει σε λειτουργία τα συγκεκριμένα εργοστάσια. Εντούτοις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της GDB θα αρκούσε να επιβάλλει ένα «φόρο» μόλις 1 λίρα το χρόνο σε κάθε εν ενεργεία εργαζόμενο για να καλυφθεί η κρατική στήριξη προς τα ΑμεΑ.

Το ζήτημα του κλεισίματος των μονάδων της «Remploy» αποτελεί μόνο ένα από τα εκατοντάδες, έαν όχι χιλιάδες, ανάλογα παραδείγματα της «αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης», που οδηγεί τη Βρετανία, με ταχύτατους ρυθμούς, να μετατραπεί και αυτή σε «χώρα ανέργων» καθώς σύμφωνα με στοιχεία τριών οικονομικών ερευνών που συγκέντρωσε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η Βρετανία αντιμετωπίζει πλέον την προοπτική πολύ σύντομα να έχει 3 εκατομμύρια ανέργους. Το σύνολο των άνεργων το μήνα Μάιο βρισκόταν στα 2,61 εκατομμύρια άτομα, με το δείκτη ανεργίας να φτάνει στο 8,2%.

ΠΕΡΟΥ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και λαϊκών οργανώσεων

ΛΙΜΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες και φοιτητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα Λίμα και ακόμη δέκα πόλεις του Περού, στο πλαίσιο της «Ημέρας αγώνα» που κήρυξε χτες η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP) σε αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι λαϊκές οργανώσεις της Καχαμάρκα.

Αγώνα ενάντια στην κατασκευή και λειτουργία του ορυχείου χρυσού «Conga» από τον αμερικανικό μεταλλευτικό όμιλο και τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή του ορυχείου, καθώς θα προχωρήσει στην αποστράγγιση τεσσάρων ποταμών. Καταγγέλλουν επίσης ότι είναι μία λεόντειος συμφωνία υπέρ της «Conga», που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Αλαν Γκαρσία και την οποία απρόσκοπτα συνεχίζει ο Ουμάλα, η οποία θα σημάνει και την καταλήστευση του πλούτου της περιοχής.

«Η Ημέρα αγώνα» κηρύχτηκε κατά τη δεύτερη ημέρα των κινητοποιήσεων από το συντονιστικό των λαϊκών οργανώσεων της Καχαμάρκα, το Μέτωπο Αντίστασης - Frente de Defensa -, και παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχτεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η βόρεια αυτή περιοχή του Περού, από τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 21 και συνιστά κλιμάκωση της καταστολής όπως τόνισε και ο επικεφαλής της CGTP, Μάριο Ουαμάν. «Ζητούμε την παραίτηση του πρωθυπουργού Οσκαρ Βαλντές για τις διαταγές καταστολής του λαϊκού κινήματος προκειμένου να συνεχίσει η εφαρμογή των μέτρων και της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου» τόνισε ο Ουαμάν σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ».

Πρόκειται για την απάντηση των λαϊκών οργανώσεων, όχι μόνο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται ενάντια στις μεταλλευτικές και τις ξένες πολυεθνικές - εν αναμονή και των αντιδράσεων στην επαρχία Εσπινάρ, καθώς έληξε και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις κινητοποιήσεις στα τέλη Μάη που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δύο διαδηλωτές - αλλά και τη γενίκευση της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την εργατική τάξη του Περού, η οποία στήριξε και τον πρόεδρο Ογιάντα Ουμάλα ώστε να αναδειχθεί στην προεδρία.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Νέο κύμα δολοφονιών εναντίον αγροτών

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Τρεις αγρότες δολοφονήθηκαν οικτρά τη βδομάδα που πέρασε, ενώ ακόμη αριθμός αγνοείται μετά το τελευταίο κύμα φονικής καταστολής του αγροτικού κινήματος εκ μέρους των παραστρατιωτικών αλλά και των επίσημων Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν και τη συνδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ονδούρα με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Οι αγρότες στο Αγκουάν με το Ενοποιημένο Κίνημα Αγροτών Αγκούν (MUCA) αλλά και σε άλλες περιοχές όπου έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δημόσιας γης, θέτοντας ουσιαστικά σε εφαρμογή το νόμο και τις πρόσφατες συμφωνίες για την παραχώρηση της χρήσης σε ακτήμονες, αποτελούν τον κυριότερο «στόχο» της φονικής καταστολής καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεκάδες έχουν δολοφονηθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης (FNRP) ο αγρότης Γκρεγκόριο Τσάβες «εξαφανίστηκε» πριν μερικές μέρες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι απήχθη από μέλη του ιδιωτικού στρατού του μεγαλοτσιφλικά Μιγκέλ Φακουσέ. Το κατακρεουργημένο σώμα του βρέθηκε στις 6/7 σε αγρόκτημα στο Πάσο Αγκουάν. Την ίδια μέρα είχε εξαφανιστεί και ο Χάκομπο Εράσο Λόπες, μέλος του MUCA κοντά στη Λα Κονφιάσα, στην επαρχία Κολόν για να βρεθεί το πτώμα του μερικές ημέρες αργότερα. Τέλος, ο Χοσέ Λουίς Ντουμπόν Ντίας, μέλος του MUCA, εκτελέστηκε εν ψυχρώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Ελ Προγκρέσο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τη Σέσαρ Αμ, πρώην μέλος της κυβέρνησης Σελάγια, αλλά που έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Λόμπο, τη συνέχεια του πραξικοπήματος.

ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από το εξωτερικό

Η ρωσική Δούμα ψήφισε σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως «πράκτορες του εξωτερικού» και θέτει υπό έλεγχο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν πολιτική δράση. Θα έχουν ειδικό μητρώο, θα πρέπει να παρουσιάζουν λογιστικά τους έγγραφα που θα ελέγχονται. Για την παραβίαση του νόμου προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο έως ένα εκατομμύριο ρούβλια ή ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές δεν απαγορεύονται, με την προϋπόθεση να δρουν ανοιχτά, με διαφάνεια.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση πριν από μια εβδομάδα. Η Ενωμένη Ρωσία, η οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα, με 238 έδρες σε σύνολο 450, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρώσικης Ομοσπονδίας, καθώς και το Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισαν υπέρ του νόμου. Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Ανω Βουλή.

Την εν λόγω απόφαση καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνοντας λόγο για «μεθόδους που χρησιμοποιούσε η σοβιετική μυστική αστυνομία».

ΗΠΑ
Σήραγγα μεταφοράς ναρκωτικών

Μια εξελιγμένη σήραγγα για μεταφορά ναρκωτικών, μήκους 220 μέτρων συνέδεε ένα κτίριο στο Σαν Λουίς - μια μικρή πόλη στη δυτική Αριζόνα -, με ένα εργοστάσιο πάγου στα μεξικανικά σύνορα του Σαν Λουίς Ρίο, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν οι αμερικανικές αρχές, που επίσης προχώρησαν στη σύλληψη 3 ατόμων που θεωρούνται οι εγκέφαλοι της επιχείρησης. Η παράνομη διάβαση - σήραγγα ήταν σκαμμένη σε βάθος 17 μέτρων από το έδαφος, είχε ύψος 1,8 μέτρα και ήταν πλήρως εξοπλισμένη με φωτισμό και εξαερισμό.

Στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό, σχεδόν 3.200 χιλιομέτρων γίνεται διακίνηση ναρκωτικών που φτάνουν στα μεξικανικά καρτέλ από τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής και η μέθοδος των σηράγγων κυρίως χρησιμοποιείται στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια, όπου οι γεωλογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Τα τελευταία 10 χρόνια, 89 διασυνοριακές σήραγγες έχουν ανακαλυφθεί στην Αριζόνα και 50 στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βέβαια το ζήτημα των ναρκωτικών που φέρνει αμύθητα κέρδη σε Αμερικάνους μαφιόζους - επιχειρηματίες αξιοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ως το πρόσχημα για επεμβάσεις στα εσωτερικά χωρών της Λατινικής Αμερικής. Από την άλλη, η χρήση ναρκωτικών ουσιών χρησιμοποιείται από το αστικό κράτος για να κρατά ναρκωμένο και υποταγμένο το λαό και κυρίως τη νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ