ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοντά σε νεολιθικό οικισμό

Αποψη του σπηλαίου
Αποψη του σπηλαίου
Yποβρύχια έρευνα στον όρμο της Κοιλάδας (Αργολίδα) πραγματοποίησε, από τις 16 έως τις 20 του Ιούλη, ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση της δρ. Α. Σίμωσι (προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων).

Κατά την έρευνα διενεργήθηκαν, κυρίως, εργασίες βαθυμετρίας και δειγματοληψίας ιζήματος, ώστε να προγραμματιστεί η υποβρύχια ανασκαφή κατά το 2013. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος νεολιθικός οικισμός, ο οποίος, πιθανόν, να βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, που είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Το σπήλαιο Φράχθι κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο φαίνεται ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε, χρησιμεύοντας ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την περίοδο ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα. Πρόκειται για τον οικισμό τον οποίο η έρευνα ευλπιστεί να αποκαλύψει στο βυθό.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από Αμερικανούς στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του νεολιθικού οικισμού. Ομως οι εργασίες δε συνεχίστηκαν.

Το 2012, με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (mono beam echo sounder), η ομάδα των Ελλήνων και Ελβετών αρχαιολόγων κατάφερε να βελτιώσει τις προηγούμενες μετρήσεις και να δημιουργήσει ένα λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού, προκειμένου το 2013 να ανοίξει ο δρόμος για μελέτη και ανασκαφή που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.

Μολιέρος και ποίηση στα «Επιδαύρια»

Πρόβα για τον «Αμφιτρύωνα»
Πρόβα για τον «Αμφιτρύωνα»
Το έργο του Μολιέρου «Ο Αμφιτρύων» παρουσιάζει (4-5 Αυγούστου), στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο. Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό με το κλασικό αριστούργημα, ρηξικέλευθο αλλά και απολαυστικό έργο του Μολιέρου, ο οποίος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και μεταπλάθει το μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε απολαυστική κωμωδία. Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του, Σωσία. Οταν, όμως, εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ! Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο - η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, ενώ σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και τη δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη. Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

  • Η Ιρλανδή ηθοποιός, Φιόνα Σο, που ερμήνευσε τη Γουίνι στις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ στην Επίδαυρο (2007), γνωστή από τις επιτυχίες της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, βραβευμένη για εμφανίσεις της σε θεατρικές παραγωγές, παρουσιάζει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (3-4/8), την «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού» του Σάμιουελ Κόλεριτζ, σε σκηνοθεσία της Φιλίντα Λόιντ.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό ποίημα του ρομαντισμού, επίκαιρο στη μορφή και στο περιεχόμενο και σήμερα, που αποτυπώνει την περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο και την προσπάθειά του στην αναζήτηση νοήματος. Οπως σημειώνει η σκηνοθέτης «στην παράστασή μας, με τη βοήθεια δύο ηθοποιών, η ιστορία θα μείνει μόλις για ένα λεπτό μετέωρη, για να ζήσει έπειτα μονάχα στη μνήμη των θεατών (...) Φέρνοντας αυτό το ποίημα στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγής της απαγγελίας του έμμετρου λόγου σε θεατρικό χώρο, νιώθουμε περήφανοι και ταπεινοί. Ας είναι οι θεοί επιεικείς μαζί μας!».

Αγάπης θερινό σινεμά

Ενα τρυφερό φιλί
Ενα τρυφερό φιλί
Η κινηματογραφική ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, έστησαν με απλά υλικά (κέφι, μεράκι και συλλογικότητα) έναν μικρό θερινό κινηματογράφο στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136), στο Θησείο. Οι προβολές γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εκτός από την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Αυτόν το μήνα, τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν επέλεξε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Εναρξη: 9.30 μ.μ. (τις ημέρες των προβολών ο κήπος του Συλλόγου ανοίγει στις 8.30 μ.μ.). Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ (www.sea.org.gr) και στη σελίδα της κινηματογραφικής ομάδας του ΣΕΑ, seanema στο facebook.

Σήμερα: «Ενα τρυφερό φιλί», Κεν Λόουτς. 7/8: «Τσίου», Μάκη Παπαδημητράτου. 9/8: «Ιστορία έρωτα και αναρχίας», Λίνα Βερτμίλλερ. 21/8: «Ωρες κοινής ησυχίας», Κατερίνας Ευαγγελάκου. 23/8: «Match Point», Γούντι Αλεν. 28/8: «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» Ντίνου Κατσουρίδη. 30/8: «Η φωνή του φεγγαριού», Φεντερίκο Φελίνι.

ΔΗΠΕΘΕ στο «Θέατρο Κήπου»
«Μια βαλίτσα μουσική»
«Μια βαλίτσα μουσική»
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, συμμετέχοντας στις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», θα παρουσιάσει αύριο (3/8, 9.15μμ) στο «Θέατρο Κήπου» της Θεσσαλονίκης τη διαχρονική και επίκαιρη, σατιρική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής». Η μετάφραση είναι του Αρη Αλεξάνδρου, η διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια της Λίλλυς Μελεμέ, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη, η χορογραφία της Μόνικας Κολοκοτρώνη, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νικολέττα Βλαβιανού, Δημήτρης Μυλωνάς, Χάρης Χαραλάμπους, Βασίλης Ανδρέου, Σπύρος Τσεκούρας, Μελέτης Ηλίας, Εύη Μητσοπούλου. Γραμμένο το 1836, το αριστούργημα του Γκόγκολ, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της παγκόσμιας δραματουργίας. Πρόκειται για μία καυστική φάρσα, με σπινθηροβόλο χιούμορ, που σαρκάζει ανελέητα την εξουσία και τους μηχανισμούς της.
  • Στο «Θέατρο Κήπου» της Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Συγκεκριμένα θα παρουσιάσει (4/8, 9μμ) τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια βαλίτσα μουσική», που περιλαμβάνει τραγούδια από γνωστά μιούζικαλς. Τα ερμηνεύουν η Μαριάννα Κεσσόγλου, ο Ναπολέων Κουκουζίκας και η μικρή Ελλη Κανάκη.
Το «τσίρκο» στη «Ρεματιά»

«Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζει, σήμερα, το ΚΘΒΕ στο θέατρο «Ρεματιά», του Χαλανδρίου. Μουσική-διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Τάσος Νούσιας, Κική Μπάκα, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιάννης Καραμφίλης, Αλέξανδρος Τσακίρης κ.ά. Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης.

Το έργο αφορά στην πολιτική και κοινωνική Ιστορία της Ελλάδας. Με τραγούδια, σατιρικά, αλλά και δραματικά στιγμιότυπα, διατρέχει σημαντικές στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Η τουρκοκρατία, οι μηχανορραφίες και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων σε βάρος του ελληνικού λαού, η Επανάσταση του 1821, το παλάτι του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ελληνοαλβανικός πόλεμος είναι οι βασικοί σταθμοί της ιστορικής πορείας που περιγράφει το έργο.

Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη μαζί, αυτό το καλοκαίρι, περιοδεύουν σε όλη τη χώρα! Αύριο θα βρίσκονται στη Χαλκιδική (Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο) και το Σάββατο στο Νεστόριο (River Party). Για περισσότερες από δυόμισι ώρες στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που σχεδίασαν οι ίδιες, υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι στα τοπία του ελληνικού τραγουδιού, συνοδευόμενες από οκτώ μουσικούς. Από το «Ολα σε θυμίζουν» και το «Ζω» ως τα «Στερεότυπα» και το «Δι' ευχών», από τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών και στιχουργών έως και τραγούδια που έγραψαν οι ίδιες. Οι ενορχηστρώσεις είναι των: Κώστα Παπαδούκα και Γιώργου Ζαχαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ