ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύμορφη επικίνδυνη κλιμάκωση

Την ανάκληση του πρεσβευτή της από το Ισραήλ διέταξε η Αίγυπτος, υπό  τις επευφημίες του αραβικού κόσμου, εκφράζοντας «βαθύτατη δυσαρέσκεια» για την «τακτική βαρβαρότητας» κατά των Παλαιστινίων

Associated Press

ΚΑΪΡΟ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της από το Ισραήλ προχώρησε, χτες, η Αίγυπτος, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα βαθύτατης δυσαρέσκειας προς την ισραηλινή ηγεσία και την «επιθετική πολιτική βαρβαρότητας» που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Η απόφαση έγινε αποδεκτή με θετικότατα σχόλια στον αραβικό κόσμο που δεν έκρυβε, χτες, την οργή του, λίγες ώρες μετά το πολύωρο σφυροκόπημα των ισραηλινών ελικοπτέρων και πλοίων σε βάρος στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε, χτες, σε πολλά σημεία τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης, ενώ οι δύο πλευρές δε «χαρίστηκαν» σε ανταλλαγή απειλών και σκληρών δηλώσεων.

Τη «μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή» της θέλησε να εκφράσει η αιγυπτιακή ηγεσία, σύμφωνα με τις, σε ιδιαίτερα οργισμένο ύφος, δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, με την απόφαση ανάκλησης του πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ. Η ανάκληση του Μοχάμεντ Μπασιούνι, που εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Ισραήλ από το 1986, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, καθώς, αν και ήταν γνωστή η αιγυπτιακή δυσαρέσκεια, δεν αναμενόταν καμία τόσο σοβαρή κίνηση.

Αιγυπτιακό «μήνυμα» και αραβική ικανοποίηση

Η σοβαρότητα, έστω και σε ένα πρώτο συμβολικό επίπεδο, της αιγυπτιακής απόφασης γίνεται εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αίγυπτος, που είναι η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και η οποία, μέχρι σήμερα, διατηρεί κυρίαρχο διαμεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ μόνο το 1982, κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, και μόνο για λίγες ημέρες. Στάση αναμονής, χωρίς να αποσαφηνίζει τη θέση της, τηρεί και η δεύτερη αραβική χώρα που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, η Ιορδανία, η οποία έχει καθυστερήσει την αποστολή του νέου πρεσβευτή της, που θα έπρεπε να έχει εγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ, από τις αρχές Οκτώβρη, αφήνοντας ακέφαλη τη διπλωματική της αποστολή. Το Κατάρ και το Ομάν, οι δύο εναπομείνασες χώρες που είχαν ιδρύσει εμπορικές αποστολές στο Ισραήλ, έχουν, ήδη, προχωρήσει στο κλείσιμό τους εδώ και δύο εβδομάδες.


Associated Press

«Η Αίγυπτος παραμένει πιστή στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά σε μια ειρηνευτική διαδικασία δίκαιη, που δε θα αφήνει περιθώρια για βάρβαρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών» τόνιζε, χτες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μούσα, αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν η αιγυπτιακή ηγεσία σκέφτεται να προχωρήσει και σε επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, τόνισε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή θα ισχύσει «μέχρις ότου το Ισραήλ εγκαταλείψει την τακτική επιθετικότητας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

«Απαράδεκτη βαρβαρότητα» χαρακτήρισε και η ιορδανική ηγεσία την προχτεσινή ισραηλινή πολύωρη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε το αίτημά της για άσκηση διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ και για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι αραβικές χώρες την ανάκληση του Αιγύπτιου πρεσβευτή, με θετικότερες τις αντιδράσεις της Συρίας, του Λιβάνου, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαίωσε την αποστολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανάλογης σκληρότητας και οργής ήταν το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος, αφού «καλωσόρισε» την αιγυπτιακή απόφαση, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Να χαμηλώσει τους τόνους και να υποβαθμίσει τις διπλωματικές εξελίξεις προσπάθησε η Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Π. Τζ. Κρόουλι, καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση κατά των εποίκων, τη Δευτέρα το πρωί, αλλά καταδίκασε και την ακραία χρήση βίας με την οποία ανταπάντησε η ισραηλινή ηγεσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στις παλαιστινιακές κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο, εξαιτίας της διαρκούς υποστήριξης του Ισραήλ.

Ισραηλινή αμηχανία, αλλά και αδιαλλαξία

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η απόφαση ανάκλησης του Αιγύπτιου πρεσβευτή για την ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, μην κρύβοντας την αμηχανία του, δήλωνε, κατά τη διάρκεια έκτακτης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, ότι είναι «βαθιά λυπημένος» από την αιγυπτιακή απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δε θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Μάλιστα, καταβάλλοντας προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αν και εκτίμησε ότι η απόφαση ανάκλησης θέτει σοβαρά προβλήματα στη διαμεσολαβητική ικανότητα της αιγυπτιακής προεδρίας, και χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία δεν έδειχνε κανένα σημάδι διάθεσης αποκλιμάκωσης της έντασης. Λίγες ώρες μετά το βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων οικονομικού και στρατιωτικού αποκλεισμού των αυτόνομων εδαφών, αλλά και στη δημοσίευση ενός 46σέλιδου κειμένου, στο οποίο αναφέρει όλα τα σημεία των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών, που κατά την ισραηλινή πλευρά, έχει παραβιάσει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αποφασιστικότητα και θρήνος στα Αυτόνομα

Σε κατάσταση πανικού βρισκόταν ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας, μέχρι και χτες το πρωί. Μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ συνεχείς ήταν οι προσπάθειες αποκατάστασης των σοβαρότατων ζημιών που προκλήθηκαν στην έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας, της Φατάχ και των αρχών ασφαλείας. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε το θάνατο 2 Παλαιστινίων αστυνομικών και τον τραυματισμό, σοβαρό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περισσοτέρων των 65 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, αφού επλήγη και μέρος του προσφυγικού στρατοπέδου Σάτι.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επισκέφθηκε, χτες, τραυματίες στο νοσοκομείο της Γάζας, όπου δήλωσε ότι «η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά του παλαιστινιακού λαού» και συμπλήρωσε ότι «κάθε ισραηλινή επίθεση καταφέρνει μόνο να ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας». «Κλινικά νεκρή» χαρακτήρισε την ειρηνευτική διαδικασία ο πρόεδρος του παλαιστινιακού συμβουλίου Αχμέντ Κουρέια, ενώ ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε ότι «η ισραηλινή επιδρομή σκότωσε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

Ο Αμπντέλ Ραχμάν, όπως και ο Παλαιστίνιος υπουργός Προεδρίας Χασάν Ασφούρ, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την ανάκληση του Αιγύπτιου πρεσβευτή, τονίζοντας ότι η κίνηση αποτελεί μήνυμα προς το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να πράττει άνευ συνεπειών. Ο Ασφούρ, επίσης, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι, πλέον, η παλαιστινιακή αστυνομία έχει την εντολή να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά προκειμένου να προστατεύσει Παλαιστινίους διαδηλωτές από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σταματημό δεν έχει το αιματοκύλισμα

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, στη διασταύρωση Κισουφίμ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, στην Τζενίν και στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, χτες το πρωί. Ο ένας, μαχητής της Φατάχ, σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών, στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας και άλλος ένας κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο, στην ίδια περιοχή, επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, «κινούνταν ύποπτα». Χτες, επίσης, εξέπνευσε, στη Γάζα, Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί «τυχαία» από Ισραηλινό στρατιώτη, πριν από λίγες ημέρες, ενώ περίμενε στην ουρά του μεθοριακού φυλακίου.

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, και στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι. Λίγα χιλιόμετρα, παραπέρα, Ισραηλινός αυτοκινητιστής έχανε τη ζωή του από πυρά Παλαιστινίων αστυνομικών στην οδική αρτηρία από τον εποικισμό Γκας Κατίφ προς τη διασταύρωση Κισουφίμ, την ίδια ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεπτόταν ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή.


ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Γόρδιος δεσμός...

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου μιλά στους δημοσιογράφους

Associated Press

Εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου μιλά στους δημοσιογράφους
ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΜΑΪΑΜΙ.-

Ισως σήμερα, ίσως αύριο. Ισως και να μη λυθεί το θέμα του γόρδιου δεσμού της καταμέτρησης των ψήφων της Φλόριντα. Ψήφων που συνεχίζουν να αυξομειώνονται. Το γόρδιο δεσμό έχει κληθεί να λύσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, το οποίο, προς το παρόν, το μόνο που έχει αποφασίσει είναι ότι δεν είναι σε θέση να δηλώσει πότε θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του.

« Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί η απόφαση. Απλώς δε γνωρίζουμε», δήλωσε χτες ο Κρεγκ Ουότερς, εκπρόσωπος του δικαστηρίου, προς τους δημοσιογράφους που περίμεναν εναγωνίως την απόφαση σχετικά με τη διένεξη ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς για το κατά πόσο θα περιληφθούν στο τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία αυτή οι ψήφοι που καταμετριούνται με το χέρι.

Χτες τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα αποσύρθηκαν αφού άκουσαν τις αγορεύσεις των δύο πλευρών για το θέμα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της κομητείας συνεχίζουν να ρίχνονται στη δουλιά εξετάζοντας χιλιάδες ψηφοδέλτια, καθώς οι πάντες αρνούνται να δοθεί ένα τέλος στις προεδρικές εκλογές-θρίλερ.

Τα βλέμματα πάντως όλων παραμένουν στους επτά δικαστές του πολιτειακού Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίοι μελετούν τα επιχειρήματα των δικηγόρων, που αντιπροσωπεύουν τα επιτελεία των δύο μονομάχων για το Λευκό Οίκο, για τη νομιμότητα της διά χειρός επανακαταμέτρησης των ψήφων σε τρεις κομητείες της Φλόριντα, όπου θεωρείται ότι έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί.

Το ερώτημα που τίθεται στους επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι εάν το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης πρέπει να προσμετρηθεί στην έκδοση του τελικού αποτελέσματος. Καθώς επίσης αν θα πρέπει να συνεχιστεί η καταμέτρηση, πράγμα το οποίο αρνούνται οι Ρεπουμπλικανοί. Πάντως, για να μπορέσει να απαντήσει το πάνελ των δικαστών θα πρέπει να λάβει υπόψη το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης και κατοχύρωσης των επισήμων αποτελεσμάτων και κατά πόσο αυτή η μεγάλη καθυστέρηση θα παίξει ρόλο στο να αποκλειστούν οι 25 εκλεκτορικές ψήφοι της Πολιτείας από το εκλεκτορικό Κολέγιο, που θα συνεδριάσει στις 18 του Δεκέμβρη για να εκλέξει τον 43ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, θα πρέπει να δώσουν μία σαφέστατη και δίκαιη ερμηνεία του εκλογικού νόμου της Φλόριντα, που επιτρέπει την επανακαταμέτρηση διά χειρός αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για μία τέτοια καταμέτρηση θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του χρόνου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που ορίζει και πάλι ο ίδιος ο εκλογικός νόμος...

Η καταμέτρηση, της καταμέτρησης, ω καταμέτρηση!

Ολες οι ελπίδες των Δημοκρατικών και κυρίως του μνηστήρα της Προεδρίας της χώρας, Αλ Γκορ, επαφίενται, ως γνωστόν, στη διά χειρός επανακαταμέτρηση των 1,7 εκατομμυρίων ψήφων στις τρεις κομητείες, που κρίνουν ότι μπορεί να είναι ικανή ώστε να αντιστραφεί η εικόνα, η οποία φέρει τον Τζορτζ Μπους να προηγείται του Γκορ με μόλις 930 ψήφους σε μία πολιτεία στην οποία ψήφισαν περίπου 6 εκατομμύρια εκλογείς.

Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν οι ψήφοι στο Μαϊάμι και το Παλμ Μπιτς, για να διαπιστωθεί επιτέλους ποιος είναι ο εκλεκτός των ψηφοφόρων. Στην κομητεία Μπρόουαρντ, η επίπονη διαδικασία της επανακαταμέτρησης είχε ήδη ένα θύμα: την επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, η οποία παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι δεν αντέχει άλλο να εργάζεται 15 ώρες ημερησίως.

Ομως, παρά την επιμονή του επιτελείου των Δημοκρατικών στη διαδικασία αυτή, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δικαιολογεί την αισιοδοξία τους. Οι ψήφοι που κερδίζει ο Γκορ δε φαίνεται πως είναι αρκετές για να ξεπεράσει τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του στην κούρσα για το Λευκό Οίκο. Κατά τη χτεσινή καταμέτρηση ο Δημοκρατικός υποψήφιος εξασφάλισε επιπλέον μόλις 166 ψήφους. Δηλαδή ακόμη και αν ληφθούν υπόψη στο πολιτειακό αποτέλεσμα, ο Τζορτζ Μπους θα εξακολουθήσει να έχει προβάδισμα κατά 764 ψήφους.

Ομως, παρότι η προσοχή εστιάζεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το μετεκλογικό θρίλερ εξελίσσεται και σε άλλες δικαστικές αίθουσες, καθώς οι εκλογές αυτές αναδεικνύονται σε μία αδιάκοπη παρέλαση απειλών και κατηγοριών που ανταλλάσσουν οι επιτελείς των δύο κομμάτων.

Στην κομητεία του Παλμ Μπιτς ένας δικαστής αποφάσισε χτες ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή για νέα ψηφοφορία στην κομητεία, ακόμη κι αν τα μπερδεμένα ψηφοδέλτια στέρησαν τον Γκορ από σημαντικό αριθμό ψήφων. Στην κομητεία Σεμινόουλ, η δικαστής της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, που αμφισβητεί την εγκυρότητα 4.700 ψήφων, στην πλειονότητά τους υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίες εστάλησαν δι' αλληλογραφίας από τη συγκεκριμένη κομητεία, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές, που πρόσθεσαν ότι η δικαστής Ντέμπρα Νέλσον όρισε την ακρόαση των επιχειρημάτων στις 27 του Νοέμβρη. Σύμφωνα με το αίτημα των Δημοκρατικών, οι 4.700 ψήφοι, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον εκλογικό νόμο - όπως, για παράδειγμα, δεν αναγράφουν τον αριθμό ταυτότητας του ψηφοφόρου - έγιναν παράνομα δεκτές ως έγκυρες. Στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, ο Τζορτζ Μπους έλαβε στην Κομητεία του Σεμινόουλ 75.600 ψήφους, έναντι 59.000 του Αλ Γκορ. Συνεπώς, μία ενδεχόμενη ακύρωση των αμφισβητούμενων 4.700 ψήφων θα έχει επίπτωση στο αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριντα, στην οποία ο Μπους προηγείται του Γκορ συνολικά μόλις για 930 ψήφους.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας, δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Φλόριντα, Μπομπ Μπατεργουόρθ, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας από τους «προέδρους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών σε όλες τις κομητείες, που έλαβαν τα ψηφοδέλτια των στρατιωτικών, να επανεξετάσουν το ζήτημα (σ.σ. της ακύρωσης κάποιων στρατιωτικών ψήφων) και να τροποποιήσουν, εάν αυτό συμβαίνει, τα συνολικά τους αποτελέσματα», αφού, όπως υποστηρίζει, «κανένας από τους άντρες, ή τις γυναίκες, στον αμερικανικό στρατό δε θα πρέπει να δει την ψήφο του να ακυρώνεται από την έλλειψη απλώς ενός γραμματοσήμου, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του στρατού υπογραμμίζουν ότι το σφράγισμα του στρατιωτικού ταχυδρομείου δεν είναι πάντοτε δυνατό στη θάλασσα, ή στο επιχειρησιακό πεδίο»...


ΠΕΡΟΥ
Προς μεταβατική περίοδο

ΛΙΜΑ - ΤΟΚΙΟ.-

«Θέλω να επιστρέψω κάποια μέρα στο Περού, αλλά δεν ξέρω πότε. Προς το παρόν θα παραμείνω εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα»...

Με αυτά το λόγια ο πρώην και «ατιμασμένος» πια Πρόεδρος του Περού, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες σε ξενοδοχείο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για το τι πρόκειται να πράξει στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, εμμένοντας αφ' ενός στην παραίτησή του από τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας και παραμένοντας στη γενέθλια γη των προγόνων του αφ' ετέρου. Παράλληλα, ο Φουτζιμόρι δηλώνει πως δε ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις ιαπωνικές αρχές. « Πραγματοποιώ επίσκεψη με διπλωματικό διαβατήριο και τώρα δεν είμαι πλέον πρόεδρος, αλλά απλός πολίτης».

Βέβαια, μάλλον δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει στην Ιαπωνία, είτε με διπλωματικό διαβατήριο είτε όχι καθώς ο Φουτζιμόρι, διαθέτει και την ιαπωνική υπηκοότητα, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο της μικρής πόλης, Κουμαμότο, γενέτειρα των γονέων του, επειδή οι δικοί του είχαν αναγράψει το όνομά του στο μητρώο της οικογένειάς του, ακόμη και μετά τη μετανάστευσή τους στο Περού, στις αρχές του '30. Ετσι, σύμφωνα με τον ιαπωνικό νόμο, ο Φουτζιμόρι δοθέντος ότι είναι καταγεγραμμένος στο οικογενειακό του μητρώο διαθέτει και την ιαπωνική υπηκοότητα.

Πάντως, ο Φουτζιμόρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο Νιου Οτάνι, δε θέλησε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την αιφνίδια παραίτησή του και μάλιστα στην Ιαπωνία που μετέβη από την προηγούμενη Παρασκευή κατά την επιστροφή του από το Μπρουνέι, όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του οικονομικού Φόρουμ των χωρών Ασίας-Ειρηνικού. Ο Φουτζιμόρι επανέλαβε ότι παραιτείται για να ευνοήσει την πολιτική ύφεση, ενώ άφησε και κάποιες αιχμές λέγοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησής του θα γίνουν γνωστοί.. αλλά δεν παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου που ξέσπασε με τον αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών του Περού, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος και για το οποίο αντιμετωπίζει την πιθανότητα να διωχτεί στο Περού με την κατηγορία της διαφθοράς.

Ο Φουτζιμόρι παραιτήθηκε τη Δευτέρα, έπειτα από 10 χρόνια στην προεδρία του Περού, με επιστολή που έστειλε στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι, « χωρίς την παραίτησή μου, η χώρα θα αυτοκτονούσε». Την ίδια στιγμή, ο ασκών χρέη προέδρου, δεύτερος αντιπρόεδρος του Περού, Ρικάρδο Μάρκες, ανακοίνωσε χτες τα ξημερώματα την παραίτησή του, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και μετριοπαθές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διατηρεί καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση, Βαλεντίν Πανιάγα, να αναλάβει χρέη προσωρινού Προέδρου.

Στη δήλωσή του, που ανέγνωσε από το κυβερνητικό μέγαρο, ο Μάρκες προσδιορίζει ωστόσο πως θα παραμείνει στη θέση του έως ότου το Κοινοβούλιο εκλέξει το μεταβατικό Πρόεδρο, που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις εκλογές στη χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου και ο οποίος θα εκτελεί χρέη μεταβατικού Προέδρου μέχρι τον Ιούλιο, οπότε θα ορκιστεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ