ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΕΝ
Κι άλλα σαπάκια προς δρομολόγηση

  Εξετάζονται σήμερα νέες αιτήσεις για δρομολόγηση πλοίων στην ακτοπλοΐα

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού με τον Πειραιά είναι το κυρίως θέμα, με το οποίο θα ασχοληθεί στη σημερινή της συνεδρίαση η Γνωμοδοτική Επιτροπή Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΓΕΑΣ). Η ΓΕΑΣ καλείται να εγκρίνει την έκδοση άδειας σκοπιμότητας σε άλλα 7 επιβατικά υδροπτέρυγα του Σταύρου Ηλία, δηλαδή του εφοπλιστή του οποίου περίπου 10 υδροπτέρυγα, που είχαν δρομολογηθεί από το καλοκαίρι στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, κρίθηκαν την τελευταία περίοδο μη αξιόπλοα, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων. Μάλιστα, τα απανωτά κρούσματα μη αξιοπλοΐας στα «δελφίνια» προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πειραιά Γρ. Πεπόνη, ο οποίος διέταξε έρευνα.

Από τα 7 υδροπτέρυγα που θέλει να δρομολογήσει στον Αργοσαρωνικό ο Στ. Ηλίας, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Χαλκίδας, τα τέσσερα είναι του ...1985. Αξιοσημείωτο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση αποτελεί και το αίτημα που υποβάλλει η ακτοπλοϊκή εταιρία DOLPHINS SEA LINES για την αύξηση των εισιτηρίων στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πάρου - Σίφνου από 713 δραχμές σε ...1.419 και της γραμμής Πάρου - Φολέγανδρου από 3.900 σε 4.900 δραχμές! Το δρόμο για τέτοιου είδους εξωφρενικές αξιώσεις έχει ανοίξει στις ακτοπλοϊκές εταιρίες η πρόσφατη απόφαση της ΓΕΑΣ μετά από κυβερνητική εντολή να αυξήσει τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα κατά 10%, ικανοποιώντας, και μάλιστα με το παραπάνω, σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας για αύξηση 9%.


ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΠ
Τώρα το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να τη στηρίξουν   στις εκλογές για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία του κλάδου

Μπροστά στις ευθύνες τους βρίσκονται οι τεχνικοί και χειριστές υπάλληλοι του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, οι οποίοι αύριο Πέμπτη από τις 9 το πρωί καλούνται στις κάλπες, για να αναδείξουν τους αντιπροσώπους της Ενωσής τους για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας. Τεχνικοί και Χειριστές, αυτή την περίοδο που τα λιμάνια της χώρας σπρώχνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις ιδιωτικές «αγκάλες» με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική άμυνα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που ενταφιάζονται κατακτήσεις ενός αιώνα, καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους αν θέλουν μια Ομοσπονδία που θα αντισταθεί στα επιχειρούμενα «εγκλήματα» ή θα αποτελεί συνεργό όπως συμβαίνει σήμερα με ευθύνη της πλειοψηφίας στη διοίκηση. Αυτά επισημαίνονται σε χτεσινή ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας (ΔΕ) Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ στην οποία υπογραμμίζεται: «Ενισχύοντας τη ΔΕ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να μπει φραγμός και να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Οριοθετείτε έναν άλλο δρόμο, της αντίστασης και του αγώνα, για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας».

«Οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΟΜΥΛΕ γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρά στην ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, κατακτήσεις δεκαετιών ξεθεμελιώνονται στο βωμό των κερδών και της ανταγωνιστικότητας, στο όνομα της ΟΝΕ και του προγράμματος σύγκλισης», σημειώνονται από την παράταξη και τονίζεται πως σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του ΟΛΠ ήδη «νιώθουν» τα πρώτα σημάδια της παράδοσης του ΟΛΠ στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος προωθούνται η ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και η τρομοκρατία μέσω του νέου Κανονισμού Προσωπικού. Οσον αφορά τη στάση της ΟΜΥΛΕ η παράταξη επισημαίνει ότι με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ η Ομοσπονδία έχει μετατραπεί σε συμπαραστάτη της κυβέρνησης, απορρίπτοντας από κοινού κάθε πρόταση της ΔΕ.

Η παράταξη καταθέτει στους εργαζόμενους το διεκδικητικό της πλαίσιο που περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα: ΟΛΠ ενιαίο 100% δημόσιο, καμία μετοχοποίηση - θυγατροποίηση και εκχώρηση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, καμία μετοχή σε ιδιώτη.

Να σημειωθεί ότι χτες η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τη σύμβαση - σκάνδαλο με την οποία η διοίκηση του ΟΛΠ παραδίδει τη λειτουργία του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), στην ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ μέσω της μηχανοργάνωσης του συστήματος P.M.I.S. Σύμβαση που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε η ΔΕ, απαιτώντας να μην προωθηθεί. «Με τους εργαζόμενους σε αγώνα μπορούν να ματαιωθούν και ανατραπούν αυτά τα σχέδια», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕ, η οποία καλεί όλους τους υπαλλήλους για «συντονισμένο αγώνα τώρα».


ΝΑΥΣΙ
Δεν πληρώνει και απειλεί!

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι, προκλήσεις  ενάντια στο Σωματείο Μετάλλου από την εργοδοσία   

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από την περασμένη βδομάδα οι έκτακτοι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, καθώς η επιχείρηση δεν έχει πληρώσει, όπως όφειλε, ένα βδομαδιάτικο.

Δε φτάνει, όμως, που ο Θ. Καλογερίδης, ιδιοκτήτης της ΝΑΥΣΙ, δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, αλλά την περασμένη Δευτέρα, ξεπερνώντας κάθε όριο, επιτέθηκε φραστικά κατά του μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Μιχάλη Αντωνίου, εκτοξεύοντας βρισιές και απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του, παρουσία δεκάδων μεταλλεργατών που περίμεναν να πληρωθούν στη «ΝΑΥΣΙ»! Μάλιστα, ο συνδικαλιστής ήταν εκεί ακριβώς επειδή εργαζόμενοι τού είχαν καταγγείλει ότι δεν τους πληρώνει η επιχείρηση.

Χτες με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας (7.30 π.μ. - 10 π.μ.) στη Ζώνη, συγκέντρωση και πορεία στη ΝΑΥΣΙ, απαιτώντας να σταματήσουν οι τραμπουκισμοί και η τρομοκρατία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, ο Σ. Τούλιος, ανέβηκε στη σκεπή του Λιμεναρχείου και άρχισε να βρίζει τα μέλη της διοίκησης του συνδικάτου. Οι εργαζόμενοι τον αποδοκίμασαν έντονα, ενώ ο ίδιος μετά από λίγο λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Το θράσος, όμως, και η χυδαιότητα των στελεχών της ΠΑΣΚΕ δεν έχει όρια, αφού τη λιποθυμία την αξιοποίησε για να ρίξει λάσπη στους συνδικαλιστές της ΑΕΜ, υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν στον Σ. Τούλιο. Την ΠΑΣΚΕ, βέβαια, διαψεύδουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που ήταν μπροστά και είδαν τι συνέβη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον όσοι μεταλλεργάτες δουλεύουν στη ΝΑΥΣΙ έχουν υποστεί μια απαράδεκτη μεταχείριση και συμπεριφορά από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της, κανένας δεν έχει πληρωθεί κανονικά και σε βδομαδιάτικη βάση τα μεροκάματά του.

Σε ανακοίνωση του συνδικάτου, τονίζεται ότι «οι μεταλλεργάτες και η διοίκηση του συνδικάτου έχουν δείξει "γαϊδουρινή" υπομονή, ελπίζοντας ότι η εργοδοσία θα αναγκαστεί να δώσει λύση, ότι επιτέλους θα σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων...». Καλεί δε τους μεταλλεργάτες να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς και την τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ