ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Πιο βαθιά στη νεοφιλελεύθερη λογική

Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, που ολοκλήρωσαν τον έλεγχο της  ελληνικής οικονομίας, με τις συνταγές που δίνουν, στην ουσία  βάζουν «πλάτες στην κυβέρνηση Σημίτη» για νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.

Πλάτες στην κυβέρνηση Σημίτη, για να προχωρήσει τώρα, σε σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, βάζουν και οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τις προτάσεις που διατύπωσαν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Με το κείμενο «Συμπεράσματα της Αποστολής» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, οι ελεγκτές του ΔΝΤ προτείνουν μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, τη σημαντική περικοπή των δαπανών που προορίζονται για το δημόσιο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, μεγάλες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων στο όνομα του φορολογικού ανταγωνισμού, μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις μαζί με τις γνωστές από παλαιότερα θέσεις για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και περικοπές στις δαπάνες των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και προτροπές για πιο δυναμικές προσεγγίσεις στο θέμα της «απελευθέρωσης» των αγορών. Η φιλοσοφία δηλαδή αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η ίδια και συμπυκνώνεται στην πρόταση «όσο πιο βαθιά χωθείτε στη λογική της νεοφιλελεύθερης ρύθμισης τόσο το καλύτερο»!

Οι παραπάνω προτάσεις του ΔΝΤ στη μεγάλη τους πλειονότητα αποτελούν ήδη κυβερνητικές θέσεις, οι οποίες στον ένα ή άλλο βαθμό και ανάλογα με τη συγκυρία προωθούνται. Τα «συμπεράσματα της επιτροπής» επισημαίνουν ότι «στην αναμόρφωση των δημοσίων δαπανών» έχει σημειωθεί «μικρή πρόοδος». Παράλληλα, όμως, με τα εύσημα που απονέμουν στην κυβέρνηση οι ελεγκτές του ΔΝΤ, προχωρούν στην εξειδίκευση των προτάσεων για νέα μέτρα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και αυτούς των δαπανών για συντάξεις και παροχή υγείας. Ετσι, το ΔΝΤ:

  • Στο θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης αναφέρει ότι «είναι ενθαρρυντικό ότι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος πέτυχαν να περιορίσουν την αύξηση της απασχόλησης σε ορισμένους τομείς του δημόσιου τομέα, παρ' όλο που η απασχόληση στη γενική κυβέρνηση συνεχίζει να αυξάνει». Εκτιμά επίσης ότι «οι αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα το 2000 είναι αρκετά υψηλότερες απ' ό,τι στο σύνολο της οικονομίας» και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει... Επισημαίνει επίσης ότι «τα περιθώρια εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα είναι τεράστια» και επικαλούμενοι την πείρα άλλων χωρών «προτείνει»: σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου με σύνδεση αμοιβών με παραγωγικότητα για ανώτερους υπαλλήλους σε συνδυασμό με περιορισμό δαπανών. Κατά το ΔΝΤ «οι περικοπές μπορούν εν μέρει να λάβουν τη μορφή περιορισμού των δαπανών για μισθούς»!
  • Χαρακτηρίζει σαν «ευπρόσδεκτα» τα σχέδια «για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» ενώ επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις Σπράου περί μορφών ιδιωτικοποίησης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ετσι επισημαίνει «παράλληλα με το δημόσιο σύστημα συντάξεων, να μελετηθούν και δυνατότητες χρήσης συμπληρωματικών συντάξεων εκτός του δημόσιου συστήματος συντάξεων».
  • Θεωρεί «απογοητευτική» την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς τα ποσοστά ανεργίας είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Στα πλαίσια της λογικής υποταγής του εργατικού κινήματος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αναφέρουν ότι «θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί η δυνατότητα συναίνεσης με στόχο τη διευκόλυνση της εισόδου στην απασχόληση τμημάτων που φαίνεται να μειονεκτούν». Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι και δούρειος ίππος για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Στις προτάσσεις τους για την αγορά εργασίας προτείνουν γνωστές και από παλιά θέσεις όπως τη δυνατότητα μισθολογικής διαφοροποίησης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, τη μείωση των σχετικά αυστηρών περιορισμών για τις απολύσεις, το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τις ασθενέστερες ομάδες του εργατικού δυναμικού και δηλώνουν ότι θα ευχόντουσαν κάποιες από τις προτάσσεις αυτές να τις συμπεριλάβει η κυβέρνηση στις προτάσσεις της για τα εργασιακά!
  • Εκφράζει δυσαρέσκεια για την πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών καθώς επισημαίνουν ότι είναι κρίμα που οι προσπάθειες περιορίστηκαν στην επίτευξη των ελάχιστων απαιτήσεων από πλευράς ΕΕ, συχνά με εκτεταμένες παρατάσεις. Κατά περίεργο τρόπο κάνουν πρόταση διάσπασης της ΔΕΗ σε περισσότερες εταιρίες και δημιουργίας ξεχωριστής εταιρίας διανομής στο όνομα του ανταγωνισμού, κάτι όμως που προβλέπεται από την πολιτική της κυβέρνησης.
  • Κάνει λόγο για «αβεβαιότητες» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 που αφορούν την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ, τις οποίες αποδίδει στον αισιόδοξο στόχο για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2001 και στη μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών! Οι περικοπές δαπανών προτείνονται σαν αναγκαία λύση σε περίπτωση εκδήλωσης κάθε μορφής δημοσιονομικής ισορροπίας.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Μέχρι και 10 δραχμές ακριβότερα

Από τα μεσάνυχτα  θα πωλούνται ακριβότερα, ανά λίτρο, περίπου 10 δραχμές το πετρέλαιο θέρμανσης, 7 δραχμές το κίνησης και 3 δραχμές οι βενζίνες

Δέκα δραχμές το λίτρο θα είναι τελικά η νέα αύξηση που θα επιβληθεί από απόψε τα μεσάνυχτα στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ κατά 7 περίπου δραχμές θα ακριβύνει και το πετρέλαιο κίνησης. Ακριβότερες κατά 3 δραχμές το λίτρο - σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες - θα πωλούνται και οι βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη. Η νέα αυτή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξακοντίζει κυριολεκτικά την τιμή του στα ύψη, και, σε συνδυασμό με την έναρξη της κακοκαιρίας στη χώρα, χαρακτηρίζεται δεδομένο ότι θα επιφέρει αφαίμαξη στα λαϊκά στρώματα. Με βάση τις νέες αυξήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα διαμορφωθεί στις 155 περίπου δραχμές το λίτρο, ενώ το πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε μεγαλύτερη ένταση στην επαρχία, όπου σε πολλές περιοχές η τελική του τιμή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 180 δραχμές. Οι αυξήσεις αυτές, επιχειρείται από την κυβέρνηση να δικαιολογηθούν στις... διεθνείς συγκυρίες και στην άνοδο των τιμών του αργού και της ισοτιμίας δολαρίου - δραχμής.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του χρόνου - σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης - θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος στην αγορά καυσίμων, στα πλαίσια της απελευθέρωσης. Οι αλλαγές αυτές, συζητούνται και με τους εμπλεκόμενους φορείς και ήδη προχτές πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών. Την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί το σχέδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Τα βασικά στοιχεία των αλλαγών που θα προκύψουν στην αγορά καυσίμων, θα είναι η ελεύθερη πρόσβαση (υπό προϋποθέσεις βέβαια) των βενζινοπωλών στα διυλιστήρια, η λειτουργία πρατηρίων από τις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια. Επίσης, η τιμολόγηση των υγρών καυσίμων, εξετάζεται να ανακοινώνονται κάθε τρεις μέρες από το εβδομαδιαίο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα αποθέματα

Ενώ όμως η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες στην αγορά των καυσίμων, αφήνει ως έχει τον ειδικό τομέα των αποθεμάτων σε καύσιμα. Βέβαια, μπορεί να διατείνεται ότι τα «στρατηγικά αποθέματα» διαρκούν για 90 ημέρες, ωστόσο, δεν αναμένεται να γίνει τίποτα στην κατεύθυνση διασφάλισής τους. Ως αυτή τη στιγμή, κύριος υπεύθυνος για τη φύλαξη των αποθεμάτων είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφού οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δε διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους.

Μπορεί βέβαια ο υπουργός Ανάπτυξης να ισχυρίζεται ότι τα αποθέματα πρέπει να βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους, το γεγονός όμως, ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, μπορεί να αλλάξει άρδην τα «δεδομένα». Και αυτό, διότι από τη στιγμή που θα ιδιωτικοποιηθούν, είναι βέβαιο ότι τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης των αποθεμάτων θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όπως τα συμφέρει. Επίσης, σε συνδυασμό με το ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μία επιτροπή διαχείρισης αποθεμάτων υπό την εποπτεία του υπουργείο Ανάπτυξης, φαντάζει πολύ έντονο το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ως χώρα σοβαρά προβλήματα με τα «στρατηγικά αποθέματα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιόδους κρίσης.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο

Να περιλαμβάνονται περισσότερα φάρμακα των ελληνικών βιομηχανιών στη λίστα των ασφαλιστικών ταμείων, ζητούν από την κυβέρνηση οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά σκευάσματα είναι κατά 20% φθηνότερα από τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιριών που εισάγονται αυτούσια ως έτοιμα φάρμακα.

Επίσης, οι φαρμακοβιομήχανοι:

  • Ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Ανάπτυξης) να εκδοθεί το συντομότερο συμπληρωματική λίστα φαρμάκων των ασφαλιστικών ταμείων που να περιέχει τα φάρμακα του προηγούμενου δελτίου τιμών, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στη λίστα. Στο δελτίο εκείνο περιλαμβάνονταν ελληνικής ιδιοκτησίας φάρμακα σε ποσοστό πάνω από 90% και πολύ λίγα αφορούσαν σε έτοιμα σκευάσματα.
  • Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ στο παρελθόν κάλυπταν το 50% της αγοράς, σήμερα το ποσοστό αυτό, με την ακολουθούμενη πολιτική έχει περιοριστεί στο 10%, με ανάλογες αρνητικές συνέπειες.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Μείωση επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια

Πτώση σημείωσαν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, ετήσιας και τρίμηνης διάρκειας, που δημοπρατήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα το επιτόκιο εντόκων γραμματίων:

  • Ετήσιας διάρκειας, διαμορφώθηκε σε 5,26% (από 5,54% τον Οκτώβρη) αλλά με την επιπλέον προμήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες το πραγματικό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο φτάνει σε 5,71%.
  • Τρίμηνης διάρκειας, υποχώρησε σε 5,66% (6,55% τον Σεπτέμβρη) και με την προμήθεια που χορηγήθηκε σε 6,26%.

Να σημειωθεί ότι το ύψος των επιτοκίων που πέτυχαν οι τράπεζες στη δημοπρασία, και το οποίο βρίσκεται αρκετά πάνω από τα ισχύοντα στη διατραπεζική αγορά, δεν πρόκειται να φτάσει εξ ολοκλήρου στους ενδιαφερόμενους αποταμιευτές. Οι τραπεζίτες θα κρατήσουν τουλάχιστον τις προμήθειες που χορήγησε το Δημόσιο.

Ο φόρος πάνω στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων ανέρχεται σε 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ