ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Καρμανιόλα για τις κοινωνικές δαπάνες

Στα 12,5 δισ. ευρώ τα εμφανιζόμενα ελλείμματα για το α' εξάμηνο του 2012

Στα 40,9 δισ. ευρώ έφτασαν στο α' εξάμηνο του 2012 οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, έναντι ποσού ύψους μόλις 23,2 δισ. ευρώ που αποδόθηκε για τις κάθε είδους πρωτογενείς δαπάνες, όπως για συντάξεις, μισθούς, ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία κ.ά.! Στις συνιστώσες της εγκληματικής αντιλαϊκής πολιτικής είναι η υποχώρηση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της ραγδαίας υποχώρησης των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης, η καρατόμηση και των κοινωνικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι κάθε είδους επιχειρήσεις πλήρωσαν συμβολικό φόρο ύψους 630 εκατ. ευρώ, μόλις το 2,8% της συνολικής πίτας των φοροεσόδων που φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών:

Φόροι: Διαμορφώνονται στα 21,4 δισ. ευρώ (από 22 δισ. ευρώ πέρσι), με ρυθμό υποχώρησης 2,7%, που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη φοροληστεία που εξαπέλυσαν ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Δαπάνες: Εμφανίζουν οριακή αύξηση, γεγονός που έχει να κάνει με τη διόγκωση των τόκων, χώρια τα χρεολύσια που τα εμφανίζουν σε άλλο λογαριασμό. Στο α' εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 33,6 δισ. ευρώ. Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, Ασφάλιση, Πρόνοια κλπ.) διαμορφώνονται στα 23,8 δισ. ευρώ (από 25,6 δισ. ευρώ πέρσι) με ρυθμό υποχώρησης 7%.

Κρατικά ελλείμματα: Φτάνουν στα 12,5 δισ. ευρώ από 13,1 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2011.

Εμπορικό έλλειμμα

Ανθεκτικά ακόμη και σε συνθήκες οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, κάθετης πτώσης των εμπορικών δοσοληψιών, βύθισης και του παραγόμενου ΑΕΠ αποδείχνονται τα εμπορικά ελλείμματα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2012, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε στα 9,3 δισ. ευρώ, διογκούμενο κατά 1,9 δισ. ευρώ το μήνα. Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (οι κάθε είδους οικονομικές δοσοληψίες με τα άλλα κράτη) διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ ΑΕ - ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
Οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες φτωχούς αγρότες

Επιμένει να δίνει ψίχουλα για τις απαλλοτριώσεις χωραφιών στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στον πρώην Δήμο Βεντζίων

Με τις πλάτες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει να προκαλεί τους αγρότες των χωριών Παλιουριάς, Παναγιάς, Δήμητρας και Καρπερού στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και των χωριών του πρώην Δήμου Βεντζίων. Η επιχείρηση, με απόφαση που κρίνει αναγκαστικά απαλλοτριωτέα τα χωράφια τους για να κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα, επιχειρεί να βάλει στο χέρι τεράστιες εκτάσεις γης, δίνοντας ψίχουλα για αποζημιώσεις.

Η καλλιεργήσιμη γη που απαλλοτριώνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνολικής έκτασης 2.900 στρεμμάτων και άλλα 6.500 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γρεβενών, στις 27/12/2011, η αποζημίωση καθορίστηκε στο 1,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα ποτιστικά χωράφια Παλιουριάς και Παναγιάς και στο 1,56 ευρώ ανά τ.μ. για τα αντίστοιχα της Δήμητρας και του Καρπερού. Πρόκειται για εξευτελιστικές τιμές, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χωράφια που απαλλοτριώνονται αρδεύονται από τον ποταμό Αλιάκμονα, είναι πολύ εύφορα και χαρακτηρίζονται «υψηλής παραγωγικότητας».

Οι αγρότες της περιοχής ζητάνε αποζημίωση 5 ευρώ ανά τ.μ. και τα δέντρα να αποζημιωθούν με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά στρέμμα. Το αίτημά τους είναι πέρα για πέρα δίκαιο, αφού τα χωράφια είναι για τους περισσότερους η μοναδική πηγή εισοδήματος, σε μια περιοχή χτυπημένη κυριολεκτικά από την ανεργία και τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός, ότι σε παλιότερες απαλλοτριώσεις για έργα της ΔΕΗ ΑΕ (Λίμνη Πλαστήρα, Μυρσίνα Γρεβενών, Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Κλείτος, Ρυάκι Κοζάνης, Καλονέρι Σιάτιστας, Μαυροπηγή Κοζάνης και αλλού), οι τιμές αποζημίωσης ήταν πολύ υψηλότερες από το τίμημα που πέτυχε πρωτόδικα η Επιχείρηση για τον Ιλαρίωνα και κυμαινόταν από 2,20 έως 10,27 ευρώ ανά τ.μ.

Παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί το Εφετείο, η ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο προχώρησε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά έχει ξεκινήσει και την πλήρωση του φράγματος, με αποτέλεσμα τα απαλοτριωμένα εδάφη να σκεπάζονται σταδιακά με νερό. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπαθεί να δημιουργήσει και τετελεσμένα, έχοντας αναρτήσει σε καφενεία των χωριών και σε κομβικά σημεία των δρόμων ανακοινώσεις και πινακίδες, με τις οποίες απαγορεύει την πρόσβαση στις εκτάσεις που θέλει να αρπάξει από τους αγρότες!

«Νουθεσίες» στην Επιτροπή Αγώνα

Απαντώντας στις αυθαιρεσίες κυβέρνησης και ΔΕΗ, οι αγρότες της περιοχής έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα, η οποία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με τη δημοτική αρχή Δεσκάτης και την αστυνομία, που έσπευσαν να τους «νουθετήσουν», όταν προχώρησαν σε διακοπή μιας εργολαβίας συμπληρωματικής στα έργα του φράγματος.

Οι αγρότες μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η δημοτική αρχή εμφανίζεται σαν «διαμεσολαβητής» της ΔΕΗ ΑΕ, προκειμένου να τους σύρει σε απαράδεκτο συμβιβασμό με την Επιχείρηση, η οποία, για να κατοχυρώσει τα χωράφια, έχει ήδη καταθέσει τις αστείες αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καλώντας τους δικαιούχους να πάνε να τις εισπράξουν και να παραιτηθούν από κάθε άλλη αξίωση.

Η προσπάθεια της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, από τη μια, να μειώσει το κόστος του συγκεκριμένου έργου και ο ρόλος της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης, από την άλλη, οδηγούν σε αδιέξοδο τους φτωχούς αγρότες. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, έργα και υποδομές αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες, γίνονται για το κέρδος των ιδιωτών, με τους αγρότες και τους κάτοικους της περιοχής να βγαίνουν τελικά διπλά χαμένοι.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ

Την Πέμπτη, 26 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Συγκέντρωση αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διοργανώνουν οι Γραμματείες ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ της Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 26 Ιούλη στις 7.30 το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό, να μη θυσιάσει τη ζωή και τα παιδιά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση, να μπει αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σημειώνουν: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ πουλάει τη Βιομηχανία Ζάχαρης δίνοντας χαριστική βολή στους εργαζομένους της, στους αγρότες - τευτλοκαλλιεργητές, σε μια ακόμα παραγωγική δυνατότητα της χώρας, αφού ταυτόχρονα παραδίνουν και την ποσόστωση παραγωγής, μετατρέποντάς την από εξαγωγέα σε εισαγωγέα ζάχαρης.

Οι συνέπειες για εργάτες εποχιακούς και μόνιμους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, για την οικονομία της περιοχής θα είναι ολέθριες.

Η χώρα έχει δυνατότητες ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας, ικανοποιώντας τις εγχώριες ανάγκες, χωρίς να κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ.

Διεκδικούμε:

Καμία ιδιωτικοποίηση - κανένα κλείσιμο εργοστασίων.

Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και μεταποιητικών μονάδων όπως η Βιομηχανία Ζάχαρης αλλά και η ΔΩΔΩΝΗ, η ΕΛΒΙΖ κ.ά.

Μείωση κόστους παραγωγής. Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και επιδοτήσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα».

Διαμαρτυρία για το ΦΠΑ στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ, πραγματοποιεί τη Δευτέρα 23 Ιούλη στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού έξω από την Α' ΔΟΥ Λάρισας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διορία μέχρι 31 Ιούλη για την υποβολή

Την «τελευταία παράταση», μέχρι και τις 31 Ιούλη, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω διαδικτύου.

Επίσης, μέχρι 31 Ιούλη παρατείνεται η προθεσμία για την ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση για τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία.

Τετράμηνη παράταση μέχρι τις 30 Νοέμβρη δόθηκε και για την υποβολή του εντύπου Ε9, που αφορά τους φορολογούμενους που την περασμένη χρονιά είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ