ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πυρ κατά των διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ άνοιξε η ισπανική αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής, τόσο στη Μαδρίτη, όσο και στη Βαρκελώνη και αλλού μετά το τέλος των διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να συλληφθούν άλλοι 7. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μετά το τέλος της πορείας στη Μαδρίτη, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών, ενώ ξυλοκόπησαν με γκλομπς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

Είχαν προηγηθεί μαζικότατες διαδηλώσεις (στη Μαδρίτη υπολογίζεται πως συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνθρωποι) κατά την «ημέρα δράσης» που είχε κηρυχθεί για την Πέμπτη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις CCOO και UGT, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των οποίων προχώρησαν σ' αυτή τη δράση κάτω από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων, ωστόσο παραπέμπουν σε γενική απεργία για το ...Σεπτέμβρη.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τις περικοπές ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δυόμισι χρόνια, που εμπεριέχουν αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη στέγαση, περικοπή των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και δρομολογούνται και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.

Οι κινητοποιήσεις αυτές εκφράζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, στερούνται ωστόσο προσανατολισμού αφού το πολύ ζητούν μια διαφορετική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, χωρίς να βγαίνουν από τα πλαίσια του. Με το δικό τους πλαίσιο στηρίζουν τις κινητοποιήσεις οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις των Επιτροπών Εργατικής Ενότητας όπου συμμετέχουν τα μέλη, στελέχη και οι φίλοι του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, που προβάλλουν την ανάγκη να βαθύνει ο αγώνας σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λιτότητα διαρκείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δίχως χρονικό ορίζοντα» είναι το πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών της βρετανικής κυβέρνησης κατά τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» όπου τονίζει ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν καθώς «η χώρα του προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσχερείς οικονομικές συνθήκες». Τα μέτρα, με πρόσχημα τα ελλείμματα, παίρνονται και στη Βρετανία, για να μπορέσει το κεφάλαιο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης ρίχνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Το πρόγραμμα περικοπών, που υποτίθεται αρχικά είχε σχεδιαστεί να κρατήσει πέντε χρόνια, θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2020 ίσως και περισσότερο καθώς, όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «αυτή είναι μια περίοδος για όλες τις χώρες, όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά θα το δείτε και στην Αμερική, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα και πρέπει να έχουμε βιώσιμα χρέη. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα υποχωρήσει ποτέ η πίεση». Στο πρόγραμμα γίνεται λόγος για «εξοικονόμηση» 110 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών, που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με περικοπές παροχών και αυξημένους φόρους.

Σε μια διαφορετική εξέλιξη, το «πλυντήριο του μαύρου χρήματος» που είχε στήσει ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς οι αποκαλύψεις της έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας, εμπλέκει άμεσα και τον υπουργό Εμπορίου Λόρδο Γκριν στην κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών και του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βρετανίας το 2006.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε χτες με σλοβένους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιεί σε μια σειρά χώρες των Βαλκανίων. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα και αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Ντανίλο Τουρκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία, στη Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο και στη ΠΓΔΜ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ένωση των Δημοσίων και Οικονομικών Υπηρεσιών, συνδικαλιστική οργάνωση των τελωνειακών κήρυξε απεργία για τις 26 Ιουλίου, μία ημέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι τελωνειακοί αντιδρούν στις προωθούμενες περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας ενώ ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να εργασθούν υπερωριακά από τις 27 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την κατάργηση τουλάχιστον 1.000 θέσεων εργασίας στον επενδυτικό βραχίονα σχεδιάζει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank επικαλούμενη το «υφιστάμενο μαρασμό των χρηματαγορών που έχει επιπτώσεις στις επενδυτικές δραστηριότητες της τράπεζας» σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο έχει θέσει στο επίκεντρο της έρευνάς της για την ανακάλυψη θεραπείας για το AIDS τη θεραπεία του Τίμοθι Ρέι Μπράουν, που έγινε σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Η θεραπεία περιελάμβανε την «καταστροφή» του ανοσοποιητικού του συστήματος και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία αντιστέκεται στη μόλυνση από τον ιό HIV.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση για πυροβολισμούς κατά κινεζικού αλιευτικού

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στη Ρωσία σχετικά με τα πυρά που εξαπέλυσε ρωσικό πλοίο της ακτοφυλακής κατά κινεζικού αλιευτικού σκάφους και ζήτησαν την ταχεία διερεύνηση του περιστατικού και την ανθρώπινη μεταχείριση των Κινέζων πολιτών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσεν Γκουοπίνγκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας στο Πεκίνο και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός των βολών κατά του κινεζικού αλιευτικού, όσο και για την «ένοπλη κατάληψη ενός κινεζικού αλιευτικού σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός μέλους του πληρώματος».

Ζήτησε, επίσης, την άμεση απελευθέρωση των Κινέζων ψαράδων, που έχουν συλλάβει οι δυνάμεις της ρωσικής ακτοφυλακής και τη συνέχιση των ερευνών για τον αγνοούμενο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε στις 16 Ιουλίου, όταν το ρωσικό περιπολικό σκάφος «Ντζερζίνσκι», που βρισκόταν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας στην «Ιαπωνική θάλασσα», αντιλήφθηκε το κινεζικό αλιευτικό σκάφος, που όχι μόνον δεν σταμάτησε, όπως του ζητήθηκε, αλλά επεδίωξε να διαφύγει. Ακολούθησε 3ωρη καταδίωξη, κατά την οποία έγιναν οι προειδοποιητικές βολές, ενώ υπήρξε και σύγκρουση των δύο σκαφών, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα και μέχρι στιγμής να αγνοείται. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνο για την απώλεια τον καπετάνιο του αλιευτικού και τους ελιγμούς που έκανε για να αποφύγει την έρευνα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποδείχτηκε πως στο σκάφος βρίσκονταν 22,5 τόνοι καλαμάρια, χωρίς άδεια αλιείας και σε βάρος του πληρώματος, που κρατείται, κινήθηκε ποινική δίωξη.


Ι.Π.

ΗΠΑ
Μακελειό στο Ντένβερ

ΝΤΕΝΒΕΡ.--

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό κατά τη διάρκεια ενός ακόμη μακελειού στις ΗΠΑ, όταν ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ την Παρασκευή τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) μέσα σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής της ταινίας «Σκοτεινός Ιππότης» (Μπάτμαν).

Κατά τις τοπικές αρχές, τους 59 φτάνουν οι τραυματίες μεταξύ αυτών και ένα εξάχρονο παιδί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ένοπλος φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα, στην αρχή πέταξε καπνογόνα και στη συνέχεια άνοιξε πυρ. Ενας ύποπτος έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του. Τα κίνητρα του δράστη δεν είναι ακόμη γνωστά.

Ο Πρόεδρος της χώρας Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «το σοκ και τον αποτροπιασμό του». Ωστόσο, τέτοιου είδους «μακελειά» είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα που προβάλλει το πρότυπο των «Ράμπο» και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΚΑΟΥΚΑ
Συγκρούσεις ιθαγενών με στρατό - αστυνομία

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σε θέατρο «πολεμικών» συγκρούσεων έχουν μετατραπεί περιοχές στην επαρχία Κάουκα όπου μέλη ιθαγένικων κοινοτήτων και μέλη της Ενωσης Ιθαγένικων Κοινοτήτων της Βόρειας Κάουκα (ACIN) αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής του στρατού και της αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις συνιστούν απόρροια του τελεσίγραφου που έδωσε η ACIN προς το στρατό και το αντάρτικο κίνημα των FARC (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) να αποχωρήσουν από την περιοχή μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μετά τις σφοδρές επιδρομές του στρατού κατά θέσεων των FARC. Επιδρομές που είχαν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις των ιθαγενών και προκάλεσαν την οργή των τοπικών κοινοτήτων.

Το τελεσίγραφο έληξε, έγινε σεβαστό εκ μέρους των FARC όχι όμως από την κυβέρνηση. Ετσι οι ιθαγενείς της φυλής Νάσα ανέλαβαν δράση και ξεκίνησαν την εκδίωξη των Ενόπλων Δυνάμεων με τη φρούρηση των περιοχών τους και τη διάλυση των φυλακίων του στρατού. Ο πρόεδρος Χοσέ Μανουέλ Σάντος έδωσε την Τετάρτη εντολή σε ειδικές μονάδες καταστολής να ανακαταλάβουν τα φυλάκια και υπήρξε επέμβαση και μάχη με τους ιθαγενείς όπου τουλάχιστον ένας ιθαγενείς σκοτώθηκε και 28 τραυματίστηκαν. Επίσης την Πέμπτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Καλότο, ένας 24χρονος αγρότης σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των δυνάμεων καταστολής και των ιθαγενών. Για να νομιμοποιήσει την καταστολή, η κυβέρνηση προβάλλει ότι δήθεν «η εκστρατεία εκδίωξης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποκινούμενη από τους FARC».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ