ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1918: Επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους

Νοέμβρης 1918. Τμήματα του Κόκκινου Στρατού με τεθωρακισμένο τρένο καθ΄οδόν προς τη Νότια Ρωσία
Νοέμβρης 1918. Τμήματα του Κόκκινου Στρατού με τεθωρακισμένο τρένο καθ΄οδόν προς τη Νότια Ρωσία
Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση προκάλεσε το φόβο και το μίσος στους καπιταλιστές όλου του κόσμου, γιατί ξεσκέπασε την αστάθεια της κυριαρχίας τους και απέδειξε στην πράξη ότι είναι δυνατόν να ανατραπεί η καταπίεση των εκμεταλλευτών. Η έχθρα αυτή ξετυλίχτηκε σε άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας των Σοβιέτ, στην οργάνωση στρατιωτικής επέμβασης, με σκοπό την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας, την επαναφορά του αστικοτσιφλικάδικου συστήματος, την οικονομική υποδούλωση και το κομμάτιασμα της Ρωσίας. Οι εισβολείς βρήκαν σύμμαχες τις αντεπαναστατικές δυνάμεις της Ρωσίας. Κύριοι οργανωτές και συνεταίροι στην εκτέλεση της ένοπλης επέμβασης ήταν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η επέμβαση άρχισε το Μάρτη του 1918 με την αποβίβαση του πρώτου ένοπλου αγγλικού Σώματος στο Μούρμανσκ.

Στα τέλη του Φθινοπώρου του 1918 το σοβιετικό κράτος είχε πια στερεώσει σημαντικά τη θέση του. Αλλά με την ήττα της Γερμανίας, τα κράτη της Αντάντ είχαν τη δυνατότητα να πλατύνουν την αντισοβιετική επέμβασή τους, γιατί μπορούσαν, να χρησιμοποιήσουν στρατεύματα που πριν ήταν απασχολημένα στον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Κύρια κατεύθυνση της επέμβασης της Αντάντ ήταν τώρα η Νότια Ρωσία. Στις 23 Νοέμβρη 1918 τα αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη, Οδησσό. Ο στρατός των λευκοφρουρών «εθελοντών», οι λευκοκοζάκοι, οι αστοί εθνικιστές της Ουκρανίας, του Καυκάσου και άλλοι αντεπαναστάτες που δρούσαν στα νότια της σοβιετικής χώρας ενισχυόταν άμεσα από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Ετσι, άρχιζε η πιο κρίσιμη περίοδος σ' αυτή την αναμέτρηση. Η περίοδος των πιο αποφασιστικών μαχών του σοβιετικού λαού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και για τις κατακτήσεις του Μεγάλου Οχτώβρη.

Στην αναμέτρηση αυτή που κράτησε μέχρι τα τέλη του 1920, το νεαρό σοβιετικό κράτος αποδείχτηκε πιο ισχυρό και πιο βιώσιμο από τις καπιταλιστικές χώρες. Ο Β.Ι. Λένιν, μιλώντας στη συνδιάσκεψη των σιδηροδρομικών της Μόσχας τον Απρίλη του 1919, όταν η επέμβαση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, έλεγε: «Ποτέ δε θα νικήσουν το λαό που οι εργάτες και οι αγρότες του στην πλειονότητά τους έμαθαν, ένιωσαν και είδαν πως υποστηρίζουν τη δική τους, τη σοβιετική εξουσία, την εξουσία των εργαζομένων, πως υποστηρίζουν την υπόθεση εκείνη που η νίκη τους θα εξασφαλίσει σ' αυτούς και στα παιδιά τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά του πολιτισμού, όλα τα δημιουργήματα της ανθρώπινης εργασίας».

Καιρός

Στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη αρχικά προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7-15, στα δυτικά από 10-20, στην υπόλοιπη χώρα από 11-19 και στη Θεσσαλονίκης από 7-15 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι αυξημένες το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-19 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1963 Πέθανε ο Αλντους Χάξλεϊ. Αγγλος συγγραφέας. Το έργο του περιλαμβάνει ποιήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιογραφίες, κριτικά δοκίμια για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μουσική και τη ζωγραφική και φιλοσοφικές πραγματείες. Στο πρώτο στάδιο της δημιουργίας του ασχολείται περισσότερο με το λεγόμενο «μυθιστόρημα ιδεών». Με σατιρικό πάθος στρέφεται κατά του παραδοσιακού βρετανικού σνομπισμού, και της κενότητας της «ανώτερης κοινωνίας». Από το 1930 σημείωσε μια σημαντική στροφή, η οποία εκφράζεται περισσότερο στο μυθιστόρημά του «Ο γενναίος νέος κόσμος» όπου προδιαγράφει το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας με την ορμητική τεχνολογική πρόοδο. Στον κόσμο αυτό θα κυριαρχούν ο αυτοματισμός, το τυποποιημένο και η απουσία πνευματικότητας. Ο Χάξλεϊ οδηγείται στη θρησκεία και στον ανατολικό μυστικισμό. Η πορεία του από το ρασιοναλισμό στο μυστικισμό είναι από τα πιο χτυπητά παραδείγματα της κρίσης που διέρχεται η αστική φιλελεύθερη συνείδηση κατά τον 20ό αιώνα.

ΔΙΑΛΟΓΟ εντυπώσεων «δι' αλληλογραφίας» για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν εγκαινιάσει οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζουν να κρατούν «στο σκοτάδι» το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της ΕΕ (σελίδα 6)

Ο Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου, του Διαβαλκανικού Κέντρου και πλήθους άλλων επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας, έγινε «αδικαιολόγητα πλουσιότερος σε βάρος της περιουσίας της παλαιάς Τράπεζας Κρήτης» σημειώνει σε απόφασή του ο Αρειος Πάγος (σελίδα 18)

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 100% όλων των εργαζομένων ξεκίνησε, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και συνεχίζεται σήμερα, η πρώτη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Διώρυγα της Κορίνθου ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να την ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο (σελίδες 24 - 25)

Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ σε βάρος των συνταξιούχων ναυτεργατών, οι οποίοι ακόμα περιμένουν την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στο 60% του μισθού για το... 2000, «πάει σύννεφο», από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή! (σελίδα 26)

ΚΡΙΣΙΜΗ αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αφού θα επανεξετάσει τις παρατηρήσεις που διατύπωσε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, κατά τον έλεγχο νομιμότητας για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής (σελίδα 29)

ΑΓΟΝΟΣ και τυπικά αναμένεται να κηρυχτεί σήμερα, από το ΔΣ του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ο διαγωνισμός για τους ιπποδρόμους, το ιπποδρομιακό στοίχημα και την κατασκευή Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου. (σελίδες 30 - 31)

ΟΣΟ κι αν είναι οξύμωρο, η Ελλάδα, χώρα με τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο, έχει ακόμη ανοιχτά τα θεσμικά ζητήματα για την προστασία του. Πρόβλημα, που σίγουρα θα τεθεί στο επικείμενο 4ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (σελίδα 33)

ΤΕΛΙΚΑ, μόνο ντέρμπι κορυφής για τον Β` όμιλο δεν αποδείχτηκε ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των Εθνικών ομάδων Ελλάδας - Εσθονίας, καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε με 92-73 και πέτυχε την έκτη του νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια (σελίδα 39)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές, αφού συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου, ξεκινούν για να παρουσιαστούν στις αρχές και να αξιώσουν την επίλυση των σπουδαστικών και οικονομικών τους αιτημάτων.

1934 Η εργατιά της Αθήνας δίνει την πρώτη μαχητική της απάντηση στο φασισμό. Περίπου 20.000 εργάτες κατεβαίνουν σε 24ωρη αντιφασιστική απεργία, η οποία είναι και ο πρώτος ενιαιομετωπικός αγώνας των δυο Εργατικών Κέντρων και η κατακλείδα των μαζικών διαμαρτυριών για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1942 Ο Γερμανός στρατάρχης φον Πάουλους παγιδεύεται στο Στάλινγκραντ, καθώς ο Χίτλερ του έχει απαγορεύσει την αναδίπλωση. Η μάχη του Στάλινγκραντ έχει εξελιχθεί σε οδυνηρό, για τους ναζί, αγώνα γοήτρου.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

1980 Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Εμπολι της Νότιας Ιταλίας, σκοτώνοντας 2.735 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 7.500.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ