ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η ιδρυτική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας 

Η ανάπτυξη κινήματος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού από τη κυβερνητική τρομοκρατία θα είναι στις προτεραιότητες της «Δημοκρατικής Συσπαίρωσης»
Η ανάπτυξη κινήματος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού από τη κυβερνητική τρομοκρατία θα είναι στις προτεραιότητες της «Δημοκρατικής Συσπαίρωσης»
Με στόχο την ανάπτυξη των ενωτικών αγώνων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που απειλούνται, πραγματοποιεί σήμερα την ιδρυτική της συγκέντρωση η «Δημοκρατική συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 το βράδυ στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

«Αυτή τη στιγμή, η χώρα οδηγείται σε διαδικασίες ενός ιδιότυπου κοινοβουλευτικού αυταρχισμού, στον οποίο η εκτελεστική εξουσία όλο και περισσότερο ελέγχει τη νομοθετική εξουσία με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς και περιορίζει το δικαίωμα του πολίτη για προσφυγή στη Δικαιοσύνη» μάς επισημαίνει ο Κώστας Διάκος, μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας που επεξεργάστηκε τη διακήρυξή της. «Παράλληλα, μέσα από τις οικονομικές επιλογές της παρούσας συγκυρίας (νέα τάξη πραγμάτων - ένταξη στην ΟΝΕ) επιβάλλει την περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων στρωμάτων του ελληνικού λαού και γενικότερα των κατοίκων σε αυτή τη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός στην άσκηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εγρήγορση και η κινητοποίηση των πολιτών για αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές. Αυτήν την κινητοποίηση έρχεται να προκαλέσει η σύσταση της δημοκρατικής συσπείρωσης».

Με δελτίο Τύπου η ομάδα πρωτοβουλίας επισημαίνει ότι η δραστηριότητα και η ανάπτυξη αγώνων μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας, με την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, με τη δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, με τη φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, καθώς και με απαράδεκτο καθεστώς που ισχύει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

«Υπάρχει μια συσπείρωση ανθρώπων από διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς χώρους», προσθέτει η Αλέκα Ζορμπαλά, μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας. «Ανθρωποι που δραστηριοποιούνταν μέχρι και τώρα στον τομέα της υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών, χωρίς να βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Κρίθηκε, όμως, αναγκαία η συσπείρωση όλων αυτών των πολιτών και των δυνάμεων, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες από τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τις κυρίαρχες δυνάμεις, που προκειμένου να εφαρμόσουν τα νέα οικονομικά μοντέλα και τις νέες μορφές άσκησης πολιτικής, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τις λαϊκές ελευθερίες. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά επίθεση ιδεολογική - πολιτισμική».

Στην ιδρυτική συγκέντρωση θα συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας μας, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. «Στην κοινή αυτή προσπάθεια σας καλούμε να συμβάλετε για την επιτυχία των σκοπών μας», επισημαίνει με ανακοίνωση της η ομάδα πρωτοβουλίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκει να «πνίξει» τη φωνή των μικρότερων κομμάτων

Τη μείωση της  κρατικής επιχορήγησης αναμένεται να προτείνει στην Κυβερνητική Επιτροπή η Βάσω Παπανδρέου 

Στο... έλεος των ιδιοκτητών των μεγάλων μέσων ενημέρωσης και των συμφερόντων που εκπροσωπούν επαφίεται από την κυβέρνηση η προεκλογική προβολή των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια η ενημέρωση των πολιτών για τις απόψεις τους. Κάτι τέτοιο βέβαια το έχουμε ζήσει στις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, αλλά αναμένεται να ενταθεί, καθώς στη συνεδρίαση της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής για τις προεκλογικές δαπάνες και προβολή κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, αναμένεται να προτείνει τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.

Με δεδομένο ότι τα μικρότερα κόμματα δεν έχουν ουσιαστική στήριξη από τα μέσα ενημέρωσης, η ρύθμιση αυτή θα αποβεί σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισηγηθεί την ανασυγκρότηση της επιτροπής που ελέγχει τις προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων, με τη συμμετοχή σε αυτή και δικαστικών.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους βουλευτές, η Κυβερνητική Επιτροπή αναμένεται να καταλήξει στην επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία (κάτι που προβλέπεται ήδη στα χαρτιά), την καθιέρωση πλαφόν και την απαγόρευση των πολιτικών διαφημίσεων. Παράλληλα, η Β. Παπανδρέου πιθανότατα θα εισηγηθεί, στη συνταγματική αναθεώρηση, να προβλέπεται η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, που τώρα συνιστά συνταγματικό κώλυμα. Τέλος, σε ό,τι αφορά την προβολή των υποψηφίων βουλευτών στα τηλεοπτικά μέσα, αυτή αναμένεται να περιοριστεί στις τρεις εμφανίσεις.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 26 Νοέμβρη, με θέμα: «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο και την Κύπρο», η οποία θα «φιλοξενηθεί», στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Καματερού (οδός Καματερού 40).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στο «ΣΙΝΕ ΝΕΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ» (πρώην ΛΟΥΙΖΑ) στις 6.00 μ.μ με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο και την Κύπρο». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ