ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Μια βραδιά... στο Λεβερκούζεν

Ο Γιάννης Παθιακάκης δηλώνει αισιόδοξος

Sportidea

Ο Γιάννης Παθιακάκης δηλώνει αισιόδοξος
Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα για την ΑΕΚ ο σημερινός αγώνας με την Μπάγερν Λεβερκούζεν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (20.15 ΑΛΦΑ) αποχτάει μεγαλύτερη σημασία. Βλέπετε, δεν είναι μόνο το θέμα της πρόκρισης κόντρα στη γερμανική ομάδα, αλλά και το γεγονός ότι το παιχνίδι αποτελεί μια ευκαιρία για τους «Ενωσίτες» να δείξουν ότι τελικά υπάρχει και καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο από αυτό που έχουν δει όλοι μέχρι σήμερα.

Παρ' όλα αυτά ο τεχνικός της ομάδας Γιάννης Παθιακάκης είχε αντίθετη άποψη. «Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Για ποιο λόγο να έχουμε αυτό το συναίσθημα; Επειδή ήρθαν δύο άσχημα αποτελέσματα; Αν φύγει ο προπονητής από την ΑΕΚ νομίζετε πως δε θα βρει δουλιά; 'Η μήπως αν κερδίσουμε αύριο η ΑΕΚ θα μου κάνει ανανέωση για πέντε χρόνια; Είναι αλήθεια πως η εμφάνιση στην Καλαμάτα ήταν αναπάντεχη και την ευθύνη την έχω εγώ. Ο καπετάνιος που είναι στο πλοίο. Ομως η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ και οφείλουμε να τη συνεφέρουμε. Με αυτά που λέω δε σημαίνει πως δεν ευθύνονται και οι υπόλοιποι που είναι γύρω. Οταν μπεις στο γήπεδο οφείλεις να δείξεις υπερπροσπάθεια ώστε με τη βοήθεια του κόσμου να κάνεις κάτι. Οι παίκτες πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν κάτι θετικό. Αλλιώς ας κάθονταν στην Αθήνα» τόνισε ο Ελληνας τεχνικός. Οσον αφορά τους σημερινούς αντιπάλους επισήμανε ότι η ομάδα του θα πρέπει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.

«Αύριο θα είμαστε καλύτερα. Δεν ήμασταν στην καλύτερη κατάσταση αλλά αισθάνεσαι διαφορετικά όταν παίζεις ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το πόσο έτοιμοι είμαστε θα το δείξουμε στο γήπεδο. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να προδικάσεις τίποτα. Η Λεβερκούζεν είναι καλύτερη, είναι πρώτη στη βαθμολογία και έχει καλύτερη φόρμα. Στο ποδόσφαιρο όμως πρέπει να παλέψεις και να ξεπεράσεις την άσχημη κατάσταση στην οποία είσαι. Οι σημαντικές απουσίες που έχουμε προκαλούν προβλήματα στο δέσιμο της ομάδας. Περιμένω να δω και το Δέλλα αν θα είναι έτοιμος να μας βοηθήσεις. Στο χώρο του κέντρου θα προωθηθεί ως αμυντικό χαφ ο Φερούζεμ. Ισως δεξιά να έχουμε πρόβλημα γιατί ούτε ο Κοπιτσής, ούτε ο Λάκης, ούτε ο Ρουίς είναι αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές. Στην άμυνα πρέπει να παίξουμε σφιχτά. Αν αγωνιστεί ο Δέλλας θα αφαιρεθεί παίκτης από πιο μπροστά. Για μας είναι κίνητρο ότι καμία ελληνική ομάδα δεν έχει αποκλείσει γερμανική. Ο Τσάρτας θα αγωνιστεί πίσω από τον Νικολαΐδη. Θα δούμε την ετοιμότητα του Δέλλα γιατί είναι ρίσκο η χρησιμοποίησή του. Αλλά στο ποδόσφαιρο όλα είναι ρίσκο και ακόμη περισσότερο στη ζωή». Η ΑΕΚ έχει διαθέσει και τα 2.700 εισιτήρια που έχει στην κατοχή της. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ελληνες ομογενείς έχουν εξασφαλίσει άλλα 1.000 εισιτήρια σε θύρες κοντά με τις εξέδρες που θα φιλοξενήσουν τους οπαδούς της ΑΕΚ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ 92-73
Εύκολη επικράτηση

Μπορεί ο Κώστας Πετρόπουλος να αγχωνόταν λίγο για το παιχνίδι κόντρα στην Εσθονία, αλλά τελικά μόνο ντέρμπι κορυφής για τον Β` όμιλο δεν αποδείχτηκε. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε των Εσθονών με 92-73 και πέτυχε την έκτη της νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια, παραμένοντας στην κορυφή του ομίλου για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2001 και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της στην τελική φάση. Με την υποστήριξη του κόσμου της Ξάνθης που έδωσε βροντερό «παρών», ακούγοντας τελικά τις προτροπές του ομοσπονδιακού τεχνικού και δείχνοντας σοβαρότητα στο παιχνίδι της, η Εθνική ομάδα έδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει το στόχο της που είναι οι 10 νίκες.

Η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα και αποσπάστηκε στο 3ο λεπτό με 7-0. Η Εσθονία αντέδρασε και στηριζόμενη κυρίως στην απόδοση του «Ενωσίτη» Μάρτι Μιούρσεπ πλησίασε σε απόσταση αναπνοής (20-19) με τη συμπλήρωση έντεκα λεπτών αγώνα. Δίνοντας έμφαση στην άμυνα - εφαρμογή ζώνης και είσοδος Σιγάλα - η ελληνική ομάδα απέκτησε ένα προβάδισμα 10 πόντων (35-25) στο 15' το οποίο κατάφερε να διατηρήσει μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου χάρη στην ευστοχία της στα σουτ τριών πόντων, αλλά και την επιτυχία των αιφνιδιασμών που επιχείρησε. Το τελευταίο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, αφού η Εθνική μας εκτόξευσε το κοντέρ της διαφοράς στο +20 (78-38 στο 33ο λεπτό). Οι Εσθονοί έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να γυρίσουν το παιχνίδι και μείωσαν σε 80-66 αλλά μέχρι εκεί έφταναν οι δυνάμεις τους... Κορυφαίοι από την πλευρά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αναδείχτηκαν ο Νίκος Οικονόμου και ο Γιώργος Σιγάλας, που σημείωσαν 18 και 17 πόντους αντίστοιχα. Για τους Εσθονούς, ξεχώρισε ο «Ενωσίτης» Μάρτιν Μιούρσεπ με 18 πόντους.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Το ντέρμπι των... κόκκινων

Ο Ολυμπιακός και η Λίβερπουλ ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση (21.05 - ΜΕΓΚΑ) στο ΟΑΚΑ, ξεχνώντας τα όποια προβλήματα και τις απουσίες τους απασχολούν και έχοντας σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πρόκριση στους 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενόψει και του επαναληπτικού της 7ης Δεκέμβρη στο Ανφιλντ. Οι εκπρόσωποι των δύο λιμανιών θα παραταχθούν στο τερέν του ΟΑΚΑ (διαιτητής ο Ολλανδός Τέμιγκ) σε μία αναμέτρηση που, πέραν του αποτελέσματός της, αναμένεται να αποτελέσει ποδοσφαιρική γιορτή επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Περ Ζέτεμπεργκ μίλησε στους δημοσιογράφους πριν από την τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού και τόνισε ότι η ομάδα του θέλει την πρόκριση επί της Λίβερπουλ για να αποδείξει ότι άδικα έμεινε έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σουηδός δήλωσε υποστηρικτής της Λίβερπουλ και θαυμαστής του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα που επιθυμεί για το αυριανό παιχνίδι υποστήριξε ότι η νίκη με 1-0 θα ήταν θετικό σκορ για τον Ολυμπιακό. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος ξεπέρασε το πρόβλημα της ίωσης που τον ταλαιπώρησε την Τρίτη και θα είναι κανονικά στα δοκάρια του Ολυμπιακού στο μεγάλο ματς, με αναπληρωματικό τον Γεωργίου, που κι αυτός είναι έτοιμος, παρά τις ενοχλήσεις στην πλάτη του.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο σάιτ της Λίβερπουλ, η αγγλική ομάδα - εξαιτίας των αμυντικών προβλημάτων της - ματαίωσε τη μετεγγραφή του Ιρλανδού Στιβ Στόνκτον στην Κρίσταλ Πάλας και του ζήτησε να ταξιδέψει στην Αθήνα για να ενσωματωθεί στην αποστολή για το ματς με τον Ολυμπιακό! Σε δηλώσεις του, ο Ελβετός αμυντικός της ομάδας Στέφαν Ανζο, υποστήριξε ότι ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος που έμεινε έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν είναι ανίκητος και η Λίβερπουλ μπορεί να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Γενικά οι άνθρωποι της Λίβερπουλ υπολογίζουν πάρα πολύ την ελληνική ομάδα και δεν μπλοφάρουν θεωρώντας τη φαβορί για τη νίκη στο παιχνίδι της Πέμπτης. Ο τεχνικός της ομάδας Ζεράρ Ουγιέ τόνισε ότι τόσο η Λίβερπουλ όσο και ο Ολυμπιακός μοιάζουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία και ελπίζει να προχωρήσει ο καλύτερος.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Με την προσδοκία ότι φέτος οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στα «Αλεξάνδρεια» θα είναι περισσότερο εντυπωσιακοί και φερέλπιδες, ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η διεξαγωγή της διοργάνωσης η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Εξήντα τρεις αθλητές από 10 χώρες θα δώσουν το «παρών», ενώ 21 από αυτούς είναι Ελληνες. Οι χώρες οι οποίες θα έχουν εκπροσώπους στα «Αλεξάνδρεια» είναι οι Αγγλία, Γαλλία, Ισραήλ, Αλβανία, Βέλγιο, Ρωσία, Πολωνία, Ουγγαρία και Νορβηγία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων στο γυμναστήριο της Μίκρας και θα ξεκινούν καθημερινά στις 18:30.

ΠΑΟ
Πίστη για πρόκριση

Χωρίς πικρία, με αρκετά ψυχικά αποθέματα αλλά και με μεγάλη σωματική κούραση, οι παίχτες του Παναθηναϊκού άκουσαν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Μεσίνα, στον χτεσινοβραδινό αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ήττα με 3-1, με την οποία οι «πράσινοι» άνοιξαν τις υποχρεώσεις τους στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, σε άλλη περίπτωση θα βάραινε το κλίμα στους κόλπους της ομάδας. Κάθε άλλο παρά βαρύ, όμως, ήταν το κλίμα στον Παναθηναϊκό μετά την αναμέτρηση στο «θέατρο των ονείρων», καθώς η εμφάνιση που πραγματοποίησε ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Σ' αυτό άλλωστε, στάθηκε και ο τεχνικός του «τριφυλλιού» Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια: «Το θετικό για μένα είναι ότι η ομάδα παλεύει. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μέχρι το τέλος». Ο Αγγελος Αναστασιάδης παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του: «Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι συγκλονιστική. Παρά το γεγονός ότι όλοι μας θεωρούν αουτσάιντερ, έχω την αίσθηση ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει κάτι καλό και σε αυτή τη φάση την ομίλων». Για ένα εκπληκτικό και καθηλωτικό ματς όμως, έκανε λόγο και ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας, που τόνισε: «Εγινε ένα πολύ καλό, γρήγορο και ποιοτικό παιχνίδι. Ηταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων τριών ετών στο Ολντ Τράφορντ».

ΠΟΛΟ

Κουτί... ήρθε στον Εθνικό η απόφαση της Σεβαστούπολης να μη συμμετάσχει στους αγώνες του Β` ομίλου της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων ανδρών, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε στην έκδοση βίζας ορισμένων παιχτών της. Οπως υποστήριζε ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας Μιχάλης Ξανθόπουλος, «η αναμέτρηση με τους Ουκρανούς είναι αγώνας - κλειδί για την πρόκριση», κάτι που πλέον δεν ισχύει. Ετσι, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση της ουκρανικής ομάδας, οι διεκδικητές της πρόκρισης έμειναν τέσσερις, ενώ ο Εθνικός δίνει σήμερα (αντί Σαββάτου) την πρώτη του αναμέτρηση στα προκριματικά, κόντρα στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ (20.30).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ