ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χοντραίνει το παιχνίδι ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Αμερικανικές τράπεζες και πολυεθνικές τροφοδοτούν τα σενάρια κατάρρευσης της Ευρωζώνης

Χοντραίνει το παιχνίδι ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κρίσης για τη βελτίωση της θέσης του κάθε κέντρου στον παγκόσμιο καταμερισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες έγινε γνωστό, μέσω της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα οι τράπεζές τους παίρνουν μέτρα προστασίας των επενδύσεών τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Οι τράπεζες της Wall Street ετοιμάζονται για τυχόν έξοδο ομάδας χωρών από την Ευρωζώνη. Εξαιτίας αυτού μειώνουν τα μεγέθη των πιστωτικών πράξεων στη Ζώνη του ευρώ και προσπαθούν επίσης να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την περίπτωση κατά την οποία θα αναγκαστούν να εισπράξουν τις επιστροφές σε δραχμές και πέσο για δάνεια, που έχουν χορηγήσει σε ευρώ». Οι τράπεζες έχουν μειώσει την καθαρή τους έκθεση στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης και επιδιώκουν παρασκηνιακά να διασφαλίσουν πως εάν μια χώρα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ δεν θα χρειαστεί να λάβουν πληρωμές σε υποτιμημένη, πχ δραχμή ή πεσέτα...

Αντίστοιχη είδηση έρχεται και από άλλη βρετανική εφημερίδα, τους «Times» του Λονδίνου, που αναφέρουν ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός «Shell» αποφάσισε να αποσύρει μέρος των καταθέσεών του από την Ευρώπη, θεωρώντας την Ευρωζώνη «περιοχή υψηλού ρίσκου». Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Σάιμον Χένρι, ανώτατου οικονομικού στελέχους της επιχείρησης, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει αλλαγή στη βούλησή μας να αναλάβουμε το πιστωτικό ρίσκο της Ευρώπης». Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος φτάνει τα 15 δισ. λίρες, οι οποίες θα μεταφερθούν σε πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Το σχετικό δημοσίευμα καταλήγει: «Το μήνυμα από τη "Shell" είναι ξεκάθαρο: η Ευρωζώνη είναι πλοίο που βουλιάζει. Αν και άλλες επιχειρήσεις ακολουθήσουν την τακτική "πάρε τα λεφτά και τρέχα", τότε αυτό θα εξελιχθεί σε αυτο-εκπληρούμενη προφητεία».

Την ίδια ώρα και ενώ η κρίση όλο και περισσότερο πλήττει τη ζωή των λαών, έρχονται και ορισμένα στοιχεία που δείχνουν τι ακριβώς εννοούν όσοι μιλάνε για «ανάκαμψη». Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν γίνει πιο... ανταγωνιστικές στις κύριες εξαγωγικές τους αγορές, ενισχυμένες από την υποχώρηση του ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, η Ιρλανδία έχει κερδίσει 7,2% σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους εμπορικούς της εταίρους εντός και εκτός Ευρωζώνης στο 12μηνο μέχρι τον Ιούλη, ενώ η Ελλάδα κέρδισε 4,4% και η Ισπανία 4%. Η Πορτογαλία και η Ιταλία επίσης εμφάνισαν κέρδη, αλλά μικρότερα. Το ενιαίο νόμισμα έχασε το 7,3% της αξίας του από τον Ιούλη του 2011 έως το φετινό Ιούλη, προσφέροντας υποτίθεται «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», σε όλες τις χώρες - μέλη του ευρώ. Σημειώνεται ακόμα πως όλες οι περιφερειακές χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία, είναι ακόμη λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους, από ό,τι ήταν το 1998, όταν δημιουργήθηκε το ευρώ. Από όλες τις χώρες που έχουν «διασωθεί» ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση χρέους, η Ισπανία έχει χάσει το περισσότερο έδαφος και ακολουθεί η Ελλάδα. Το διάστημα αυτό, από το 1998, τα περισσότερα κέρδη ανταγωνιστικότητας εμφάνισαν οι Γερμανία και Φινλανδία, 13,8% και 10,3% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μόνιμα στο στόχαστρο των καπιταλιστικών κέντρων, των σχολίων τους, των εκτιμήσεών τους αλλά και της προπαγάνδας τους. Μεγάλη σπέκουλα γίνεται γύρω από την απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που υποτίθεται πως «απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιπλέον έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας». Η απόφαση έγινε γνωστή το Σάββατο από τη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Ουσιαστικά αυτό που έκανε η ΕΚΤ είναι να εξασφαλίσει πως θα πληρωθεί στις 20 Αυγούστου τα ελληνικά ομόλογα αξίας 3,2 δισ., που απέκτησε σε τιμή πολύ κάτω από το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Δηλαδή η ΕΚΤ μόνο από αυτή την κίνησή της θα κερδίσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ! Αυτό που έκανε η ΕΚΤ είναι να... επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να μαζέψει 4 δισ. ευρώ μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων με εγγύηση κρατικά χρεόγραφα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), αυξάνοντας το όριο στα 7 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά μήπως βγούμε από την Ευρωζώνη

Την ...αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η μνημονιακή τριανδρία οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη» εκφράζει σε χτεσινό σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή τη χτεσινή νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. «Και το χειρότερο, προσθέτει, στερεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας άρον - άρον "γη και ύδωρ" στην εγχώρια διαπλοκή και στην ευρωπαϊκή τοκογλυφία». Και καταλήγει πως «το μόνο παρήγορο είναι ότι αυτή η πολιτική δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής».

Στο ίδιο θέμα, της συνάντησης των τριών, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο Δ. Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που τους κατηγόρησε ότι δεν δείχνουν συνέπεια και πως «πρόκειται για κραυγαλέα αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων», ενώ «το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν, πέρα του ότι είναι σκληρά υφεσιακό και θα προσθέσει νέα ύφεση για την περίοδο 2012-2013-2014, είναι και ακραία μονομερές. Θα πληρώσουν και πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι συντάξεις, οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος». Αυτό δηλαδή ήταν όλο κι όλο. Από κει και πέρα «ο κ. Στουρνάρας μπορεί να θεωρείται καλός τεχνοκράτης, αλλά να θυμίσω είναι ακραία μνημονιακός, ήταν υπέρ του μνημονίου εξ αρχής».

Τον καμβά της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει και ο Χρ. Στάικος, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χτες σε ραδιοφωνική συνέντευξή του επέμεινε ότι το θέμα είναι ότι «οι σκληρές διαπραγματεύσεις δεν υπήρξαν ποτέ. Δεν ήταν άλλωστε και στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει διαπραγματεύσεις». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα είναι ένας ...καλύτερος διαπραγματευτής με την τρόικα.

Πέθανε ο Λ. Βερυβάκης

Σε ηλικία 77 ετών, πέθανε ξαφνικά χτες ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Βερυβάκης, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Μπαλί Ρεθύμνου. Γεννήθηκε το 1935 στα Χανιά και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα. Διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της Ενωσης Κέντρου (ΟΝΕΚ-ΕΔΗΝ) και μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Το 1967 συνελήφθη από τη χούντα, κρατήθηκε και βασανίστηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ