ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Με νομοσχέδιο - σκούπα οι ιδιωτικοποιήσεις

Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να βάλει μόνο ο λαός
Φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να βάλει μόνο ο λαός
Με νομοσχέδιο - σκούπα προχωρά στη μαζική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η τρικομματική κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλίσει νέα πεδία εγγυημένης και μεγάλης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εντάσσοντας το σχέδιο των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων στη βάρβαρη πολιτική της που τσακίζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να βγει αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση.

Σε πλήρη σύμπνοια χτες οι Αντ. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συμφώνησαν να προωθήσουν πολυνομοσχέδιο που θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης ανέθεσε στον γγ της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, να καταρτίσει νομοσχέδιο στο οποίο «θα υπάρχουν 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις».

Οι κυβερνώντες επιχείρησαν να εμφανίσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σαν αφετηρία «ανάπτυξης» και δημιουργίας «θέσεων εργασίας». Ουσιαστικά επιχείρησαν να κρύψουν ότι θα φέρει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, που θα αγοράζει υπηρεσίες σε ακριβότερες τιμές, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης είναι να «είναι έτοιμο το πολυνομοσχέδιο μέχρι τις 20 Αυγούστου» και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αρθούν νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν «τη διατήρηση από το Δημόσιο του 51% σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

Σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσουν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, που θα συνδεθούν με απολύσεις και «εργασιακή εφεδρεία» δημοσίων υπαλλήλων. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν αποκλείεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού του 2012 αφού θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου. Επίσης, θα συζητηθούν και τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το 2013 - 2014.

Στο σφυρί 10 επιχειρήσεις και δημόσιες εκτάσεις

Μετά την ενημέρωση που έγινε χτες στους πολιτικούς αρχηγούς από τα στελέχη του «Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων» που συμμετείχαν στη σύσκεψη η κυβέρνηση θέτει σε προτεραιότητα την άμεση εκποίηση δέκα επιχειρήσεων και δημόσιων εκτάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για τα εξής:

-- Την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού

-- Την έκταση στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο

-- Την Κασσιόπη στην Κέρκυρα

-- Το κτίριο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Τύπου «IBC»

-- Τα Κρατικά Λαχεία

-- Τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ)

-- Την κρατική επιχείρηση Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

-- Τον ΟΠΑΠ

-- 48 ακίνητα του δημοσίου.

-- Τους αυτοκινητόδρομους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους συζητήθηκε και οι ιδιωτικοποίηση των ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με στόχο να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Γ. Στουρνάρας στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ανέφερε: «Δεν έχουμε στόχο για έσοδα» μέσα στο 2012. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι στόχος είναι να «υπάρξουν έσοδα μέσα στο 2012».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ισχυρίστηκε ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή έσπευσε να συνδέσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με «την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και τις πιο εντυπωσιακές διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή με τη σφαγή του λαού και τη μεγάλη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ισχυρίστηκε πως «συμφωνήθηκε ότι η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν χτες ότι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των σφαγιαστικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ «θα αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού» στη διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα κρύβεται ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει να προτάξει την αντιλαϊκή αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι στις 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα, καθώς και στη συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα στις 22 του μήνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Αμόκ σφαγής δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις βλέπει η τρόικα, προϊδεάζοντας για το μέγεθος του αντιλαϊκού πλήγματος που ετοιμάζουν από κοινού με τη συγκυβέρνηση

Νέα καθοριστικά και πιθανότατα μη αναστρέψιμα πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, οικογενειακά - κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση θα επιφέρει η εφαρμογή των μέτρων, 16 και πλέον δισ. ευρώ, που αφορά την περίοδο 2012-2014.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της υλοποίησης της στρατηγικής επιλογής της άρχουσας τάξης, των κυβερνήσεων και του διεθνούς παράγοντα, για αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της δημιουργίας ευνοϊκών προϋποθέσεων για επάνοδο σε συνθήκες υψηλής κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω της βίαιης προσαρμογής του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία εξ αντικειμένου οδηγούν στην απόλυτη και σχετική εξαθλίωση εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού.

Στο πνεύμα αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή η νέα προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας Γ. Στουρνάρα και Γ. Βρούτση, με την αντιπροσωπεία της τρόικας. Σκοπός της συνάντησης ήταν:

α) Η οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

β) Η αναζήτηση μέτρων για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012.

γ) Η αναζήτηση των λεγόμενων δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (αφορούν στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς κλπ.).

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, άνω των 16 δισ. ευρώ, η εφαρμογή του οποίου θα εξαφανίσει κάθε ίχνος κοινωνικής πολιτικής που εφαρμοζόταν ως σήμερα από το αστικό κράτος, ενώ το σχετικό κενό θα σπεύσει να καλύψει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, φυσικά με το αζημίωτο και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, έναντι τιμολογίου, για όσους φυσικά θα μπορούν να τις πληρώνουν.

«Υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, εκφράζοντας έτσι και την «αποφασιστική στάση» της συγκυβέρνησης να ξεμπερδεύουν με όποια κοινωνική κατάκτηση έχει εναπομείνει ζωντανή. Η τρόικα έχει ήδη αποχωρήσει από την Ελλάδα, με την προοπτική να επιστρέψει στις αρχές Σεπτέμβρη για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη χορήγηση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, τα οποία κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα μέτρα

Ο Αρμαγεδδών των μέτρων προβλέπεται να πλήξει κάθε πλευρά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Τα 6 από τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών που εμπίπτουν στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ακολουθούν το υπουργείο Παιδείας με περικοπές ύψους 2,2 δισ. και το υπουργείο Υγείας με 1,8 δισ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συγκυβέρνηση και τρόικα έχουν καταλήξει σε:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66-67 χρόνια.
  • Φορολόγηση κατά 10% των συντάξεων από ένα όριο και πάνω, με πιο πιθανό το μαχαίρι να πέσει από τις συντάξεις των 1.400 ευρώ.
  • Δραστικές μειώσεις στις αποδοχές όσων έχουν διπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλές συντάξεις, με τη θέσπιση εισοδηματικού ορίου στα 2.400-2.500 ευρώ.
  • Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
  • Μείωση ως και 40% στο εφάπαξ, ακόμα και εκείνων που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη.
  • Πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας, μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Εφαρμογή, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, του νέου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές μισθών που θα αγγίξουν το 40%). Μειώσεις μισθών και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) με την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο 2013.
  • Ερωτηματικό παραμένει αν προχωρήσουν στην πλήρη κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από την 13η-14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας).
  • Μείωση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, από 360 σε 330 ευρώ.
Υγεία - Παιδεία

Ο τυφώνας των μέτρων θα πλήξει καίρια τη Δημόσια Υγεία, καθώς συγκυβέρνηση - τρόικα συμφώνησαν σε περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία. Από αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν περικοπές της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τις οποίες προτίθενται να αντικαταστήσουν με την αύξηση ως και 50% των νοσηλίων, που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση. Το υπόλοιπο 1 δισ. προβλέπεται να εξευρεθεί από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, αλλά και από ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων, πέραν αυτών που έγιναν το 2011.

Οι περικοπές ύψους 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται να γίνουν στο χώρο της Παιδείας, μέσω της συγχώνευσης 150 σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και της αύξησης των ωρών διδασκαλίας καθηγητών και δασκάλων, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης των ωρομισθίων.

Στο χώρο των ΟΤΑ προβλέπεται η κατάργηση χιλιάδων Οργανισμών, χωρίς να είναι γνωστό τι θα απογίνουν αυτοί που απασχολούνται σήμερα σε αυτούς.

Σιγή ασυρμάτου υπάρχει εξάλλου από τη συγκυβέρνηση για το μέλλον 15.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να απολυθούν ως το τέλος του 2012, καθώς και των 150.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να απολυθούν ως το 2015.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ
Σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση

Σε δήλωσή του για τα νέα μέτρα που συναποφασίζουν συγκυβέρνηση και τρόικα, ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

«Συγκυβέρνηση και ΕΕ στήνουν μαζί το νέο σφαγείο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία. Σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν απέναντί τους δε βρουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποφασισμένους να βάλουν τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το ευρώ και την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ