ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με «ευχές» απάντησαν στα εκρηκτικά προβλήματα

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον περιφερειάρχη Αττικής για τη νέα σχολική χρονιά με «δεσμεύσεις» και «ευχές», ενώ τα προβλήματα προβλέπονται εκρηκτικά

Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων την περσινή σχολική χρονιά
Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων την περσινή σχολική χρονιά
Γενικόλογες «δεσμεύσεις» και «ευχές» για την ομαλή λειτουργία των σχολείων προέκυψαν απ' τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, και του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες. Παρ' όλα αυτά η κατάσταση στα σχολεία, σε πολλά μέρη της χώρας, την περσινή χρονιά ήταν εκρηκτική και με δεδομένη τη μειωμένη χρηματοδότηση η φετινή προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι προφανές ότι δε φτάνει πως ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ν' αναλάβει πρωτοβουλίες προς το υπουργείο Εσωτερικών, για να δοθούν πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες της εκπαίδευσης! Δε φτάνουν ούτε οι γενικές δηλώσεις για δρομολόγηση λύσεων για θέματα που είναι συναρμόδια το υπουργείο Παιδείας και η περιφέρεια, αλλά ούτε και η διαβεβαίωση του υπουργού για «σχολεία ανοιχτά, χωρίς προβλήματα λειτουργίας όπως η διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών». Τα περί «ανοιχτών σχολείων» του υπουργού, βέβαια, μάλλον έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους...

Οι «ευχές» για καλή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης δεν διαμορφώνουν ούτε τα στοιχειώδη που έλειψαν πέρσι από τα σχολεία. Πέρσι μαθητές και γονείς αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στο ζήτημα της μεταφοράς. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες, μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και μαθητές της επαρχίας απειλήθηκαν με αποκλεισμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσε περίπτωση στον Εβρο, όπου γονείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τους μαθητές με αγροτικά αυτοκίνητα! Σε πολλές επαρχιακές πόλεις οι μαθητές αναγκάζονται να ξυπνήσουν στις 6 τα ξημερώματα για να είναι στις 8 στο σχολείο τους. Στη Λούτσα δεν υπήρχε ούτε ένα δρομολόγιο για να μεταφέρει τους μαθητές στα σχολεία τους, παρά το ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα οποία ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι, προβλέπεται το 2012 να πάρουν 120 εκατ. ευρώ για μεταφορά μαθητών, τα οποία προφανώς δεν επαρκούν.

Προβλήματα υπήρχαν επίσης και στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Οι αρμόδιοι έριχναν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για τη χρηματοδότηση, μέσω των δήμων, που τελικά δεν έφτανε στον προορισμό της και όταν έφτανε δεν επαρκούσε. Σε πολλά σχολεία δεν καλύπτονταν βασικές ανάγκες, ακόμα και σε πετρέλαιο.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν στις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης, αφού ακόμα και το αυτονόητο πλέον δεν είναι σίγουρο. Την περσινή σχολική χρονιά με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Συλλόγων Γονέων έγιναν κινητοποιήσεις, για να διεκδικηθεί και ασφαλής μεταφορά των μαθητών, με ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.


38o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κάθε πόλη και γιορτή

«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Το μήνυμα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ήδη ταξιδεύει σε δεκάδες πόλεις της χώρας, αφήνοντας απ' όπου περνάει το δικό του πολιτικό και πολιτιστικό στίγμα. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Πέμπτη, στην Καλλιράχη, με ομιλητή τον Βασίλη Καταπόδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
  • Μετά τον Αγιο Κήρυκο, τις Ράχες και τον Εύδηλο, το Φεστιβάλ στην Ικαρία καταλήγει στο Καραβόσταμο (στο Ρέμα), αύριο Παρασκευή, στις 9 το βράδυ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει θεατροποίηση ποιημάτων του Μπρεχτ. Προβολή ντοκιμαντέρ, δημιουργικός παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους, εκθέσεις βιβλίου - φωτογραφιών - αρχειακού υλικού. Επίσης με τις μουσικές τους θα μας ταξιδέψουν οι «New landshape» και οι «Περιμπαίχτες».

  • Αύριο, Παρασκευή, στην πλατεία του Επαρχείου στην Κάλυμνο, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, προβολή βίντεο για το ΔΣΕ.
  • Το Σάββατο 11 Αυγούστου, στη Ναύπακτο, στην πλαζ Ψανή στις 9 μ.μ. με ομιλήτρια την Ελισάβετ Σιατή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», συναυλία από τοπικά συγκροτήματα.
  • Ενόψει του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στην Καβάλα στις 15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φαλήρου, θα προηγηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Την Κυριακή 12 Αυγούστου στις Μαριές με ομιλητή τον Θεόδωρο Κοντογεωργίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Την Τρίτη 14 Αυγούστου στα Λιμενάρια με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης θα γίνει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «SUILAND» και προβολή DVD με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
  • Την Κυριακή 12 Αυγούστου στη Μύρινα Λήμνου εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Μύρινας, στις 8.30 μ.μ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντώνης Δέλλας, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Πινάκος, μέλος της ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολές DVD, αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, λαϊκό γλέντι.
  • Την Πέμπτη 16 Αυγούστου στο Μανταμάδο με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ομιλία από την Νάσια Σούκουλη, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ, προβολή DVD, αφιερώματα και λαϊκό γλέντι.

Αθλητικό CAMP της KNE

Στα πλαίσια του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, από τις 8 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη για νέους και νέες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι δραστηριότητες του Aθλητικού Camp έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και της ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες. Οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν είναι: Ποδηλατικός γύρος του Πάρκου για παιδιά, τουρνουά Μπάσκετ «3 on 3» (ηλικίες άνω των 13 ετών), τουρνουά Σκάκι (Σιμουλτανέ - Μπλιτς), σεμινάριο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα (Τζούντο - Τάε Κβον Ντο) από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές και με τα αθλήματα του στίβου, αγώνας δρόμου 5 χλμ. ενάντια στα ναρκωτικά (σημείο εκκίνησης πλατεία Ιλίου).

Για τα τουρνουά μπάσκετ και σκακιού, τον ποδηλατικό γύρο και τον αγώνα δρόμου 5 χλμ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχέςστα e-mail: kne@kne.gr, mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο 698.7706.814.


ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ
  • Την κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης εισόδου των εκπαιδευτικών σε αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία και σε μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση λίγο πριν τις εκλογές, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, ζητώντας την κατάργηση της απόφασης.
  • Το ΔΣ της ΔΟΕ συνεδρίασε, χτες, και προανήγγειλε 24ωρη απεργία για τις 12 Σεπτέμβρη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ