ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Εντείνει το όργιο τρομοκρατίας

Νέο εξώδικο, αυτή τη φορά ονομαστικά, στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Γ. Σιφωνιό απέστειλε η εργοδοσία, με επίπλαστες και προσχηματικές «κατηγορίες»

Εντείνεται το όργιο τρομοκρατίας από την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», η οποία εξακολουθεί να απειλεί και να προκαλεί τους χαλυβουργούς σε μια απόπειρα να «τσακίσει» τη Διοίκηση και το ίδιο το Σωματείο Εργαζομένων, που ήταν μπροστάρης στην ηρωική 9μηνη απεργιακή μάχη.

Χτες, η εργοδοσία επέδωσε νέο εξώδικο αυτή τη φορά ονομαστικά στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργο Σιφωνιό, όπου μέσα από μια σωρεία επίπλαστων και προσχηματικών «κατηγοριών», φτάνει στο σημείο να απειλεί με τη λήψη «όλων των νόμιμων μέτρων για την προστασία των συμφερόντων» της κατά του προέδρου του Σωματείου. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζεται η βιομηχανία εξωδίκων και μηνύσεων που έχει στηθεί, ενώ εκτός από το εν λόγω εξώδικο έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά άλλα δύο κατά της διοίκησης του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, στο εξώδικο της εταιρείας κατά του Γ. Σιφωνιού, αναφέρεται:

«Παρά τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές προσκλήσεις μας συνεχίζετε με πράξεις και παραλήψεις να υπονομεύετε την ομαλή λειτουργία της εταιρίας απουσιάζοντας αδικαιολόγητα δήθεν για συνδικαλιστικούς λόγους, ενώ αρνείσθε να εκτελέσετε τις εργασίες που σας αναθέτουν οι προϊστάμενοί σας».

Πρόκειται για καραμπινάτο ψέμα. Χτες Τετάρτη, ο Γ. Σιφωνιός εργαζόταν κανονικά εκτελώντας τις εργασίες που του ανέθεσαν οι προϊστάμενοι. Οσον αφορά την ημέρα Τρίτη, η εργοδοσία του ζήτησε να δουλέψει σε εξωτερικό χώρο και σε συνθήκες καύσωνα (40 βαθμών Κελσίου) κάνοντας επιπρόσθετα και χρήση φλόγας! Ασφαλώς, ο Γ. Σιφωνιός αρνήθηκε, αφού η εργασία σε εξωτερικούς χώρους μέσα στον καύσωνα, απαγορεύεται αυστηρά από την ίδια τη νομοθεσία.

Οσον αφορά τους «δήθεν συνδικαλιστικούς λόγους», που επικαλείται η εργοδοσία, αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι τη Δευτέρα βρισκόταν μαζί με άλλα μέλη του Σωματείου, αλλά και εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας, στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας που έγινε στην Ελευσίνα. Ταυτόχρονα να σημειωθεί ότι η εργοδοσία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει το οργανόγραμμα της εταιρείας λέγοντας στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

Και η εργοδοσία συνεχίζει: «Πέραν αυτών όμως, σήμερα (σ.σ.: εννοεί την Τρίτη 7 Αυγούστου, ημέρα που υπογράφεται η εξώδικη πρόσκληση), παροτρύνατε εργαζομένους να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας στις οποίες αυτοβούλως απασχολούνται, φερθήκατε δε απρεπώς στους προϊσταμένους τους»...

Εκείνο που στην πραγματικότητα έγινε ήταν το εξής: Τέσσερις εργαζόμενοι χειριστές μηχανημάτων δούλευαν στο λιοπύρι, σε εξωτερικό χώρο, μέσα στον καύσωνα - πράγμα που απαγορεύεται - σε εργασίες άσχετες με την ειδικότητά τους και συγκεκριμένα σε καθαρισμό υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με το οργανόγραμμα της εταιρείας και τις ειδικότητες των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Σωματείου, μετά από πρόσκληση και των ίδιων των εργαζομένων, παρενέβη στην εργοδοσία απαιτώντας να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Και αυτό ήταν κάτι που όφειλε να κάνει ακριβώς ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Μάλιστα, για το ίδιο ζήτημα παρενέβη τηλεφωνικά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Ν. Ηλιόπουλος στην εργοδοσία.

Αλλά, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εργοδοσία καταλήγει με μια ευθεία απειλή κατά του προέδρου του Σωματείου: «Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και να ασκείτε τα συνδικαλιστικά σας δικαιώματα, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας σας και το νόμο,άλλως σας δηλώνουμε ότι θα λάβουμε όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων μας» (σ.σ.: η υπογράμμιση του «Ρ»).

Ολα τα παραπάνω δε, συμβαίνουν την ώρα που η εργοδοσία αρνείται να δώσει τις άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, τις οποίες συμψηφίζει με τις ημέρες της απεργίας, όταν είναι φανερό ότι προκειμένου να δώσει δουλειά στους εργαζόμενους τους βάζει να εργάζονται σε θέσεις άσχετες με τα πόστα τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΤΕ - ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Κοινός αγώνας για την υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων

Συγκέντρωση και πορεία χτες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης

Από την κοινή πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών των εργαζομένων της ΑΤΕ και του ΤΤ
Από την κοινή πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών των εργαζομένων της ΑΤΕ και του ΤΤ
Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας συνεχίζουν τον αγώνα τους. Σε 24ωρη απεργία χτες κατέβηκαν και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς τα σχέδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας από τη συγκυβέρνηση τους μετατρέπουν σε έναν από τους επόμενους στόχους.

Η κραυγή «Κάτω τα χέρια από την Αγροτική» των εργαζομένων της ΑΤΕ έσμιξε με το σύνθημα «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, το Ταμιευτήριο δεν θα πουληθεί» που φώναξαν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι του ΤΤ, καθώς η κοινή πορεία ανέβαινε τη Σταδίου και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών.

Λίγο πριν, στη συγκέντρωση των απεργών, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, μίλησε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, κάνοντας καθαρό πως ό,τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην ΑΤΕ αλλά και αυτό που ετοιμάζουν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «σημαίνει παράδοση του δημόσιου πλούτου στο τραπεζικό κεφάλαιο. Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την "Ατζέντα 2020" που προβλέπει δυόμισι τράπεζες για την Ελλάδα, δηλαδή παραπέρα συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Σημαίνει χειρότερες εργασιακές σχέσεις για όλους τους εργαζόμενους στον τραπεζικό κλάδο, φτώχεια και απολύσεις, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσουν».

Σχολιάζοντας μάλιστα τους ισχυρισμούς που σκόπιμα καλλιεργούνται από ορισμένες πλευρές, όπως τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε συνάντηση με το σύλλογο των εργαζομένων του ΤΤ είπε ότι «δεν προγραμμίζεται κάτι άμεσα για το ΤΤ και δεν έχει συζητηθεί τίποτα», η βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους σε αυτό, σημείωσε: «Λένε ότι δεν έχουν σχέδια για το ΤΤ, ρωτήστε καλύτερα τους συναδέλφους σας της Αγροτικής... Γι' αυτό - συμπλήρωσε - ένας δρόμος υπάρχει: Ολοι μαζί να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους. Θυμηθείτε, ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι το πέτυχαν μόνο όταν πάλεψαν. Χαμένοι αγώνες δεν υπάρχουν» και κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και στο ΤΤ μαζί με την αγροτιά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους να αντισταθούνε στην ιδιωτικοποίηση, να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και τις κατακτήσεις τους σε μισθούς και επιδόματα, όσα με αγώνες είχαν κατακτήσει.

Προκλητική η κυβέρνηση

Στην απεργιακή συγκέντρωση συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, την Ενωση Λιθογράφων και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Το έγκλημα της κυβέρνησης συνοδεύεται από μια χωρίς όρια προκλητικότητα, με τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργο σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζόμενων της ΑΤΕ να τους απειλεί με την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και να τους μέμφεται που «ενώ η κυβέρνηση τους βρίσκει δουλειά, αυτοί ζητάνε και αποζημιώσεις»! Το ίδιο αδιάλλακτη, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης, εμφανίζεται και η Τράπεζα Πειραιώς, που απαιτεί την υπογραφή των νέων συμβάσεων που οδηγούν σε απώλειες δικαιωμάτων. Μπροστά σε αυτή τη διπλή επιθετικότητα, σίγουρα δε βοηθάει η στάση της πλειοψηφίας του σωματείου που επιχειρεί να εφησυχάσει τους εργαζόμενους.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Περιστατικό με πολλά ερωτηματικά...

Ενα περίεργο περιστατικό που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά συνέβη χτες το πρωί. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», Νάσος Παυλάκης, είχε ατύχημα με τη μηχανή του καθώς πήγαινε στην εργασία του, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό του.

Ο Ν. Παυλάκης, κατευθυνόμενος με τη μηχανή του περίπου στις 6.15 το πρωί από το Κερατσίνι προς τη «Χαλυβουργία», μέσω της Λεωφόρου Σκαραμαγκά, στο τέλος της γέφυρας που οδηγεί στη Λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου και πριν βγει στη Λεωφόρο, «πάτησε» σε πετρέλαιο και ανατράπηκε, με συνέπεια το θλαστικό τραυματισμό του. Στο σημείο, όπου πήγε η Τροχαία, διαπιστώθηκε ότι όντως είχε πέσει πετρέλαιο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους δικυκλιστές αφού είναι διάφανο (σε σχέση με τα λάδια) και δε διακρίνεται τόσο εύκολα. Αμέσως μετά τη μηχανή του συνδικαλιστή, ανατράπηκε άλλο ένα «παπάκι», ενώ μηχανή που πέρασε αμέσως μετά δεν ανατράπηκε. Κάτι που σημαίνει ότι το πετρέλαιο στο οδόστρωμα ήταν «φρέσκο» τη στιγμή που πέρασε από εκεί ο Ν. Παυλάκης.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι:

Το προηγούμενο διάστημα ο Ν. Παυλάκης, σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» δεχόταν απειλητικά ανώνυμα τηλεφωνήματα με απόκρυψη στο σταθερό του τηλέφωνο, τα οποία είχαν ενταθεί το τελευταίο 10ήμερο. Σε αυτά συνήθως του έλεγαν «Να προσέχεις γιατί είσαι καλό παιδί», «Πρόσεχε τι κάνεις», «Πρόσεχε που μιλάς» κλπ.

Προχτές το βράδυ, δηλαδή μια μέρα πριν το ατύχημα με τη μηχανή του, δέχθηκε τρία τέτοια τηλεφωνήματα από τις 7 μ.μ. το πρώτο μέχρι και τις 9.45 μ.μ., το τελευταίο. Στο πρώτο τηλεφώνημα γύρω στις 7 μ.μ., του είπαν «Να προσέχεις στο δρόμο που πηγαίνεις γιατί είσαι καλό παιδί και έχεις οικογένεια» και αμέσως το έκλεισαν. Στο δεύτερο, γύρω στις 8.30 μ.μ., του είπαν: «Ο αυτοκινητόδρομος είναι επικίνδυνος» και επίσης το έκλεισαν. Στο τρίτο, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, του είπαν: «Στον αυτοκινητόδρομο, σήμερα το πρωί θα έρθει ο κίνδυνος» και πάλι το έκλεισαν. Στο μεσοδιάστημα αυτών των τηλεφωνημάτων ο συνδικαλιστής είχε κι άλλες κλήσεις από απόκρυψη, στις οποίες δεν απάντησε.

Ολα αυτά γεννάνε σοβαρά ερωτηματικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ