ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ
Απόφαση στήριξης των μονοπωλίων

Και νέα επιβάρυνση στα δυσβάσταχτα βάρη που ήδη σηκώνουν στις πλάτες τους οι λαϊκές οικογένειες επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, όπως προεξοφλεί η χτεσινή απόφαση της λεγόμενης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που εκδίδεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια καραμπινάτη φιλομονοπωλιακή ρύθμιση, που στόχο έχει να προσφέρει στήριξη στους ιδιώτες που θα εμπλακούν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την ώρα που η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο και δεν μπορεί να πληρώσει ακόμα και για τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή της, η νέα, δεύτερη μέσα στο χρόνο, αύξηση στο τέλος ΑΠΕ, μαζί με τα αλλεπάλληλα χαράτσια που επιβάλλει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, διογκώνει τα αδιέξοδα.

Η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει αυξήσεις που φτάνουν το 46% για τα νοικοκυριά και το 90% για τους αγρότες και θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου μέχρι τον Ιούνη του 2013, αναγκάζοντας, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης, τα γονατισμένα λαϊκά στρώματα να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από την πολιτική της πριμοδότησης των ενεργειακών μονοπωλίων στο χώρο των ΑΠΕ και ανερχόταν στο τέλος του Ιούνη στα 282,46 εκατ. ευρώ.

Μεσοσταθμικά το χαράτσι για τις ΑΠΕ αυξάνεται κατά 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατά 38,1% σε ποσοστό, ενώ ήδη το Γενάρη είχε επιβληθεί τριπλασιασμός του σε σύγκριση με το 2011. Στις επιμέρους κατηγορίες οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για την οικιακή χρήση - χαμηλή τάση, δηλαδή για τα νοικοκυριά, αυξάνεται στα 8,74 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά 46%. Αυτό για μια μέση κατανάλωση της τάξης των 1.400 κιλοβατωρών ισοδυναμεί με 12,236 ευρώ έναντι 8,386 ευρώ μέχρι σήμερα και 2,73 ευρώ πέρσι.
  • Στην υψηλή τάση, τη βιομηχανία, το τέλος διαμορφώνεται σε 4,58 ευρώ/MWh (αύξηση 54,7%).
  • Στη μέση τάση, αγροτικής χρήσης, αυξάνεται στα 4,35 ευρώ/MWh, αύξηση κατά 90%.
  • Στη μέση τάση για λοιπές χρήσεις στα 7,17 ευρώ/MWh (αύξηση 34%).
  • Στις αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης 5,61 ευρώ/MWh (αύξηση 89,5%).
  • Στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης στα 9,53 ευρώ/MWh (αύξηση 28,95%).

Ας σημειωθεί ότι μπορεί με την τωρινή της απόφαση η ΡΑΕ να προσδιορίζει τις νέες αυξήσεις χρονικά μέχρι τον Ιούνη του 2013, ωστόσο, αυτό δεν είναι «δεσμευτικό» δεδομένου ότι όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει, εάν κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ κριθεί απαραίτητο θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω και το ειδικό τέλος.

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι και η λεγόμενη αναδιάρθρωση των οικιακών τιμολογίων, για την οποία έχει δεσμευτεί το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων στο μνημόνιο, γεγονός που θα φέρει νέες μεγάλες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Ζητάει να μείνει στο απυρόβλητο ο τζίρος τους

Να μείνει στο απυρόβλητο το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν με τη μορφή επιδότησης οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών και να μην επιβληθεί κανενός είδους εισφορά επί του τζίρου, πράγμα το οποίο φέρεται να περιλαμβάνεται στα σενάρια που εξετάζονται και πρόκειται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες, ζητάει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ). Χαρακτηρίζουν «καταστροφική» την επιβολή οποιασδήποτε εισφοράς επί του τζίρου στις λειτουργούσες φωτοβολταϊκές μονάδες, ζητώντας από την κυβέρνηση «να προστατεύσει» τους επιχειρηματίες του κλάδου. Μεταξύ των άλλων ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οφείλεται σε λάθος υπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) εξαιτίας στρεβλώσεων στην Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Επικαλούμενος τα συμπεράσματα μελέτης που παρήγγειλε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο ΑΠΘ, ο Σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι «υφίσταται αναίτια χρέωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ (...)». Ο ΣΠΕΦ αξιώνει «ρητά», όπως αναφέρει, «καμία απολύτως παρέμβαση» να μη γίνει στα οικονομικά των εν λειτουργία μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκών μονάδων «άμεση ή έμμεση, τώρα ή στο εξής».

ΕΦΕΤ
Ανακαλεί προϊόντα με καζεΐνη

Την ύπαρξη, αλλά μη αναγραφή στη συσκευασία, της ουσίας καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) σε μια σειρά από προϊόντα, αποκάλυψε ο έλεγχος παρουσίας αλλεργιογόνων ουσιών του ΕΦΕΤ. Ο Φορέας απαίτησε την ανάκληση των προϊόντων και καλεί τους καταναλωτές που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο συστατικό να μην τα καταναλώσουν. Πρόκειται για:

Σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία «Balance Belgian chocolate no sugar added 72% cocoa», η οποία εισάγεται από την επιχείρηση «ΣΑΝΤΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ». Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L491 και ημερομηνία λήξης 04/2013.

Σοκολάτες με τις εμπορικές ονομασίες «Basic soya kuverture 40%», με ημερομηνία λήξης 04.12.2012 και «Labooko dark chocolate 80% Peru Criollo» με ημερομηνία λήξης 10.11.2012, οι οποίες εισάγονται από την εταιρεία «ΜΟΣΕΣΚΟΥ ΒΙΡ. ΛΑΟΥΡΑ» με διακριτικό τίτλο «gustoraro».

Σορμπέ βατόμουρου, με την εμπορική ονομασία «Appassionato Sorbet Cassis BLACKCURRANT», η οποία εισάγεται από την επιχείρηση «BAZAAR AE». Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας L112688 και ημερομηνία λήξης 11-2013.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΡΚΟ
Εκδιώχθηκε επειδή δεν πετσόκοψε τους μισθούς

Την απομάκρυνση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α. Μπαράκου ζήτησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επειδή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, δεν εφάρμοσε τις διατάξεις νόμων των μνημονίων για περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Πρόκειται για μία απόφαση επίδειξης πυγμής από τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, η οποία στέλνει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου τις πολιτικές κατεδάφισης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να εξέλθει ο ελληνικός καπιταλισμός από την κρίση και πάνω στα συντρίμμια, που θα αφήσουν πίσω τους οι ακραίες αντιλαϊκές επιλογές, να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής κερδοφορίας, που θα στηρίζεται σε μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστή σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα την πρόθεσή της να απομακρύνει τις ...απείθαρχες διοικήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ, στις οποίες, εκτός από την ΛΑΡΚΟ, περιλαμβάνεται και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, δύο δηλαδή εταιρίες οι οποίες οδεύουν ταχύτατα προς ιδιωτικοποίηση. Από την άποψη αυτή, η απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ ίσως και να συνδέεται με εσωτερικές αντιπαραθέσεις πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, πάντα με επίκεντρο την ειλημμένη απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και απλώς να χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα ότι ο τελευταίος δεν προχώρησε σε περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά αύξηση για τις ΑΠΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή την αύξηση του τέλους υπέρ των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου του Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«

Την ώρα που χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για το ρεύμα, η συγκυβέρνηση προκαλεί αυξάνοντας τον φόρο για τις ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στο χώρο της ενέργειας.

Καμία αύξηση στο φόρο υπέρ των ΑΠΕ. Να καταργηθεί τώρα μαζί με τα άλλα εξοντωτικά χαράτσια. Να μειωθεί δραστικά το τιμολόγιο της ΔΕΗ υπέρ των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων. Να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας που δεν μπορεί να πληρώσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ