ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Ισχυρή και με πολύ μεράκι πολιτική - πολιτιστική παρέμβαση

Νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, άνθρωποι όλων των ηλικιών αλλά ιδιαίτερα μαθητές «πλημμύρισαν» την πλατεία Ανδρούτσου, στην Πρέβεζα, συμμετέχοντας στις πλούσιες εκδηλώσεις του 38ουΦεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα και απ' ό,τι φαίνεται στήθηκαν με έμπνευση και πολύ μεράκι. Η δίψα για επαφή με τη δράση και τις θέσεις του ΚΚΕ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της πλατιάς ανταπόκρισης που είχε το Φεστιβάλ.

Οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα ξεκίνησαν με αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την Κνίτισσα που έδωσε τη ζωή της για τους αγώνες των εργατών έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα στους αγώνες του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, με κύρια αναφορά στην Πρέβεζα (περιφρουρήσεις απεργιών, πορείες, συλλαλητήρια κλπ.) τα 4 τελευταία χρόνια με τίτλο «4 χρόνια κρίση - 4 χρόνια αγώνες».

Ακολούθησε αφιέρωμα στο παγκόσμιο εργατικό - διεθνιστικό τραγούδι με ιστορική αναδρομή στη «ΔΙΕΘΝΗ» των εργατών, στους αγώνες των ανθρακωρύχων στην Αμερική, στους εργατικούς αγώνες ενάντια στο ναζισμό με αναφορά στην Ρόζα Λούξεμπουργκ, στους απελευθερωτικούς εργατικούς αγώνες στη Νότια Αμερική με αναφορά στον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, στο σήμερα με ένα τραγούδι για το ΠΑΜΕ! Με το συγκρότημα της Δώρας Μπάκου και του Χρήστου Λάμπρου.

Για πρώτη φόρα στις εκδηλώσεις της Πρέβεζας στήθηκε, με πρωτοβουλία και την επιμέλεια παιδαγωγών, παιδότοπος, αναδεικνύοντας απ' τη μια τα προβλήματα των νέων γονιών, αλλά και τον τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών
Για πρώτη φόρα στις εκδηλώσεις της Πρέβεζας στήθηκε, με πρωτοβουλία και την επιμέλεια παιδαγωγών, παιδότοπος, αναδεικνύοντας απ' τη μια τα προβλήματα των νέων γονιών, αλλά και τον τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών
Την κεντρική ομιλία στο φεστιβάλ πραγματοποίησε η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Το φεστιβάλ συνεχίστηκε με μαθητικά μουσικά σχήματα, της Κωνσταντίνας Δημοπούλου και του Πάνου Παπανικολάου, ενώ η σκυτάλη δόθηκε σε λαϊκούς ήχους από τον Αντρέα και Ευγενία Νόβα. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μαθητικές μουσικές διαδρομές με ροκ νότες από τους Μίλτο Λαοπώδη και Αρη Μπούσση.

Στο χώρο του φεστιβάλ για πρώτη φόρα λειτούργησε και παιδότοπος στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων των νέων γονιών, αλλά και του τρόπου ψυχαγωγίας των παιδιών που πρέπει να προτείνεται, ενάντια στις εμπορευματοποιημένες μορφές ψυχαγωγίας που προκρίνει ο καπιταλισμός σήμερα. Το χώρο του παιδότοπου επιμελήθηκαν παιδαγωγοί που στη συνέχεια ψυχαγώγησαν τα μικρά παιδιά με παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια.

Παράλληλα υπήρχε και κιόσκι της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας, αλλά και το βιβλιοπωλείο της «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ».


«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... »

«Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ήδη έχει φτάσει σε πόλεις και χωριά της χώρας και συνεχίζει το ταξίδι του. Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη, ενώ ακριβώς μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Μετά τον Αγιο Κήρυκο, τις Ράχες και τον Εύδηλο, το Φεστιβάλ στην Ικαρία καταλήγει στο Καραβόσταμο (στο Ρέμα), σήμερα Παρασκευή, στις 9 το βράδυ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει θεατροποίηση ποιημάτων του Μπρεχτ. Προβολή ντοκιμαντέρ, δημιουργικός παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους, εκθέσεις βιβλίου - φωτογραφιών - αρχειακού υλικού, ενώ μουσική θα παίξουν οι «New landshape» και οι «Περιμπαίχτες».
  • Σήμερα, Παρασκευή, στην πλατεία του Επαρχείου στην Κάλυμνο, στις 7 το απόγευμα, θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα, συζητήσεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, προβολή βίντεο για το ΔΣΕ.
  • Αύριο Σάββατο, στη Ναύπακτο, στην πλαζ Ψανή στις 9 μ.μ. με ομιλήτρια την Ελισάβετ Σιατή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον ηρωικό αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», συναυλία από τοπικά συγκροτήματα.
  • Αύριο Σάββατο, προφεστιβαλική εκδήλωση στις 8 το βράδυ στις Εργατικές Κατοικίες στον Αγ. Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο, με θέμα: «Οι θέσεις για τα ναρκωτικά και τον αθλητισμό». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία και ομιλία από στέλεχος του ΝΣ Ζακύνθου.
  • Ενόψει του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στην Καβάλα στις 15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Φαλήρου, θα προηγηθούν οι εξής εκδηλώσεις: Την Κυριακή 12 Αυγούστου στις Μαριές με ομιλητή τον Θεόδωρο Κοντογεωργίου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης θα γίνει λαϊκό γλέντι και προβολή DVD με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Την Τρίτη 14 Αυγούστου στα Λιμενάρια με ομιλητή τον Δήμο Ζαχαριάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης θα γίνει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «SUILAND» και προβολή DVD με θέμα «Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
  • Την Κυριακή 12 Αυγούστου στη Μύρινα Λήμνου εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Μύρινας, στις 8.30 μ.μ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντώνης Δέλλας, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Πινάκος, μέλος της ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολές DVD, αφιέρωμα στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, λαϊκό γλέντι.
  • Την Πέμπτη 16 Αυγούστου στο Μανταμάδο με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει ομιλία από την Νάσια Σούκουλη, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ, προβολή DVD, αφιερώματα και λαϊκό γλέντι.

Αθλητικό CAMP της ΚΝΕ

Στα πλαίσια του 38ουΦεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθεί Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, από τις 8 μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη για νέους και νέες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι δραστηριότητες του Aθλητικού Camp έχουν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και της ποιότητας ζωής, που καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες. Οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν είναι: Ποδηλατικός γύρος του Πάρκου για παιδιά, τουρνουά Μπάσκετ «3 on 3» (ηλικίες άνω των 13 ετών), τουρνουά Σκακιού (Σιμουλτανέ - Μπλιτς), σεμινάριο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα (Τζούντο - Τάε Κβο Ντο) από διακεκριμένους αθλητές και προπονητές και με τα αθλήματα του στίβου, αγώνας δρόμου 5 χλμ. ενάντια στα ναρκωτικά (σημείο εκκίνησης πλατεία Ιλίου).

Για τα τουρνουά μπάσκετ και σκακιού, τον ποδηλατικό γύρο και τον αγώνα δρόμου 5 χλμ. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχέςστα e-mail: kne@kne.gr, mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο 698.7706.814.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ