ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Κοροϊδία με κυβερνητική... σήμανση

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι  εφαρμόζεται η απόφαση για σήμανση του βόειου κρέατος, χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική διυπουργική εφαρμοστική απόφαση!  

Αλλο ένα «κρούσμα» ασύστολης κυβερνητικής κοροϊδίας έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα, με αφορμή την ακολουθούμενη πολιτική στο θέμα των «τρελών αγελάδων». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 21/11/2000, που βγήκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα: «Εφαρμόζεται ήδη η απόφαση για τη σήμανση του βόειου κρέατος, ώστε να είναι εμφανής η προέλευση των κρεάτων που διατίθενται στην αγορά». Βέβαια, στην ανακοίνωση δεν... αναφέρεται από πότε, πώς και πού, εφαρμόζεται αυτή η απόφαση.

Εκτός αυτών έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η διυπουργική εφαρμοστική απόφαση (από τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας) για την επισήμανση του βόειου κρέατος και τα προϊόντα βόειου κρέατος, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 1760/2000. Και χωρίς την υπογραφή αυτής της απόφασης, που ορίζει τον «τύπο στη σήμανση», δεν μπορεί να γίνεται λόγος ότι ξεκίνησε κάτι και πως μπαίνει μπροστά ένα ακόμα αναγκαίο μέρος της ελεγκτικής διαδικασίας των βοοειδών και του βόειου κρέατος. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση που δείχνει να κόπτεται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και κλίματος καθησυχασμού στους καταναλωτές, εμφανίζει ως γενόμενα, αυτά που απαραιτήτως η ίδια θα έπρεπε να είχε κάνει, αλλά δεν τα έκανε.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και άλλη μια «οφθαλμαπάτη» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας: Στις 9/11/2000 είχε ανακοινωθεί η ότι σήμανση του βόειου κρέατος και του κιμά είναι υποχρεωτική για τους επιχειρηματίες (συμπεριλαμβάνονται και οι κρεοπώλες) μέχρι 31/12/2001, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Μέχρι τότε οι καταναλωτές θα μπορούν να αρκούνται στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας ότι η σήμανση ξεκίνησε και οι εισαγωγείς, επιχειρηματίες, σούπερ - μάρκετ και κρεοπώλες, θα μπορούν να «βαφτίζουν» τα κρέατα όπως τους αρέσει. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η σήμανση των βοοειδών έπρεπε να έχει αρχίσει προ χρόνων, όπως όριζε ο κανονισμός 820/1997 του οποίου συνέχεια είναι ο 1760/2000. Πάντως... το μόνο που έχει γίνει, κι αυτό με προβλήματα, είναι η σήμανση των βοοειδών (σκουλαρίκια) για το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Οσον αφορά τον τομέα της καταγραφής των ζώων σε μητρώα, της καταγραφής των εκμεταλλεύσεων, των τροφών και των φαρμάκων που δίνονται δεν έχει γίνει τίποτα. Κι αφού δεν υπάρχει σύστημα σήμανσης και βάσης δεδομένων στα βοοειδή, πώς θα επιτευχθεί κάτι ανάλογο, για το βόειο κρέας και τον κιμά; Πώς θα ξέρει ο κάθε καταναλωτής από ποιο ζώο, ποια εκτροφή και ποια χώρα, είναι το κομμάτι του κρέατος που αγοράζει. Μήπως θα περιμένει να έρθει η 31/12/2001 για να τα βρει στις σχετικές ετικέτες στα ψυγεία και τις προθήκες των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων; Και μέχρι τότε τι θα γίνεται; Θα μένουν οι καταναλωτές με την ικανοποίηση ότι το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως εφαρμόζεται ήδη η -ανεφάρμοστη- απόφαση για τη σήμανση του βόειου κρέατος;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Για τα μάτια... των καταναλωτών

Αλλη μια σύσκεψη - κοροϊδία  έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών 

Αλλη μια σύσκεψη κοροϊδίας των καταναλωτών έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας για το θέμα των «τρελών αγελάδων». Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, συσκέφτηκαν χτες το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των κρεοπωλών, με μοναδικό σκοπό να γίνουν ακολούθως ανέξοδες δηλώσεις του τύπου ότι οι Ελληνες καταναλωτές δεν κινδυνεύουν και πως τα ελληνικά κρέατα είναι καθαρά.

Αυτό που δε διευκρινίστηκε τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από τη μεριά των εκπροσώπων των κρεοπωλών, είναι το πώς έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Γεωργίας όπως και όλες τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα μέτρα της ΕΕ και στα αστεία συμπληρωματικά μέτρα της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα έκανε και άλλη μια φοβερή... επισήμανση: «Θέλουμε να πούμε στο καταναλωτικό κοινό ότι το πρόβλημα που υπήρξε σε άλλες χώρες αφορά κρέατα μεγάλης ηλικίας, απ' αυτά δεν τρώμε εμείς οι Ελληνες, που δεν τα καταναλώνουμε στον τόπο μας». Επιπρόσθετα ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Γεωργίας, οι έμποροι, οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές, βεβαιώνουν ότι αυτό που διατίθεται σήμερα από μοσχαρίσιο κρέας, από βόειο κρέας, είναι ασφαλές και δεν έχει κανένα ίχνος κινδύνου». Με τα παραπάνω φαίνεται πως συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών που δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να πούμε από όσα είπε ο κ. υπουργός».

Η ουσία όμως είναι ότι και χτες επιχειρήθηκε για μια ακόμα φορά ο απροκάλυπτος εμπαιγμός των καταναλωτών με «κομπάρσους» αυτή τη φορά στο κυβερνητικό σκηνικό κοροϊδίας τους εκπροσώπους των κρεοπωλών. Κι αυτό γιατί δεν αρκούν διαβεβαιώσεις στα λόγια ότι τα ελληνικά κρέατα είναι καθαρά και πως δε γίνονται εισαγωγές επικίνδυνων κρεάτων. Τα τελευταία μέτρα της ΕΕ και της κυβέρνησης, άλλα δείχνουν.

Για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων αναπαραγωγής άνω των 20 μηνών, η εισαγωγή εμβρύων και σπέρματος από τη Γαλλία, πράγμα που ήδη είχε απαγορεύσει η Γαλλία. Αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα την κατανάλωση. Οσον αφορά τα T - Bone steak (κρέας με κόκαλο από τη σπονδυλική στήλη) και εντέρων γαλλικής προέλευσης, την εξαγωγή των οποίων επίσης απαγόρευσε η Γαλλία, η κυβέρνηση έσπευσε εκ του ασφαλούς να ανακοινώσει εκ των υστέρων ότι απαγορεύεται η διάθεσή τους. Οσο για τα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος και τα ζώντα ζώα πάχυνσης σφαγής, αυτά μπορούν να εισάγονται ελεύθερα γιατί κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα... για τους καταναλωτές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ζωοτροφές, όπου απαγορεύτηκε προσωρινά η εκτροφή όλων των ζώων με ζωοτροφές που περιέχουν κρεατάλευρα και οστεάλευρα, αλλά δεν απαγορεύτηκε η παραγωγή και εισαγωγή τέτοιων ζωοτροφών. Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η κοροϊδία, με τις αναφορές περί εντατικοποίησης των ελέγχων και επέκτασης των τεστ για τον εντοπισμό «τρελών αγελάδων».

Η αγορανομική διάταξη

Δημοσιοποιήθηκε χτες η περιβόητη αγορανομική διάταξη που υποτίθεται πως έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακαταλληλότητας των κρεάτων που ενδεχόμενα κυκλοφορούν στην αγορά. Οπως επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή πρόκειται για ρυθμίσεις που μόνο κατ' όνομα μπορούν να προστατέψουν τους καταναλωτές, κάτι που άλλωστε προκύπτει και από τα συμφραζόμενα όσων λένε οι κυβερνώντες, οι οποίοι άλλωστε διά του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη απαντούν στην αγωνία των καταναλωτών, με την προτροπή... να προσέχουν τι αγοράζουν.

Η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την απαγόρευση:

  • διάθεσης και εμπορίας γαλλικών βοοειδών που προορίζονται για αναπαραγωγή, ηλικίας άνω των 20 μηνών και έμβρυα-ωάρια βοοειδών. Επίσης γαλλικά έντερα βοοειδών
  • να προωθηθούν στην κατανάλωση γαλλικά ή γαλλικής προέλευσης κρέατα βοοειδών με κόκαλο από τη σπονδυλική στήλη
  • η διάθεση και εμπορία κρεαταλεύρων, οστεαλεύρων και κρεατοοστεαλεύρων θηλαστικών για όλα τα εκτρεφόμενα στη χώρα ζώα.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας κανένα απολύτως μέτρο δεν πήρε η ελληνική κυβέρνηση πέρα από τα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας πριν λίγες μέρες, ενώ σε ό,τι αφορά τα κρέατα και τα ζώα από τη Γαλλία ας μην ξεφεύγει της προσοχής, πρόκειται για μέτρα που πρώτη η Γαλλία αποφάσισε.

Η εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης ισχύει από αύριο, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι από 50.000 δραχμές μέχρι και 10 εκατομμύρια.

Ο ευρω-εμπαιγμός συνεχίζεται

Στα χνάρια των ψευτοαπόφασεων του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, κινήθηκαν και οι αποφάσεις που πήρε στη συνέχεια η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ για το θέμα των «τρελών αγελάδων».

Οπως έγινε γνωστό χτες, η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ τάχθηκε, κατά την προχτεσινή συνεδρίασή της, υπέρ του ελέγχου ανίχνευσης της νόσου των τρελών αγελάδων των βοοειδών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των τριάντα μηνών από τον Ιανουάριο του 2001 και όχι όλων των ζώων. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, στο σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Γαλλικού Πρακτορείου, για τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ. Επιπρόσθετα, στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται πολύ γενικά ότι η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή ζήτησε να προστεθούν και άλλες κατηγορίες ζώων στις λεγόμενες επικίνδυνες ομάδες.

Πάντως, με βάση τα όσα μετέδωσε χτες το ΑΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο, δημιουργείται η αίσθηση ότι πάει να γίνει «ευρω - γαργάρα» το θέμα της εφαρμογής των ελέγχων από 1/7/2001 για όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα. Και το σίριαλ της κοροϊδίας των καταναλωτών φαίνεται πως θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση μέχρι τις 4 του Δεκέμβρη, που προγραμματίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Με βάση τα παραπάνω και όλα τα υπόλοιπα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, γίνεται φανερό το μέγεθος της υποκρισίας και της κοροϊδίας, που από κοινού ακολουθούν οι μηχανισμοί της ΕΕ και από κοντά η ελληνική κυβέρνηση.

Αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα

Συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 28 Νοέμβρη οι αγρότες των Φαρσάλων, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια. Επίσης, θα διεκδικήσουν, μεταξύ των άλλων, την άμεση εκδίκαση των ενστάσεων από τον Οργανισμό Βάμβακος για τη βελτίωση της ανακοινωθείσας ηρτημένης παραγωγής.

Το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων. Για την επιτυχία της κινητοποίησης κλιμάκια της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της επαρχίας, απευθύνοντας στους αγρότες κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι θ' ανταποκριθούν στο κάλεσμα, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τα νέα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης που θα δώσει ένα ακόμα "χτύπημα" στους βαμβακοπαραγωγούς.

Βεβαίως, το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν με την κινητοποίησή τους οι αγρότες, στρέφεται συνολικά εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση και στοχεύει στο ξεκλήρισμά τους.

Το αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα θα σημάνει την έναρξη μιας σειράς επαρχιακών αγροτικών συγκεντρώσεων και άλλων αγωνιστικών εκδηλώσεων στο νομό Λάρισας, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Στην Καρδίτσα

Τη δράση τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ συντονίζουν και οι αγρότες της Καρδίτσας. Το θέμα του συντονισμού της δράσης θα συζητηθεί σήμερα σε σύσκεψη που συγκαλεί στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού και θα συμμετέχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων.

Σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται και φέτος για τον αγροτικό κόσμο της Καρδίτσας, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για όλες τις καλλιέργειες, οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανάπτυξη νέων αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ