ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση «όλα τα μπορεί» αν είναι για τους Ολυμπιακούς...

Τα εύσημα των αφεντικών των Ολυμπιακών Αγώνων παίρνει η κυβέρνηση, όπως απέδειξαν οι χτεσινές διαδοχικές συναντήσεις του αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ζ. Ρογκ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού η κυβέρνηση όλες πλέον τις ενέργειές της τις έχει καθυποτάξει στην εξυπηρέτηση της «εθνικής υπόθεσης» των Αγώνων, της βούλησης των «αθανάτων» και των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επέκταση του μετρό από την Πανόρμου στο ΟΑΚΑ, που ζήτησε η ΔΟΕ και η οποία παρότι βρίσκεται εκτός προγραμματισμού, αλλά και εκτός Φακέλου Υποψηφιότητας, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά τη δυνατότητα κατασκευής της. Εντυπωσιακός μάλιστα είναι ο τρόπος με τον οποίο χτες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο Ζ. Ρογκ ανακοίνωσε ως ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης την κατασκευή της επέκτασης αυτής του μετρό, αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους και αμήχανο τον ίδιο τον υπουργό. Ο οποίος Κ. Λαλιώτης, στη συνέχεια, απάντησε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να αναλάβει αυτή τη στιγμή καμία δέσμευση, παρότι θεωρεί ότι η γραμμή αυτή είναι αναγκαία», και από πλευράς χρονοδιαγράμματος, αλλά και από πλευράς έλλειψης συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Πάντως, διευκρίνισε ότι εντός των προσεχών δύο μηνών θα δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες για τις δύο λύσεις και σενάρια που υπάρχουν, να κατασκευαστεί δηλαδή η γραμμή αυτή υπόγεια ή υπέργεια...

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα πλήρους υπακοής της κυβέρνησης στα κελεύσματα της ΔΟΕ αποτελεί η άρση των εμποδίων ανέγερσης ξενοδοχείων σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής θελήσουν οι ξενοδόχοι, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος, μάλιστα, υπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Ζ. Ρογκ τον διαβεβαίωσε ότι και η ΔΕΗ θα προχωρήσει στα αναγκαία έργα, ώστε να μη σημειωθούν διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειάστηκε, δηλαδή, να το ζητήσει η ΔΟΕ για να γίνουν τα έργα αυτά, ενώ τόσα χρόνια άφηνε το λαό της Αττικής στο έλεος των «μπλακ άουτ» με την παραμικρή αφορμή... Ο Ν. Χριστοδουλάκης υποσχέθηκε επίσης τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου στο Ολυμπιακό Χωριό και τη χρήση άλλων ήπιων μορφών ενέργειας στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Πάντως, για την ουσία των συναντήσεών του ο Ζ. Ρογκ δήλωσε ότι «είναι λίγα αυτά που σας λέω, αλλά είναι πολύ καλά νέα».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Με αισιοδοξία στη μάχη η «Πανεπιστημονική»

Με αισιοδοξία μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που θα γίνουν την Κυριακή, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών», έχοντας ως βασικά εφόδια, εκτός από το μαχητικό ψηφοδέλτιό της, το ριζοσπαστικό, αγωνιστικό και πλήρες πρόγραμμά της για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς. Πιο Συγκεκριμένα:

  • Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Η πορεία προετοιμασίας για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 - τονίζει η "Πανεπιστημονική" - πρέπει να μετατραπεί σε πορεία πάλης και αντίδρασης του λαού κατά της κερδοσκοπίας και της διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της οικοπεδοποίησης - τσιμεντοποίησης των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής, της παραπέρα μείωσης του περιαστικού πράσινου. Να γίνει λαϊκή αντίδραση και ρήξη με τη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποβλέπουν στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε Μητροπολιτικό Κέντρο παροχής υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου».
  • Για την Κατοικία και την Πολεοδομία - Χωροταξία: Η «Πανεπιστημονική» πιστεύει ότι «απαιτείται μια άλλη πολιτική θεώρηση για τα ζητήματα της πολεοδομίας, της χωροταξίας, της πολιτικής γης. Μια θεώρηση, που θα αντιμετωπίζει την κατοικία σαν κοινωνικό αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που γεννά η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, η απέραντη τσιμεντοποίηση, η εξαφάνιση ελεύθερων χώρων, η εντατική εκμετάλλευση των οικοπέδων με υψηλό συντελεστή δόμησης, κυρίως στα κέντρα των πόλεων και τις εργατικές περιοχές κ.λπ.».
  • Για την Προστασία του Περιβάλλοντος: Η «Πανεπιστημονική» απαιτεί άμεση δραστηριοποίηση του ΤΕΕ και των Συλλόγων των Μηχανικών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως: Του υδροκεφαλισμού και της τσιμεντοποίησης της Αττικής, που διογκώνεται με την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004. Της ασύδοτης δράσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, όπως αναδεικνύεται με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84, την ανυπαρξία απολογιστικών στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ, τους δεκάδες χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων που απορρίπτονται λαθραία κάθε χρόνο, κ.ά. Της πυροπροστασίας των δασών. Των καταπατήσεων και της νόμιμης ή αυθαίρετης ίδρυσης ή επεκτάσεων οικισμών σε δασικές περιοχές (αναθεώρηση άρθρου 24 Συντάγματος), της ύπαρξης χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών. Των πλημμυρών μαζικής καταστροφής. Της μη ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
  • Για τα Δημόσια Εργα: Η «Πανεπιστημονική» αντιστρατεύεται την κυβερνητική πολιτική, που προωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των κατασκευαστών δημοσίων έργων, συρρικνώνει την κρατική δραστηριότητα στην παραγωγή δημοσίων έργων προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, προωθεί χωροταξικούς σχεδιασμούς των έργων που δε συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας σε όφελος των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το καινούριο νομοσχέδιο, τονίζει ότι θα αγωνιστεί να μη γίνει νόμος και προτείνει: Την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στη δημοπράτηση των έργων και την καθιέρωση της μειοδοσίας σαν βασικού κριτηρίου για την ανάθεση των έργων. Οι μελέτες να γίνονται με ευθύνη της Δημόσιας Διοίκησης. Τα συστήματα δημοπράτησης Μελέτη - Κατασκευή και προεπιλογή να χρησιμοποιούνται μόνο σε ειδικά έργα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Να προβλέπεται και στα μικρομεσαία έργα η δυνατότητα ανάληψης προκαταβολής από τον ανάδοχο κι όχι μόνο στα μεγάλα έργα. Οι μακροχρόνιες οφειλές του δημοσίου προς τους εργολάβους να πληρώνονται με τόκους υπερημερίας.
Πού ψηφίζουν

Υπενθυμίζουμε ότι οι μηχανικοί θα ψηφίσουν σε 144 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε μέλος του ΤΕΕ θα μπορεί να ψηφίσει στην έδρα του νομού, στην οποία θα βρίσκεται την ημέρα της ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.

Στην Αττική θα υπάρχουν 60 εκλογικά τμήματα στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ. Στη Θεσσαλονίκη σε 16 εκλογικά τμήματα στη ΔΕΘ, στην Πάτρα σε 4 εκλογικά τμήματα, στην Κοζάνη σε 2, στη Λάρισα σε 3, στο Βόλο σε 2, στα Γιάννενα σε 2, στο Ηράκλειο σε 3, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Κάλπες θα στηθούν και στις έδρες των υπολοίπων νομών της χώρας, καθώς επίσης και στις έδρες των Επαρχείων σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Νάξο, Ανδρο, Μήλο, θήρα και Λήμνο.

ΟΣΥΠΑ
ΟΧΙ στην παράδοση του Ελληνικού

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην παράδοση της τεράστιας έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκφράζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και ζητά άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσει τους λόγους που επιβάλλουν τη διατήρηση σε πλήρη επιχειρησιακή χρήση του κυρίως διαδρόμου του αεροδρομίου, μήκους 3.500 μέτρων.

Με επιστολή που απέστειλε η ΟΣΥΠΑ στη Βουλή και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναφορικά με τα σχέδια των αρμοδίων για τη μετατροπή της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού σε Εμπορικό και Συνεδριακό Κέντρο, μεταξύ άλλων επισημαίνει και καταγγέλλει τα εξής:

Η κατάργηση - καταστροφή ενός αεροδρομίου και ιδιαίτερα ο περιορισμός των επιχειρησιακών δεδομένων των διαδρόμων προσγείωσης αεροσκαφών, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς, πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταστραφεί αεροδρόμιο επειδή κατασκευάστηκε νέο. Στην Τουρκία δίπλα στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης κατασκευάστηκε πρόσφατα νέο αεροδρόμιο, που λειτουργεί παράλληλα με το παλιό. Στη Γερμανία κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο Μόναχο ΙΙ, αλλά συνέχισε να λειτουργεί το αεροδρόμιο Μόναχο Ι. Στο Παρίσι κατασκευάστηκε το Σαρλ ντε Γκολ, αλλά δεν καταργήθηκε το Ορλύ. Στο Λονδίνο έφτιαξαν δύο αεροδρόμια, αλλά δεν έκλεισαν το «Χίθροου».

Απολογούνται οι υπεύθυνοι της «ΦΑΡΑΝ»

Σε απολογία καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα τα επτά μέλη του ΔΣ της φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΡΑΝ», που κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή», σε σχέση με την κατάρρευση του εργοστασίου στο μεγάλο σεισμό του περσινού Σεπτέμβρη και τον άδικο θάνατο οχτώ ατόμων. Η διοίκηση και ο μηχανικός της εταιρίας θα απολογηθούν στη 16η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Βρισηίδα Θωμάκου, που διενεργεί κύρια ανάκριση για τα θύματα του σεισμού.

Την παραπάνω κατηγορία αντιμετωπίζουν και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου της «ΡΙΚΟΜΕΞ», κάτω από τα ερείπια του οποίου βρήκαν τραγικό τέλος 38 άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί θα κληθούν σε απολογία μέχρι τις 23 του Δεκέμβρη. Χτες έγινε, επίσης, γνωστό ότι θα πρέπει να έχουν συνταχθεί έως τις 10 του Δεκέμβρη τα πορίσματα των 15 εμπειρογνωμόνων, που ορίστηκαν από τις δικαστικές αρχές, για τα αίτια της πολύνεκρης κατάρρευσης εργοστασίων και κτιρίων από το σεισμό.

Παράταση για το επίδομα ενοικίου

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι με δική της ευθύνη το έργο της ουσιαστικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Αθήνας καρκινοβατεί, αναγκάζεται να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης...

Ετσι, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς, δίνεται η δυνατότητα στους σεισμόπληκτους της Αττικής, για τους οποίους η προθεσμία έληγε στις 14-4-2000, να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιδότηση του ενοικίου ή συγκατοίκησης και μετά από την ημερομηνία αυτή.

Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιδότηση θα χορηγείται για το χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία της αίτησης και δε θα υπερβαίνει την 10-9-2001. Επίσης διευκρινίζεται ότι, κατ' εξαίρεση, η επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης θα πραγματοποιείται και αναδρομικά, μόνο σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας, που θα πιστοποιούνται από ειδική επιτροπή της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, οι σεισμόπληκτοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν εμπρόθεσμη αίτηση.

Ενστάσεις για ασύρματη

Με το επεισόδιο των ενστάσεων συνεχίστηκε χτες το σίριαλ της αδειοδότησης ιδιωτών για την ανάπτυξη δικτύων ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας. Τρεις εταιρίες ζητούν να απορριφθεί η συμμετοχή άλλων στη σχετική δημοπρασία.

Θυμίζουμε ότι οι εταιρίες και οι κοινοπραξίες, που δήλωσαν συμμετοχή στη δημοπρασία, είναι οι: Panafon, Europrom - Promitheus Gas, Quest Wireless, κοινοπραξία ΔΕΗ - Εθνική Τράπεζα - Alpha Bank - Γενική Τράπεζα, Ideal Wireless, ΚΕΑΣΑΠ, Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες.

Στη διοργανώτρια αρχή, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υποβλήθηκαν ενστάσεις από τις: Quest Wireless (κατά των Ideal Wireless, ΔΕΗ και ΚΕΑΣΑΠ), Europrom - Promitheus Gas (κατά της Panafon) και ΚΕΑΣΑΠ (κατά των Panafon, Ideal Wireless, ΔΕΗ, Quest Wireless και Μεσογειακές Ευρυζωνικές Υπηρεσίες).

Η ΕΕΤΤ θα ανοίξει τους φακέλους των ενστάσεων στις 27 Νοέμβρη και θα ανακοινώσει τις τελικές υποψηφιότητες στις 30. Η δημοπρασία θα γίνει στις 4 - 8 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ