ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές και οι συγκρούσεις

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Σ. Τζαλίλι (αριστερά), με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χ. Ζεμπράρι, στο περιθώριο της συνόδου στην Τεχεράνη την Πέμπτη
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Σ. Τζαλίλι (αριστερά), με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χ. Ζεμπράρι, στο περιθώριο της συνόδου στην Τεχεράνη την Πέμπτη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ρόλο διαμεσολαβητή αναζητεί το Ιράν όσον αφορά στην επέμβαση στη Συρία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι πιέσεις κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους για ανοιχτή επέμβαση οξύνονται. Το Ιράν διοργάνωσε την Πέμπτη στην Τεχεράνη σύνοδο με τη συμμετοχή 28 χωρών, σε επίπεδο πρεσβευτών κυρίως και κάποιων υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την κατάσταση στη Συρία. Στη σύνοδο, η οποία κατέληξε σε κοινή δήλωση, συμμετείχαν οι εξής χώρες: Ρωσία (έχει άμεσα συμφέροντα και στρατιωτική βάση στη Ταρτούς της Συρίας), Κίνα, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Ινδονησία, Κιργιστάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Μπενίν, Σρι Λάνκα, Εκουαδόρ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ομάν, Βενεζουέλα, Τατζικιστάν, Ινδία, Καζαχστάν, Αρμενία, Νικαράγουα, Κούβα, Σουδάν, Ιορδανία, Τυνησία, Παλαιστίνη. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

Η κοινή θέση της συνόδου τονίζει το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, όσον αφορά στην αποφυγή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, παράλληλα με το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους, απαιτώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς και η οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στις ένοπλες ομάδες, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την είσοδο στις τάξεις των ενόπλων της «αντιπολίτευσης» γνωστών «τρομοκρατικών ομάδων και σεχτών», που απειλούν με διάχυση της «τρομοκρατίας» και ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στόχος της συνόδου, όπως διατυπώθηκε στη σχετική ανακοίνωση, είναι «η ενίσχυση όλων των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών, για βοήθεια του συριακού λαού να βρει διέξοδο από την κρίση και να προετοιμαστεί το έδαφος για έναν εθνικό διάλογο σε μία ειρηνική ατμόσφαιρα». Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας την «ανάγκη πολιτικών λύσεων», καθώς και την υποστήριξή τους στις νόμιμες απαιτήσεις του συριακού λαού να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τη θεμελίωση της δημοκρατίας και την προώθηση όλων των συνεργασιών, διαφορετικών κομμάτων και ομάδων της αντιπολίτευσης, με βάση το δικαίωμά τους να διοικήσουν τη χώρα τους, χωρίς καμία ξένη επέμβαση.

Επίσης, η σύνοδος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ομάδας επαφής, με τη συμμετοχή των κρατών που έλαβαν μέρος και στη σύνοδο, προκειμένου να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και της λεγόμενης «αντιπολίτευσης».

Στον αντίποδα η σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας

Τη σύνοδο του Ιράν θα ακολουθήσει σύνοδος στη Σαουδική Αραβία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι μουσουλμανικές χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την «αντιπολίτευση» και την ανατροπή του Μπ. Ασαντ.

Ενεργό ρόλο στο διπλωματικό πόλεμο, που εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στη Συρία, έχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προειδοποίησε για «εμφύλια σύρραξη μακράς διάρκειας», καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί για τον τερματισμό της κρίσης». Ο ΓΓ του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων για εγκατάσταση μιας «μεταβατικής διαδικασίας κυβέρνησης» στη Συρία, η οποία, όπως είπε, θα «βασίζεται στο διάλογο και σε συμβιβαστικές λύσεις». Πιέσεις οι οποίες στρέφονται κυρίως προς τη Ρωσία και την Κίνα, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Ασφαλείας, στο τέλος Αυγούστου, που θα επιχειρήσει να επιβάλει κυρώσεις και να ανοίξει το δρόμο για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται και ο αντικαταστάτης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, με επικρατέστερο για τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αλγερινό διπλωμάτη Λακχντάρ Μπραχίμι.

Η Κλίντον στην Τουρκία

Σήμερα, Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται την Τουρκία, με θέμα την κατάσταση στη Συρία, όπου θα έχει συναντήσεις με ομάδες της «αντιπολίτευσης» που υποστηρίζονται ξεκάθαρα από τις ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία συγκεντρώνονται χιλιάδες Σύροι, οπαδοί της «αντιπολίτευσης» και βρίσκει καταφύγιο ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», το κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ θα είναι η ενίσχυση των «αντικαθεστωτικών».

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Πριν την άφιξη της Χ. Κλίντον στην Τουρκία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, χτες, κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας «Sytrol», που ελέγχεται από το συριακό κράτος, επειδή διατηρεί εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Πάτρικ Βεντρέλ, «αυτό το είδος των εμπορικών σχέσεων επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και να παρέχει πόρους στην κυβέρνηση της Συρίας για να επιβάλει καταστολή στον ίδιο της το λαό». Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για σχετικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών, Ντέιβιντ Κοέν, και στη «Χεζμπολάχ», για τις σχέσεις με την κυβέρνηση Ασαντ.

Στο πεδίο των μαχών, οι συγκρούσεις του στρατού Συρίας και των ενόπλων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και χτες στο Χαλέπι, καθώς οι «αντικαθεστωτικοί», που έχουν απωθηθεί, υπόσχονται ότι θα αντεπιτεθούν, καθώς βλέπουν να χάνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτή την πόλη, σημαντικό εμπορικό κέντρο, ως προπύργιο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία με φυλάρχους στη μεθόριο

ΚΑΪΡΟ.-- Σε συμφωνία με τους φύλαρχους Βεδουίνων της χερσονήσου του Σινά για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή προέβη αργά προχτές βράδυ στην πόλη Αλ Αρίς ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Αχμέτ Γκαμάλ αλ Ντιν. Μάλιστα, φύλαρχοι των Βεδουίνων φέρεται πως συμφώνησαν να συμβάλουν και στην καταστροφή των εκατοντάδων υπόγειων τούνελ, που υπάρχουν στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας (μοναδική διέξοδος για την τροφοδοσία της αποκλεισμένης Γάζας), δηλώνοντας πως «δεν τους νοιάζει εάν εκνευριστεί η Χαμάς στη Γάζα, αρκεί να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην περιοχή».

Το ίδιο 24ωρο, ο αιγυπτιακός στρατός συνέχισε για δεύτερη μέρα χτες να ενισχύει με ανθρώπινο δυναμικό και δεκάδες τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μεταγωγικά τα σύνορα στη μεθόριο της Αιγύπτου όχι μόνο με τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και με το Ισραήλ. Παράλληλα συνέχισε τις επιχειρήσεις εντοπισμού ισλαμιστών που συμμετείχαν ή υποστήριξαν την προ βδομάδας αιματηρή επίθεση ενόπλων στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά, με αποτέλεσμα 16 νεκρούς Αιγύπτιους συνοριοφύλακες. Ανακοινώθηκε έτσι η σύλληψη έξι «τρομοκρατών στην περιοχή του Σινά», ενώ λίγη ώρα πριν ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο ασφαλείας της περιοχής δίχως να προκαλέσουν θύματα.

ΗΠΑ
Εκσυγχρονισμός του ιμπεριαλιστικού πολέμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η υπηρεσία τεχνολογικών ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου (Darpa) μετά την ανακοίνωση, πριν μερικούς μήνες, του σχεδίου κατασκευής σμηνών αναλώσιμων δορυφόρων (θα εκτοξεύονται με το πάτημα ενός κουμπιού πάνω από ένα θέατρο επιχειρήσεων και θα συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος), ανακοίνωσε επίσης τη «στήριξη» και στο πρόγραμμα «Meshworm», σχέδιο δημιουργίας «σκουληκιού-ρομπότ» επίσης για τη συλλογή πληροφοριών.

Το πρόγραμμα «Meshworm» για τη δημιουργία του σκουληκιού-ρομπότ, που θα κατασκευάζεται από μαλακά και ανθεκτικά υλικά ώστε να μπορεί να εισέρχεται και στους πλέον μικρούς χώρους ή να μπορεί να έρπει και στο πλέον ανώμαλο έδαφος, εκπονείται από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Meshworm» εκ μέρους του Πενταγώνου υποδηλώνει και τη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς και εφαρμογή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διεξάγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ