ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ
Στάχτη 130.000 στρέμματα καλλιεργειών - δασών

Μέχρι τώρα έχει καταστραφεί το 40% των μαστιχοκαλλιεργειών, ενώ παραδόθηκαν στις φλόγες στάνες, μελίσσια, ελαιόδεντρα και αμπέλια, που πολλά από αυτά συντηρούνταν με δάνεια

Η καταστροφή καλλιεργειών είναι ανυπολόγιστη

Eurokinissi

Η καταστροφή καλλιεργειών είναι ανυπολόγιστη
Περισσότερα από 130.000 στρέμματα εκτάσεων έχει μετατρέψει σε στάχτη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Χίο και που μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, των κατοίκων, των εθελοντών, ακόμα και των στρατιωτών, οι φλόγες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο δασικό πλούτο του νησιού αλλά και στην οικονομική ζωή του. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει καταστραφεί το 40% των μαστιχοκαλλιεργειών.

Η φωτιά, η κάπνα της οποίας έφτασε μέχρι τα Χανιά της Κρήτης, ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή στις Καρυές και στον Αγ. Μάρκο και άμεσα επεκτάθηκε χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Από το πρωί του Σαββάτου που έφτασαν στο νησί τα εναέρια μέσα (10 «Καναντέρ» και πέντε ελικόπτερα) άρχισαν να στέλνονται από Αθήνα, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη επίγειες δυνάμεις. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε όλο το νησί και ειδικά στην περιοχή Αρμόλια, όπου είναι και το στρατόπεδο, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων», η συμμετοχή δηλαδή του στρατού στην κατάσβεση.

Στο νησί, μάλιστα, έφτασαν αρματαγωγά του Ναυτικού και C-130 που μετέφεραν πυροσβέστες και οχήματα ενώ ρίψεις νερού έκαναν δύο ελικόπτερα τύπου «Σινούκ» καθώς τα περίπου 8 μποφόρ κράτησαν καθηλωμένα αρχικά τα «Καναντέρ». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το μόνο σημείο που κατάφεραν οι πιλότοι των αεροσκαφών να κάνουν υδροληψία, ήταν στον κόλπο της Καλλονής στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ρίψεις νερού.

Επί τρεις μέρες καίγεται η Χίος

Eurokinissi

Επί τρεις μέρες καίγεται η Χίος
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χτες το βράδυ η πυρκαγιά είχε επεκταθεί σε ένα μεγάλο τρίγωνο που κάλυπτε τις περιοχές Σιδηρούντα, Ανάβατο, Αυγώνυμα, Λίθι, Βέσσα, Ελάτα, Ολύμποι, Πυργί, Δότια, Μέσα Διδύμα, Αγ. Γεώργιο Συκούση και Καρυές. Αυτό που πλέον φοβούνταν οι κάτοικοι ήταν μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς το χωριό Βολισσός και το Πεληναίο Ορος, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σε όλη αυτή την έκταση, η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε στάνες, μελίσσια, ελαιόδεντρα, αμπέλια και μαστιχόδεντρα, ρίχνοντας τους κατοίκους στην απελπισία καθώς πολλά από αυτά είχαν φτιαχτεί και αγοραστεί με δάνεια. Ειδικά για τα μελίσσια, πληροφορίες ανέφεραν πως έχει «χαθεί» το 70%.

Στη 1.30 χτες το μεσημέρι τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στη Σιδηρούντα. Για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, επιστρατεύτηκε αγροτικό καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα τέθηκε σε ετοιμότητα το ασθενοφόρο της Βολισσού. Από την άλλη, μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πάρουν τις καραμπίνες και να αρχίσουν να κυνηγούν τα πουλιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την κάπνα και τις φλόγες με πρόσχημα την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Χτες το απόγευμα, το Δασαρχείο έβγαλε ανακοίνωση απαγορεύοντας το κυνήγι μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Με ό,τι μέσα διαθέτουν οι κάτοικοι επιχειρούν μαζί με πυροσβέστες, εθελοντές, στρατιώτες

Eurokinissi

Με ό,τι μέσα διαθέτουν οι κάτοικοι επιχειρούν μαζί με πυροσβέστες, εθελοντές, στρατιώτες
Στις εστίες της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, 11 υδροφόρα οχήματα (Τοπικής Διοίκησης και ιδιωτικά), 5 ελικόπτερα και 1 «Σινούκ».

Πύρινα μέτωπα παντού

Εκτός από την πυρκαγιά της Χίου, σε εξέλιξη ήταν χτες εννέα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Αφράτο Αιτωλοακαρνανίας, Πύρριχο, Σκουτάρι και Δρύαλος Λακωνίας, Δάριζα Αργολίδας, Σολωμός Κορινθίας, Κοχύλου Ανδρου καθώς και Εξω Χώρα και Ορθονιές Ζακύνθου. Στην τελευταία, χρειάστηκε μέσα στη μέρα να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Καμπί ενώ στο Σκουτάρι Λακωνίας τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες. Για τη φωτιά στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου, συνελήφθησαν δύο Γάλλοι ηλικίας 29 και 32 ετών, που κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια. Οι δύο άνδρες αναμενόταν να οδηγηθούν χτες στον εισαγγελέα Σύρου. Φωτιά ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι σε πυκνή δασική έκταση στο βορειοανατολικό Πήλιο μεταξύ των οικισμών Πουρίου του Δήμου Ζαγοράς και Βενέτου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ
Είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα αλλά δεν πάρθηκαν μέτρα!

Με αφορμή τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη Χίο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Χίου με ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθύμισε πως είχε εισηγηθεί από τον περασμένο Μάρτη την ανάγκη προστασίας των δασών του νησιού, ζήτημα που ποτέ δεν αποτέλεσε θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό, αφού τόσο ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης (ΠΑΣΟΚ) και ο πρόεδρος του συμβουλίου Ηλίας Κλεισσάς ουδέποτε δέχτηκαν να μπει τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην εισήγηση αναφερόταν πως «επειδή πλησιάζουμε σιγά σιγά στην επικίνδυνη για πυρκαγιές περίοδο και λόγω των μέχρι τώρα βροχοπτώσεων, τα χόρτα στις άκρες των δρόμων - ειδικά στις αγροτικές περιοχές, υπερβαίνουν το ένα μέτρο και υπάρχει άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οσο περνάν οι μέρες η κατάσταση θα γίνεται πιο εκρηκτική και πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για την πρόληψη και πυροπροστασία». Παράλληλα, ζητούσε να βρίσκονται όλοι σε εγρήγορση «για να προλάβουμε ώστε να μην πάθουμε» και έθετε ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων δασοπροστασίας στο δήμο Χίου.

Επίσης, εξέφραζε την αγωνία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την κατάσταση που υπάρχει, την αδιαφορία της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. «Θεωρούμε λοιπόν ότι έγκαιρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη, έστω και καθυστερημένα, πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει μέτρα που αφορούν στις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και στις δικές του και της Περιφέρειας» για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό που θα ασχολείται με την πρόληψη, να υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός στα οχήματα του δήμου και των άλλων υπηρεσιών και να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για συμμετοχή στην κατάσβεση

Την πρώτη μέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, το περασμένο Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε πολίτη, νεολαίο, εργαζόμενο να πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς, που όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή είναι πρώτιστο καθήκον». Και το κάλεσμα συνέχιζε: «Οι δραματικές εξελίξεις, συνέπεια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της γης που πιστά ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που βρίσκεται το νησί μας, απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων του νησιού μας».

Διάβημα από το ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής την πρώτη μέρα της φωτιάς, με τηλεφωνικό διάβημα τόσο προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης - εναέριων και επίγειων - προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στις Καρυές της Χίου που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου όσο και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με τους οποίους συνομίλησε, δήλωσαν ότι γνωρίζουν την κατάσταση και έχουν δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ