ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Η ΧΙΟΣ
Καταστροφή με βάθος 15ετίας στην παραγωγή μαστίχας

Icon

Τεράστια ζημιά έχει υποστεί η παραγωγή μαστίχας στη Χίο από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το νησί. Οι εκτιμήσεις εκπροσώπων των μαστιχοπαραγωγών αναφέρουν ότι καταστράφηκε το 40% με 45% της φετινής παραγωγής μαστίχας νησιού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε χτες πως εκτιμάται ότι η απώλεια στα μαστιχόδεντρα είναι 25% με 30%. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού χτες, εκπρόσωποι των μαστιχοπαραγωγών ανέφεραν ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν σκοπίμως να υποβαθμίσουν το μέγεθος της ζημιάς. Πάντως επλήγησαν τα 11 από τα 22 μαστιχοχώρια της Χίου: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Ολύμποι Μεστά στη νοτιοανατολική Χίο και Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Θολοποτάμι, Μέσα και έξω Διδύμα στη νοτιοδυτική.

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο και είναι η βασική πηγή εισοδήματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών του νησιού. Η ζημιά που έχει γίνει θα στερήσει για πολλά χρόνια από εισόδημα τους πληγέντες παραγωγούς, αφού για να βγει νέα παραγωγή απαιτούνται 8 - 10 χρόνια από τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν, ενώ κανονική παραγωγή βγαίνει μετά από 15 χρόνια περίπου. Μεγάλες ζημιές επίσης έγιναν στα μελίσσια όπου εκτιμάται ότι κάηκαν 3.000 κυψέλες και καταστράφηκε το 60% περίπου της παραγωγής μελιού. Ζημιές επίσης σημειώθηκαν σε αμπέλια, συκιές και ελιές. Ζημιές αναφέρθηκαν ακόμα και στην κτηνοτροφία, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα των κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές είναι πού θα βοσκήσουν τα ζώα τους.

Από κυβερνητικής πλευράς γίνονται δηλώσεις ότι θα καταβληθούν έγκαιρα η αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά αυτές αφορούν μόνο την παραγωγή και τα ζώα και όχι το φυτικό κεφάλαιο και βέβαια δεν θα καλύπτουν στο 100% τη ζημιά. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη και έτσι όπως δίνονται, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, όπως δεν έλυσαν τα προβλήματα ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τις προηγούμενες πυρκαγιές στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ κάνουν να καταβληθούν 2 και 3 χρόνια λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που έχει επιβάλει η ΕΕ και αποδέχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε δηλωσή του στο «Ρ» ο Στρατής Κακαρίνος εκπρόσωπος του συνεταιρισμού μαστιχοπαραγωγών Νεοχωρίου στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου τόνισε:

«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Καταρχήν οι ζημιές να καταγραφούν με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες. Επίσης, να αποζημιωθεί η απώλεια εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτείται για την αποκατάσταση των δέντρων και της παραγωγής. Να ενισχυθούν, επίσης, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι των πληγέντων περιοχών. Βέβαια, για την τεράστια ζημιά που έγινε, έχουν τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την πρόληψη και προστασία της περιοχής. Ευθύνες φέρει επίσης και η διοίκηση της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που δεν πίεσε για να γίνουν τα απαιτούμενα δίκτυα, δρόμοι και νερό. Η ζημιά που έγινε τώρα θα βαρύνει το νησί για πολλά χρόνια και στα χωριά που επλήγησαν απαιτείται να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα και να υπάρξει διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο».

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ
Περικοπές 45% σε πρόληψη και δασοπυρόσβεση!

Οι 4.000 κενές θέσεις και τα ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλαβών και έλλειψης χρημάτων για καύσιμα, είναι μόνο ορισμένα από όσα συνθέτουν την εικόνα της πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια

Eurokinissi

Τεράστια είναι τα κενά που υπάρχουν στην Πυροσβεστική με ευθύνη της συγκυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα, υπάρχουν 4.000 πραγματικά κενές οργανικές θέσεις. Κάτι που σημαίνει ότι λείπουν από την πρόληψη και την πυρόσβεση χιλιάδες πυροσβέστες. Σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια μειώνονταν οι οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα ακόμα και οι 4.000 πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης που προσλήφθηκαν φέτος, αλλά και οι 1.906 συμβασιούχοι που εντάχθηκαν στην Πυροσβεστική 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να είναι σταγόνα στον ωκεανό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα άδεια - τουλάχιστον για δύο μέρες τη βδομάδα - πυροφυλάκια. Από το γεγονός ότι ανά 8ωρη βάρδια βγαίνουν πλέον 200 πυροσβεστικά οχήματα λιγότερα. Από την επάνδρωση πυροσβεστικών από 2 εργαζόμενους αντί για 3. Την ίδια στιγμή, η περικοπή κονδυλίων - σε ποσοστό 45% τα τελευταία δύο χρόνια - γίνεται εμφανής από τη μη συμμετοχή συμβασιούχων σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών σε επαρχία, τις Κυριακές και τις αργίες, από την απουσία του 20% των οχημάτων τα οποία είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και φθαρμένων ελαστικών και από την καθήλωση των ιδιόκτητων ελικοπτέρων της πυροσβεστικής λόγω έλλειψης ... πιλότων.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, της περικοπής εξόδων, εντάσσεται και η προσπάθεια «αναδιάρθρωσης» του Σώματος που ως αποτέλεσμα θα έχει το κλείσιμο 40 υπηρεσιών, σταθμών και κλιμακίων. Πολιτική επιλογή άκρως επικίνδυνη, αφού θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές και των ίδιων των πυροσβεστών που θα αναγκαστούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο!

Ολα αυτά φάνηκαν όταν τα 10 οχήματα της Πυροσβεστικής - ως μόνιμη δύναμη - δεν επαρκούσαν να περιορίσουν τη φωτιά στη Χίο. Οταν οι δασικές αρτηρίες ήταν απροσπέλαστες και οι αντιπυρικές ζώνες δημιουργούνταν όταν πλησίαζε η φωτιά. Οταν στην Κύθνο ένας συμβασιούχος «πάλευε» με εθελοντές να σβήσουν την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνη. Οταν από τον ασύρματο της Πυροσβεστικής ακουγόταν η φράση «κάντε ό,τι μπορείτε».

Ευθύνη γι' αυτό έχει η συγκυβέρνηση αλλά και οι προηγούνμενες που άφησαν υποβαθμισμένη την Πυροσβεστική, ενώ με την εμπρηστική πολιτική τους εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, οπλίζοντας το χέρι των καταπατητών, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Σταμούλη πρόεδρου της Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. «Βγήκαμε στη ζητιανιά για καύσιμα και ελαστικά!», είπε και σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν προβλέψιμη, όμως δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Να βρεθούμε οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα με φοβερές ελλείψεις στην καθημερινότητά μας. Από ελαστικά, λάστιχα στα αυτοκίνητα, τα οποία αναγκαστήκαμε να βγούμε στη ζητιανιά για να τα αντικαταστήσουμε που είναι φθαρμένα μέχρι και τις ελλείψεις στα καύσιμα».

Οσον αφορά την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου ο Γ. Σταμούλης μίλησε για «εγκληματικά λάθη» σε σχέση με τη διάθεση των σχετικών πιστώσεων. Οπως ανέφερε, «μέχρι και πριν ένα μήνα περίπου δεν είχε δοθεί ένα ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υλοποιήσει έστω κάποια μέτρα, όπως οι στοιχειώδεις καθαρισμοί των δασών ή η συντήρηση των δασικών δρόμων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Δήλωση, με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ότι οι πυρκαγιές σε Χίο και Ζάκυνθο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και αυτές που κατατρώγουν τη Χίο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. Δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αιτία των πυρκαγιών, αλλά ο υπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση πάνε να αποκρύψουν ένα γεγονός που βεβαίως ευθύνες φέρνουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ηδη από τις αρχές Ιουλίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου και στις αρχές Αυγούστου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ ο Στρατής Κόρακας είχαν καταγγείλει ότι στο νησί είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, επομένως ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό, κάτι που είναι δυστυχώς και ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας - πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου με το επαρκές προσωπικό.

Τα στελέχη υψηλής ασφαλείας που έστειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και οι δυνάμεις οι εξωτερικές αποδείχτηκαν ανωφελείς για το νησί μιας και δεν έχουν την εικόνα των δυνατοτήτων, δεν ξέρουν καθόλου το χώρο.

Το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα:

  • Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
  • Ζητάμε να μην αλλάξει η χρήση γης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο έχουν υποβάλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν' αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης.
  • Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού. Η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και αν θέλετε σ' αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ