ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου»

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου με την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου». Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της «συλλογής Κωστάκη». Η έκθεση (διάρκεια μέχρι τις 14 του Οκτώβρη), που προέκυψε μετά από σχετική πρόσκληση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, φιλοξενείται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου και πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ημερίδα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό Τέχνης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού.

Παρουσιάζονται, σε χρονολογική σειρά, αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής σε πιστά αντίγραφα, καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του Αρχείου Κωστάκη, τμήμα του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος είναι αφιερωμένος στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.

Στην κεντρική αίθουσα «Κλειώ» του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας, με έργα από το 1900 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Εργα που εκπροσωπούν τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής, αλλά και σύγχρονες ανακατασκευές, από σχέδια της συλλογής, δημιουργίες του γλύπτη και υπεύθυνου τεχνικού του ΚΜΣΤ, Γιώργου Ευσταθουλίδη. Στην αίθουσα «Θάλεια», οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφικά ντοκουμέντα και πορτρέτα των καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, ενώ η αίθουσα «Ερατώ» είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Κωστάκη και περιλαμβάνει φωτογραφίες του διαμερίσματός του στη Μόσχα, που στις δεκαετίες 1960 και 1970 αποτελούσε ένα «άτυπο» μουσείο μοντέρνας Τέχνης.

Χορεύοντας ... με το φθινόπωρο

Νταϊάνα Βίσνιεβα
Νταϊάνα Βίσνιεβα
Mια νέα εντυπωσιακή παραγωγή που καταγράφει την εξέλιξη του μοντέρνου χορού στη διάρκεια του 20ού και 21ου αιώνα μέσα από τις δημιουργίες τεσσάρων χορογράφων από διαφορετικές γενιές και διαφορετικού φύλου θα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) στις 28 και 29 του Σεπτέμβρη, η προικισμένη μπαλαρίνα, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, Νταϊάνα Βίσνιεβα. Η κλασική - και πλέον θρυλική χορογραφία του 1947 της Martha Graham «Errand in to the Maze», με μουσική του Gian Carlo Menotti και σκηνικά από τον Isamu Noguchi, σε παγκόσμια πρεμιέρα το DIALOGUE (μια χορογραφία που έδωσε και το όνομα στη συγκεκριμένη παράσταση) σε χορογραφία και κουστούμια του John Neumeier και μουσική του Frederic Mompou, καθώς και οι χορογραφίες των Paul Lightfoot και Sol Leon στο «Subject to Change».

Σπουδάστρια ακόμη στην Ακαδημία Vaganova η Νταϊάνα Βίσνιεβα εμφανιζόταν στο Θέατρο Mariinsky. Εχει χορέψει μπαλέτα των Petipa, Fokine, Balanchine, Neumeier, Aston, McMillan, Alonso, Grigorovich, Bejart, Petit, Preljocaj και Ratmansky ως και χορογραφίες των Nureyev, Makarova, Malakhov και Bart.

Εχει χορέψει όλους τους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου στο Mariinsky, το Bolshoi, τη Metropolitan Opera, το Royal Opera House - Covent Garden, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, την Κρατική Οπερα του Βερολίνου, το Θέατρο La Scala του Μιλάνου, την Οπερα του Παρισιού, το ABT και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα της Martha Graham και του Edouard Lock.

  • Τη «Λίμνη των Κύκνων», τη διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζουν τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, στις 13 του Οκτώβρη, στο Θέατρο Παλλάς (Απογευματινή: 5.00 μ.μ., Βραδινή: 9.00 μ.μ.) και στις 14 Οκτώβρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

H «Λίμνη των Κύκνων» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι στις 4 Μάρτη του 1877. Ηταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική. Η «Λίμνη των Κύκνων» εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά χρόνο με το χρόνο μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως.

Η «Λίμνη των Κύκνων», που θα παρουσιαστεί στο «Θέατρο Παλλάς» στην κλασική χορογραφία των Πετιπά - Ιβάνοφ με την αναθεωρητική ματιά του Αλεξάντρ Γκόρσκι στην αναβίωση που υπογράφει ο Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, αποτελεί μια παράσταση-σήμα κατατεθέν των Κρατικών Μπαλέτων Μόσχας.

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας ιδρύθηκαν το 1989 από τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, που για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα μεγάλα αστέρια των Μπαλέτων Μπολσόι και από τότε κατέχουν μια αξιοζήλευτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των κλασικών μπαλέτων κερδίζοντας διαρκώς χειροκρότημα και διακρίσεις. Δημιούργησαν τη δική τους παράδοση, καταχειροκροτήθηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου και επάξια θεωρούνται αυθεντία στο κλασικό μπαλέτο, ειδικά σε έργα όπως η «Λίμνη των Κύκνων».

Μελωδική συνάντηση

Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν μουσικά, στις 29 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, εκπληρώνοντας ένα όνειρο και των δυο μεγάλων καλλιτεχνών από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας τους. Ολα αυτά τα χρόνια, οι δύο καλλιτέχνες ανανέωναν συνεχώς την υπόσχεσή τους για συνεργασία, κάθε φορά που συναντούσαν ο ένας τον άλλο στις παράλληλες μουσικές διαδρομές τους. Και φέτος τελικά το αποφάσισαν. Στη συναυλία αυτή, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και ο Θάνος Μικρούτσικος θα παίξει για εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Χατζιδάκι, του Kurt Weill, του Lucio Dalla και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αναμένεται να είναι η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας», που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζει ότι το έργο αυτό (σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη) αποτελεί έναν ποιητικό χείμαρρο πολιτικής και ερωτικής εξομολόγησης - ένα ντοκουμέντο - και ταυτόχρονα έργο υψηλής αισθητικής και μουσικής τέχνης. Είναι ένα οριακό έργο του Μίκη, μια ασταμάτητη μελωδία - ποταμός.

Ο Θ. Μικρούτσικος το ενορχηστρώνει για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο και την Μαρία Φαραντούρη, στη σκηνή θα βρεθούν μαζί τους ο Κώστας Θωμαΐδης και η Αννα Λινάρδου, καθώς και οι σολίστ: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Γ. Κιουρτσόγλου (μπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Ακης Γαβαλάς (τύμπανα) και Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Μουσικός διάλογος

Η Σαβίνα Γιαννάτου συναντά στη σκηνή, στις 24 Αυγούστου, στον αύλιο χώρο της μουσικής σκηνής «ΑΣΤΡΑΙΟΣ» στην Κεφαλονιά, την πιανίστα και ερμηνεύτρια Ευγενία Καρλαύτη, σε ένα μουσικό διάλογo δύο φωνών, μέσα από διαφορετικά μουσικά είδη, σε απρόβλεπτους συνδυασμούς.

H Σαβίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη συνδιαλέγονται με διαχρονικά jazz standarts και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, του Leonard Cohen, της Jonny Mitchell, αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι, σε ένα πολυποίκιλο συναυλιακό πρόγραμμα. Jazz συγχορδίες αναμειγνύονται στα τραγούδια της Καραϊβικής ή της Κάτω Ιταλίας και τραγούδια σπουδαίων διεθνών δημιουργών διαδέχονται αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος, που αντιμετωπίζονται ατμοσφαιρικά και προσωπικά.

Ενα διαφορετικό ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο, με τραγούδια - διαμάντια να αποτελούν το υλικό μιας συναρπαστικής μουσικής συνομιλίας ανάμεσα στο πιάνο και τις φωνές, μια συνομιλία ανοιχτή στην ευφορία του αυτοσχεδιασμού, ανανεώνοντας τη μουσική ουσία των τραγουδιών και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους.

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής - Εκτυπώσεων διοργανώνουν (1-28/10), σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού- Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ενωση Ελλήνων Χαρακτών, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.

Το φεστιβάλ εστιάζει όχι μόνο στο σήμερα της ελληνικής χαρακτικής μέσα από προτάσεις και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη, αλλά και παρακολουθεί την εξέλιξή της, διεθνώς. Πρόκειται για μια συνάντηση πολιτιστικών φορέων με έμφαση στη χαρακτική και τις εκτυπώσεις με νέες και καινοτόμες δημιουργίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργηθεί ένας διεθνής εικαστικός διάλογος περί των προβληματισμών και αναζητήσεων της σύγχρονης χαρακτικής, σε αισθητικό και σε τεχνικό επίπεδο.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτά εργαστήρια καλλιτεχνών. Θα παρουσιαστούν πάνω από 500 έργα διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ