ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη...

Στις πόλεις της Κρήτης θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στο Αγρίνιο, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την ερχόμενη βδομάδα γίνονται εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στην Κρήτη, σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου και στις τρεις πόλεις θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις γίνονται την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Θεατρικό «Θάψτε τους νεκρούς», του Ιρβιν Σο. Χορός και κρητική μουσική με τον Μιχάλη Λουφαρδάκη. Λαϊκό Γλέντι με το συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» με τον Γιώργο Βαβουλέ. Μαθητική Σκηνή: Συναυλία «Jammit». Συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι του νομού και την πρόταση του ΚΚΕ για τον αθλητισμό. «Πόσο ασφαλείς και "ανεξάρτητοι" είναι οι τόποι κοινωνικής δικτύωσης;», ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους από τη μαθητική ομάδα της ΚΝΕ για το διαδίκτυο. Συναυλίες («Acapella Band» κ.ά.). Παιδότοπος: Παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική - κατασκευές. Συζήτηση «Μιλάμε στα παιδιά για την κρίση».

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική Σκηνή: Φοιτητικό συγκρότημα «Crossroads». «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία» - μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον απεργιακό αγώνα των Χαλυβουργών. Στις 21.40 μ.μ. ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Μάνο Μαλαξιανάκη. Μαθητική Σκηνή: Μαθητικό συγκρότημα «Core». Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μάθε παιδί μου ψέματα». Μαθητικό συγκρότημα «Zip Code». Παιδότοπος: Κατασκευές, τραγούδι. Καραγκιόζης με τον Νίκο Μπλαζάκη.

Ακόμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3on3 την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο Χανίων.

Ηράκλειο

Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο γίνονται το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι (πάρκο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική σκηνή: Αφιέρωμα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Η πείρα από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στο Ηράκλειο. Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Συναυλίες («Part time», «Alma»). Κρητικό Γλέντι με τους Μανωλάκη, Πατεράκη και Παιγνιωτάκη. Νεανική σκηνή: Συναυλία «Brain Wash». Μαθητικό δρώμενο με τίτλο «Μάθημα εκτός έδρας». Εκδήλωση «Αλήθειες και ψέματα μέσα στο σχολείο για την ιστορία και τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό». Συναυλίες («Upside-Down», «Obsession» κ.ά.). Παιδότοπος: Χειροτεχνίες, Μουσική, Αφήγηση Παραμυθιών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική σκηνή: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Η δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Κρήτη». Στις 21.15 μ.μ. ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη από τον Βασίλη Σταυρακάκη. Λαϊκό γλέντι με τους Βάιο Ρίζο, Αγγελο Αρβανίτη. Νεανική σκηνή: Συναυλία («Neck Rose», «Boulevart»). Συζήτηση με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις - Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Συναυλία «Η άλλη Μπάντα». Παιδότοπος: Χειροτεχνίες, μουσική, αφήγηση παραμυθιών. Κουκλοθέατρο «ο Ερωτόκριτος» από την ομάδα ΚΟΥ - ΚΛΟ.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις γίνονται το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα του Μουσικού Λυκείου. Στις 9 μ.μ. ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», συναυλία αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από σπουδαστές του ΤΕΙ. Κρητικό παραδοσιακό γλέντι με τους Μενέλαο και Γιώργο Νταγιάντα.

Γιάννενα

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στα Γιάννενα θα γίνουν στο Πάρκο Λιθαρίτσια την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική Σκηνή: Θεατρικό για την ανεργία («Η πτώση και η άνοδος του κ. Γκρόσαπ»), οπτικοακουστικό αφιέρωμα και συζήτηση με θέμα «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία. Η πείρα από τους εργατικούς αγώνες στα Γιάννενα», αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, λαϊκό παραδοσιακό γλέντι με τον Β. Παπαγεωργίου στο κλαρίνο. Νεανική σκηνή: Διαγωνισμός νεανικής δημιουργίας, μαθητικό σκετς - σύγχρονη διασκευή από την παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», ροκ συναυλία με τους TRAFFIC JAM (τοπικό μαθητικό συγκρότημα), μεγάλη συναυλία με τους DOMENICA. Παιδότοπος: Παράσταση - παιχνίδι με κλόουν, γαϊτανάκι, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική, προβολή κινουμένων σχεδίων. Συζήτηση για τους γονείς «Μιλάμε στα παιδιά για την κρίση».

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Κεντρική σκηνή: Αφιέρωμα στο ελληνικό έντεχνο και ροκ τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου, ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο καλό λαϊκό τραγούδι με τον Δ. Μπάση με ιδιαίτερη αναφορά στο Δ. Μητροπάνο. Νεανική Σκηνή: TALK SHOW - παιχνίδι ερωτήσεων για το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα («ROCK ABY» ,«SIDE WINDERS», «ANONYMOUS», συγκρότημα του 1ου και 7ου ΓΕΛ κ.ά.). Παιδότοπος: Μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορός, εργαστήρι χειροτεχνιών, «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι...». Συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Παιδικοί σταθμοί στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Αγρίνιο

Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Αγρίνιο, στο Δημοτικό Πάρκο.

Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «Στιχοπλοκιές», μαθητικό σκετς, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, λαϊκό γλέντι με τους «Freegroup». Χαιρετισμό θα απευθύνει μέλος του ΝΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Το ΣΑΒΒΑΤΟ θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στη Χαλυβουργία, σκετς για την ανεργία και συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 9 το βράδυ και στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Σάμος

Το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη γίνονται φεστιβαλικές εκδηλώσεις και στο Καρλόβασι της Σάμου, στο Δημοτικό Στάδιο.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη: «Μην πετάς τη ζωή σου, πέτα τη μπάλα. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» - Τουρνουά αθλημάτων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μπάσκετ, βόλεϊ, σκάκι. Εναρξη 5 μ.μ. στο Δημοτικό στάδιο Καρλοβάσου. Κυριακή 9 Σεπτέμβρη: Βιντεοπροβολή. Αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ. Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Πολιτική ομιλία. Συναυλία με τους «BOOTLEG». Συναυλία με το συγκρότημα του Κυριάκου Μαυρίκη.

Αλεξανδρούπολη

Την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, γίνεται Φεστιβάλ και στην Αλεξανδρούπολη, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κύριου Γκρόσαπ» και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει τουρνουά σκάκι.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Θα κόψουν κι απ' το φαΐ των παιδιών

Συμφώνησε η ΚΕΔΕ με πρόσχημα την αύξηση του αριθμού των παιδιών που θα πάνε στους σταθμούς

Μείωση κόστους ανά παιδί: Αυτό συμφωνήθηκε στην προχτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και με πρόσχημα το πραγματικό γεγονός ότι έχουν κοπεί πάνω από 53.000 από το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Συμφώνησαν στην, από ημερών γνωστή, πρόταση του υπουργείου για μείωση του κόστους ανά παιδί και επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος κατά 20 εκατ. ευρώ, για να γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς άλλα 18.000 παιδιά. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς από 43.000 θα φτάσει τα 61.000. Αλλά το εκρηκτικό πρόβλημα παραμένει καθώς θα μείνουν εκτός 35.000 παιδιά. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτόν τον αριθμό δεν υπολογίζονται πολλές χιλιάδες ακόμα που ήδη έχουν αποκλειστεί.

Το υπουργείο είχε προτείνει:

  • Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος από 3.700 ευρώ το χρόνο μειώνεται σε 2.960 ευρώ.
  • Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή, το κόστος μειώνεται από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.
  • Μείωση, κατά 50%, του ποσού που δίνεται σε κάθε παιδί στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Δηλαδή, το ποσό που διατίθεται μειώνεται από 2.000 ευρώ σε 1.000 ευρώ το χρόνο.

Ας δούμε τι περιλαμβάνει το λεγόμενο κόστος ανά παιδί. Τη σίτιση. Μπορεί ένας σταθμός να αποφασίσει να μειώσει τη συχνότητα του κρέατος που δίνεται σε κάθε παιδί. Το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Σε έναν παιδαγωγό θα αντιστοιχούν περισσότερα παιδιά με συνέπειες στο έργο τους. `Η μπορεί κάποιος σταθμός να αποφασίσει να μειώσει προσωπικό. Τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή, θέρμανση, νερό, παιχνίδια, χαρτί, μολύβια, μπογιές, μαρκαδόροι, πλαστελίνες, υλικά για παιδικές κατασκευές κλπ., που σημαίνει ότι μπορεί να μην τηρούνται οι ενδεδειγμένες συνθήκες διαμονής και παιδαγωγικού έργου. Ο έλεγχος της σωματικής υγείας του παιδιού, από γιατρό. Δεν αποκλείεται να μειωθούν ή να μη γίνονται καθόλου τέτοιες απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού επισκέψεις.

Είναι γεγονός ότι μπορεί τα 18.000 παιδιά και οι οικογένειές τους να αισθάνονται ότι κάτι έγινε μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούν ότι λύθηκε το πρόβλημα, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη σημαντική υποβάθμιση που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ