ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Δικαίωμα κάθε παιδιού η προσχολική αγωγή

Χωρίς αποτέλεσμα έμεινε και φέτος η προσπάθεια χιλιάδων γονιών να εντάξουν τα παιδιά τους σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό. Τον μακρύ κατάλογο των παιδιών που έμειναν εκτός των σταθμών άνοιξε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την απόρριψη 53.070 παιδιών από το πρόγραμμα που υλοποιεί, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι Δήμοι που πρόσθεσαν σε αυτόν χιλιάδες παιδιά.

Οι αιτήσεις των μητέρων για να εξασφαλίσουν θέση για τα παιδιά τους, μέσα από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Από 24.856 το 2010, ανέβηκαν στις 54.954 το 2011 και φέτος σκαρφάλωσαν στις 78.348. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων έχουν κάνει δυσβάσταχτα για τα νέα ζευγάρια, όχι μόνο τα τροφεία των ιδιωτικών, αλλά και αυτά των δημοτικών παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να βλέπουν την έγκριση της αίτησής τους ως το μόνο τρόπο που έχουν για να στείλουν τα παιδιά τους στο σταθμό. Ομως το πρόγραμμα αποδεικνύεται εντελώς ανεπαρκές για να καλύψει την ανάγκη αυτή: Από τις 78.348 αιτήσεις γυναικών δεκτές έγιναν οι 34.693.

Στόχοι διαφορετικοί από τις ανάγκες γονιών και παιδιών

Το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν έχει στόχο την παροχή προσχολικής αγωγής σε βρέφη και νήπια αλλά την αύξηση της «απασχολησιμότητας» των μητέρων με την «ουσιαστική διευκόλυνσή τους, προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ. Για το λόγο αυτό, πριμοδοτείται η ευέλικτη απασχόληση των μητέρων σε σύγκριση με τη σταθερή εργασία, αλλά και την ανεργία: Η εργασιακή σχέση των μητέρων που λαμβάνει τα περισσότερα μόρια είναι η μερική απασχόληση (45 μόρια), ακολουθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με 40 μόρια και έπονται οι υπόλοιπες εργαζόμενες με 35 μόρια. Τέλος, η ανεργία μοριοδοτείται με 20 μόρια αν η άνεργη λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ και με 10 αν δεν επιδοτείται, με αποτέλεσμα από τις 27.930 αιτήσεις ανέργων γυναικών να ικανοποιηθεί μόλις το 29%, δηλαδή 8.098 αιτήσεις. Με δεδομένο το χαρακτήρα του προγράμματος δεν είναι περίεργο ότι χιλιάδες αιτήσεις απορρίπτονται λόγω των κριτηρίων που επιβάλλονται.

Παρά την αρχική προκήρυξη για 84.049 παιδιά, η μειωμένη φετινή χρηματοδότηση ψαλίδισε τις θέσεις στους σταθμούς σε 43.060. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει στους Δήμους τη μείωση της επιδότησης που δίνεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» με τον τρόπο αυτό χρήματα για περισσότερα παιδιά. Αφού έχουν πετσοκόψει όχι μόνο τους μισθούς των γονιών αλλά και τις δημόσιες δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες, συνεχίζουν να κάνουν «σκόντο» στις ανάγκες των παιδιών για επαρκές παιδαγωγικό προσωπικό και υλικό, για κατάλληλες υποδομές και διατροφή.

Προς την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση

Μπροστά στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των σταθμών, οι διοικήσεις των δήμων προωθούν παράλληλα με την επιβολή και αύξηση των τροφείων, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σταθμών και άλλου είδους «λύσεις». Στην πρώτη γραμμή των επιλογών τους, με δύο Δήμους της Αττικής να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, βρίσκεται η λεγόμενη «κοινωνική επιχειρηματικότητα». Η «ισότητα» των φύλων χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων μέσω των «κοινωνικών επιχειρήσεων». Είναι χαρακτηριστικό το σκεπτικό που προβάλλει η «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» που έχουν υπογράψει Δήμοι και Περιφέρειες. Σύμφωνα με αυτό, η προώθηση της «ισότητας» γίνεται και μέσα από τις δημόσιες συμβάσεις που συνάπτουν οι Δήμοι, εφόσον αυτές είναι «κοινωνικά υπεύθυνες», εφόσον δηλαδή ως κριτήρια ανάθεσης συνυπολογίζονται κοινωνικές πτυχές. Οι Δήμοι προσανατολίζονται στις συμβάσεις με «κοινωνικά υπεύθυνες» επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και οι επιχειρήσεις που παρέχουν «ευκαιρίες απασχόλησης» σε γυναίκες.

Επιπλέον, οι «κοινωνικά υπεύθυνες» δημόσιες συμβάσεις συνδέονται με τις «κοινωνικές επιχειρήσεις», με τους συνεταιρισμούς δηλαδή που προτείνεται να φτιάξουν οι άνεργες, κυρίως απολυμένες συμβασιούχους των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Οι Δήμοι θα επιλέγουν να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή κοινωνικές υπηρεσίες από αυτές αντί να διατηρούν υποδομές, να προσλαμβάνουν προσωπικό και να τις παρέχουν οι ίδιοι. Με τον τρόπο αυτό, στη θέση των βρεφονηπιακών σταθμών ένας Δήμος θα επιλέγει να αγοράζει φθηνές υπηρεσίες από έναν τέτοιο συνεταιρισμό, που όμως, λόγω του κόστους, δε θα μπορεί να διαθέτει το απαραίτητο παιδαγωγικό προσωπικό, τον εξοπλισμό, την υποδομή και τα μέσα για να τις παρέχει σε όλους και σε υψηλό επίπεδο. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα: Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» δεν μπορούν ούτε να αντιμετωπίσουν την ανεργία που τις τσακίζει, ούτε να αποτελέσουν το φορέα για δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής.

Παρέμβαση από την ΟΓΕ

Μπροστά στην κατάσταση αυτή η ΟΓΕ πραγματοποίησε ακόμη μια παρέμβαση την περασμένη Πέμπτη στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στο κείμενο που επέδωσε στους Δημάρχους, η ΟΓΕ τονίζει ότι εκτός από τα παιδιά που έχουν αποκλειστεί, υπάρχουν χιλιάδες ακόμα για τα οποία, επειδή δεν πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια, δεν έγινε καν αίτηση «αφού οι μανάδες τους είναι άνεργες, ανασφάλιστες, δουλεύουν με μαύρη εργασία ή ως συμβοηθούντα μέλη σε μικρομάγαζα που τσακίζονται από την αναδουλειά και την κρίση».

«Ο καθορισμός των τροφείων την επόμενη χρονιά», αναφέρει η ΟΓΕ, «δεν μπορεί να θεωρεί υψηλά τα εισοδήματα που σε συνθήκες άγριας φορολόγησης και ακρίβειας αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Επιπλέον, δεν μπορεί να είναι δεδομένα εισοδήματα του 2011 διότι λόγω της αλματώδους αύξησης της ανεργίας σήμερα δεν υπάρχουν.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση και η ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού απαιτεί τη στελέχωση των παιδικών σταθμών με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο. Αντ' αυτού απολύονται εκατοντάδες συμβασιούχοι που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

Οι γυναίκες, το ριζοσπαστικό μαχητικό γυναικείο κίνημα ενώνει τη φωνή του με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σύγχρονους δωρεάν κρατικούς σταθμούς.

Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για περικοπή όλων των κοινωνικών παροχών θα μας βρει απέναντί της στο δρόμο του αγώνα».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να διεκδικήσουν:

Αμεση κρατική επιχορήγηση στους Δήμους για να αντιμετωπιστεί αυτή η εκρηκτική κατάσταση.

Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.

Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν τα τροφεία.

Η ΟΓΕ με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της διεκδικεί:

Αποκλειστικά Κρατικούς - Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού. Εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με σταθερή και μόνιμη δουλειά με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ