ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βασικός μέτοχος στα μέτρα και στη χειραγώγηση

Μαχητική στήριξη της συγκυβέρνησης και στοχευμένη κοροϊδία του λαού

Την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην προώθηση των νέων βάρβαρων μέτρων και τη διαφύλαξη με κάθε τρόπο της συνοχής της συγκυβέρνησης για την ανεμπόδιστη επιβολή τους, πρόβαλε χτες ο Ευ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισηγητική του παρέμβαση τόνισε: «Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον πρωθυπουργό χωρίς μεμψιμοιρίες. Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε τέτοια επικοινωνιακή στήριξη, οι εξελίξεις θα ήταν πολύ διαφορετικές». Σήμερα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να καλέσει τους βουλευτές του να στηρίξουν με κάθε μέσο το κυβερνητικό έργο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι η «εφαρμογή των μέτρων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την έξοδο της χώρας από την κρίση», αποδεικνύοντας την προσήλωση τους στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης. Το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, συμμετέχοντας στην κυβερνητική προπαγάνδα, θα επιδιώξει να εμφανίσει την προώθηση των σκληρών ταξικών μέτρων σαν «προαπαιτούμενο» για τη «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις.

Στην ίδια επικοινωνιακή τακτική συμμετέχουν με μοιρασμένους ρόλους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ανακόλουθη με την προγραμματική της συμφωνία, όπως και τα κόμματα με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Αν είναι να ακολουθήσει εντελώς άλλη πολιτική από την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ας έρθει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε στη «Real Νews», ο Κ. Σκανδαλίδης.

Ουσιαστικά επιχειρεί να ενισχύσει το αντιλαϊκό κυβερνητικό μέτωπο, καλώντας τον πρωθυπουργό, παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων να ζητήσει και ψήφο εμπιστοσύνης, όπως εξάλλου έκανε το 2011 και ο Γ. Παπανδρέου, προωθώντας τότε ανάλογο τυφώνα μέτρων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός, πρότεινε παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή να υπάρξει και δημοψήφισμα ώστε «τα μέτρα να εγκριθούν από το λαό». Ανάλογο τέχνασμα είχε λανσάρει χωρίς να το χρησιμοποιήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος προχωράει το σχέδιο της «πολιτικής και οργανωτικής ανασύστασης» του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας. Σε εκδήλωση που θα γίνει στις 3 Σεπτέμβρη στο αίθριο του νέου «Μουσείου Μπενάκη», θα παρουσιάσει τη «νέα διακήρυξη» του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει λόγο για την «ανάγκη ανασύνθεσης» του κόμματος του και της συγκρότησης ενός «νέου σύγχρονου πόλου της κεντροαριστεράς».

Σ' αυτή την επιχείρηση δεδομένο θεωρείται νέο «άνοιγμα» προγραμματικής συνεργασίας και προς την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.

ΔΗΜΑΡ
Εχει για «εικόνισμα» την αντιλαϊκή ΕΕ

Η καλύτερη προστασία για τους χαμηλόμισθους είναι η παραμονή στο ευρώ (!) λέει ο Φ. Κουβέλης

Την παραμονή στο ευρώ προβάλλει η ΔΗΜΑΡ σαν βασικό λόγο της συμμετοχής της στη συγκυβέρνηση, θέλοντας να ενισχύσει στις λαϊκές συνειδήσεις τον καταστροφικό για τα συμφέροντά τους «ευρωμονόδρομο».

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως ο στόχος αυτός είναι το μείζον, ενώ μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η εκτίμησή του ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα δείτε ότι είναι ικανοποιητικό», μιλώντας προφανώς για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Την ώρα που μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται, ο Φ. Κουβέλης ισχυρίστηκε ότι «θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους» και πρόσθεσε ότι «η καλύτερη προστασία για τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ οσμίστηκε «μεταστροφή του αρνητικού κλίματος» στην Ευρώπη και ισχυρίστηκε ότι αυτή «θα πάρει πρακτική μορφή όσο και εμείς ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας», όσο δηλαδή επιταχύνεται η εφαρμογή της πολιτικής που βυθίζει το λαό στην ανέχεια.

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αφενός προσπάθησε να μειώσει τη σημασία τους, αφετέρου διαμήνυσε στους διαφωνούντες πως πάνω απ' όλα «είναι η συλλογική μας απόφαση» και τους υπενθύμισε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση όχι ως ελεγκτές, αλλά ως συνδιαμορφωτές της γραμμής της».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδ. Βουδούρης σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΦΛΑΣ» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς δε στηρίζουμε την κυβέρνηση για να στηρίξουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία. Και βλέπω σιγά σιγά ότι αποκλίνουμε (...) Αν όντως τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα ήταν ολέθριο για τη χώρα πρώτα απ' όλα, θα ήταν επίσης κάτι το οποίο θα οδηγούσε τη ΔΗΜΑΡ στη συντριβή».

ΠΕΡΙΣΤΟΛΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Εντυπωσιοθηρία με αμοιβές - μισθώματα

Αντιπερισπασμός για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί είναι οι τάχα «εξοικονομήσεις δαπανών» που προβλέπονται σε σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Περιστολή δημόσιων δαπανών, ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την κατάργηση των εξόδων παράστασης του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, επίσης η ρύθμιση για μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι συνολικές εμφανιζόμενες «εξοικονομήσεις» υπολογίζονται στα 16 εκατ. ευρώ το χρόνο, σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Δικό τους τακίμι η «Χρυσή Αυγή»

Ο αντιμεταναστευτικός παροξυσμός της κυβέρνησης, προϊόν της ταξικής πολιτικής της ενάντια σε Ελληνες και ξένους εργάτες, ευθύνεται για την έξαρση του ρατσισμού, με φαινόμενα τύπου Μανωλάδας και «ταΐζει» τη «Χρυσή Αυγή». Το φασιστικό μόρφωμα παρουσιάζεται να κοντράρεται τάχα με την κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο» ενός συστήματος σάπιου από την κορφή έως τα νύχια. Η κυβέρνηση εξαπολύει πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, στοχοποιώντας τους για όλα τα δεινά που περνάει σήμερα ο λαός εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της αστικής διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ανοίγει υποκριτικά το μέτωπο προς τη «Χρυσή Αυγή», για να της δώσει άλλοθι, σαν το μακρύ χέρι του συστήματος στη χειραγώγηση και το τσάκισμα του λαού.

Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στις Θερμοπύλες, ο επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» έκανε λόγο για «προδότες πολιτικούς». Είπε για τη Βουλή ότι «αισθανόμαστε άβολα εκεί μέσα» και πως «αν θέλουν τα εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή. Βγαίνουμε στους δρόμους για να δούμε πόσα απίδια βγάζει ο σάκος». Αλλο ένα δείγμα της σαπίλας του κοινοβουλευτισμού στο αστικό σύστημα. Ποιος όμως έστρωσε το έδαφος, ώστε το παραλήρημα της «Χρυσής Αυγής» να βρίσκει σήμερα «πάτημα» σε λαϊκές συνειδήσεις; Οι ίδιοι που καμώνονται πως την πολεμούν. Τα αστικά κόμματα και οι παραφυάδες τους, καλλιέργησαν συνειδητά ή ανέχτηκαν τη λογική του «κλέφτες πολιτικοί» και «οι 300 στο Γουδή», για να εκτονώσουν ανώδυνα τη λαϊκή αγανάκτηση και να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους ένοχους της κρίσης.

Ποιος δε θυμάται τους αλαλαγμούς χαράς των αστικών επιτελείων για τις «πλατείες» και το Σύνταγμα, όπου οργανωμένες ομάδες έριχναν τα παραπάνω συνθήματα, για να εγκλωβίσουν τους χιλιάδες που διαδήλωναν το δίκαιο θυμό τους για τη βάρβαρη πολιτική, αλλά αδυνατούσαν να δουν ολοκληρωμένα τα αίτια και να στραφούν στον πραγματικό αντίπαλο; Ολοι αυτοί, που έτριβαν τα χέρια τους όταν έβλεπαν τους συγκεντρωμένους να τα βάζουν με τους «κλέφτες πολιτικούς» και όχι με τη αστική τάξη και τους συνειδητούς υπηρέτες της, με την ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της, έριξαν το λίπασμα για να φυτρώσουν αντιδραστικά μορφώματα τύπου «Χρυσής Αυγής». Αυτή με τη σειρά της, ανατροφοδοτεί την ίδια αντίληψη: Για τα δεινά των Ελλήνων φταίνε οι «προδότες πολιτικοί» και οι ξένοι που μας κλέβουν τις δουλειές και τον πλούτο.

Ψαρεύουν σε θολά νερά και με κάθε αφορμή δείχνουν τα δόντια τους στο κίνημα, ξερνώντας αντικομμουνισμό και μίσος για τους ταξικούς αγώνες. «Εμείς περιμένουμε την ώρα να είμαστε αρκετά δυνατοί για να διεκδικήσουμε το δίκιο των Ελλήνων. Θα δούμε τι σημαίνει τάγματα εφόδου» είπε ο Μιχαλολιάκος. Ποιο δίκιο θα διεκδικήσουν οι Χρυσαυγίτες; Μήπως του μεροκαματιάρη, Ελληνα και μετανάστη, που του κλέβει τον ιδρώτα η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της; Μήπως έβγαλαν ποτέ τους «κιχ» για την ΕΕ και τις αντιλαϊκές της συνθήκες; Ασφαλώς όχι. Αρα, για λογαριασμό ποιων θα αναμετρηθούν τα «τάγματά» τους, όπως οι ίδιοι λένε; Για λογαριασμό των ντόπιων αστών, σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Αυτός είναι ο ρόλος τους, γι' αυτό τους συντηρούν και τους προετοιμάζουν. Ο λαός πρέπει να τους απομονώσει. Τη δράση δολοφονικών οργανώσεων, μαζί και της κρατικής καταστολής, μπορεί και πρέπει να την αντιμετωπίσει και να τη βάλει στο περιθώριο μόνο ο οργανωμένος λαός που παλεύει για τη δική του εξουσία.


Π.

Αλλοι πέντε για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη

Πέντε πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί, έχουν κληθεί για την επόμενη βδομάδα από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη στα πλαίσια της έρευνας που διενεργούν, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Π. Ρουμελιώτη, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας από το ΔΝΤ, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της έρευνας είναι η αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ