ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΥΜΑΓΔΟΣ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ
Φθινόπωρο - φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια

Την Τετάρτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οριστικοποίηση του αντιλαϊκού πακέτου της περιόδου 2013 - 2014

Διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στα ντουβάρια της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αντεπίθεση τώρα για την ανατροπή τους
Διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στα ντουβάρια της ΕΕ και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αντεπίθεση τώρα για την ανατροπή τους
Φθινόπωρο - φωτιά για τα λαϊκά στρώματα ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με την ψήφιση, επιβολή και δρομολόγηση νέων εξοντωτικών μέτρων, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ (βλέπε και σελίδα 7).

Η επιστροφή του πρωθυπουργού από Βερολίνο και Παρίσι σηματοδοτεί την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης. Πίσω από τους πανηγυρισμούς του Αντ. Σαμαρά για «αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα στην Ευρώπη» κρύβονται οι ρητές δεσμεύσεις που έδωσε στις ηγεσίες των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με αποδέκτη και την ντόπια πλουτοκρατία, για την επιτάχυνση των ρυθμών ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι παροτρύνσεις Μέρκελ και Ολάντ να «τηρηθούν οι υποσχέσεις» από την ελληνική κυβέρνηση και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι θα «προχωρήσει σε πράξεις» με αυστηρά χρονοδιαγράμματα προδιαγράφουν τη νέα σφαγή.

«Ολοκληρώθηκε ένα ταξίδι πολυσήμαντο, με τις επαφές μου με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης. Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας (...) διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας», δήλωσε σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» ύψους 11,6 + 2 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, ενώ ταυτόχρονα θα προωθήσει άμεσα το πρόγραμμα των λεγόμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» - με στόχο τις ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό - και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Το φθινόπωρο αυτό θα είναι καυτό. Θα είναι καυτό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Εχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καθοριστεί και η μορφή της Ευρώπης, ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει μέσα στο παιχνίδι», δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου.

Με γνώμονα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, που είναι άρρηκτα δεμένα με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά και τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης, η συγκυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκειμένου να του παρουσιάσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το επόμενο διάστημα.

Αύριο, Τετάρτη, θα γίνει νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα συζητήσουν το πακέτο των 13,6 δισ. και θα δώσουν την τυπική έγκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα εξεταστεί και η στάση των βουλευτών των τριών κομμάτων ενόψει των ψηφοφοριών για τη νομιμοποίηση των σκληρών μέτρων. «Το σίγουρο είναι ότι όταν έχουμε βάλει όλοι την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον, δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσδοκώντας αρραγές μέτωπο ενάντια στο λαό.

Χρονοδιάγραμμα - κόλαση

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα νέα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και το τελικό ύψος τους θα οριστικοποιηθούν μέσα στη βδομάδα, αφού την επόμενη έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας (5 Σεπτέμβρη). Συγκεκριμένα:

-- Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση των μέτρων, ενώ πιθανόν να υπάρξει και διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο θα επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό για την αποδοχή τους.

-- Μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.

-- Στις 14 Σεπτέμβρη θα γίνει η άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στην Κύπρο, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος.

-- Τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη, οι κυβερνητικοί εταίροι σχεδιάζουν να γίνει η ψήφιση στη Βουλή του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του προϋπολογισμού του 2013.

-- Στις 8 Οκτώβρη είναι προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, όπου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκριθεί η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.

-- Στις 18 - 19 Οκτώβρη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα εξεταστεί συνολικά το ελληνικό «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και το αίτημα της διετούς «επιμήκυνσης» του δημοσιονομικού προγράμματος μέχρι το 2016.

Μετά τη Σύνοδο και μέχρι τέλη Οκτώβρη, η κυβέρνηση ελπίζει να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το δεύτερο δάνειο. Μια δόση από την οποία τα 25 δισ. ευρώ θα δοθούν απευθείας στις τράπεζες για το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και τα υπόλοιπα για άλλες ανάγκες της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «λάβει όσα μέτρα χρειαστούν» για την εκταμίευση της δόσης, φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Αυτό επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς και χτες, μιλώντας στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του κυπέλλου που κέρδισε στο Μαραθώνιο ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

Συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, σήμερα Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Κυκλοφορεί την Πέμπτη 30 Αυγούστου

Μη χάσετε το διπλό τεύχος 4ο-5ο της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (Ιούλη-Οκτώβρη) που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Συμβολική τιμή: 7 ευρώ.

Στις σελίδες αυτού του τεύχους διαβάστε μεταξύ άλλων τα άρθρα:

  • Οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
  • Για την αστική πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην ΕΕ και στην Ελλάδα.
  • Από τον οπορτουνισμό στην αστική διακυβέρνηση. Το ιστορικό παράδειγμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας.
  • Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ στις δεκαετίες 1950-60. Η πείρα της ΕΔΑ.
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Αντικαπιταλιστική γραμμή» ή νέος οπορτουνιστικός πόλος;
  • Γραμμή ενσωμάτωσης ή γραμμή ανατροπής; Η πείρα της Αργεντινής.

Το τεύχος θα διατίθεται στις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Αυγούστου - 1 Σεπτέμβρη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, 6,7,8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις και στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα 13,14,15 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΕΕ εξολοθρεύουν το λαό

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή, για τις δηλώσεις Σαμαρά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η στήριξη Μέρκελ - Ολάντ που απέσπασε ο Σαμαράς, είναι στήριξη για να συνεχίσει την εξολόθρευση των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτή τη στήριξη είχαν και ο Παπανδρέου και άλλοι πρωθυπουργοί.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως και οι προηγούμενοι, διαπραγματεύεται με τους συμμάχους του στην ΕΕ με γνώμονα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τα μνημόνια που φορτώνουν την κρίση στο λαό.

Το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων είναι το ακριβώς αντίθετο: Να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».

Για τη συνάντηση Σαμαρά - Ολάντ

Σε άλλο σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τις δηλώσεις Σαμαρά - Ολάντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αυτό είναι το "νέο κλίμα" που έλεγαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερνε ο Ολάντ. Η Γαλλία και η Γερμανία, όπως όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τρώγονται μεταξύ τους για τη λεία, αλλά είναι όσο ποτέ άλλοτε συντονισμένες κατά των λαών, και του ελληνικού.

Το μήνυμα του γαλλογερμανικού άξονα είναι ξεκάθαρο: Ο λαός να καταδικαστεί μόνιμα στην εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να διαλέξουν από ποιο δρόμο θα οδηγηθούν στην απόλυτη χρεοκοπία, εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά να συστρατευτούν για τη μόνη διέξοδο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ