ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1922: Η εκτέλεση των «έξι» στο Γουδί

Φωτογραφικό στιγμιότυπο απο τη δίκη των «έξι» στο έκτακτο στρατοδικείο.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο απο τη δίκη των «έξι» στο έκτακτο στρατοδικείο.
Στις 28 Νοέμβρη (με το νέο ημερολόγιο) του 1922, στις 11.30 π.μ., στο Γουδί, εκτελούνται ο πρώην πρωθυπουργός Δ. Γούναρης, οι πρώην υπουργοί Ν. Στράτος, Ν.Θεοτόκης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Γ. Μπαλτατζής και ο πρώην αρχιστράτηγος Γ. Χατζηανέστης. Οι «έξι», όπως έμειναν στην ιστορία, είχαν καταδικαστεί από το έκτακτο στρατοδικείο ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτέλεση των «έξι» άρχισε στις 10 Σεπτέμβρη του 1922, όταν στη Χίο εκδηλώθηκε το αντιμοναρχικό στρατιωτικό κίνημα, με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Ν. Πλαστήρα και Στ. Γονατά. Το κίνημα επικράτησε στις 14 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, η κυβέρνηση ανατράπηκε και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί υπέρ του διαδόχου Γεωργίου Β'.

Είχε προηγηθεί η Μικρασιατική Καταστροφή για την οποία ευθύνεται η φιλοϊμπεριαλιστική τυχοδιωκτική πολιτική της άρχουσας τάξης. Πάνω από 50.000 ήταν οι νεκροί, 75.000 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες οι θανατωμένοι από τον πληθυσμό της Μικρασίας, περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες, οι διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες.

Με την κατάρρευση του μετώπου, με το κύμα της προσφυγιάς και την επιστροφή των πολεμιστών στην Ελλάδα, ξέσπασε βαθιά πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Η αγανάκτηση έπνιγε τους πρόσφυγες, ολόκληρο τον ελληνικό λαό, αλλά και τους εξουθενωμένους στρατιώτες. Τμήματα του στρατού στασίασαν και σε ορισμένες μονάδες δημιουργήθηκαν Συμβούλια των Στρατιωτών (Σοβιέτ Στρατιωτών).

Μπροστά στη χώρα ορθώνονταν κολοσσιαία προβλήματα: το ζήτημα της ξένης εξάρτησης, της διανομής των τσιφλικιών, της αποκατάστασης των προσφύγων κ.ά.

Στις εκρηκτικές εκείνες συνθήκες το κίνημα των Πλαστήρα και Γονατά εξέφραζε τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης για μια πολιτική ανασύνταξη. Επρεπε όμως να κατευναστούν οι λαϊκές μάζες που ζητούσαν τιμωρία των ενόχων, αλλά και ριζικές πολιτικές αλλαγές.

Η καταδίκη και η εκτέλεση των «έξι», όπως και η αγροτική μεταρρύθμιση που εξαγγέλθηκε από τους επικεφαλής του κινήματος, εκτόνωσαν τη λαϊκή αγανάκτηση. Το κίνημα κατόρθωσε να ξεπεράσει την καθεστωτική κρίση, θυσιάζοντας τη μοναρχία και ρίχνοντας στη συνέχεια όλα τα βάρη της Μικρασιατικής Καταστροφής στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Καιρός

Στο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Δυτική Στερεά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στο Αιγαίο θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλη τη δυτική και βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια πολύ ισχυροί και στα πελάγη μέχρι πολύ θυελλώδεις, στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοδυτικοί έως πολύ ισχυροί που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6-13, στην υπόλοιπη χώρα και το Ιόνιο από 9-16, στο Αιγαίο από 12-17 και στη Θεσσαλονίκη από 9-13 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1820 Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς. Κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Θεμελιωτής μαζί με τον Μαρξ του επιστημονικού κομμουνισμού, της θεωρίας που φώτισε το δρόμο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της και μαζί με αυτήν και την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού. Στην κοινή προσπάθεια με τον Μαρξ, ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συγγραφέας του «Αντι- Ντύρινγκ», της «Αγίας Οικογένειας», της «Γερμανικής Ιδεολογίας» και πλήθους άλλων έργων. Συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή που ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ περνά στην αντεπίθεση από θέση ισχύος, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πολιτικοί παράγοντες στη χώρα μας ερίζουν, για το αν θα πρέπει ή όχι να διαπραγματευτεί το ελληνικό δημόσιο μαζί του και ανταλλάσσουν κατηγορίες περί ευθυνών (σελίδα 7)

ΣΤΟ ΝΟΜΟ Σερρών περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Πατάκη, άκουσε τα προβλήματα των αγροτών και των συνεταιριστών και μίλησε για τα αγροτικά θέματα σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού (σελίδα 8)

ΚΑΛΩΝΤΑΣ τους ναυτεργάτες σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, απαντούν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην αγωνιστική απραξία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, που συνεδρίασε χτες (σελίδα 15)

ΚΑΘΑΡΗ και σαφή απάντηση, σε «κραυγές και ψιθύρους», σχετικά με το πώς και από ποιους θα συγκροτηθεί το νέο προεδρείο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, δίνουν, με κοινή δήλωσή τους, τα τέσσερα εκλεγέντα μέλη της διοίκησης που ανήκουν στη ΔΑΣ (σελίδα 18)

ΚΑΛΕΣΜΑ ενίσχυσης της «Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας» στις εκλογές, που θα γίνουν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς, απηύθυναν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της παράταξης (σελίδα 23)

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα δημιούργησε, για μια ακόμα φορά, η κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της χώρας (σελίδα 30)

ΟΚΩΣΤΑΣ Τσιάνος, για δεύτερη φορά φέτος, στη σκηνή «Κοτοπούλη - Ρεξ», καταθέτει μια έξοχη σκηνική δημιουργία με το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Φοιτηταί», αποδεικνύοντας ότι έχει μελετήσει λεπτομερειακά το ήθος και ύφος του συγκεκριμένου έργου (σελίδα 32)

ΑΠΟ ΤΙΣ 2 έως τις 9 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με προβολές που θα γίνονται σε αίθουσες του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Ολυμπίας και της Πάτρας (σελίδα 33)

ΠΡΩΤΟΣ στόχος επετεύχθη, αφού από το Σάββατο η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ βρίσκεται και μαθηματικά πλέον στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2001, που θα γίνει στην Τουρκία (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1922 Συνήλθε το Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

1930 Στο στρατοδικείο Ιωαννίνων γίνεται η δίκη 7 φαντάρων του Καλπακίου.

1936 Υπογράφεται μυστική συμφωνία μεταξύ Ισπανών στασιαστών και της φασιστικής Ιταλίας.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Αργυρόκαστρο.

1959 Αρχίζουν στην Αθήνα οι εργασίες του Α` Συνεδρίου της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Στο συνέδριο παίρνουν μέρος 355 αντιπρόσωποι.

1960 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μαυριτανίας.

1983 Η απεργία των Βρετανών τυπογράφων ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους εμποδίζει την έκδοση έξι βρετανικών εφημερίδων, των οποίων η κυκλοφορία ανέρχεται σε 11,2 εκατομμύρια φύλλα.

1986 Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας απαγγέλλει ισραηλινό δικαστήριο εις βάρος του πυρηνικού τεχνικού Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος αποκάλυψε σε βρετανική εφημερίδα ότι το Ισραήλ διαθέτει ατομικές βόμβες και το έκτο κατά σειρά μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο.

1986 Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους όρους για το πάγωμα των εξοπλισμών, που προβλέπει η συνθήκη «Σιάτλ 2». Αγνοώντας τις επικρίσεις της ΕΣΣΔ και της Ινδίας, η Ουάσιγκτον επιτρέπει τη μεταφορά πυραύλων «Κρουζ» από βομβαρδιστικό Β-52, που προσγειώνεται σε αεροπορική βάση του Τέξας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ