ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμάκωση της δράσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ

Με παρεμβάσεις και αγώνες για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση τους για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ που θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δράση που ταυτόχρονα αποτελεί και προετοιμασία για τους επόμενους αγώνες ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και προπαγάνδισης της γενικής απεργίας που έχει προτείνει το ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της πλατιάς σύσκεψης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και των Λαϊκών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων, συνδικαλιστών, εργαζομένων από μια σειρά χώρους δουλειάς και νεολαίους, παρουσιάσθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δοθεί η μάχη μπροστά στο συλλαλητήριο αλλά και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Ξεκαθαρίστηκε ότι στο στόχαστρο της δουλειάς πρέπει να βρεθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων που εγκλωβίζουν τη χώρα και το λαό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ταξικές δυνάμεις θα δουλέψουν με σχεδιασμό μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, ώστε η αντίσταση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και η παρεμπόδισή τους να εκφραστούν με όρους μαζικού κινήματος. Θα συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τα κάτω, στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας ως της μόνης διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος του λαού, στη προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αλλά και για να εκφραστεί η μαζική στήριξη της πρότασης για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

Εισηγητικά ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ευθύνη των ταξικών δυνάμεων είναι να αποκαλύψουν την καλλιεργούμενη αυταπάτη ότι μπορεί μια άλλη πιο ικανή διαπραγματευτικά κυβέρνηση να επιτύχει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και των μνημονίων. «Η απαλλαγή από τέτοιες αυταπάτες είναι κρίσιμη για τους εργαζόμενους, αποτρέπει νέες θυσίες κάτω από άλλα συνθήματα, προσανατολίζει ταξικά τη σκέψη και την πάλη τους». Πρόσθεσε πως ιδιαίτερα πρέπει να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) που άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς, καλλιεργώντας πνεύμα ηττοπάθειας στους εργαζόμενους και έχοντας αναλάβει εργολαβικά την υλοποίηση των μνημονίων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Ανάλογα, σημείωσε, πρέπει να οξυνθεί το μέτωπο κατά της «Χρυσής Αυγής», με στόχο να αποκαλυφθεί ο ρόλος της στο πλευρό της εργοδοσίας και της αστικής τάξης, να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας των «πρωτοβουλιών» της («χειρονομίες αλληλεγγύης»), η εγκληματική δράση της κατά των μεταναστών αλλά και Ελλήνων εργαζομένων.

«Αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη δική μας δουλειά είναι ότι: Αν δεν υψωθεί τείχος λαϊκής αντίστασης, αν δεν καταδικαστούν οι δυνάμεις του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μέτρα θα συνεχίζονται επ' αόριστο, θα σημάνουν το θάψιμο κάθε εργατικού και λαϊκού δικαιώματος για δεκαετίες μπροστά. Θα σημάνουν αυτοκτονία για τους εργαζόμενους, θυσία των νέων γενεών.

Είναι τώρα που πρέπει να καλλιεργηθεί από τις δυνάμεις μας η λογική του τι κίνημα και τι ενότητα χρειαζόμαστε, να καλλιεργηθεί και να γίνουν άμεσα πρακτικά βήματα στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας», είπε.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι μπροστά στην όξυνση της κατάστασης και των προβλημάτων επιβίωσης των εργατικών οικογενειών πρέπει να οργανωθεί η πάλη των Λαϊκών Επιτροπών, των συνδικάτων, του ΠΑΜΕ και φορέων της γειτονιάς ενάντια σε όλες τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής σε όλες τις πλευρές της οικογενειακής ζωής (απολύσεις και προστασία απολυμένων, κόψιμο βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, κυνηγητό από τράπεζες, μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω έλλειψης ενσήμων κ.λπ.).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Σεπτέμβρη

Σε όλη τη χώρα οι συνταξιούχοι αντιδρούν στις πολιτικές που τους ρίχνουν στον Καιάδα

Σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα καλούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΝΑΤ - ΤΑΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, ενάντια στις άγριες πολιτικές κεφαλαίου - ΕΕ - συγκυβέρνησης που εξοντώνουν και ρίχνουν στον Καιάδα τους συνταξιούχους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 11 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ., ενώ στις άλλες πόλεις στις 11 π.μ.

Με την ανακοίνωση - κάλεσμα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν ανάμεσα σε άλλα:

«Ολοι στους δρόμους του αγώνα! Η ζωή μας και η ζωή των οικογενειών μας καθημερινά εξαθλιώνεται από την οικονομική ανέχεια, τη φτώχεια. Μπαίνει σε κίνδυνο από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, στην Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) εκφράζει την αντίθεσή της, καταδικάζει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές γιατί οι συνταξιούχοι μαζί και οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα, συντάξεις, φάρμακα, παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης. Δε χρωστάνε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Καμία περικοπή. Αποκατάσταση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικές δαπάνες, φάρμακα, την Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην εξαθλίωση.

Το νέο πακέτο της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, των 14 δισ. ευρώ είναι εδώ και έρχεται να τσακίσει παραπέρα συντάξεις, μισθούς, μεροκάματα, δαπάνες για την Υγεία, προνοιακά επιδόματα, το ΕΚΑΣ. Συγχωνεύονται και κλείνουν νοσοκομεία. Προσθέτουν νέα φορολογία και χαράτσια, ξεχαρβαλώνουν την Παιδεία και αφήνουν χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Ηδη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες για την εφαρμογή των άγριων αντεργατικών μέτρων, σερβίροντάς μας το παραμύθι της επιμήκυνσης.

Ο φόβος, η τρομοκρατία, οι ψεύτικες ελπίδες, όταν υιοθετούνται, δεν οδηγούν προς το καλύτερο, αντίθετα σπρώχνουν τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στην ενσωμάτωση, στην αποστράτευση, απομαζικοποιούν και υπονομεύουν τους αγώνες».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις

Μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων (φορολογικό, παιδικοί σταθμοί, περικοπή συντάξεων και δικαιωμάτων στην Υγεία και στο Φάρμακο κ.λπ.) και στην πορεία για το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των ταξικών συσπειρώσεων, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και η ΟΓΕ προγραμματίζουν τις εξής δράσεις:

Αύριο Παρασκευή 31 Αυγούστου, συγκεντρώσεις στις 9 το πρωί, έξω από Εφορίες και κατάθεση υπογραφών για την αδυναμία πληρωμής των φόρων. Επίσης, στις 9 το πρωί, συγκέντρωση της ΠΑΣΥ, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα στο Λαγκαδά.

Την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, κοινές εξορμήσεις ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ στα χωριά της περιοχής.

Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, συγκεντρώσεις το πρωί έξω από παιδικούς σταθμούς με την απαίτηση εγγραφής όλων των παιδιών σ' αυτούς. Μαζικές παραστάσεις εκπροσώπων των συνδικάτων, λαϊκών επιτροπών, δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, στους δημάρχους της πόλης, με το ίδιο αίτημα.

Την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη, πικετοφορίες στις συνοικίες.

Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα και την πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη Γενικής Απεργίας.

Προειδοποιητική στάση εργασίας (10 πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Πρόταση για πανελλαδική απεργία

Πρόταση για πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνουν τρικομματική κυβέρνηση και ΕΕ, κατέθεσαν χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η πρόταση κάτω από το βάρος της ολομέτωπης εφόδου που βιώνουν οι ναυτεργάτες στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, έγινε δεκτή από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής. Η απεργία θα καθοριστεί αμέσως μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ διοίκησης της ΠΝΟ και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη.

Δείγμα της επέλασης που έχει εξαπολυθεί από κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος και των εργατών της θάλασσας, αποτελεί η επιστολή που απέστειλε και δημοσιεύτηκε στο ναυτιλιακό Τύπο, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων Μ. Λάμπρος, ο οποίος είναι και γενικός διευθυντής της εταιρείας κρουαζιεροπλοίων «Majestic International Cruises Inc». Ο αντιπρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης αξιώνει στην επιστολή του τη δημιουργία διπλού νηολογίου στην Ελλάδα του οποίου έδρα θα μπορεί να είναι κάποιο ελληνικό νησί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι πλοία που θα φέρουν τη σημαία του διπλού νηολογίου (δηλαδή πανί ευκαιρίας), τα πληρώματά τους θα είναι σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, θύματα του διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ