ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
Δε μειώνονται... κόβονται τα διπλά!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τρικούβερτη» κοροϊδία ρίχνει στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Αφού πρώτα διαρρέεται ότι θα κοπούν 30 ευρώ από το... «παχυλό» ποσό των 360 ευρώ το μήνα που είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, μετά έρχονται Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης να δηλώσουν ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Και αυτό εμφανίζεται ως μέγιστη παροχή και ως πολιτική κοινωνικής ευαισθησίας στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ. Ομως, από την άλλη, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλουν μνημόνιο και τρόικα, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο να κοπούν όλα τα δώρα των συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας. Δηλαδή τι; Δεν κόβουν 30 ευρώ το μήνα από τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά 60 ευρώ το μήνα, μέσω της κατάργησης των δώρων! Και για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που εκτός από τη βασική παίρνουν κύρια και πρόσθετη σύνταξη, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το ίδιο ισχύει και για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και άλλων Ταμείων. Πρόκειται για αισχρή κοροϊδία! Για αισχρή πολιτική! Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, την εργατιά, τη φτωχή αγροτιά, τους φτωχούς αυτοπασχολούμενους, δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση. Είναι η ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής φτώχειας, ανεργίας, ξεπουλήματος και ο εξοστρακισμός από την εξουσία των κομμάτων που την υπηρετούν. Η λύση μπροστά σε όλη αυτή την αθλιότητα, σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα, είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την κυριαρχία της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Αλλιώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ...

Προτείνει «Σούδες» στο Αιγαίο

Διακρίθηκε για τις «κωλοτούμπες» του αλλά μία του θέση παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ο λόγος για τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον πρόεδρό του, Γ. Καρατζαφέρη, που σε συνέντευξή του χτες στον ρ/σ «Κανάλι 1» επανέφερε την πρότασή του να μετατραπεί το Αιγαίο σε ξέφραγο αμπέλι για τη Ρωσία ως αντάλλαγμα της παροχής υπηρεσιών ...προστασίας στη χώρα μας. Είπε μεταξύ άλλων: «Κινδυνεύει η νησιώτικη Ελλάδα (...) Εάν δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια που κάνω, να γίνει μία "Σούδα" το Νεώριο των Ρώσων, πολύ φοβούμαι ότι η "αρτιμέλεια" της χώρας μας θα υποβληθεί σε μεγάλους κινδύνους και μεγάλα ρίσκα (...) Βρίσκουν το άλλοθι για να επιτεθούν (σ.σ. η Τουρκία). Αυτά λοιπόν τα πράγματα θα υλοποιηθούν, μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Και λέω, εάν δεν βρούμε εδώ πέρα έναν δυνατό συμπαραστάτη - και η Ρωσία, για πολλούς λόγους, εξυπηρετεί να ελέγχει δυτικά την Τουρκία - δεν γίνεται».

Ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι το να φυτευτούν «Σούδες» στο Αιγαίο μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους, μπορεί να υπηρετεί τη μία πλευρά στον ανταγωνισμό της με την άλλη, αλλά όχι μόνο δεν εξυπηρετεί, απεναντίας υπονομεύει κάθε δικαίωμα του ελληνικού λαού που ήδη βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι.

Στο ερώτημα «Ποιος θα μας σώσει, Ανατολή για Δύση, Ποιος Ελληνας ή βάρβαρος θεός; Μπροστά καινούριος κόσμος θα βαδίσει; για πίσω θα γυρίζει ο παλιός;», παραμένει πάντα ίδια η απάντηση: «Δε θα μας σώσει Ανατολή για Δύση μηδ' Ελληνας ή βάρβαροι θεοί. Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει, άμα ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί».

Τα τιμολόγια του ρεύματος

Αυτοί που με αλλεπάλληλα μέτρα έχουν απομυζήσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, αυτοί που με κάθε ευκαιρία ανακοινώνουν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αυτοί οι ίδιοι επέλεξαν και επέβαλαν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος. Αποτέλεσμα; Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν σήμερα το ρεύμα 21% ακριβότερα από το 2010. Πέρα, δηλαδή, από τη μείωση των εσόδων τους, οι λαϊκές οικογένειες υποχρεώθηκαν και σε αυτόματη αύξηση των δαπανών, άρα οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μπορεί να δείχνει το ποσοστό του 21%. Για να είμαστε ακριβείς, να πούμε ακόμα ότι οι σχετικές ανατιμήσεις στο ρεύμα που χρησιμοποιούν οι αγρότες, είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Οι αποφάσεις για τις ανατιμήσεις στη τιμή του ρεύματος, συνδέονται με την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει τα τιμολόγια που πληρώνουμε για ηλεκτρική ενέργεια, σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν την κερδοφορία των ιδιωτών που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τους επίσημους ισολογισμούς της εταιρείας, μέσα στην πενταετία 2006-2010 η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικά κέρδη της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενώ, την ίδια περίοδο, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη, με αύξηση τζίρου 21%, παρατηρήθηκε αύξηση των μικτών κερδών 40% και αύξηση των καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης 855%!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλήθειες και ψέματα

Για να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα, ο Αντ. Σαμαράς είπε προχτές ότι είναι «επώδυνα αλλά αναγκαία», ότι είναι «τα τελευταία που παίρνονται» και ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες παγκόσμια και στην Ευρωζώνη, οι προωθούμενες αντιλαϊκές ανατροπές θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης είπε ένα ψέμα, μια μισή και μια ολόκληρη αλήθεια. Το μεγάλο ψέμα είναι ότι τα μέτρα που τώρα παίρνονται θα είναι τα τελευταία. Αν ανατρέξει κανείς στους προκατόχους του Σαμαρά, θα ανακαλύψει ότι φράσεις σαν και αυτή ήταν «κλισέ», κάθε φορά που ετοιμάζονταν να σφάξουν το λαό, είτε με τα μνημόνια, είτε με τις δανειακές συμβάσεις, είτε με το μεσοπρόθεσμο, είτε με τους εφαρμοστικούς νόμους.

Τα προωθούμενα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία. Η κρίση είναι βαθιά στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και το ξεπέρασμά της απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης. Επιπλέον, οι στρατηγικές της ΕΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της είναι μόνιμες και σταθερές, είτε σε περίοδο κρίσης, είτε σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι αναιμική. Με άλλα λόγια, όσο το κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην οικονομία και όσο η χώρα παραμένει στην ΕΕ, η επίθεση στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, η διαρκής λιτότητα και τα ληστρικά χαράτσια θα κρέμονται σαν καρμανιόλα πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων και του λαού.

Από αυτή τη σκοπιά, η επισήμανση Σαμαρά ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται υπηρετούν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου είναι απόλυτα σωστή. Οι μειώσεις στους μισθούς, η διάλυση στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων, η συντριβή ακόμα και των υποτυπωδών δημόσιων κοινωνικών υποδομών, οι ιδιωτικοποιήσεις ένα σκοπό υπηρετούν: Να μειώσουν στα έσχατα όρια την τιμή της εργατικής δύναμης, να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, ώστε ο κρατικός κορβανάς να τροφοδοτεί με περισσότερα χρήματα τις επενδύσεις του κεφαλαίου και να ανοίξουν νέα πεδία δράσης για τις πολυεθνικές, σε τομείς όπου μέχρι σήμερα το κράτος διατηρούσε κάποιες θέσεις. Αρα, το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας προϋποθέτει την καταστροφή και τη βίαιη χρεοκοπία του λαού.

Η μισή αλήθεια που είπε ο Σαμαράς είναι ότι τα μέτρα είναι αναγκαία. Πράγματι είναι αναγκαία, όχι για το λαό, αλλά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτούς θέλει να σώσει, γι' αυτό μαζί με την τρόικα καταδικάζουν τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να ανακουφίσει το λαό, πολύ περισσότερο να αντιστρέψει την καταστροφική γι' αυτόν πορεία. Μόνη διέξοδος είναι η στήριξη από το κίνημα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των συνοδευτικών τους νόμων, στο πλαίσιο της γενικότερης πάλης για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του και ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ