ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καρμανιόλα με αναδρομική εφαρμογή

Συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό είχαν χτες ένστολοι και πανεπιστημιακοί

Από παλιότερη κινητοποίηση των πυροσβεστών για μισθολογικά και άλλα κλαδικά ζητήματα
Από παλιότερη κινητοποίηση των πυροσβεστών για μισθολογικά και άλλα κλαδικά ζητήματα
Πρόσθετες εισοδηματικές απώλειες έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.). Οι «εξοικονομήσεις», που προσδοκούν μόνο από το συγκεκριμένο κονδύλι, φτάνουν στα 360 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιούλη του 2012. Οι αμειβόμενοι με τα ειδικά μισθολόγια, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα υποστούν ακόμα την κατάργηση των υπολειμμάτων από τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και το «πάγωμα» των προαγωγών και της όποιας μισθολογικής εξέλιξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και των πανεπιστημιακών.

Συγκεκριμένα:

  • Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων των αστυνομικών - λιμενικών - πυροσβεστών κράτησε μόλις 15 λεπτά και οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό. Οπως ανέφεραν, ο υπουργός τούς παρουσίασε ένα προαποφασισμένο σχέδιο για περικοπές της τάξεως του 6%-7,5% το 2012 και 12% το 2013. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, οι περικοπές υπερβαίνουν το 20%, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «παγώνουν» οι προαγωγές και κατ' επέκταση η μισθολογική εξέλιξη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι ο υπουργός τούς ανακοίνωσε και νέες περικοπές το 2013, ύψους 200.000.000 ευρώ για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη.
  • Για τους πανεπιστημιακούς, το πετσόκομμα που θέλει να επιβάλει η συγκυβέρνηση ξεπερνά το 30% στις αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) προτάθηκε μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών κατά 17,5%. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν κλιμακωτές μειώσεις στις μεικτές αποδοχές: 5% για αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ, 15% σε αποδοχές από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 25% από 1.500 έως 2.500 ευρώ και πάνω από 30% σε αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ποσά είναι το σύνολο των αποδοχών των πανεπιστημιακών, μαζί με τα διάφορα επιδόματα που δικαιούνται.

Τα προεδρεία των τριών Ομοσπονδιών είχαν συνάντηση το απόγευμα και με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, χωρίς να προκύψει κάτι διαφορετικό για το θέμα. Τα όργανα των Ομοσπονδιών θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τη στάση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) έχει καλέσει τους Συλλόγους και όλους τους πανεπιστημιακούς σε αγώνα συνολικά ενάντια στα μέτρα. Απαιτεί καμία περικοπή στις αμοιβές και επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών. Διεκδικεί πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική ενημέρωση, γ) την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους και ε) την αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΔΗΜΑΡ
«Σημαιοφόρος» της αντιλαϊκής επιδρομής

Φανατικός προπαγανδιστής των βάρβαρων μέτρων ο Φ. Κουβέλης

Σαν αναγκαίο κακό επιχείρησε να δικαιολογήσει τον ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «το μείζον ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η πολιτική σταθερότητα» και ότι «οι όποιες παρεκκλίσεις δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά επιβάλλονται από την πραγματικότητα».

Προσπαθώντας να καλλιεργήσει στάση αναμονής στο λαό, για να βρεθεί προ τετελεσμένων, ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να μη γίνουν «οριζόντιες περικοπές», που όμως έχουν ήδη «κλειδώσει». Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι θα αρχίσει η αναπτυξιακή διαδικασία, κρύβοντας ότι προϋπόθεση γι' αυτή είναι να πτωχεύσει ο λαός, ο οποίος μάλιστα δεν πρόκειται να γευτεί ούτε ψίχουλο από την αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη.

Συνεχίζοντας να εμπαίζει το λαό που δεινοπαθεί κι ενώ έχει ήδη προηγουμένως διακηρύξει την προσήλωσή του στην «πολιτική σταθερότητα», συμπλήρωσε ότι «το αν θα δώσουμε την ψήφο μας υπέρ των μέτρων είναι κάτι που θα συναρτηθεί με το ποια θα είναι τελικώς τα μέτρα και ποιο θα είναι το ευρύτερο πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα τα περιβάλλει». Ζητάει, δηλαδή, το κατάλληλο προπαγανδιστικό περίβλημα για να καταπιεί ο λαός τις βάρβαρες ανατροπές, έχοντας ήδη διαβεβαιώσει ότι «τη σταθερότητα της κυβέρνησης δεν προτιθέμεθα άνευ λόγου να τη διακυβεύσουμε».

Στο πνεύμα της δημιουργίας εικονικών αποστάσεων από τη ΝΔ, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμέσως διαμαρτυρήθηκε για τη λειτουργία της συγκυβέρνησης, λέγοντας πως «ενδεχομένως θα μπορούσε να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για να αξιοποιήσει ότι στηρίζεται από τρεις δυνάμεις» και πως «πρέπει να υπάρχει μια πιο συστηματική επικοινωνία μεταξύ μας».

Επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες που αναλογούν στο κόμμα του, αλλά και να εξωραΐσει την ευρωενωσιακή στρατηγική, ο Φ. Κουβέλης έριξε νερό στο μύλο της «μνημονιολογίας», λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Δεν έπρεπε να υπάρχει το πρώτο μνημόνιο. Από αυτό ξεκίνησαν όλα. Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Ναι. Θεωρώ ότι αυτή ήταν η πολιτική αφετηρία που οδήγησε σε όλα τα λάθη που ακολούθησαν (...) Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι τεράστιες για όσα δοκιμάζουν σήμερα τη χώρα (...) Με μια σθεναρότερη πολιτική διεκδίκηση θα μπορούσαν να τεθούν οι εταίροι μας προ των πραγματικών τους ευθυνών έναντι της χώρας».

Αναταράξεις στο εσωτερικό

Ερωτηθείς για τους βουλευτές του κόμματός του (Βουδούρη και Μιχελογιαννάκη) που δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν τα μέτρα, απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφών και υπέδειξε «μην σπεύδετε να προδικάσετε ούτε τη θέση του κ. Βουδούρη, ούτε του κ. Μιχελογιαννάκη», προσθέτοντας ότι επαφίεται στους ίδιους η παραμονή τους στο κόμμα, εάν τελικά καταψηφίσουν το πακέτο.

Ο Γ. Μιχελογιαννάκης, μιλώντας στο «Βήμα», δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα «εφόσον κατατεθούν στη Βουλή σε ένα άρθρο ή ενταχθούν στον προϋπολογισμό», ενώ αν κατατεθούν κατ' άρθρο θα υπερψηφίσει μόνο τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Α. Νεφελούδης, μέλος της ΕΕ του κόμματος, έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτησή του στην προχτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, με την οποία ζητά την καταψήφιση των μέτρων και επανεξέταση της στάσης της ΔΗΜΑΡ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση απεμπλοκής της.

Ο Ο. Βουδούρης, τέλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ του «ΣΚΑΪ», δήλωσε χτες ότι «απέχουμε, και μάλιστα απομακρυνόμαστε δυστυχώς, από τις προγραμματικές συμφωνίες». Ωστόσο πρόσθεσε ότι νιώθει «δεσμευμένος από την πολιτική της ΔΗΜΑΡ (...) Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να με διαγράψει κανένας αλλά ούτε βέβαια και να φύγω».

Πολεμική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που στις σημερινές συνθήκες έντασης στη Μέση Ανατολή, παίρνει χαρακτήρα εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ, σηματοδοτεί η επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, που ξεκινάει σήμερα το βράδυ, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας του κράτους του Ισραήλ Εχ. Μπαράκ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας θα έχει συνομιλίες και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου. Υπενθυμίζεται πως είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, συνεκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και προσπάθεια από την πλευρά του Ισραήλ για διείσδυση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα της συνεργασίας στην εκμετάλλευση και τη μεταφορά ενεργειακών πόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ