ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καλεί σε αγωνιστική απάντηση με γενική απεργία

Αυξάνονται σε όλη τη χώρα οι αποφάσεις και παρεμβάσεις για την προκήρυξη γενικής απεργίας

«

Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη αυτή η καταιγίδα, αυτή η πολιτική. Δεν μπορεί να σφαγιάζεται ο λαός και το κίνημα να είναι θεατής. Δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένο στις δαγκάνες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Τα παραπάνω σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο, όπου αποφασίστηκε χωρίς καμιά καθυστέρηση να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, με πρώτο σταθμό την προκήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Στην εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Πάσουλας, έδωσε το στίγμα της δουλειάς που πρέπει να αναπτυχθεί και μπροστά στην απεργιακή μάχη: «Θέλουμε να ανοίξουμε κουβέντα στον κλάδο που θα βάλει στο κέντρο της προσοχής την απαίτηση για γερή οργάνωση, μαζική με ταξικό προσανατολισμό που θα παλεύει για να υπερασπίζεται τη ζωή των εργαζομένων, για να μπαίνει ψωμί στο τραπέζι, αλλά παράλληλα θα δημιουργεί προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές για την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εξουσία του κεφαλαίου. Σε τέτοια οργάνωση καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν. Οσο ισχυροποιείται η οργάνωση των εργατών, θα δυναμώνει και η συμμαχία με τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων μικροαγροτών, των φοιτητών».

Και τόνισε: «Με βάση αυτήν τη γραμμή θα πάμε κάτω στα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων. Να πάρουν αποφάσεις, να προγραμματίσουν δουλειά. Τα σωματεία που κατά καιρούς αρνούνται να συνταχθούν στο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας, πρέπει να τα δούμε από κοντά, να πάρουν αποφάσεις. Με καλή προετοιμασία παίρνοντας υπόψη το χώρο που απευθυνόμαστε, ανοίγουμε δίαυλο επικοινωνίας με άλλα σωματεία, με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, γυναίκες. Βάζοντας καλό προγραμματισμό για Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες».

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων πρόκειται να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης με τους άλλους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και φοιτητές, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με στόχο μεταξύ άλλων να γίνει επεξεργασία ενός σχεδίου μελέτης για τις ανάγκες του λαού της Αττικής.

Σε όλη τη χώρα

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται σε όλη τη χώρα οι αγωνιστικές αποφάσεις και παρεμβάσεις που καλούν σε γενική απεργία, όπως απαιτείται για να εκφραστεί μαζικά η λαϊκή καταδίκη στα νέα μέτρα, να δυναμώσει η καταδίκη της πολιτικής που διαχειρίζεται την κρίση με στόχο τη διάσωση του κεφαλαίου και γι' αυτό τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια. Ετσι, σε γενική απεργία έχουν ήδη καλέσει τα Εργατικά Κέντρα Νάουσας, Λέσβου και Σάμου.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ (καλεί σε γενική συνέλευση 30/9) και ΛΙΝΤΛ (γενική συνέλευση 23/9). Στις 19 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής καλεί σε γενική συνέλευση, στις 6.30 μ.μ., με στόχο να παρθεί απόφαση για 24ωρη απεργία. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Πρώτος σταθμός στην κλιμάκωση της πάλης αποτελεί το πανεργατικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτέμβρη.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις οργανώνουν στις 8 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις, όπως:

- Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο

- Πάτρα, 11 π.μ., πλατεία Γεωργίου.

Επισης:

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, στις 11 Σεπτέμβρη, οργανώνει πλατιά λαϊκή σύσκεψη με στόχο την οργάνωση κινητοποίησης και πανναουσαϊκής απεργίας. Ταυτόχρονα, καλεί σε μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσαλλονίκη, και οργανώνει μετακίνηση με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ οργανώνει συσκέψεις την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο) και την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στο Καρλόβασι (οδό Γοργύρας).

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, οργανώνει κινητοποίηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, στις 11 π.μ. στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Αγωνιστικά μηνύματα από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ετοιμάζονται για την παναττική απεργία αναδεικνύοντας την ανάγκη πανελλαδικού πανεργατικού συντονισμού του αγώνα

Δεκάδες επιβάτες, τουρίστες αλλά και εργαζόμενοι του αεροδρομίου σταμάτησαν στη γέφυρα να δουν το πανό των εργαζομένων στο «Σοφιτέλ»
Δεκάδες επιβάτες, τουρίστες αλλά και εργαζόμενοι του αεροδρομίου σταμάτησαν στη γέφυρα να δουν το πανό των εργαζομένων στο «Σοφιτέλ»
Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) απάντησαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας στους μεγαλοξενοδόχους οι οποίοι έβαλαν σε εφαρμογή την κατάπτυστη ΣΣΕ, που υπέγραψαν με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην κλαδική Ομοσπονδία και προβλέπει μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15%. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην οργάνωση της απεργίας του κλάδου στις 12 του Σεπτέμβρη, αλλά και στον πανεργατικό ταξικό συντονισμό που πρέπει να δυναμώσει μέσα και από τη γενική απεργία στην οποία ήδη καλούν μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Νέκρωσαν» «Σοφιτέλ» και «Ζαφόλια»

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργάνωσε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» στο Αεροδρόμιο, όπου οι εργαζόμενοι την περασμένη Παρασκευή πληρώθηκαν με τους «νέους» μισθούς.

Το ξενοδοχείο στις 12 μ. ακριβώς «νέκρωσε» κυριολεκτικά καθώς σύσσωμοι οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά και βγήκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου. Αψήφησαν την τρομοκρατία και τις απειλές που κορυφώθηκαν και με την αποστολή εξωδίκου προς το επιχειρησιακό σωματείο. Η εργοδοσία φαίνεται ότι θορυβήθηκε ιδιαίτερα καθώς αναγκάστηκε άμεσα να σταματήσει και τους έξι «εξτρά» εργαζόμενους που προσπάθησε να αξιοποιήσει ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. άρχισαν να καταφτάνουν μπροστά στο ξενοδοχείο εργαζόμενοι από άλλους χώρους, τους οποίους οι συνάδελφοί τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και ανακοίνωναν την παρουσία τους από την ντουντούκα. Ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα όταν ανακοινώθηκε ότι καθολικά οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια» συμμετέχουν στη στάση και έχουν συγκεντρωθεί στο λόμπι του ξενοδοχείου.

Στις 2 το μεσημέρι με μπροστάρηδες τους εργαζόμενους στο «Σοφιτέλ» μπροστά από το ξενοδοχείο οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν ένα γιγαντοπανό που κράτησαν με τα χέρια τους και έγραφε «600 δισ. στην Ελβετία. Να ποιους στηρίζουν κυβέρνση - ΕΕ. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. ΠΑΜΕ», ενώ συνθήματα ακούγονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και εργαζόμενοι από το κέτερινγκ «Νιούρεστ» στο Αεροδρόμιο. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους πριν την απεργία σε κινητοποίηση που θα οργανωθεί από κοινού με άλλους κλάδους ενάντια στην κατάργηση του εποχικού επιδόματος καθώς και σε παρέμβαση των σωματείων του κλάδου στα κόμματα της Βουλής τις επόμενες μέρες.

Η χτεσινή δυναμική συγκέντρωση, που έγινε σε μία περιοχή όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι (αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») και η εργοδοτική τρομοκρατία «μαστίζει», κατέγραψε την ανάγκη να προχωρήσει ο ταξικός συντονισμός των εργαζομένων σε όλη την περιοχή του Αεροδρομίου.

Λίγο πριν τη λήξη της στάσης οι εργαζόμενοι στο «Σοφιτέλ» πραγματοποίησαν μια μάχιμη συνέλευση, όπου και αποφάσισαν ομόφωνα: «Μη αποδοχή και άμεση έγγραφη ανάκληση του εξωδίκου που παραδόθηκε στο ΔΣ του σωματείου και κοινοποιήθηκε σε όλους τους εργαζόμενους σήμερα 3/9/12. Να επιστραφεί άμεσα στους εργαζόμενους η παρακράτηση του 15% από τη μισθοδοσία του Αυγούστου 2012. Να μην πειραχτεί κανένα μέλος του ΔΣ αλλά και απλό μέλος του σωματείου με οποιονδήποτε τρόπο και να αποτελέσουν όλοι οι εργαζόμενοι ασπίδα προστασίας τους. Να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την αρχή των διαπραγματεύσεων για επιχειρησιακή σύμβαση που δεν θα περιέχει καμία μείωση μισθών και επιδομάτων».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στις 8 Σεπτέμβρη ραντεβού στους δρόμους

«Εχουμε δικαίωμα να ζήσουμε καλύτερα και εμείς και τα παιδιά μας. Εχουμε δικαίωμα να έχουμε τις συντάξεις μας, τα φάρμακα και όλες τις ασφαλιστικές παροχές που έχουμε πληρώσει και μας έχουν αφαιρέσει». Γι' αυτούς τους λόγους οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα στις 8 Σεπτέμβρη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το έναυσμα για την οργάνωση των συγκεντρώσεων έδωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ και ΤΑΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση στην Αθήνα η συγκέντρωση των συνταξιούχων έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιουχικές οργανώσουν έχουν προγραμματίσει ολοήμερη κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ τις ίδιας μέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ