ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις για απεργιακό πανεργατικό συντονισμό

Την ανάγκη να σταματήσουν οι εργαζόμενοι τις θυσίες για τα μονοπώλια και να οργανώσουν την αντίστασή τους μαρτυρά η πείρα που συγκεντρώνεται στις δραστηριότητες που συνεχίζουν να αναπτύσσονται για την προετοιμασία Γενικής Απεργίας ενάντια στα μέτρα - κόλαφο, που καταργούν κάθε έννοια προστασίας της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Σε πρόσφατη σύσκεψη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ αναδείχτηκαν πόσο επιζήμιες ήταν για τους εργάτες οι αυταπάτες που καλλιεργούν παντού οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι δήθεν οι εργάτες τη γλιτώνουν όταν είναι συνεργάσιμοι με την εργοδοσία και «βοηθούν την εταιρεία». Ομως οι απολύσεις, οι μειώσεις των μισθών, η ένταση της αντεργατικής επίθεσης είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Για παράδειγμα, στο χώρο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων η κρίση αυξάνει συνέχεια τις απολύσεις - όπως αναφέρθηκε οι «Μινωικές Γραμμές» ανακοίνωσαν ότι θα απολυθούν οι 60 εργαζόμενοι από τους συνολικά 120 που δουλεύουν στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των ναυτιλιακών υπαλλήλων (ΠΑΣΕΝΤ) βοήθεια, όμως, όπως ειπώθηκε, «ακόμα περιμένουν»...

Την ίδια στιγμή αναδείχτηκε η σημασία της οργανωμένης πάλης. Χαρακτηριστικά ο Θ. Ευαγγελάκης, α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ανέφερε: «Πρέπει να δούμε πώς καλά σχεδιασμένα κατά χώρο και κλάδο προετοιμάζουμε την απεργία, με αισιοδοξία και μπούσουλα την πλούσια εμπειρία μας. Στους ναυτεργάτες μέσα από κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα είχαμε ως αποτέλεσμα να καταβληθούν 2 εκατ. ευρώ από εφοπλιστές για δεδουλευμένα που όφειλαν σε ναυτεργάτες, ενώ "σπάσαμε" σε καράβια τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία. Δημιουργήθηκαν στα καράβια εστίες αντίστασης». Αλλωστε, όπως σημείωσε εισηγητικά και ο Νίκος Ξουράφης, επικεφαλής της γραμματείας, τόσο η προετοιμασία, αλλά και η ίδια η απεργία πρέπει να αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, για την ανάπτυξη των αγώνων που στόχο θα έχουν, όπως ανέφερε ο Νίκος Ξουράφης, επικεφαλής της γραμματείας, «να ανέβει η πολιτική συνείδηση των εργαζομένων, ώστε να φτάσουμε να μιλάμε για εργατικό κίνημα αποφασισμένο ενάντια στην ΕΕ, που να αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, θα οικοδομεί τη λαϊκή συμμαχία και θα διεκδικεί την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

Νέες αποφάσεις

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλο τον κλάδο με ανοιχτή ημερομηνία συντονίζοντας τα αγωνιστικά της βήματα μαζί με άλλες Ομοσπονδίες. Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Ηρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο "όχι". Τέρμα στις θυσίες για τα μεγάλα συμφέροντα, τους δανειστές ιμπεριαλιστές. Δεν χρωστάμε σε κανέναν». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία διοργανώνει σήμερα 6 Σεπτέμβρη σύσκεψη των σωματείων της Θεσσαλονίκης και στις 9 Σεπτέμβρη σύσκεψη στο Βόλο με τα σωματεία Θεσσαλία και Φθιώτιδας.

Αντίστοιχα, απεργιακή απόφαση πήρε χτες και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπου και τονίστηκε ότι πρέπει να οργανωθεί πλατύ άνοιγμα στον κλάδο, με συζητήσεις, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις.

Ψήφισμα για γενική απεργία εξέδωσε η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Ζητά «να συνεδριάσουν τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος (Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία) και να αποφασισθεί η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στις αποφάσεις της κυβέρνησης, εργοδοτών, ΕΕ, με πανελλαδική πανεργατική απεργία». Αποφάσεις πήραν επίσης οι Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Απεργιακή απόφαση πήραν οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Πειραιά «Η Πρόοδος», Ιωαννίνων, «Γιώργος Σεφέρης» (Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση) και οι Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Το Σωματείο Καθαριστών- Καθαριστριών Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ. μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με θέμα την προετοιμασία της συμμετοχής του κλάδου στην πανελλαδική, πανεργατική γνική απεργία ως απάντηση στα βάρβαρα μέτρα που συναποφασίζουν τρόικα - κυβέρνηση - ΕΕ και κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων θα εξεταστούν και ζητήματα όπως η ανανέωση των συμβάσεων όσων δουλεύουν σε δημόσια σχολεία, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνενώσεις - συγχωνεύσεις σχολείων και των ελλείψεων σε προσωπικό καθαριότητας, η καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους των σχολικών επιτροπών του Δήμου Λαρισαίων.

Εντείνονται οι δραστηριότητες

Στην προετοιμασία γενικής απεργίας εντάσσονται και μια σειρά αγωνιστικές παρεμβάσεις που προετοιμάζονται σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα:

  • Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, οργανώνει κινητοποίηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
  • Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη αύριο, Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Καρλόβασι (οδό Γοργύρας).
  • Η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αττικής καλεί σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).
  • Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) αποφάσισε ομόφωνα να οργανώσει συγκέντρωση, την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων του ΛΙΝΤΛ προχωρά σε συνέλευση την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ προγραμματίζει συνέλευση την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΕ
Πρόταση για γενική απεργία και κλείσιμο καταστημάτων

Ζητούν συνεδρίαση των διοικήσεων σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ώστε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις

Τη συνεδρίαση των διοικήσεων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και γενική απεργία, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, ζητούν με επιστολές τους οι συνδυασμοί που στηρίζουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων» και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», αντίστοιχα. Οι δυο συνδυασμοί υπογραμμίζουν συγκεκριμένα ότι «η πρόταση των αγωνιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων είναι η άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση μαζί με τους εργαζόμενους με τη μορφή της γενικής απεργίας και το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων».

Με την επιστολή της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης», την οποία υπογράφει ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, ζητείται η άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου «με θέμα την απάντηση που πρέπει ενιαία να δώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη νέα επίθεση στη δουλειά και το εισόδημα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων». Με την επιστολή της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», που υπογράφεται από τους Χ. Αναγνώστου και Φ. Λάφη, ζητείται για τον ίδιο λόγο να συνεδριάσει το ΔΣ στις 8 του Σεπτέμβρη και να μπει το θέμα προ ημερήσιας διάταξης.

Στις επιστολές σημειώνεται ότι «είναι στοιχειώδης υποχρέωση του συνδικαλιστικού κινήματος να αντιδράσει και να εμποδίσει την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων και να υπερασπίσει το δικαίωμα στη δουλειά». Τονίζεται ακόμη ότι «η νέα τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή νέο πακέτο μέτρων, που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Η εφαρμογή του πακέτου των 11,5 + 2,5 δισ. θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέους άνεργους, σε χιλιάδες νέα λουκέτα, σε μαζική φτώχεια και εξαθλίωση.

Οσες θυσίες και να γίνουν, όσες περικοπές και να κάνουν, όσους φόρους και να επιβάλουν δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων όσο συνεχίζεται η πολιτική που τα δίνει όλα σε δανειστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές».

Αναφέρεται ακόμη ότι «καθημερινά, όλο και περισσότερο, τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών - βιοτεχνών - μικρών εμπόρων παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια».

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σύσκεψη στις 12 Σεπτέμβρη

«Οργάνωση - συσπείρωση - προετοιμασία για πανελλαδική, πανεργατική απεργία». Με αυτό το σύνθημα τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, διοργανώνουν σύσκεψη την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Σε μια χώρα, που οι Ελληνες εφοπλιστές είναι κυρίαρχοι στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας με αμύθητα κέρδη από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων (2 δίσ. ευρώ έδωσαν μόνο το πρώτο 7μηνο του 2012 για την αγορά 111 μεταχειρισμένων ποντοπόρων πλοίων) πάνω από 10.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το επίδομα ανεργίας είναι ...294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους, ενώ ακόμα και αυτό το ποσό της ντροπής το παίρνουν ελάχιστοι γιατί οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές. Σε όλες τις κατηγορίες πλοίων οι ΣΣΕ έχουν λήξει, καταστρατηγούνται με αποτέλεσμα τη μείωση μισθών και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Σε πάνω από 60.000 αλλοδαπούς συναδέλφους μας -αναφέρουν τα σωματεία- Ελληνες οι εφοπλιστές, δεν δίνουν στο ΝΑΤ ούτε ένα ευρώ», ενώ από πάνω «απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές, δεν πληρώνουν ούτε καν για την κατασκευή και την συντήρηση των επαύλεών τους».

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι συνένοχες είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, οι οποίες και στην ΠΝΟ συνεργάζονται «αρμονικά» και -παρά τους ψευτοκαβγάδες των κομμάτων τους- συνέβαλαν με τις υπογραφές τους στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει στα ποντοπόρα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια.

«Συμφέρον -συνεχίζουν- των εργαζομένων είναι η στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, στην πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Καλούν εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για γενική απεργία απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. «Αγώνας, ρήξη και ανατροπή -καταλήγουν- της εξουσίας του κεφαλαίου. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του και ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ