ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ
Απαιτείται ενιαία αγωνιστική δράση όλων των αναπήρων

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Συγκέντρωση στην αίθουσα του Φάρου Τυφλών στην Καλλιθέα πραγματοποίησαν χθες, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, σε μία προσπάθεια να οργανώσουν τη δράση τους μπροστά στη σφοδρότητα των μέτρων που ετοιμάζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΔΗΜΑΡ ενάντια στα δικαιώματα και στις ζωές τους.

Χθες, να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αντιπροσωπείας της ΣΕΑΑΝ, να καλεστούν όλες οι ενώσεις των ΑμεΑ ώστε να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση στις 19/9 και να αξιοποιηθεί η προηγούμενη ακριβώς βδομάδα για επιμέρους αγώνες και κλιμάκωση.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε έγινε εκτενής αναφορά στην επιχείρηση της κυβέρνησης να κατακρεουργήσει προνοιακά επιδόματα οδηγώντας σε βαθύτερη εξαθλίωση την πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία, αλλά και στην προσπάθεια να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο δομές στην ειδική αγωγή αλλά και να αποκλείσει τη δυνατότητα από χιλιάδες παιδιά να φοιτούν σε ειδικά σχολεία, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα τροφεία, κλείνοντας όσα απέμειναν από αυτά, μειώνοντας τραγικά προσωπικό και υπηρεσίες απαραίτητες για την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Φέτος, όπως επισημάνθηκε, θα υπάρξει περίπου 60% μείωση σε εκπαιδευτικό προσωπικό γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση των δομών αυτών, των ειδικών σχολείων. Αυτό όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, θα σημάνει συναγερμό για χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της αναπηρίας και οι γονείς θα αναγκαστούν να αφήσουν τις δουλειές τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν μία τέτοια κατάσταση στο σπίτι, ενώ - πρόσθεσε - σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται και με τη μεταφορά των παιδιών στα ειδικά σχολεία αφού οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα παιδιά τους κλειδωμένα στο σπίτι.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις ΣΕΑΑΝ και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ διοργανώνουν: Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στη Χαλκοκονδύλη 307 (2ος όροφος) συγκέντρωση των χρονίως πασχόντων και Κυριακή, 9/9 στις 10.00 π.μ. γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Να σημειωθεί ότι με αφορμή την ανακοίνωση της Διοίκησης του Σικιαριδείου Κέντρου, ότι το σχολείο δε θα ανοίξει για τη φετινή σχολική χρονιά, ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί με ανοιχτό γράμμα τους γονείς όλων των ειδικών σχολείων και κέντρων ειδικής αγωγής σε ενιαία δράση, ώστε να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο!

«Μας οδηγούν στην εξαθλίωση»

«Εχω πάνω από 80% αναπηρία στην όραση, είμαι 24 χρονών, άνεργος. Δεν έχω τη δυνατότητα να πάρω κάποιο προνοιακό επίδομα καθώς κατάγομαι από άλλη χώρα - εκτός ΕΕ - και σε αυτή την περίπτωση δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Οι μόνοι οικονομικοί πόροι που έχω είναι των γονιών μου που και αυτοί είναι ουσιαστικά άνεργοι. Μας οδηγούν στην εξαθλίωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αλίγιας.

«Για μένα η κατάσταση οικονομικά είναι δυσβάσταχτη», συμπληρώνει λίγο πιο πέρα ο Ραφαέλ. «Εχω πάνω από 90% αναπηρία στην όραση, παίρνω ένα καλό επίδομα, ωστόσο πρέπει κάθε μήνα ή τρεις ή τέσσερις φορές μέσα στο χρόνο να το αξιοποιώ για απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές τις επεμβάσεις δεν τις καλύπτει το κράτος, τις πληρώνω είτε από το επίδομα αυτό που προσπαθώ να συγκεντρώσω χρήματα μέσα στο χρόνο, ή από τη μητέρα μου η οποία εξαιτίας αυτής της κατάστασης χρωστάει τουλάχιστον 10.000 ευρώ σε δάνεια. Μιλάμε για ποσά των 3.000-4.000 ευρώ για κάθε χειρουργική επέμβαση. Από την άλλη πολλά είναι τα χρήματα που θα χαλάσω μέσα στο μήνα για φάρμακα και θεραπείες. Η φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζω είναι τέτοια που δεν πρόκειται να ξεπεραστεί και θα με ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μου. Μαζί με αυτό και τα δυσβάσταχτα χρέη».

Απεργούν οι δάσκαλοι στις 12 Σεπτέμβρη

Την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη οι δάσκαλοι απεργούν, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ, που έχει ληφθεί εδώ και καιρό.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους δασκάλους να συμμετάσχουν στην απεργία και στις τοπικές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια που θα διοργανώσει. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την εφεδρεία, για να μην πτωχεύσουν τα σχολεία και η λαϊκή οικογένεια κλπ. Επίσης, παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, κάτι το οποίο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες πάντα αφήνουν στον ...αέρα, όπως και αυτή τη φορά.

Την ίδια μέρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Απεργία και στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την ίδια μέρα, Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, απεργούν και οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία. Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση - δώρο στους σχολάρχες για επίσημες μειώσεις μισθών, ανάλογες με τις μειώσεις που έγιναν στους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε συμμετοχή και οργάνωση της απεργίας και κλιμάκωση του αγώνα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Ζητούν μέτρα ανακούφισης των πανεπιστημίων

Η σύνοδος πρυτάνεων συνεδρίασε, χτες, στο Λαύριο σε έκτακτη σύνοδο και με ομόφωνο ψήφισμά της αναφέρεται στις «δραματικά επιδεινούμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν». Θεωρούν ότι οι ...αλλαγές της κυβέρνησης στο νόμο - πλαίσιο, «παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του (...) ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του». Και δηλώνουν ότι θα επαναπροσφύγουν με αίτηση ακύρωσης του νόμου 4076 (Ρυθμίσεις του νόμου - πλαίσιο), «όσον αφορά στη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου». Στέκονται, πάντως, κυρίως σε θέματα διοίκησης του πανεπιστημίου και όχι στον πυρήνα του πανεπιστήμιου ΑΕ που προωθείται.

Κατά τα άλλα, η σύνοδος περιγράφει την κατάσταση με τις προωθούμενες περικοπές αποδοχών των πανεπιστημιακών, το «κούρεμα» του PSI, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, τη δραστική περικοπή της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων κ.ά. Ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου ν' αναλάβει «πρωτοβουλίες ανακούφισης των αναγκών του Πανεπιστημίου», άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, πιστώσεις για συμβασιούχους κ.ά.

Αποχή εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ

Η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ αποφάσισε, για τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση, πενθήμερη αποχή των Μελών Ε.Π. των ΤΕΙ, από το εκπαιδευτικό έργο, την επόμενη βδομάδα. Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε τετραήμερη αποχή την άλλη βδομάδα, αλλά και να μην κατατεθούν οι βαθμολογίες για τα μαθήματα που θα εξετασθούν αυτή τη βδομάδα για όλα τα εξάμηνα πλην του τελευταίου και όσων φοιτητών/τριών παίρνουν πτυχίο(!) και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΟΣΔΕΠ. Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Δ. Νίνος, δήλωσε, σε ανακοίνωσή του, τις επιφυλάξεις του για την «εξαγγελθείσα αποχή» και ζητά γενικά πιο ...δυναμικές κινητοποιήσεις («Η αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων ιδιαίτερα κατά την περίοδο εγγραφών των πρωτοετών θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης»).

Οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ στο ΤΕΙ Αθήνας καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ για την αναντιστοιχία των κινητοποιήσεων, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί. Τονίζουν, δε, την ανάγκη συντονισμού με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, ενώ σημειώνουν πως η πλειοψηφία αρνήθηκε να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά και τη συμμετοχή σε γενική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ. Υπογραμμίζουν επιπλέον, ότι η λογική της πλειοψηφίας οδηγεί στο διαίρει και βασίλευε και κρατά τους καθηγητές μακριά απ' τους σπουδαστές. Καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, στις 11ώρα στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ