ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Το 1.216.410 έφτασαν οι άνεργοι τον περασμένο Ιούνη!

Στους νέους η επίσημη ανεργία έφτασε το 55%!

Νέα αύξηση σημείωσε η ανεργία τον Ιούνη του 2012, εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο 24,4%, έναντι 17,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και τους άνεργους να φτάνουν το 1.216.410 άτομα από 858.076 άτομα το 2011! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 358.334 σε σχέση με τον Ιούνη του 2011 (αύξηση σε ποσοστό 41,8%).

Η ανεργία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε και σε σχέση με τον Μάη του 2012, καθώς άλλα 50.066 άτομα προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων, σε ποσοστό πρόκειται για αύξηση 4,3%. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο εφιαλτική, καθώς οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από τον επίσημο αριθμός της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στους απασχολούμενους καταγράφονται τα «άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω τα οποία την εβδομάδα αναφοράς εργάστηκαν και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος», όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Υπηρεσία.

«Πρωταθλητές» στην ανεργία παραμένουν σταθερά οι νέοι αλλά και οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών σκαρφάλωσε στο 28,1% (σχεδόν δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες είναι άνεργη) από 21% τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες, η ανεργία στους νέους από 15 έως 24 ετών κυριολεκτικά τσακίζει με το ποσοστό να φτάνει το 55% (από 44,4% τον Ιούνη του 2011).

Ο ένας στους τρεις νέους από 25 έως 34 ετών είναι άνεργος, καθώς το ποσοστό ανεργίας στη συγκεκριμένη ομάδα σκαρφάλωσε στο 32,1% (από 24%). «Αλμα» έκανε επίσης και η ανεργία στην ομάδα 35 έως 44 ετών με το ποσοστό να φτάνει το 21,3% (από 14%), ενώ στο 17,9% (από 11,8%) έφτασε η ανεργία στην ομάδα 45 έως 54 ετών και στο 13% (από 8,1%) στην ομάδα 55 έως 64 ετών. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους άντρες εκτινάχθηκε στο 21,7% (από 14,5%).

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης έφτασε το 25,4%, στην Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία το 26,3%, στη Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα το 24,8%, στην Αττική το 23,7%, στην Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά το 22,4%, στην Κρήτη το 22,9% και στο Αιγαίο το 22,3%.

Τέλος, το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούνη του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3,766.415 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.982.825 άτομα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
«Κάτω τα χέρια απ' το χειμερινό επίδομα»!

Κινητοποιήσεις χτες σε διάφορες πόλεις

Οι συνδικαλιστές (Αθήνα) ενημερώνουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό
Οι συνδικαλιστές (Αθήνα) ενημερώνουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό
Ενάντια στην κατάργηση του χειμερινού επιδόματος διαδήλωσαν χτες οι οικοδόμοι, μέσα από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν σε διάφορες πόλεις τα πρωτοβάθμια συνδικάτα του κλάδου.

Οπως τονίστηκε στην κινητοποίηση, η κατάργηση του επιδόματος δεν είναι κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως εντάσσεται στο σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί κατά της εργατικής τάξης.

Στην Αθήνα, οι οικοδόμοι έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα όπως «Επίδομα ανεργίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης» και «Εργάτη πολέμα, τρόικα - κυβέρνηση σου πίνουνε το αίμα». Σε συνάντηση που έγινε, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε στους οικοδόμους.

Οι οικοδόμοι βλέπουν στην κυριολεξία τη ζωή τους να συντρίβεται με την ανεργία στον κλάδο να έχει φτάσει στο 90%, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση με το κόψιμο του χειμερινού επιδόματος ετοιμάζει να δώσει τη χαριστική βολή στις οικογένειές τους. Να σημειωθεί πως το χειμερινό επίδομα αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και είναι χρήματα των ίδιων των οικοδόμων που τους τα έχουν παρακρατήσει.

Ο Σταύρος Βουρνάζος, οικοδόμος, εξηγεί στον «Ρ» πως το χειμερινό επίδομα (το οποίο έφτανε μέχρι 850 ευρώ) βοηθούσε την οικογένειά του να μπαλώσει διάφορες τρύπες, για παράδειγμα να αγοράσει τα σχολικά είδη των δύο παιδιών του (το ένα πάει στο Νηπιαγωγείο και το άλλο στο Δημοτικό). Αλλο παράδειγμα είναι αυτό που μας περιγράφει ο Στέργιος Σούγκος, που τα χρήματα του επιδόματος του είναι απαραίτητα για να μπορεί να πηγαίνει στο μεροκάματο, αφού μένει στο Μαραθώνα και με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να πληρώνει τη βενζίνη για να πηγαίνει στο γιαπί.

Ενδεικτικά όμως της συνολικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι είναι και τα όσα μας λέει ο Παναγιώτης Χασιώτης, ο οποίος είναι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο και κάνει μόνο κάποια σκόρπια μεροκάματα μέσα στο χρόνο. Ακόμη όμως και αυτά είναι χωρίς ένσημα, με συνέπεια να μην μπορεί να συμπληρώσει ακόμη και αυτά τα 73 ένσημα το χρόνο για να μπορέσει να πάρει το χειμερινό επίδομα. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτούν να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος από τα 50 ένσημα το χρόνο. Ταυτόχρονα, απαιτούν να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους άνεργους οικοδόμους.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το κλαδικό Συνδικάτο προχώρησε σε κινητοποίηση στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ. Μαζί τους ήταν και εκπρόσωποι των δασεργατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οποίων τα επαγγέλματα είναι επίσης εποχιακά και οι οποίοι χτυπιούνται από τις συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Στη Λάρισα, έγινε κινητοποίηση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με την περιφερειακή διευθύντρια στην οποία επέδωσαν ψήφισμα, όπου ζητούν να αρθεί αυτή η αντεργατική κυβερνητική απόφαση. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Νάουσα.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Καλούν σε παν-αναπηρική κινητοποίηση

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες των ΑμεΑ, παίρνοντας την υπόθεση της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια και οργανώνοντας παν-αναπηρική κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων και των θεραπειών, στην εμπορευματοποίηση των αναγκών τους, στις 19 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, μια τέτοια απόφαση οφείλουν να πάρουν όλες οι αναπηρικές και γονεϊκές οργανώσεις, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Επίσης, έχουν προγραμματίσει τις εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Κυριακή, 9/9 στις 10.00 π.μ. γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Στις 13/9, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών θα κάνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, διακινούνται λαχνοί των 2 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση της ΣΕΑΑΝ. Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ, η οικονομική ενίσχυση πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε ανάπηρου και των οικογενειών για να στηριχθεί η δράση που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο «να οργανώνουμε και να στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, αλλά και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας που κινδυνεύουν ή θα κινδυνέψουν να μείνουν χωρίς φάρμακα, τις αναγκαίες θεραπείες, χωρίς επιδόματα ή σύνταξη, να απολυθούν ή να μείνουν χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς το φαγητό στο τραπέζι του σπιτιού τους».

Η λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση της ΣΕΑΑΝ λήγει στις 20 Νοέμβρη με κλήρωση. Πρώτο δώρο: Μια εξαήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο για δύο άτομα με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Δεύτερο δώρο: Ενας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Laptop). Τρίτο δώρο: Μια πρέσα σιδερώματος. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5221.411, 698.3284.997.

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Επείγει η προστασία των ανέργων

Για τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας που ανακουφίζουν σήμερα τους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως πρότεινε το ΚΚΕ με την πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή, είναι άμεσο και επείγον ζήτημα. Το πρόβλημα όμως της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Κανένα από τα κόμματα που θεωρούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ ως μονόδρομο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, γι' αυτό το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιούν είναι να τη μοιράζουν σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, τσακίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα. Η σταθερή εργασία για όλους, με σύγχρονα δικαιώματα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, με κεντρικά σχεδιαζόμενη ανάπτυξη και εργατικό - λαϊκό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ