ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συμβολικό κλείσιμο των δήμων στις 30 Αυγούστου

Αυτό αποφασίστηκε προχτές στη Γενική Συνέλευση της τοπικής Περιφερειακής Ενωσης Δήμων. Παρέμβαση έκανε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Ενα από τα προγράμματα των δήμων που είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» που καλύπτει ανάγκες χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑμΕΑ

Eurokinissi

Ενα από τα προγράμματα των δήμων που είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» που καλύπτει ανάγκες χιλιάδων ηλικιωμένων και ΑμΕΑ
Το συμβολικό κλείσιμο των δήμων της περιοχής, στις 30 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της Τοπικής Διοίκησης που οδηγούν σε οικονομική κατάρρευση τους Δήμους αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Η κινητοποίηση θα επικαιροποιηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει η ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στις 29 Αυγούστου.

Παρέμβαση στη ΓΣ πραγματοποίησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει κινητοποιήσεις που θα διεκδικούν την κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και προέτρεψε η οργή που σιγοβράζει να γίνει οργανωμένη δύναμη αντίστασης που θα οδηγήσει σε ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σ. Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, αλλά και η πλειοψηφία των αιρετών που χρόνια στηρίζουν και υλοποιούν τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων, αποκάλυψαν για άλλη μια φορά την πλήρη στοίχισή τους με την πολιτική που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Σημείο διαφοροποίησής τους αποτελεί η παραπέρα μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Σ. Δανιηλίδη: «Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει άλλα χρήματα για να δώσει. Κάθε επιπλέον περικοπή επιταχύνει την οικονομική της κατάρρευση» και πρότεινε οι περικοπές στη χρηματοδότηση να μην υπερβαίνουν εκείνες των άλλων δημόσιων φορέων. Ταυτόχρονα, βέβαια τόνισε ότι οι Δήμοι πρέπει να «ενταχθούν στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό με ισχυρό ρόλο και απόλυτη επάρκεια πόρων».

Αντίστοιχα και ο Κ. Ασκούνης τόνισε ότι «η ΤΑ μπορεί να γίνει φορέας και πρωταγωνιστής της ανασυγκρότησης του τόπου, δύναμη και θεσμός της παραγωγικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Ακόμη πιο κυνικός ο Γ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των Δήμων αποκαλύπτοντας ότι τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης χρωστάνε 350.000 ευρώ για το φυσικό αέριο, δηλαδή για τη θέρμανση και αναρωτήθηκε «ποιος θα τα πληρώσει αυτά;». Βέβαια, προηγούμενα παραδέχθηκε ότι «οι Δήμοι είμαστε προέκταση του κράτους» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να τους δοθούν «επιπλέον αρμοδιότητες και πόροι για να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση», καθώς «μόνο μέσω της ΤΑ μπορεί να υπάρξουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές».

Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι ευαγγελίζεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε διαγωνισμό της COCA COLA 3E για την ανάδειξη ενός σχολείου που θα επισκευαστεί με κονδύλια της πολυεθνικής, ιδιωτικοποιεί την καθαριότητα και το μηχανουργείο, κ.λπ.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΠΕΔΚΜ Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι όποια πολιτική πρωτοβουλία και πρόταση δεν παίρνει υπόψη το χαρακτήρα της κρίσης και βαυκαλίζεται ότι με ελιγμούς και προσωρινά ημίμετρα (όπως είναι π.χ. το κυνήγι των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ή οι εσωτερικές αναμορφώσεις των προϋπολογισμών, ή ακόμα και η προστιμοεπιδρομή στους πολίτες) υλοποιεί «έργο στις παρούσες συνθήκες», στην ουσία παίρνει μέρος στην επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα, υλοποιεί απ' την πλευρά της την αντιλαϊκή πολιτική. Και ξεκαθάρισε: «Αν θέλουμε να σώσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αν πιστεύουμε ότι μπορούν και πρέπει οι δήμοι να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες πρέπει μαζικά να στραφούμε στο λαό, με το λαό να παλέψουμε και στο στόχαστρο τελικά να βάλουμε μια εξουσία που βασική της μέριμνα να είναι οι λαϊκές ανάγκες κι όχι η καπιταλιστική κερδοφορία».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στις ευθύνες των αιρετών της Τοπικής Διοίκησης, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συμφωνούμε με την εφαρμοζόμενη πολιτική και μετά να κλαίμε πάνω στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω της». Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτή την περίοδο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και με τη δράση των τοπικών αρχών, της Τοπικής Διοίκησης, να στηριχθούν οι υπάρχουσες προνοιακές δομές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

«Αυτές οι δομές θα πρέπει να στηριχθούν από την κρατική χρηματοδότηση. Πρέπει να είναι απαίτηση των Δήμων αυτό. Δεν μπορεί αυτές οι δομές να στηρίζονται στην ανταποδοτικότητα, στον εθελοντισμό, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτές οι δραστηριότητες και αυτές οι δομές θα πρέπει να αγκαλιάσουν σήμερα πολύ περισσότερο αριθμό οικογενειών, παιδιών, ηλικιωμένων γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας πολλαπλασιάστηκαν.

Το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να στηρίξει κινητοποιήσεις από τα κάτω αλλά και με ιδιαίτερες παρεμβάσεις στη Βουλή θα διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότηση των Δήμων».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για το αδιέξοδο στους δήμους

Συνέντευξη Τύπου χτες

Σε τραγικό βαθμό περικόπτονται οι επιχορηγήσεις προς τους δήμους του νομού Λάρισας, ενώ, παράλληλα, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων παραδίνονται σημαντικοί τομείς και κοινωνικές υποδομές σε ιδιωτικούς φορείς, με τις ψήφους των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και οι Δημοτικές Αρχές στο Νομό «παραπονιούνται» για επικείμενη οικονομική κατάρρευση των δήμων, θέλοντας να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στη διαχρονική συμφωνία τους και αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.

Αυτά επεσήμαναν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο νομό Λάρισας, σημειώνοντας ότι δημοτικές αρχές του νομού, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και υμνούν ως μονόδρομο τον «Καλλικράτη» και την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιταχύνουν την παράδοση των κοινωνικών δομών σε ιδιωτικούς φορείς, ξηλώνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, αξιοποιώντας την κρατική υποχρηματοδότηση και τον αποδεκατισμό του προσωπικού, οδηγούν στην επιβολή και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, λειτουργούν ως ντίλερ των τοπικών επιχειρήσεων, στηρίζουν την εφεδρεία, απολύουν εργαζόμενους, σπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, προωθούν νέες μορφές εκμετάλλευσης και προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας!

Υπογράμμισαν, δε, ότι αυτές οι δημοτικές αρχές δεν έχουν στις προτεραιότητές τους να απαλύνουν από τα χαράτσια το λαό και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στους δήμους που δέχονται ανελέητη επίθεση με απολύσεις, με μειώσεις μισθών, με κατάργηση στα δικαιώματα Υγείας - Παιδείας για αυτούς και τις οικογένειές τους, αλλά να κερδίσουν χρόνο για να ρίξουν στάχτη τα μάτια του κόσμου για την ουσιαστική σύμπλευση και την αποφασιστική στήριξη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής. Αυτό το σκοπό πρόκειται να υπηρετήσει η ΓΣ της ΠΕΔ και το επικείμενο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Να επιστρατεύσουν τους δημάρχους, τους αιρετούς στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής και όχι βεβαίως της αντίδρασης, της αντίστασης και της διεκδίκησης μέτρων που θα ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία του νομού σε κοινό μέτωπο πάλης για:

  • Χρηματοδότηση εδώ και τώρα από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και λειτουργιών των Δήμων, που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας καθώς και την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων προς την Τ. Διοίκηση που αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.
  • Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών τελών, των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οποιασδήποτε μορφής τοπικής φορολογίας που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
Συγκέντρωση ενάντια στη ρατσιστική βία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική βία και τα περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας στα πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» διοργάνωσαν, χτες, στην Ομόνοια η Πακιστανική Κοινότητα, η Ενωση Μεταναστών Εργατών και άλλοι φορείς. Στην κεφαλή της πορείας Πακιστανοί εργάτες με το πανό τους διαμαρτύρονταν με τον ιδιαίτερο τρόπο τους δίνοντας το στίγμα και φωνάζοντας στη γλώσσα τους «Οχι άλλες επιθέσεις στους συμπατριώτες μας», «Στοπ, να μπει φρένο στην αστυνομική βία». Η δυναμική και γεμάτη παλμό πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, όπου για αρκετή ώρα μέσα και έξω από την πλατεία οι μετανάστες διαμαρτύρονταν.

Να σημειωθεί ότι στην Ομόνοια, πριν ξεκινήσει η πορεία, υπήρξε ένταση όταν κάποιοι από τους μετανάστες θεώρησαν ότι μέσα στην πορεία είχε παρεισφρήσει ομάδα φασιστοειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί προσήγαγαν, χτες το πρωί, τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ