ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ
Αντιλαϊκό γιουρούσι για να σωθεί η πλουτοκρατία

Τα μέτρα και οι αντιδραστικές ανατροπές δεν έχουν ημερομηνία λήξης, διαβεβαίωσαν οι δυο τους από το Βερολίνο

Με τις αξιώσεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας ανά χείρας παρουσιάστηκε χτες στο Βερολίνο ο Αντ. Σαμαράς
Με τις αξιώσεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας ανά χείρας παρουσιάστηκε χτες στο Βερολίνο ο Αντ. Σαμαράς
Την κοινή συνισταμένη Ελλάδας - Γερμανίας για κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στο λαό, με απαρέγκλιτη τήρηση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και με στόχο να διαφυλαχτεί προσωρινά η συνοχή της Ευρωζώνης, ανέδειξαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Βερολίνο.

Το τρίπτυχο λιτότητα (μέσω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών), φτηνότερα εργατικά χέρια (με προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών), άμεση παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους της δημόσιας περιουσίας (με μαζικές ιδιωτικοποιήσεις), ήταν το ζουμί της αντιδραστικής συμφωνίας του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο Α. Σαμαράς προχώρησε σε διαδοχικές διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των «συμφωνηθέντων». Αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένος να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα, δήλωσε «ουδείς αναμάρτητος» για την υποκριτική στάση που είχε κρατήσει ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, αποδεικνύοντας τη ρηχότητα της αντιμνημονιακής ρητορείας, που στόχο έχει να εγκλωβίσει το λαό.

«Το θέμα δεν είναι τι έκανα εγώ χτες, αλλά η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε χαρακτηριστικά. Η Α. Μέρκελ ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι θα «στηρίξει» την ελληνική κυβέρνηση. Δήλωσε βέβαιη ότι «θα κάνει τα πάντα» και την κάλεσε να μη «μείνει στα λόγια» και να «προχωρήσει σε έργα», να ισοπεδώσει δηλαδή ό,τι έχει απομείνει από τα λαϊκά δικαιώματα.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η Α. Μέρκελ, παρέπεμψαν για μετά την έκθεση της τρόικας την όποια συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού πρώτα θα έχει εγκριθεί και ψηφιστεί η σφαγή του ελληνικού λαού. Επί της ουσίας, η επιμήκυνση θα αποτελέσει το «εργαλείο» για να επιδιωχθεί η υποταγή του λαού στα μέτρα.

Νέος γύρος αντιλαϊκής επέλασης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης ο Α. Σαμαράς παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των μέτρων των 13,6 δισ. που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη διετία 2013 - 2014, το πλέγμα των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει ό,τι έχει υποσχεθεί. Τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις», δήλωσε η Α. Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να επιτευχθούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις». Να επιταχυνθεί, δηλαδή, η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ που θα διασφαλίσει την επάνοδο των μονοπωλίων σε τροχιά ανάκαμψης, με τσάκισμα του λαού και των σύγχρονων αναγκών του.

«Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (...) Οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνηση για πιστή εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών που προβλέπονται στο δεύτερο μνημόνιο.

Στις δηλώσεις του και απευθυνόμενος στο μεγάλο κεφάλαιο, έσπευσε να παρουσιάσει τις «ευκαιρίες» που υπάρχουν στην Ελλάδα για σίγουρη και μεγάλη κερδοφορία μέσω της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού. Βγάζοντας τα πάντα στο σφυρί είπε: «Η Ελλάδα έχει τεράστια περιουσία, τεράστιους φυσικούς πόρους, μεγάλη αλλά αδρανή δημόσια περιουσία, μορφωμένους ανθρώπους».

Οι αναφορές της Α. Μέρκελ για «βήμα προς βήμα» παρακολούθηση από την Ευρωζώνη και τη γερμανική κυβέρνηση της υλοποίησης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, σε συνδυασμό με την αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού ότι σήμερα έγινε το «πρώτο βήμα (...) είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημοσιονομική προσαρμογή», αποδεικνύουν ότι η κόλαση των μέτρων για τα λαϊκά στρώματα δεν έχει ημερομηνία λήξης.

«Σε κάθε βήμα περιμένουμε και ένα αποτέλεσμα, η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την αναδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας, με το κλείσιμο νοσοκομείων και τη διάλυση των υγειονομικών παροχών.

Μετά τη σφαγή η επιμήκυνση

Σε εργαλείο αποπροσανατολισμού του λαού και ταυτόχρονα σε πεδίο έντασης των διεργασιών για τον τρόπο και το χρόνο της νέας «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, εξελίσσεται το αίτημα της συγκυβέρνησης για παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έθεσε το θέμα στη συνάντηση με την Μέρκελ, ο Α. Σαμαράς είπε ότι αυτό θα τεθεί μετά την έκθεση της τρόικας.

«Σήμερα κυρίως θέσαμε τη μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη, η αρχή της οποίας είναι η ανάκαμψη. Δε ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στο στόχο μας. Αλλωστε, όπως είπε και η κ. Μέρκελ, θα υπάρξει και έκθεση της τρόικας και τότε θα τα δούμε όλα», ήταν η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» και αναφερόμενη έμμεσα στο θέμα της επιμήκυνσης είπε ότι «δεν θα βγάλουμε κανένα συμπέρασμα χωρίς στοιχεία στα χέρια μας και την έκθεση της τρόικας».

Παράλληλα, επιχειρώντας να συνδράμει την κυβέρνηση στην τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα μέτρα, έκανε λόγο για «δύο πραγματικότητες που υπάρχουν, τις οποίες πρέπει να κάνουμε μία». Μίλησε για την «πραγματικότητα της Ελλάδας», όπου όπως ανέφερε «οι άνθρωποι υποφέρουν», αλλά και την «πραγματικότητα στη Γερμανία», όπου «διακινείται από πολλούς ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα, και δεν φθάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση αναζητά στήριγμα για να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα για δήθεν «ηπιότερη προσαρμογή» μέσω της παράτασης στην εφαρμογή του μνημονίου. Η γερμανική κυβέρνηση στον αντίποδα αναζητά τη φόρμουλα για τη διευθέτηση του χρόνου και του τρόπου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ώστε να διασφαλίσει το γερμανικό κεφάλαιο και να επιμεριστεί η ζημιά στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Κοινός στόχος και των δυο παραμένει βέβαια η εξόντωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σήμερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός θα δώσει νέες εγγυήσεις ότι η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα. Μάλιστα, χτες η Α. Μέρκελ παρότρυνε τον Αν. Σαμαρά να διαπιστώσει και μόνος του «αν υπάρχουν κοινές θέσεις» ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Φ. Ολάντ. Τον Αν. Σαμαρά συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και στενοί συνεργάτες του.

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
«Καίγονται» και αυτοί για «επιμήκυνση»

Στον πλέον ένθερμο οπαδό της αναδιαπραγμάτευσης, την οποία ξόρκιζε προεκλογικά, αλλά και της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, καταγγέλλει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «μάταια ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει κάτι που να θυμίζει την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης από τα χείλη του» και προσθέτει ότι «η θρυλούμενη επιμήκυνση και επαναδιαπραγμάτευση πνίγηκαν στα "κύματα συμπάθειας" της κ. Μέρκελ προς τον "δοκιμαζόμενο" ελληνικό λαό, αλλά και την αναμονή της έκθεσης της τρόικας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να παρουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση σαν υποτακτική της Γερμανίας, αποπροσανατολίζοντας το λαό από τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης και την αγιάτρευτη ανισομετρία στον καπιταλισμό. Οπως λέει στην ανακοίνωσή του, «ο κ. Σαμαράς, απλώς, δήλωσε "υπερήφανα και αξιόπιστα" την υποταγή του στη γερμανική ακαμψία».

Επαληθεύοντας ότι όραμά του είναι μια «καλύτερη» διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ, με τους ίδιους δηλαδή συμμάχους της ντόπιας αστικής τάξης, τους οποίους κατά τα άλλα καταγγέλλει, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτα».

Για ασυνέπεια μεταξύ «προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων» κατηγορούν την κυβέρνηση οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», παρατηρώντας κι αυτοί ότι «ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε καν να αναφέρει τη λέξη επιμήκυνση, παρότι ρητά ερωτήθηκε».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΚΕ
Ο λαός δεν πρέπει να νιώθει δεσμευμένος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τις δεσμεύσεις για τις οποίες έκαναν λόγο οι Σαμαράς - Μέρκελ, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις θεωρεί και δικές του. Εχει συμφέρον να ξεσηκωθεί, να προχωρήσει σε μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να οργανωθεί, διευρύνοντας τη συμμαχία του και να κάνει υπόθεσή του την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγει στην ιδιοκτησία του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ